۱۳ شرط برای اجرای موفقیت آمیز اقتصاد مقاومتی
دکتر سيد حسن قوامي، استاديار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي؛

۱۳ شرط برای اجرای موفقیت آمیز اقتصاد مقاومتی

<p style='text-align: justify;'><span style='font-family: Tahoma;'>&nbsp;تحقق اقتصاد مقاومتی و موفقیت الگوی اقتصاد مقاومتی درعمل نیاز به تحقق الزاماتی است که بعضی از این الزامات داخلی و برخی منطقه ای و حتی برخی بین المللی است.</span></p>

به گزارش پایگاه خبری مازند اصناف و به نقل از تراز: تحقق اقتصاد مقاومتی و موفقیت الگوی اقتصاد مقاومتی درعمل نیاز به تحقق الزاماتی است که بعضی از این الزامات داخلی و برخی منطقه ای و حتی برخی بین المللی است. بنابراین امکان تحقق موفقیت آمیز اقتصاد مقاومتی منوط به رعایت الزامات زیر می باشد:


۱- مردمی کردن اقتصاد که در جنگ تحمیلی هم پاسخ داده است. کمک های مردمی دوران جنگ تحمیلی در مقابل هزینه جنگ رقمی نبود ولی هر کمکی در واقع یک رای و متعلق دانستن جنگ به خود بوده است. یکی از راههای مشارکت مردمی در اقتصاد افزایش سهم بخش تعاون تا ۲۵درصد و اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی است.


۲- دانش بنیان کردن اقتصاد. مثلا موبایل ۹۷ درصد ارزش آن را تکنولوژی و دانش تشکیل میدهد. در حالی که بخش عمده تولیدات داخلی دانش بنیان نیستند. حتی در صنایع دانش بر مثل پتروشیمی ما تولیدکننده کالای واسطه هستیم و خودمان در برخی قطعات و مواد با تکنولوژی بالا وابسته ایم.


۳- تنوع بخشی به صادرات. در حال حاضر در حدود ۳۰ درصد صادرات ما را محصولات غیرنفتی تشکیل میدهند. در حال حاضر عمده صادرات کشور را نفت و مشتقات نفتی از جمله میعانات گازی تشکیل میدهد.


۴- مدیریت واردات. واردات رسمی کشور بالای ۷۰ میلیارد دلار بوده و در صورتی که قاچاق را به آن اضافه کنیم در حدود ۹۰ میلیارد دلار کالا و خدمات وارد میشود که این به هیچ وجه با اقتصاد مقاومتی سازگاری ندارد.


۵- تاکید بر تولید داخلی. تولید داخلی علاوه بر اینکه بایستی مورد توجه قرار گیرد، لازم است در بخش های اثرگذار امکان تولید صفر تا صد کالاها را دارا باشیم. هم اکنون گرچه برخی کالاها، تولید داخلی حساب می شوند، ولی در برخی قطعات همچنان وابستگی مشاهده میشود. فلذا به جهت عدم امکان دسترسی به برخی قطعات تکمیلی امکان عرضه آن مسیر نمی باشند.


۶- اصلاح سبک معیشت.سبک زندگی تا به تناسب فرهنگ ایرانی – اسلامی شکل نگیرد، راه اندازی یک سبک سازگار با اقتصاد مقاومتی امکان پذیر نخواهد بود.


۷- کارآفرینی جامع و توجه به خوشه های صنعتی و مدیریت صحیح در بنگاههای رهبر و پیرو در این زمینه.


۸- بومی سازی فناوری. بایستی نهضت بومی سازی فناوری شکل بگیرد. درکنار ابداع و اختراع بایستی نهضت مهندسی معکوس برای بومی سازی فناوری از اهمیت بالا برخودار شود. ساخت پهباد و....به عنوان نمونه عملی که نشان میدهد امکان تحقق این مساله وجود دارد. کشور چین عمده موفقیتهای صنعتی خود را از این طریق کسب کرده است.


۹- بهبود فضای کسب و کار. با تمام تلاشهای صورت گرفته رتبه فعلی ایران در فضای کسب و کار هم اکنون حدود ۱۵۰ است!


۱۰- حذف وابستگی به نفت. هم اکنون فضای اجباری شکل گرفته برای فروش نفت و جابجایی منابع گرچه فشار زیادی به کشور وارد میکند. ولی این میتواند یک فرصت مناسب برای شکل گیری اقتصاد مقاومتی باشد. به عبارتی ، مشکل اساسی کشور، عدم پیشرفت بخش صنایع به معنی اعم و درگیر شدن کشور با بیماری هلندی در مقاطع مختلف بوده است. اجتناب از این مشکلات با این رویکرد قابل حل است.


۱۱- مدیریت مصرف اقدام عملی به اضافه فرهنگ سازی که برعهده رسانه ها است.صرفه جویی در مصرف و جلوگیری از اسراف و تبذیر و اتلاف....
هم از نظر دینی و هم ملی مطرود است. ولی نگاه به تصمیمات دولتی عمومی و به تبع آن بخش خصوصی عملکرد مصرفانه دارند.


۱۲- ضرورت استفاده حداکثری از زمان، منابع و امکانات کشور. به عنوان نمونه بایستی پروژه های ملی در ظرف زمانی خود به اتمام برسند. در حال حاضر حکایت پروژه فیل سفید بر پروژه های عمرانی و ملی کشور صدق میکند.در اقتصاد مقاومتی گلنگ زنی های صرفا سیاسی باستی تعطیل شود و اقدامات توجیه اقتصادی داشته باشد.


۱۳- افزایش بهره وری. اعم از بهره وری نیروی کارو سرمایه از مصادیق بارز برای نیل به اقتصاد مقاومتی به حساب می آید.



ارسال دیدگاه