به گزارش مازند اصناف؛ اوضاع کارکردی دولت را میتوان از هر منظری مورد قضاوت و ارزیابی قرار داد، اما جریانهای سیاسی نیز در تیزبینی و رصد دولت هرچند ملاحظات متعددی را مبنا و ملاک خود قرار میدهند، لیکن اگر از منظر جریان و جناحهای حامی دولت این ارزیابی مورد دقت قرار گیرد، به واقعیت نزدیکتر خواهد بود.
در این نوشتار، نگاهی به وضعیت کارکردی دولت در بخش اقتصادی از منظر روزنامهها و رسانههای حامی دولت میاندازیم تا شناخت دقیقتری از نگاه این حامیان نسبت به عملکرد اقتصادی دولت آقای روحانی کسب کنیم.
نامه یک دردمند اصلاحطلب
یکی از فعالان سیاسی اصلاحطلب که در دوران انتخابات به شدت از روحانی حمایت کرده و شهر به شهر برای او تبلیغ میکرد با نوشتن نامهای به رئیسجمهور از وضعیت نامطلوب اقتصادی به شدت انتقاد کرد! در بخشی از نامه این فعال سیاسی اصلاحطلب آمده است: خرابشدن وضع اقتصادی کشور... و این که آثار بهبودی هم به چشم نمیخورد، بیشترین فشار را بر روی [اقشار و لایههای کمدرآمدتر] وارد آورده است.
در ادامه این نامه آمده است: تداوم وضعیت نامطلوب اقتصادی کشور و اینکه با این محافظهکاریها و نداشتن استراتژی، در انتهای تونل اقتصادی کشور، نوری دیده خواهد شد یا نه، اینبار ممکن است اقشار کمدرآمد را هم نسبت به شرایط اجتماعی حساستر کند. اگر زبانم لال چنین شود، آیا چارهپذیر است.
گفتنی است مدعیان اصلاحات بیشترین سهم را در وضعیت ناگوار اقتصادی کنونی داشتهاند، آنان از سال 1392 به این سو با این استدلال که حل مشکلات اقتصادی در گرو به توافق رسیدن با غرب به ویژه آمریکا است علت العلل مشکلات را سازش ناپذیری نظام در برابر سلطه میدانستند ولی پس از امضای برجام و با گذشت زمان و مشخص شدن این واقعیت که هیچ تحریمی برداشته نشده و مشکلات اقتصادی نیز نه تنها حل نشده بلکه بر میزان آنها به اندازه غیرقابل تحملی افزوده شده است امروز در جایگاه منتقد نشسته و مطالبهگری میکنند! از مدعیان اصلاحات به ویژه نویسنده نامه به رئیسجمهور باید پرسید که در دوره انتخابات آیا در مورد وضعیت اقتصادی نامطلوب کشور اعتراضی به دولت داشته است و در به قول خود دهها سخنرانی تبلیغیاشارهای به این مشکلات کرده است؟! امروز مسببان وضعیت نابهنجار اقتصادی نمیتوانند در جایگاه منتقد و مطالبه گر بنشینند و باید پاسخگو باشند.
مجلس همسو انتظارات بیشتری از دولت داشت ولی نشد!
محمدرضا تابش نائب رئیسفراکسیون امید طی یادداشتی در روزنامه زنجیرهای شرق به انتظارات نمایندگان مجلس دهم از دولت پرداخت و نوشت: «بعد از انتخابات... با توجه به تفاوت رویکردهای مجالس دهم و نهم و دست بازتر رئیسجمهور برای عبور وزرای پیشنهادی از خان بهارستان، انتظارات برای معرفی کابینهای متفاوت با کابینه یازدهم افزایش یافت.»
نویسنده در ادامه با گلایه از رئیسجمهور تاکید کرده است: «بههرحال کابینه پیشنهادی رئیسجمهور و همچنین دو وزیر علوم و نیرو که یکشنبه جاری از مجلس رأی اعتماد گرفتند، عمدتا از مدیران نسل اول و دوم محسوب میشوند. البته این حق رئیسجمهوری است که گزینههای موردنظر خود را معرفی کند اما اگر مشورت با مجلس و فراکسیون امید، به شکل منسجم صورت میگرفت، میشد به جوانان فرصت بیشتری برای سمتهای وزارتی داد.»
گفتنی است انتقادات از فراکسیون امید به دلیل عملکرد ضعیف در رای اعتماد مجلس به وزرای پیشنهادی دولت در روزها و ماههای گذشته تشدید شده است، اصلاحطلبها که ادعا داشتند در انتخابات مجلس دهم پیروزی قاطعی به دست آوردهاند در بزنگاهها مشخص شد که کمتر از صد نماینده مجلس به فراکسیون امید تعلق داشته و در جریان رای اعتماد به وزرا نیز این فراکسیون یک دست نبوده و نمیتواند تصمیمات قاطعی بگیرد که اعضای فراکسیون از آن تبعیت کنند.
انتقاد نائب رئیسفراکسیون امید از چینش کابینه در حالی است که او بایستی از عملکرد مجلس و اعضای فراکسیون امید نیز در این زمینه انتقاد کند و به این سؤال پاسخ دهد که آیا مجلس مطلوب مجلسی است که دولت از آن به گفته تابش نگرانی نداشته باشد و هر کاری را که خواست انجام دهد و هر فردی را که خواست به عنوان وزیر انتخاب کند؟!
مادر تحریمها رسید، ولی باید صبر و صلابت در پیش بگیریم
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت: «ایران باید سیاست صبر و صلابت را در پیش گیرد تا بتواند از استراتژیهای نئوکانهای پستمدرن حامی ترامپ عبور کند...[ایران میتواند] با صبوری و مذاکره با آژانس و سایر بازیگران قدرتمند بینالمللی نظیر اتحادیه اروپا، از زیر بار فشارهای احتمالی آینده خارج شود. در این فرصت ایران باید بتواند سایر مسائل خود را که جنبه بینالمللی پیدا کرده، با همین بازیگران بینالمللی غیر از آمریکا، حل و فصل کند که به نظر میرسد این بهترین، دقیقترین و عملیاتیترین راهحل موجود است. به جای منازعه و یا تسلیم که بازی بر سر حاصل جمع برد-باخت است، میتوانیم با رد و بدل کردن امتیازها بازی کنیم.»
شروع جدی مادر تحریم ها- یا همان سیاهچاله تحریم- از دیروز کلید خورد. در این طرح انواع محدودیتهای اقتصادی از بلوکه شدن داراییها در خاک آمریکا تا ممنوعیت ارایه خدمات بانکی به فرد یا نهاد تحریمی قرار دارد. به طور ویژه این طرح به دلیل قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سازمانهای تروریستی، تبعات اقتصادی فراوانی برای ایران در پی دارد بر همین اساس میتوان گفت شرایط روابط بانکی نه به قبل برجام بلکه به شرایطی به مراتب بدتر از آن بازمیگردد. با تصویب این طرح دیگر چیزی از برجام باقی نخواهد ماند که بخواهیم درباره نقض شدن یا نشدن آن صحبت کنیم.
اکنون حدود 21 ماه از اجرای برجام و حدود 27 ماه از امضای این توافق میگذرد. ایران به تمامی تعهدات خود پایبند بوده است ولیکن آمریکا از اولین روز اجرا، برجام را به صورت فاحش نقض کرده و تاکنون این عهدشکنی ادامه داشته است.
با وجود نقض مکرر برجام از سوی آمریکا و آغاز اعمال مادر تحریمها روزنامههای زنجیرهای از مسئولین میخواهند واکنش نشان نداده و صبر پیشه کنند!
معیار انتخابهای غیرسیاسی: اصلاحطلب بودن!
روزنامه اعتماد در صفحه سیاسی گزارشی را پیرامون عزل و نصبهای محمدعلی نجفی، شهردار تهران منتشر کرد. در ابتدای این گزارش به جملاتی از نجفی در مجلساشاره شده است: «من یک تحلیلگر سیاسی هستم و بینش سیاسی دارم و دیدگاه خود را پنهان نکردم اما معتقدم در نظام اجرایی کشور اعلام سلیقه سیاسی ظلم به این نظام است و بالاتر از آن خیانت در امانت مردم است.»
سپس در ادامه نویسنده کوشش کرده تا انتخابهای نجفی را برای عهدهداری شهرداری مناطق مختلف تهران مصداق انتخابهای غیر سیاسی بنامد. این گزارش در ادامه افزوده است: «شرایط در مورد معاونتهای شهرداری تهران هم دستکمی از انتخاب شهرداران مناطق ندارد و نجفی در انتخاب معاونان هم تلاش کرد تا یک قدم فراتر از سیاست گام بردارد...»
اما جالب آنجاست که در بخشی از همین گزارش میخوانیم: «او در مورد این انتصابات توضیح داد که تا کنون ٦ معاون انتخاب کرده و یک نفر دیگر هم امروز و فردا انتخاب میشود. از این ٧ نفر، ٤ نفرشان به اصلاحطلبی معروفند ٣ نفر هم معتدل متمایل به اصلاحطلبی هستند در سطوح دیگر هم به همین ترتیب نه به خاطر اینکه انتخاب من سیاسی است افرادی را انتخاب میکنم که برنامههای شهرداری و شورای شهر را قبول داشته باشند که طبیعتا یا اصلاحطلبند یا متمایل به اصلاحطلبی!»
به واقع این گونه بازی با مفاهیم و مخاطبان نیز در نوع خود جالب توجه است. شهردار خود میگوید که تنها کسانی را برای مسئولیتها انتخاب میکند که یا اصلاحطلب باشند یا متمایل به آن. مگر جریان موسوم به اصلاحطلب، جریانی سیاسی نیست؟ با این اوصاف شعارهای قشنگی نظیر «انتخابهای غیرسیاسی» هدفی غیر از ظاهرسازی دارد؟
اظهارات موشکی روحانی به برجام ضربه زد!
روزنامه زنجیرهای بهار که در کنار سایر روزنامههای اصلاحطلب اظهارات روحانی در جلسه رای اعتماد به وزرای علوم و نیرو در مجلس مبنی بر دیوانگی خواندن مذاکره با آمریکا و تاکید بر حمایت از توسعه توان دفاعی کشورمان را سانسور کرده بود، روز گذشته با برجستهسازی واکنش برخی روزنامه صهیونیستی و غربی به این اظهارات روحانی تلاش کرد اینگونه القا کند که حمایت روحانی از توان و اقتدار دفاعی و موشکی به ضرر برجام بوده است.
این روزنامه بدون کمتریناشاره به آغاز اجرای تحریم کاتسا یا همان مادر تحریمها از سوی آمریکا نوشت: «بنیامین نتانیاهو همزمان با تاکید رئیسجمهور ایران بر ادامه تولید موشکهای بالستیک گفته است که توافق هستهای با ایران باید به منظور جلوگیری از توسعه سلاحهای بالستیک اصلاح شود...عربستان، مصر، امارات و بحرین هم بار دیگر از استراتژی جدید آمریکا علیه ایران حمایت کردهاند...وبگاه خبری سیانان نیز با بیان اظهارات روحانی مبنی بر استمرار تولید موشک گفته است که این واقعیت که برجام به برنامه موشکی هستهای ایران نمیپردازد یکی از دلایل نارضایتی ترامپ از این توافق است.»
گفتنی است روزنامههای زنجیرهای مدعی اصلاحات به عنوان شبکه همکار غرب و آمریکا در داخل که مهمترین سرمایههای آمریکا در ایران نیز محسوب میشوند، پس از تلاش بیوقفه برای انحراف افکار عمومی در مسئله هستهای در توجیه نابودی آن در ازای رفع تحریمها و قالب کردن خسارت محض برجام به ملت، این روزها و همزمان با تمرکز آمریکا و غرب بر سر مسئله موشکی، برجامیزه کردن توان و اقتدار کشور را با هدف خلع سلاح ایران در دستور کار خود قرار دادهاند.
جهانگیری با حمایت از روحانی خود زنی سیاسی کرد
روزنامه بهار همچنین با اشاره به اختلافات روحانی و جهانگیری و تنزل نقش وی از معاون اولی ریاست جمهوری به یک پست تشریفاتی در پی ایفای نقش ضربهگیری روحانی در انتخابات 96 به نقل از یکی از فعالان سیالسی اصلاحطلب نوشت: «کاری که جهانگیری در انتخابات ریاستجمهوری 96 کرد یک خود زنی سیاسی بود، او برای روحانی سنگ تمام گذاشت و سپر روحانی در برای حملات سازماندهی شده جریان مقابل شد.روحانی بدون حضور جهانگیری تاب و توان این حملات را نداشت.»
در ادامه این تحلیل آمده است: «انتظار میرفت جهانگیری به عنوان یار غار روحانی، چشم و دست راست روحانی باشد اما دیدیم که روحانی تغییر جهت داد و همراه با این تغییر جهت نقش جهانگیری در دولت کمرنگ شد.»
این روزنامه زنجیرهای اصلاحطلب که پیشتر به طور علنی رئیسجمهور را فردی خوانده بود که فقط مانند ایام انتخابات شعار میدهد، روز گذشته نیز در یادداشتی خطاب به رئیسجمهور نوشت: «نمی دانم یادتان هست که منشور حقوق شهروندی را با سر و صدا منتشر کردید؟! یادتان نیست ؟! من هم فکر کنم یادتان نمیآید... چقدر در زمان انتخابات حرفهای زیبایی درباره هزینههای درمان گفتید. طرح تحول سلامت که بسیار هم میان مردم طرفدار پیدا کرده بود جزو اتفاقات خوبی بود که به نظر دیگر قرار نیست تکرار شود. گویا برای جلب نظر مردم همان چند ماه اجرایی شدن کافی بود و سپس به ورطه فراموشی سپرده شد.»
جالب اینجاست همین روزنامههای زنجیرهای بودند که در ایام تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری برای دعوت مردم به حمایت از روحانی رقبای وی را به دروغگویی و دادن شعارهای بیپشتوانه و بدون عمل متهم میکردند و حالا از رئیسجمهور بدلیل عدم عمل به وعدههای رنگارنگ انتخاباتیاش گله مندند.
بلاغ//*
ارسال دیدگاه