هزینه‌تراشی‌های دولتی برای زائران اربعین ادامه دارد

هزینه‌تراشی‌های دولتی برای زائران اربعین ادامه دارد

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">بايد تمهيدی انديشيده شود كه كمترين هزينه متوجه زائران شود تا شاهد آن باشيم هر ساله بر تعداد افرادی متقاضی برای حضور در مراسم اربعين افزوده شود.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ در حالی که دلار در بازار 4015 تومان است ولی دولت نرخ دلار را برای زائران اربعین4250 تومان محاسبه کرده است، افزایش نرخی که با توجه به ثبت‌نام میلیونی زائران، رقمی میلیاردی خواهد شد. آیا در خصوص سایر مسافرت‌ها هم همینطور است؟

 

بعد از شكست در وعده حذف ویزای اربعین، مشكلات پوشش بیمه‌ای زائران، هزینه‌های عجیب هلال احمر و دو برابر شدن بلیت اتوبوس‌ها، بخش دیگری از رویكردهای كاسبكارانه دولت با عشق بازی مردم در سامانه سماح رقم خورد؛ گرانفروشی ویزا برای زائران اربعین هم به سایر موارد درآمدزایی دولت اضافه شد. بعد از سه روز اختلال «سامانه سماح» زائران اربعین روز گذشته با مراجعه به این سامانه با افزایش چند هزار تومانی هزینه‌ها مواجه شدند. به عنوان نمونه سامانه از زائران طلب هزینه ریالی ۴۰ دلار آن هم با رقم 4 هزار و ۲۵۰ تومان می‌كند. در بازار آزاد رقم دلار به مراتب پایین‌تر است. این اقدام به گفته مردم و مسئولان نه‌تنها مصداق بارز اجحاف بوده‌است، بلكه اگر آن را در كنار سایر اقدامات اخیر دولت بگذاریم، به این نتیجه تأسف‌بار می‌رسیم كه اقدام دولت در‌باره این حماسه پرشور اربعین، ظاهراً جز كاسبی فراتر نبوده است. 
 
ماجرا از این قرار است كه سامانه سماح در روزهای گذشته به‌دلیل اختلال‌های فنی دچار مشكلاتی شد و نام‌نویسی علاقه‌مندان به سفر زیارتی اربعین حسینی امكان‌پذیر نبود. بالاخره بعد از چند روز متوالی، ‌مشكلات فنی رفع شد و این سامانه در اختیار كاربران قرار گرفت، اما رفع اختلال  به افزایش ریالی هزینه ویزا ختم شد.

دولت در اقدامی عجیب و قابل تأمل در سامانه سماح، جهت ویزای زائران اربعین نرخ دلار را 4هزار و۲۵۰ تومان محاسبه كرده‌است و این در حالی بود كه قیمت دلار دولتی هم اكنون حدود 3هزار و ۵۰۰ تومان و قیمت در بازار آزاد حدود 4هزار و ۱5 تومان است.   علاوه بر اینكه این اقدام دولت بی‌شباهت به كاسبی‌كردن از عشق بازی مردم نیست، ذكر این نكته ضروری است كه در راستای پرشورتر برگزار شدن حماسه اربعین حسینی نیز گام مثبت و برجسته‌ای از جانب مسئولان دیده نشد و در مقابل به انواع مختلف و شیوه‌های عجیب، روش‌های سختگیرانه‌تری هم كه منجر به درآمدزایی بیشتر می‌شود، از جانب دولت به كار گرفته شده و می‌شود. 
  
انفعال در ویزا
سال‌هاست كه گفته می‌شود مذاكرات سازنده‌ای در زمینه حذف ویزای اربعین صورت می‌گیرد، اما همواره با پاسخ منفی دولت و توجیهات مختلف مواجه می‌شویم. این در حالی است كه اتباع كشورهایی چون مالزی برای سفر به عراق نیازی به تهیه ویزا ندارند. جالب این است كه حتی عراقی‌ها برای كشورهایی مانند جیبوتی، گینه بیسائو، كومور و لبنان ویزای فرودگاهی صادر می‌كنند و نیازی نیست قبل از سفر زائران وقت خود را صرف تهیه ویزا كنند. 
  
كاسبی از پوشش بیمه‌ای 
همچنین در بحث پوشش بیمه‌ای زائران اربعین نیز بیمه ایران در یك حركت نه‌چندان مقبول از محل بیمه‌های زائران حرم حسینی سود شناسایی كرده و در این راستا در قالب معرفی یك كار گزار 17 درصد از حق بیمه صادره را به كارگزار اختصاص داده است؛ اقدامی كه به گفته كارشناسان اقتصادی، دلالی قراردادی را شكل داده‌است كه كارمزد پرداختی آن را زائران باید پرداخت كنند و در نهایت عجیب آنكه این رفتار اقتصادی كاسبكارانه از سوی یك نهاد دولتی صورت می‌گیرد. حال آنكه دولت می‌تواند با پرداخت هزینه‌ها و حمایت‌های مالی به كاهش این هزینه برای زائران كمك كند و در مقابل سهمی از این كار بزرگ را برای خود قائل شود. 

  

كاسبی از حمل و نقل 
از سوی دیگر در حالی‌كه وزیر حمل و نقل عراق از مردم بابت كاستی‌ها عذرخواهی می‌كند، اما دولت از زبان معاون وزیر راه و شهرسازی خبر از دوبرابر شدن بلیت اتوبوس در این ایام داد و بعد از اعتراض‌ها نسبت به چنین تصمیمی، طی جوابیه‌ای در پاسخ به كاسبی با عشق مردم، بهانه‌تراشی یكسره خالی برگشتن اتوبوس‌ها را تحویل دادند. 

موضوعی كه پاسخ آن برای عوام‌الناس هم روشن بود و همه یك صدا معتقد بودند، اگرچه ممكن است اتوبوس‌ها از یك طرف خالی برگردد و غیرعادی باشد، اما از طرف مقابل كاملاً پر و با ظرفیت كامل حركت می‌كند و این هم غیر عادی خواهد بود؛ چراكه اتوبوس‌های مسافربری بین شهری به ندرت با ظرفیت كامل مسافر می‌برند. از سوی دیگر مطابق با آمارهای موجود به طور متوسط اتوبوس‌ها در طول سال با دو سوم ظرفیت یا حداكثر سه چهارم ظرفیت حركت می‌كنند، در نتیجه اگر هم قرار بر افزایش قیمت در این ایام است، افزایش بیش از ۵۰ درصد ظلم آشكار و مبین است. 
   
كاسبی هلال احمر و شركت‌های هواپیمایی
علاوه بر موضوعات فوق، معضل هزینه‌تراشی برای زائران از سوی هلال احمر هم نیز قابل اهمیت بوده است. چنانچه هر زائر باید ۶هزار و ۲۰۰تومان تحت عنوان هزینه هلال‌احمر پرداخت كند و از آنجا كه خدمات ارائه‌شده از طرف هلال‌احمر از سوی داوطلبان صورت می‌گیرد، سؤال اینجاست كه چرا باید ۶هزار و ۲۰۰تومان تحت عنوان خدمات هلال‌احمر دریافت شود؟
گفته می‌شود كافی است این روزها سری به شركت‌های هواپیمایی بزنید تا متوجه شوید نه‌تنها خبری از بلیت‌های دو طرفه یك میلیونی و 200 هزار تومانی نیست، بلكه برخی شركت‌های هواپیمایی رقم موجود را تا 2 میلیون و بعضاً بیشتر هم رسانده‌اند. 
 
چرا اجحاف؟
كاسبی اقتصادی از زائران اربعین حسینی بهانه‌ای شد تا به سراغ حسینعلی حاجی دلیگانی برویم كه با تقدیم طرح سؤال خود به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی چرایی گرانفروشی سامانه سماح وابسته به سازمان حج و زیارت را پرسیده است؟!
وی با تأكید بر اینكه دلیل سؤال از وزیر به خاطر اجحاف در حق زائران حضرت ابا‌عبدالله حسین است، به موارد صورت گرفته، اشاره كرد و می‌گوید: به بهانه‌های مسیر رفت و برگشت اتوبوس‌ها، بلیت اتوبوس دو برابر شد، همچنین رقم اخذ‌شده در مورد هلال احمر مورد مهم دیگری است كه در هیچ جا مشابهت ندارد، از سوی دیگر در مورد ویزا نیز تعلل‌هایی صورت می‌گیرد كه حداقل برای بحث اربعین شرایط سهل‌تر شود و این مقدار سخت‌گیری نباشد.
 
این نماینده مجلس در نهایت با توضیح هزینه دریافت ویزا در سامانه سماح اظهار داشت: در حالی‌كه در بازار هر دلار 4هزار و 15 تومان است، ولی دولت به قیمت4هزار و 250 نرخ دلار را محاسبه كرده است. افزایش رقمی كه اگر ضربدر ثبت‌نام میلیونی زائران شود، میلیاردی خواهد شد. چرا باید چنین اجحافی صورت گیرد؟ آیا در خصوص سایر مسافرت‌ها هم همین صورت است؟ 
 
حاجی دلیگانی در نهایت تصریح كرد: حتی در مورد بلیت هوایی هم حرف برای گفتن زیاد است، اما در خصوص این همایش میلیونی همه دولت‌های اسلامی خصوصاً جمهوری اسلامی ایران كه حكومت شیعه محسوب می‌شود باید تسهیلات بیشتری فراهم كند، نه اینكه سختگیرانه‌تر رفتار كند. وزیر ارشاد باید در اینباره پاسخگو باشد. 

این حجم از هزینه‌ها و سكوت دولت كه بعضاً با توجیه و بهانه پاسخ داده می‌شود، در حالی است كه دولت می‌تواند با قبول این هزینه‌ها توسط تخصیص بودجه، بار و فشار كمتری را بر دوش مردم قرار دهد و گامی در جهت پرشور‌تر كردن این سفر مهم بردارد و حداقل در ثواب این سفر دینی و معرفتی سهیم شود، اما در عمل آنچه دیده شد، نگاه و رویكرد كاسبكارانه از حماسه معنوی بین‌المللی مردم است.
 
پژمان‌فر: مجلس قطعاً با هزینه‌های سربار اربعین برخورد خواهد كرد
نایب رئیس كمیسیون فرهنگی مجلس از برخورد قاطعانه مجلس با كسانی كه هزینه‌های سربار به زائران اربعین تحمیل كنند، خبر می‌دهد، این در حالی است كه گویا سامانه سماح وابسته به سازمان حج و زیارت یكی عوامل گران‌شدن سفر اربعین است. 
 
حجت‌الاسلام نصراله پژمان‌فر با اشاره به مكاتبه‌ای با سازمان حج و زیارت برای مشخص‌شدن میزان هزینه‌های اخذ‌شده از زائران اربعین می‌گوید: مجلس به شدت روی وضعیت هزینه‌ها حساس و پیگیر است و قاطعانه با كسانی كه كوتاهی كنند و منجر به وارد شدن هزینه‌های سربار به زائران اربعین شوند، برخورد خواهد كرد. 

پژمان‌فر می‌افزاید: نباید نگاه انتفاعی به زائران اربعین وجود داشته باشد. راهپیمایی عظیم مردمی در اربعین، فرصت بزرگ فرهنگی است كه باید از آن به نحو كامل استفاده كرد، نه اینكه هزینه‌های آن را برای مردم زیاد كرد. 
 
نماینده مشهد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینكه اكثر زائران اربعین را قشر متوسط و رو به پایین جامعه تشكیل می‌دهند، می‌گوید: باید تمهیدی اندیشیده شود كه كمترین هزینه متوجه زائران شود تا شاهد آن باشیم هر ساله بر تعداد افرادی متقاضی برای حضور در مراسم اربعین افزوده شود. 
 
 پژمان‌فر درباره امكان لغو ویزای میان ایران و عراق می‌گوید: چند سالی است كه از طریق وزارت امور خارجه در حال پیگیری لغو ویزا با عراق هستیم، اما طرف عراقی به خاطر اینكه تعداد قابل‌توجهی ایرانی برای زیارت به عراق می‌روند و در مقابل تعداد مسافران و زواری كه از عراق به ایران می‌آیند، رقم چشمگیری نیست، حاضر نیست از درآمد 40 دلاری از هر ویزا چشم‌پوشی كند. این رقم وقتی در میلیون‌ها زائر ایرانی ضرب شود، درآمد قابل ملاحظه‌ای را برای عراق به همراه خواهد داشت، اما ما هنوز در تلاش هستیم كه بتوانیم این كار را به سرانجام برسانیم.

 

مرجع: روزنامه جوان



ارسال دیدگاه