به گزارش مازند اصناف؛ ترکیدگی مرکبات یکی از مشکلات پیش روی باغداران است که میبایست در مدیریت باغداری توسط آنان رعایت شود.
زانوی نیمهرمق باغدار باز هم لرزان شد
پس از خسارتهای چندباره سال گذشته، باغداران مازندرانی امسال با دیدن شکوفههای پرتقال و نارنگی، مسرور از پرمحصولی فصل برداشت، بناگاه با پدیده جدید ترکیدگی مرکبات مواجه شدند و بار دیگر زانوهای بیرمقشان لرزان شد.
وضعیت رقتبار باغداران مازندرانی، اوضاع اقتصادی آنان را بسیار آسیبپذیر کرده است، بگونهای که شاید تحمل ضربه جدید اقتصادی برای آنان قابل تحمل نباشد.
پدیده ترکیدگی مرکبات مازندران میتواند ضربه هولناک دیگری بر پیکره نیمه جان باعداران مازندرانی باشد که باید هرچه زودتر با کمک مسئولان مربوطه مدیریت شود.
این پدیده از اوایل تیر ماه تا پایان آبان ماه یعنی از پایان گلدهی و ابتدای میوهدهی باغها به وجود میآید. در همین راستا احسان وهاب زاده یکی از باغداران بابلی بیان کرد: امسال با آن که محصول زیادی روی درختان مرکبات دارم، اما پدیده ترکیدگی میوهها خودنمایی زیادی داشته است.
یکی دیگر از باغداران قائمشهری نیز با بیان اینکه یک هفته آبیاری به درختان باغهایم را به تاخیر انداختم، اظهار کرد: هوای گرم این مدت موجب شد تا میوههای گلابی روی درخت خشک شوند و پرتقال نیز دچار ترکیدگی شود.
دلایل مختلفی برای وقوع این پدیده بیان شده که نشان میدهد ترکیدگی میوه مرکبات نتیجه ضعف در مدیریت باغ توسط باغدار است. یکی از دلایل مهم وقوع این پدیده عدم رسیدگی به موقع در آبیاری و کود دهی مناسب به درختان است که موجب میشود پوست میوه نازک و تحمل تورم پس از آب دهی یکباره را نداشته و دچار ترکیدگی شود.
شروع پدیده ترکیدگی مرکبات در تیر و مرداد
در این باره با معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت و گو کردیم.
شهیدی فر با بیان اینکه آبیاری قطرهای در گرما و عدم آبیاری مناسب به درختان در تیر و مرداد موجب تنش خشکی در درختان مرکبات میشود، اظهار کرد: در این صورت با یک بارندگی شدید و آبیاری زیاد چه به صورت غرقابی یا روشهای دیگر درخت به ناچار آب را جذب و به میوه انتقال میدهد.
وی افزود: میوهها چون در چرخه رشد متناسبی قرار دارند، با جذب یکباره و حجم بالای آب دچار ترکیدگی میشوند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران مهمترین راهکار جلوگیری از ترکیدگی مرکبات را آبیاری مداوم و متناسب با رشد میوه دانست و اظهار کرد: توصیه میکنم باغداران مرکبات به خصوص پرتقال و نارنگی حداقل هفتهای یک بار و باغداران کیوی هفتهای دو تا سه بار بسته به شرایط آب و هوایی، آبیاری داشته باشند.
بیماریهای قارچی عامل دیگر ترکیدگی مرکبات
شهیدی فر میزان آبیاری را بسته به سن درخت، میزان گرما، بافت خاک و باروری درخت دانست و اظهار کرد: دلیل دیگر ترکیدگی در مرکبات به خصوص پرتقال و نارنگی میتواند بیماریهای قارچی باشد که بسیار تاثیرگذار است.
وی با بیان اینکه اگر مدیریت باغ به درستی انجام نشود، این پدیده تشدید خواهد شد، تاکید کرد: مبارزه با علف هرز، زمان مناسب سم پاشی و مبارزه با آفات و بیماریها باید به درستی انجام شود، چون بیماریهای قارچی علاوه بر برگ و شاخه، میوه را هم نیز درگیر کرده که منجر به ترکیدگی میشود.
ضرورت توجه باغداران به توصیههای کارشناسان
به گزارش گروه اقتصادی بلاغ، باغداران باید به توصیههای کارشناسان در زمینه جلوگیری از ترکیدگی مرکبات به خصوص پرتقال و نارنگی در اراضی باغی توجه لازم را داشته باشند.
آبیاری متناسب با شرایط آب و هوایی مهمترین راه حل در پیشگیری از بروز ترکیدگی در محصولات است، هرچند تنشهای گرمایی نیز دخیل در تشدید این موضوع است، اما با مدیریت مناسب باغ میتوان به میزان قابل توجهی از بروز این پدیده جلوگیری کرد.
ارسال دیدگاه