به گزارش مازند اصناف به نقل از بلاغ، همواره با آغاز فصل سرما و فرارسیدن پائیز، مهاجرت پرندگان نیز به کشور آغاز میشود و در این میان فریدونکنار، به دلیل دارا بودن آب و هوای مطلوب و شرایط بسیار مناسب زمستانگذری، میزبان این پرندگان مهاجر میشوند.
اما نکتهای که در این میان همواره مورد تنش و پرسش قرار میگیرد این نکته است که آیا شکار این پرندگان در اصل مشکل دارد یا خیر و همچنین اگر صورت میگیرد چه برخوردی باید صورت بگیرد.
نکته بسیار مهمی که در این میان مطرح است بسیاری از صیادان در کشور معتقدند که این پرندگان به عنوان موهبت الهی محسوب میشوند و باید به عنوان رزق و روزی شکار شوند و مشکلی برای این امر وجود ندارد.
دامگاهها قانونی، اما شب دامها غیرقانونی است
مدیر انجمن حمایت از پرندگان مهاجر شهرستان فریدونکنار، در گفتوگو با خبرنگار ما، با بیان اینکه مهمترین تالابهای مازندران میانکاله و فریدونکنار است، اظهار کرد: پرندگان مهاجر در اوایل مهر به مازندران میآیند و اواخر اسفند به سیبری و فنلاند میروند.
وی افزود: دو نوع دامگاهها و شبدامها برای صید پرندگان وجود دارد که در نوع دامگاه به سه طریق: دومان، گذر و کِرِس صید انجام میشود و از نوع شبدام که بیشترین مشکل را محیط زیست با شبدام دارد.
مدیر انجمن حمایت از پرندگان مهاجر فریدونکنار، تصریح کرد: روش صید دومان در فریدونکنار بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد و تنها روشی است که محیط زیست و NGO ها آن را پذیرفتند چراکه پرندگان به طور انبوه صید نمیشود خسارت کمتری به پرندگان وارد میکند.
محمدی با بیان اینکه شکار در فریدونکنار بیشتر از نوع دامگاهها و شب دامها انجام میشود، گفت: دامگاهها قانونی است اما شب دامها غیرقانونی بوده و امسال اداره محیط زیست، شبدامهای بلند مربوط به صید غازهای خاکستری را جمعآوری کرد.
این فعال محیط زیست، افزود: امسال تعداد غازهای خاکستری بسیار فراوان و تعداد پرندگان نیز مناسب است.
وی با اشاره به اینکه امسال محیط زیست با همکاری دامگاهداران برای مهاجرت پرندگان اقدامهای مناسبی را دیده است به طوری که صیادان دامگاههای «کِرِس» را، که به تعداد سه عدد بود به یک عدد کاهش دادند، تصریح کرد: همراهی خوبی میان صیادان و محیط زیست برقرار شد و وضعیت آن در مقایسه با سال گذشته مناسبتر است.
محمدی با اشاره به اینکه این دامگاهها را مردم بومی حفظ کردند و این مناطق مکانهای امنی برای حضور پرندگان است، یادآور شد: سالیانه دامگاهداران حدود ۸۰۰ تن برای پرندگان غذا میریزند به همین دلیل این مناطق جای امنی برای این پرندگان است.
وی گفت: از آنجایی که دامگاهداران برای مهاجرت پرندگان هزینه میکنند، بنابراین باید مقداری از آن را صید کنند تا هزینههای انجام شده تامین شود.
مدیر انجمن حمایت از پرندگان مهاجر شهرستان فریدونکنار، تصریح کرد: از آنجایی که زمینهای این دامگاهها شخصی است و اگر اجازه صید داده نشود این افراد این دامگاهها و درختان آن را از بین میبرند و برای کشت برنج مورد استفاده قرار میدهند و بنابراین پرندگان نیز به این مناطق مهاجرت نمیکنند.
لزوم اجرای طرح «مدرسه طبیعت» از سوی محیطزیست
این فعال محیط زیست، خاطرنشان کرد: افرادی که پرنده را صید میکنند باید جایی برای فروش داشته باشند، بنابراین بازار پرندگان باید ساماندهی شود.
محمدی با اشاره به اینکه محیط زیست منطقه باید طرح «مدرسه طبیعت» را اجرایی کند، گفت: اگر محیط زیست به دانشآموزان در زمینه حفاظت از طبیعت و محیط زیست آموزش دهد همه آنها در ۱۰ سال آینده به فعالان محیط زیست تبدیل میشوند و دیگر در آینده شکارچی وجود ندارد.
صید باید به شکل پایدار تبدیل شود
سلمان نیکپور مدیرعامل انجمن قوهای مهاجر سرخرود نیز در گفتوگو با خبرنگار ما، درباره مهاجرت پرندگان به مازندران اظهار کرد: پرندگانی که در تالابهای مازندران مهاجرت میکنند از نوعهای غازسانان، مرغابی سانان و فلامینگوها، پلیکان و قوها و غیره هستند.
وی افزود: در طبیعت دو منطقه حفاظت شده و غیرحفاظت شده وجود دارد که در مناطق حفاظت شده کسی حق شکار ندارد و در مناطق غیرحفاظت شده شکار با دریافت مجوز امکانپذیر است و باید بر طبق نرم محیط زیست شکار کنند.
مدیرعامل انجمن قوهای مهاجر سرخرود تصریح کرد: با توجه به سه روش صید گذر، کِرِس و دومایچال در دامگاهها، اما هر ساله مجوز شکار برای روش دومای صادر میشود چراکه این روش صید قانونی است و هر ساله محیط زیست اجازه شکار میدهد.
وی با بیان اینکه در اروپا هم صید انجام میگیرد اما صید باید به شکل پایدار تبدیل شود، گفت: همه فعالان محیط زیست به دنبال تعامل با دامگاهداران برای رسیدن به صید پایدار هستند که هم برای دامگاهداران کسب و کار ثابت ایجاد شود و همچنین پرندگان نیز زادآوری خود را انجام دهند.
روزهای پنجشنبه و جمعه تنها صید 4 پرنده مجاز است
ناصر کیایی رئیس محیط زیست شهرستان فریدونکنار، در گفتوگو با خبرنگار ما، درباره مهاجرت پرندگان، اظهار کرد: پرندگان فراوانی به تالاب فریدونکنار مانند آنها مرغابیسانان، غازسانان و پرندگان شکاری، حواصیل، آبچیلکها، باکلانها و تک درنای سیبری مهاجرت میکنند.
وی افزود: این پرندگان مهاجر از نیمه دوم سال یعنی اواخر شهریور و مهرماه به مازندران میآیند و هر چه هوا سردتر شود بر تعداد آنها افزوده میشود و سرانجام حدود ۱۵ اسفند ماه به سرزمینهای اروپایی میروند.
رئیس محیط زیست شهرستان فریدونکنار تصریح کرد: گونههای خودکا تا پایان سال در این تالابها میمانند و با آغاز فصل کشاورزی و گرم شدن هوا مهاجرت میکنند.
وی با اعلام اینکه شکار پرندگان امسال ممنوع نیست، گفت: در روزهای خاصی از هفته پنجشنبه و جمعه و هر روز چهار قطعه از پرنده مجاز را میتوانند شکار کنند.
کیائی افزود: در سال گذشته کسانی که از مناطق دیگر پرنده برای فروش به بازار فریدونکنار آوردند را از آنجا خارج کردیم چرا که بازار پرنده فریدونکنار همچون بازار ماهی آن مختص مردم آن شهر است.
وی با بیان اینکه بازار فروش پرندگان فریدونکنار نیاز به ساماندهی دارد، یادآور شد: تمامی ارگانهای ذیربط از جمله شهرداری، دامپزشکی، بهداشت، اماکن و محیط زیست باید برای ساماندهی آن اقدام کنند.
کیایی با اشاره به اینکه در حال حاضر فروشندگان پرندگان فریدونکنار حدود ۲۰ سال در کنار خیابان محصولات خود را به فروش میرسانند که این خیابان مربوط به شهروندان است، گفت: شهرداری باید آن را به مکان مناسب و مجاز انتقال دهد، بنابراین این مسئله در دستور کار قرار دارد که ساماندهی شود اما زمان اجرای مصوبه مشخص نیست.
به گزارش بلاغ، علاوه بر آنکه مسئولان باید با صیادان برای شکار پرنده نهایت همکاری را به عمل آورند و فرصت دهند تا صیادان که زندگی روزمره آنها از این طریق میگذرد با آسودگی خاطر اقدام به این عمل کنند، صیادان نیز باید جانب انصاف را رعایت کرده و با شکار اصولی مانع از به خطر افتادن نسل این پرندگان شوند.
ارسال دیدگاه