به گزارش مازند اصناف به نقل از بلاغ، تولید محور اصلی پیشرفت و توسعه است و افزایش تولید، باعث افزایش اشتغال و درآمد ملی و افزایش صادرات میشود، از این رو با توجه به اهمیت زیاد صادرات، دولت باید بستری مناسب را برای هرچه بهتر اجرا کردن این مهم فراهم کند.
از عواملی که باعث افزایش صادرات میشود میتوان به معافیتهای مالیاتی، اعطای تسهیلات، رفع مشکلات مربوط به گمرک و سیاستهای حمایتی دولت از صادرکنندگان و سرمایهگذاران اشاره کرد.
همچنین با ارتقای بستهبندی محصولات و معرفی یک برند مخصوص در بازار و افزایش کیفیت کالاها نسبت به کالای مشابه خارجی میتوانیم جهش صادراتی را داشته باشیم.
استان مازندران بهدلیل همسایگی با کشورهای حاشیه دریای خزر، محل واردات و صادرات محصولات زیادی از بنادر خود است.
مازندران بهدلیل تولید بالای محصولات کشاورزی و صنعتی علاوه بر تامین نیاز کشور، بعضی از محصولات تولیدی خود را به کشورهای مختلف صادر میکند.
یکی از محصولات تولیدی استان مازندران مرکبات است که این استان با داشتن 123 هزار هکتارباغ مرکبات و 150 هزار نفر بهرهبردار سالانه با تولید بیش از دو میلیون تن مرکبات، بیش از نیمی از مرکبات تولید کشور را به خود اختصاص داده است.
این میزان تولید در حالی است که این استان نتوانسته در زمینه صادرات به توفیق لازم برسد و براساس آماری که از سوی سازمان جهاد کشاورزی مازندران ارائه شد، در سال گذشته فقط 287 تن مرکبات به کشورهای دیگر صادر شده است.
کارشناسان و مسئولان باغداری و کشاورزی مازندران محقق نشدن صادرات مرکبات استان را نشات گرفته از تعدادی عوامل نظیر نداشتن بستهبندی نامناسب، نبود پایانه حمل و نقل بینالمللی، فراهم نبودن امکان حمل و نقل مناسب، نرخ سود بالای تسهیلات برای تامین سرمایه در گردش و بالا بودن تعرفههای گمرکی برشمردند، و رعایت نکردن استانداردهای صادرات مرکبات از چالشهای اساسی در این مقوله بهشمار میآید.
در حال حاضر بیش از ۳۰۰ واحد فعال سورتینگ در مازندران، بیش از۵۰۰ هزارتن محصولات باغی استان را جهت صادرات به کشورهای عراق، امارات، کویت، عمان، روسیه، قزاقستان، آذربایجان و.....فراهم کردهاند.
فرد گرایی صادرکنندگان مهمترین مشکل صادرات
رییس هیئت مدیره تعاونی سورتینگداران مازندران در مورد مهمترین مشکلات تولید و عرضه محصولات باغی استان مازندران، تصریح کرد: از طرفی در اقتصاد مقاومتی توصیه بر افزایش تولید داخلی میکنند و از طرفی با مشکل فروش و صادرات مواجهیم، و از آنجایی که اغلب صادرات بهصورت فردی انجام میشود، فردگرایی صادرکنندگان مهمترین مشکل صادرات محسوب میشود.
محمد احمدزاده بیان کرد: تجار ما عمدتا آداب مذاکره تخصصی را نمیدانند در صورتیکه لازمه آداب مذاکره علاوه برداشتن تخصص در زمینه محصول صادراتی، نمایندگی از سوی اتحادیه و تشکل و همچنین داشتن برند مشخص محصول از مهمترین نکات لازم برای مذاکره است، درغیر اینصورت در زمینه قیمت تمام شده محصول، سود و برگشت پول و.... با مشکل روبرو خواهند بود ولازم به ذکر است که داشتن رابطه خوب سیاسی با کشورها از جمله راهبردهای صادرات محسوب میشود.
وی یکی دیگر از مشکلات مهم در بحث صادرات را افزایش هزینههای صادراتی همچون هزینههای گمرکی و هزینههای حمل و نقل بیان کرد و گفت: میتوان با استفاده از حمل و نقل کشورهای هدف که از امکانات و قیمتهای مناسبتری نسبت به حمل و نقل داخلی برخوردارند بهره برد؛ بهطور مثال خودروهای یخچالدار کشور روسیه بابت حمل مرکبات تا روسیه مبلغ ۵ هزار دلار و خودروهای داخلی مبلغ ۸ هزار دلار دریافت میکنند که این امر میتواند بهطور هدفمند رسیدگی و اجرا شود.
احمدزاده اضافه کرد: دولت میتواند با اجاره غرفههای عرضه محصولات توسط کشورهدف، که موجب عرضه مستقیم محصولات و کاهش قیمت میشود، موجب حضور درازمدت و تسخیر بازار روسیه وحذف دلالان شود که توجه به این موارد برای خروج از وابستگی به نفت بسیار مهم و حوزه کشاورزی از مهمترین بخشها برای حرکت به سمت تولیدات غیرنفتی محسوب میشود.
محمد محمدپور مدیرکل صنعت معدن و تجارت مازندران در گفتوگو با خبرنگار ما با بیان اینکه مازندران در سالهای گذشته قریب به 430 میلیون دلار صادرات را تجربه کرده است، گفت: در سال جاری بیش از 2 هزار میلیارد تومان جایزه صادراتی در سطح کشور پیشبینی شده است و امیدواریم در فضایی که شکل گرفته فعالان بخش خصوصی توانمند از این فضا استفاده کنند، البته به این معنی نیست موانع جدی بروکراسی اداری، رکود جهانی و ... وجود ندارد و یک شبه حل میشود.
محمدپور با اشاره به وجود مرز دریایی و تبادل کالا از طریق دریا، اظهار کرد: بهدلیل کسری تراز تجاری با روسیه بیشتر واردات از این کشور صورت گرفته و مرزهای زمینی ما در کشور بسیاری از محصولات مازندران را صادر میکنند در حالی که جزء آمار استان لحاظ نمیشود.
صادرات 80 درصد تولیدات لبنی استان به عراق
وی محصولات لبنی، گوشتی، پروتینی، سیمان و برخی از مواد خشکبار نوشابه و آب میوهها را عمده کالای صادراتی استان بیان کرد و افزود: بازار هدف۸۰ درصد از تولیدات لبنی استان، کشور عراق بوده است و این یک نقص است که هر زمان نوسان مثبتی در کشور عراق بهوجود بیاید صادرات ما بیشتر و هر زمان نوسان منفی ایجاد شده مانند ناامنی که از حضور داعش ایجاد شد و نظامندی گمرکات کشور عراق که به سمت تعرفه، استاندارد رفت، صادرات به این کشور با کاهش روبرو شده است.
محمدپور از پیشبینی صادرات 50 میلیارد تومانی آبزیان در استان خبر داد و یادآور شد: بهدلیل نبود قرنطینه و پلمپ دامپزشکی، از سایر استانها صادرات این محصول انجام میشود که تلاش کردیم این کار در داخل استان انجام شود.
مدیرکل صنعت معدن تجارت مازندران با بیان اینکه بهدنبال تنوع بخشی بازاهای هدف هستیم، تاکید کرد: بازار روسیه یک بازار چند میلیارد دلاری برای محصولات لبنی است که با دو سال پیگیری مجوز صادرات آن را برای شرکت کاله گرفتیم که در حال حاضر تنها صادر کننده محصول لبنی ایران به روسیه است.
این مسئول درباره حمایت از صادرکنندگان، گفت: بهدنبال آن هستیم که تعرفههای گمرکی را برای کاهش قیمت تمام شده پایین بیاوریم.
محمدپور، خاطرنشان کرد: از محمود واعظی جانشین ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در مازندران و رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه درخواست کردیم 10 قلم از محصولات جدید استان از جمله محصولات لبنی، مرکبات، گل و گیاه و مرغ و ماهی و ... که مختص مازندران بود را در تعرفه طرجیهی با روسیه قرار دهند و امیدواریم در مذاکرات بعدی در ماه اکتبر به ثمر برسد.
وی درباره کاهش هزینه حمل و نقل محصولات صادراتی بیان کرد: چون کشور روسیه بسیار وسیع است و زبان و قوانین آن را رانندگان ما نمیدانند ورود کامیونهای خالی از روسیه بعد از تخلیه بار در کشورهای آذربایجان و ترکمنستان و... به ایران طرحی است که به صرفهتر است.
محمدپور، خاطرنشان کرد: خط پروازی آستاراخان را برای سهولت رفت و آمد تجار و بازرگانان ما راهاندازی کردیم و حتی برای تامین مسافر آن با درخواست ما از محل وزارتخانه یارانه پرداخت میشود و جدیدا خط پروازی گرگان اوکتاو را بهدلیل وجود قزارقهای زیاد مقیم گرگان پیگیری کردیم.
وی از اضافه شدن 9 پست اسکلی در بندر امیرآباد خبر داد و گفت: بندر امیرآباد در حال حاضر با داشتن 15 پست اسکلی بندر برتر در شمال ایران و جز بنادر برتر کشور است.
محمدپور در ادامه اظهار کرد: خط منظم دریایی با یارانه و کانتینرهای یخچالدار و کشتی کانتینربر یخچالدار را در بندرامیرآباد مستقر کردیم تا پاسخگوی نیازها باشد.
مدیرکل صنعت معدن و تجارت در پایان، خاطرنشان کرد: بهزودی بزرگترین و مجهزترین کشتارگاه مرغ و طیور کشور را در بین شهرستانهای بهشهر و گلوگاه افتتاح خواهیم کرد و با یک برند مناسب برای صادرات بهتر طیور و مرغ آماده میکنیم.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه