به گزارش مازند اصناف و به نقل از فارس، «در برنامه من علاوه بر برنامه های میان مدت برای حل مشکلات برنامه کوتاه مدت یک ماه و 100 روزه وجود دارد ...»
این بخش هایی از گفت و گوی حسن روحانی در برنامه با دوربین پیش از انتخابات است،جایی که کاندیدای آن روزهای انتخابات و رئیس جمهور این روزهای ایران به مردم وعده داده بود که برنامه ای 100 روزه برای حل مشکلات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ... دارد.
امروز، روز صدم فعالیت دولت فرا رسیده است و قرار است رئیس جمهور فردا شب درباره عملکرد 100 روزه دولتش به مردم گزارش بدهد.
اما این تمام اتفاقات صد روز گذشته درباره ماجرای این وعده روحانی نیست، این تعهد از همان روزهای اول دولت حاشیههایی را ایجاد کرد که هیچگاه دولتیها آن را جدی نگرفتند.
روحانی وعده حل 100 روزه مشکلات را داد یا گزارش؟!
حسن روحانی در اولین برنامه تبلیغاتی اش در رسانه ملی 7 خرداد سال جاری مقابل دوربین برنامه ای با اسم «با دوربین» قرار گرفت و درباره برنامه هایش برای اداره کشور با مردم سخن گفت.
در آخرین بخش این گفت و گوی 30 دقیقه ای روحانی از سیاستهای خود برای رفع مشکلات اقتصادی حرف زد و تاکید کرد: «در برنامه من علاوه بر برنامههای میان مدت برای حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی، سیاستخارجی و امور فرهنگی، برنامه کوتاه مدت یک ماهه و 100 روزه وجود دارد».
کاندیدای آن روزهای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: ما میتوانیم در یک زمان کوتاه، تحول اقتصادی در کشور بوجود آوریم و در این دوره تحول اقتصادی، با ایجاد تنفس به کارخانهها و مراکز تولیدی که مشکل دارند، این معضلات را حل کنیم.
این اظهارنظر رئیسجمهور در هفتههای منتهی به موعد برگزاری انتخابات، وعدهای انتخاباتی تلقی میشد که شاید ضمانت اجرایی آن، تنها با پیروز شدن روحانی محقق میشد.
پس از برگزاری انتخابات و برگزیده شدن حسن روحانی، وعده حل فوری و 100 روزه مشکلات کشور که از سوی روحانی مطرح شده بود بیشتر مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.
آیا روحانی حرفش را تغییر داد؟/ در 100 روز اول گزارش می دهیم!
اولین نشست خبری رئیس جمهور پس از تحلیف رسمی، در 15 مرداد ماه برگزار شد و روحانی در کسوت رئیسجمهور به سوالات مختلف خبرنگاران پاسخ داد.
در این میان یکی از سوالات، روحانی را وادار به اظهارنظر درباره وعده صد روزه اش کرد.
رئیس جمهور با اشاره به وعده 100 روزه خود گفت: همانطور که قبلا گفته بودم، همکاران بنده در صد روز اول به مردم درباره وضعیت اقتصادی کشور گزارش خواهند داد؛ البته این به آن معنی نیست که برخی رسانهها گفته بودند دولت میخواهد در صد روز اول تنها گزارش بدهد بلکه کارها در صد روز اول ادامه خواهد داشت و اقداماتی هم انجام خواهد شد و ارائه گزارش به مردم یکی از کارهای دولت خواهد بود.
این اظهارنظر روحانی زمزمه ها را درباره اینکه «دولت بر ارائه گزارش عملکردش بیشتر تاکید دارد تا حل مشکلات ضروری در 100 روز» تائید کرد.
روحانی در روز ابتدایی پس از تشکیل دولت خود و پس از تجدید میثاق با آرمان های امام (ره) دوباره ماجرای تعهد 100 روزه خود را یادآوری کرده و گفت: «وعده میدهیم که طبق سخنان قبلی، حتماً طی 100 روز اول و حتی کوتاهتر از آن اقدامات ضروری و فوری را برای رونق بخشی اقتصادی و حل مشکلات انجام دهیم و ماحصل آن نیز به اطلاع مردم خواهد رسید».
البته این تنها روحانی نبود که از ایجاد تحول 100 روزه در زندگی مردم سخن می گفت، برخی از نزدیکان و معاونان روحانی نیز از ایجاد تحول در یکصدمین روز دولت و معیشت مردم خبر می دادند.
نوبخت معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی در برنامه نگاه یک در 27 مرداد ماه سال جاری درباره اقدامات 100 روزه دولت برای بهبود شرایط معیشت مردم گفت: در 100 روز نخست آغاز به کار دولت یازدهم، کابینه جدید قصد ایجاد تغییرات در زندگی معیشتی مردم دارد.
وی ادامه داد: اصلاح نظام بودجهریزی کشور به عنوان یکی دیگر از راهکارهای بهبود وضعیت اقتصادی مردم مورد توجه است.
این اظهارات نشان می داد که دولتی ها خیلی جدی به دنبال تحقق وعده 100 روزه خود برای بهبود شرایط مردم هستند، اما در روزهای بعد سخنان دیگری به گوش رسید.
«رئیس جمهور گزارشی از وضعیت کشور ارائه خواهد کرد» ، « گزارش دولت از اقدامات 100 روزه اش» تیترهایی بود که بیشتر در رسانهها و سخنرانی های اطرافیان رئیس جمهور به چشم می خورد.
همه چیز حکایت از آن داشت که رئیس جمهور قرار است در پایان 100 روز از فعالیت دولتش به مردم گزارش دهد.
هر چه بیشتر به زمان پایان مهلت 100 روزه نزدیک شدیم حرفهای روحانی و یارانش، نه تنها رنگ و بوی بهبود شرایط را نمیداد بلکه در برخی موارد جامعه را نیز نگران می کرد.
«خزانه خالی» است و دولت «بدهکار»!
حسن روحانی در چهارمین کنگره خانه کشاورز از بدهی های دولتش سخن گفت.
رئیس جمهور که بدهکاریها را میراث دولت قبل خواند، تصریح کرد: گفته میشود 1300 میلیارد تومان بدهی (در زمینه کود) از گذشته داریم و دیدیم دولت گذشته الحمدالله ارثهای خوبی برای ما گذاشته است.
این پایان اظهارات روحانی درباره بدهکاری دولت و خالی بودن خزانه نبود.
رئیس جمهور، در 22 مهرهماه برای شرکت در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید به مهمترین دانشگاه کشور یعنی دانشگاه تهران رفت.
روحانی در دانشگاه تهران تنها به ارائه موضوعات مربوط به دانشگاه بسنده نکرد و حرف را به مشکلات اقتصادی نیز کشاند و درباره مشکلات دولتش گفت: دولت در شرایطی کار خود را آغاز کرد که با یک خزانه خالی و انبوه بدهکاری روبرو بوده است.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: در گزارش هفته گذشته یک صندوق در دولت اعلام کرد که بیش از 50 هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار است؛ این فقط یک صندوق است و در همان زمان صندوق دیگری نیز گفت ما بیش از این از دولت طلب داریم.
روحانی اضافه کرد: این 100 هزار میلیارد فقط گوشهای از بدهکاریهای دولت است اما این دولت با امید کامل و اعتماد به مردم، عقلانیت، تدبیر و کلید همت شما فرهیختگان و اندیشمندان و با استقامت ملت ایران به تعبیر مقام معظم رهبری از این پیچ به خوبی عبور خواهد کرد.
بدهکاری و خالی بودن خزانه که از زبان شخص اول دولت بیان شد واکنشهای مختلفی را از قالیباف تا وزیر اقتصاد دولت احمدی نژاد برانگیخت.
«علی طبیبنیا» وزیر اقتصاد و دارایی دولت نیز برای تفسیر اظهارات رئیسجمهور با بیان اینکه منظور روحانی درباره خزانه خالی چیز دیگری بوده، گفت: خزانه تعریف خاص خود را دارد و منظور حسابی است که منابع و مصارف دولت، ضبط می شود.
وزیر اقتصاد تاکید کرد که صندوق توسعه ملی بالای 50 میلیارد دلار ذخیره ارزی دارد.
اما این تنها رئیس جمهور نبود که با اظهاراتش امید مردم را برای بهبود شرایط در 100 روز اول کمرنگ می کرد، برخی از وزرا و مسئولان دولتی نیز با اظهارنظرهای خود وعده 100 روزه برای بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی را تحت تاثیر قرار می دادند.
قیمت خودرو پائین نمی آید، مسکن مهر نداریم، مواد غذایی هم گران می شود!
وزیر صنعت معدن و تجارت دولت روحانی درست در زمانی که مردم امید داشتند با تدبیر دولت تدبیر و امید، قیمت خودرو کاهش پیدا کند آب پاکی را روی دست مردم ریخت و در یک نشست خبری، کاهش قیمت خودرو را منتفی دانست و گفت: کاهش قیمت خودرو را نباید انتظار داشته باشیم بلکه ممکن است برخی خودروسازان بخواهند افزایش قیمت هم بدهند.
این اظهارات وزیر صنعت معدن و تجارت در کنار خبرهای منتشر شده مبنی بر اینکه دولت افزایش برخی اقلام خوراکی نظیر قیمت گوشت مرغ را طبیعی می داند، یا اعلام بانک مرکزی مبنی بر افزایش برخی مواد غذایی مورد نیاز مردم، امید کم شدن قیمت مواد خوراکی در ماههای آینده را ناامید کرد.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت تدبیر و امید نیز از سوی دیگر، موضوع تعطیلی طرحی را پیش کشید که در سال های گذشته رویای خانه دار شدن بسیاری از مردم را محقق کرده بود.
وی در اولین روز آبان ماه در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگارانی که زمزمه تعطیلی مسکن مهر را شنیده بودند، گفت: این خانهسازیها در ظاهر به نفع مردم است اما در واقع گرفتار کردن دولتهای آینده و مردم است.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: بنده در برنامه اولیه خود نیز اعلام کردم که دولت جدید به تعهدات قبلی پایبند است اما مسکن مهر طرح چندان جالبی نبوده که ادامه یابد و باید متوقف شود.
این اظهارات وزرای دولت و رئیس جمهور شاید با نام «دولت تدبیر و امید» میانه ای چندانی نداشت.
سیاست خارجی، کلید بازگشایی اقتصادی
از همان روزهای ابتدایی دولت، رئیس جمهور و دولتمردانش تاکید داشتند که با بازگشایی گره کور معضل هستهای ایران و غرب، مسائل اقتصادی نیز رونق خواهد گرفت و به مرور فعالان اقتصادی می توانند در راستای بهبود اوضاع کشور گام بردارند.
دولتیها در ماه های گذشته سعی داشتند با ارتباط دادن موضوع معیشت مردم با مساله سیاست خارجی، بر این موضوع تاکید کنند که بخشی از مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم هاست و تحریم ها نیز با گره گشایی در مساله سیاست خارجی حل خواهد شد.
دیروز و پیش از پایان صدمین روز آغاز به کار دولت، خبر توافق ایران و کشورهای 5+1 در صدر اخبار رسانه های ایران و جهان قرار گرفت و تیم هسته ای ایران اولین گام را برای برداشتن تحریم ها برداشت.
رئیس جمهور نیز در نشست خبری خود پس از توافق هسته ای میان ایران و 5+1 با خطاب به فعالان اقتصادی گفت: از امروز دیگر نوبت شما است و دولت مسیر را هموار کرده و از این پس کوشش باید آغاز شود.
با توجه به این اظهارات رئیس جمهور باید امیدوار بود که دیگر حرف هایی درباره خالی بودن خزانه و طبیعی بودن گرانیها از دولت تدبیر امید شنیده نشود.
ارسال دیدگاه