به گزارش مازند اصناف و به نقل از بنکر - شرایطی که در بازار ارز وجود داشت بسیار نابسامان بود. از یک طرف تحریم ها فشار نامحدود به کشور و اقتصاد اعمال کرده بود و از طرف دیگر اقتصاد کشور به دلیل این تحریم ها در شرایط تورم زا قرار گرفته بود. محدودیت دسترسی به ارز نیز عرضه را دچار مشکل ساخته بود. بنابراین در سال 90 و 91 تا پیش از انتخابات 92 روندی افزایشی در نرخ ارز مشاهده می شد و البته این نوسانات خیلی زیاد بود. جهت حرکت بازار به سمت بالا و گاهی پایین پیش می رفت اما از تیر ماه 92 به بعد شاهد برقرار شدن ثبات نسبی در بازار ارز بودیم. اگر نوسانات بازار ارز طی سال های اخیر مورد بررسی قرار گیرد، برآورد تغییرات نرخ ارز تا پایان سال 91 رقم بسیار بالایی را نشان می دهد اما اگر شرایط موجود را با سال 91 مقایسه کنیم مشاهده می کنیم آرامش زیادی در بازار برقرار شده و نوسانات بازار به شدت کاهش یافته است که در این راه موفقیت تیم مذاکره کننده هسته ای بسیار موثر بود.
در سال جاری نیز انتظار داریم با توجه به ادامه موفقیت تیم مذاکره کننده، همچنان در این مسیر حرکت کنیم. تصویر مثبتی نسبت به این موضوع وجود دارد و این روند رو به جلو در حرکت است. با شرایطی که ذکر کردم انتآر می رود نرخ ارز هم در طی این روند کاهشی ادامه مسیر دهد. البته در این راه باید منتظر گشایش در زمینه تحریم ها با پیش روی بیشتر مذاکرات هسته ای باشیم.
البته شرایط به وجود آمده در طول ماه های گذشته به غیر مذاکرات هسته ای، دلایل دیگری نیز داشته است به طوری که چند دلیل عمده را می توان برای آن در نظر گرفت.از آنجا که یک چشم انداز امیدبخش نسبت به آینده در کشور ایجاد شد، شرایط با گذشته متمایز گشته است. البته نتیجه مذاکرات با کشورهای 5+1 گشایشی را در بازار ارز بوجود آورده که نقش آن انکارناپذیر است. با این شرایط دیگر سرمایه گذاری در خرید ارز جذابیت ندارد و در حال حاضر کسانی که قبلا پس انداز خود را به صورت ارز نگه می داشتند تمایلی به این کار ندارند. سیاست های اقتصادی در جهت کاهش تورم و برقرار شدن ثبات در پیش گرفته شده اند به طوری که با دنبال کردن این سیاست ها، آهنگ تورم نرخ نزولی را با سرعت زیادی می پیماید. نتایج این سیاست ها بلافاصله در کاهش سریع نرخ تورم به سطح پیش بینی شده، خود را نشان داد. البته نباید فراموش کنیم که در گذشته و در دوره فعالیت دولت نهم بخصوص دولت دهم، نرخ تورم رقم های بالایی را تجربه کرده است. با وجود اعمال سیاست های ضد تورمی باید تاکید کرد که عملکرد اقتصادی ما با سیاست خارجی توام شده و ثبات در بازار به این امر بستگی دارد. نگاه به آینده نیز در گرو این سیاست و موفقیت آن است.
در این شرایط کاهش قیمت دلار را پیش بینی می کنیم، بر اساس پیش بینی از نتیجه مذاکرات هسته ای است. تحریم ها در این بخش بسیار تاثیرگذار است. موفقیت دیپلماسی و کاهش تحریم ها باعث می شود که چنین انتظاری از نرخ ارز داشته باشیم. پیش بینی می شود که موفقیت قابل تحسین تیم مذاکره کننده هسته ای در سال جدید هم ادامه یابد به همین دلیل به تاثیر این موضوع در اقتصاد، کاملا امدواریم.
در این راه هر چه شرایط به سمت ثبات و در نهایت یکسان سازی نرخ ارز برود، عالی خواهد بود. ثبات یعنی امنیت و امنتیت یعنی توسعه. برای ایجاد ثبات و یکسان سازی نرخ ارز نیاز است تا ارز کافی در اختیار بانک مرکزی باشد. اگر ارز از محل فروش نفت بدست بیاید و قابل مبادله با ارز کشورهای دیگر باشد، مقدمات یکسان سازی نرخ ارز فراهم خواهد شد.
ارسال دیدگاه