هتل قدیم در فهرست فروش بنیاد مستضعفان؛ مازندرانی‌ها نگران از تخریب نمادِ رامسر

هتل قدیم در فهرست فروش بنیاد مستضعفان؛ مازندرانی‌ها نگران از تخریب نمادِ رامسر

زمزمه‌های فروشِ هتل‌های پارسیان از سوی بنیاد مستضعفان درحالی مطرح شده که در یک مورد از این هتل‌ها، شرایط متفاوت است، هتل تاریخی رامسر درحالی میان فهرست فروش این نهاد قرار دارد که علاوه بر قدمت‌اش و ثبت آن در فهرست آثار ملی، نماد و هویت این شهر محسوب می‌شود.

به گزارش مازنداصناف، زمزمه‌های فروشِ هتل‌های پارسیان از سوی بنیاد مستضعفان درحالی مطرح شده که در یک مورد از این هتل‌ها، شرایط متفاوت است، هتل تاریخی رامسر درحالی میان فهرست فروش این نهاد قرار دارد که علاوه بر قدمت‌اش و ثبت آن در فهرست آثار ملی، نماد و هویت این شهر محسوب می‌شود، به همین دلیل رامسری‌ها نسبت به سرنوشت هتل پس از واگذاری و اینکه فرایند مرمت‌اش متوقف شده و بیمِ تخریب وجود دارد، نگرانند.

 از زمانیکه بنیاد مستضعفان مزایده فروش مجموعه هتل‌های بین‌المللی پارسیان از جمله ۲ هتل تاریخی قدیم و جدید رامسر را به‌طور رسمی منتشر کرد، رامسری‌ها با یک پرسش و ابهام بزرگ پیرامون این موضوع مواجه شدند، اینکه سرنوشتِ هتلی که نماد شهرستان است، چه خواهد شد؟

لابه‌لای حرف‌های روزمره شهروندان این شهر در فضای مجازی مرتبط با این شهرستان حتی در جمع‌های خانوادگی و دوستانه این پرسش وجود دارد که وضعیت هتل قدیم بعد از فروش چه خواهد شد و چه کاربری خواهد داشت؟ برخی هم معتقد هستند که بهتر است بنیاد هم مانند رامسری‌ها این هتل را به واسطه قدمت‌اش و اینکه هویت‌ و نمادِ شاخص رامسر محسوب می‌شود، متفاوت ببنید و آن را از لیست فروش خارج کند. به این شکل که آن را به یک موزه یا بوتیک هتل با ظرفیت اقامتی محدود تبدیل کنند تا از زوال و نابودی این بنای ارزشمند و کهن که در فهرست آثار ملی قرار دارد، جلوگیری شود. پرسش‌ها و اظهارنظرهایی از این دست که همچنان بی‌جواب است و ابهام پیرامون سرنوشت هتل زیبای رامسری‌ها به قوتِ خود باقیست.

البته عمقِ نگرانی پیرامون وضعیت هتل بیش از اینهاست. همه این اتفاق‌ها درحالی رخ داده که به گفته کارشناسان میراث فرهنگی در فرایند مرمت این بنای تاریخی و بود و نبودِ طرحِ جامع مرمت که سال ۱۴۰۱ آغاز شده نیز ابهاماتی وجود دارد. ضمن اینکه اشیاء داخل هتل نیز بدون حضور کارشناسان میراث فرهنگی به مکان نامعلومی منتقل شده است.

هتل قدیم در فهرست فروش بنیاد مستضعفان؛ مازندرانی‌ها نگران از تخریب نمادِ رامسر

هتل‌های جدید و قدیم رامسر به سبب قدمت و قرارگرفتن در قلب شهر از گذشته تا امروز به بخشی جداناپذیر از هویت و کالبد عروس شهرهای ایران تبدیل شده‌اند. هتل قدیم با پیشینه بیش از ۹۰ سال جزو نخستین بناهای تاریخی کشور است با عنوان هتلی مدرن است که در دوره پهلوی اول ساخته و سال ۱۳۵۲ در فهرست آثار ملی قرار گرفت. این بنا به عنوان نماد اصلی معماری و هویت این شهر شناخته می‌شود و رویدادهای مهمی مانند انعقاد بزرگترین معاهده زیست محیطی دنیا، کنوانسیون تالاب رامسر را در حافظه تاریخی‌اش دارد.

از سوی دیگر وجود این ۲ زیرساخت‌ ارزشمند باعث شده که رامسر در تاریخ معاصر ایران همیشه محل برگزاری نشست‌ها در عرصه‌های ملی و بین المللی باشد و همین رفت و آمدها برای برگزاری نشست ها و اجلاس ها سبب شد که مهمانخانه شماره دو که امروزه از آن به عنوان هتل جدید یاد می شود، در ادامه هتل قدیم ساخته شود.

هتل جدید تداوم سبک معماری باستان گرایانه پهلوی اول نیست چرا که بعد از انقلاب سفید از سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۹ سبک مدرن و پست مدرن در کشور رواج یافت. به همین دلیل بنای هتل جدید اگرچه در امتداد هتل قدیم ساخته شده اما به لحاظ سبکِ معماری با تفاوت بسیار زیاد با هتل قدیم ساخته شده است. ساختمانی سفید رنگ که در عین سادگی زیبا و تماشایی است و بر نقطه طلایی شهر در دامنه جنگل‌های هیرکانی خودنمایی می‌کند.

هتل قدیم در فهرست فروش بنیاد مستضعفان؛ مازندرانی‌ها نگران از تخریب نمادِ رامسر

هتل موزه راهی برای حفظ هتل قدیم

بنیاد مستضعفان طی سال‌های اخیر موزه داری را به‌طور ویژه و با اشیاء تاریخی شاخص در رامسر توسعه داد. طی ده سال اخیر بعد از موزه کاخِ مرمر ۶ موزه دیگر به این مجموعه اضافه شد که هر کدام به تنهایی نقش قابل توجهی در جاذبه سازی، ماندگاری مسافر و درآمدزایی اقتصادی این شهر داشتند. به همین دلیل برخی معتقدند بنیاد می‌تواند با تبدیل بخشی از هتل قدیم به موزه این بنای تاریخی را از فهرست فروش خارج و یک موزه دیگر به مجموعه موزه‌های خود اضافه کند.

در همین ارتباط رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی سخت‌سر به خبرنگار ایرنا گفت: هتل قدیم یکی از داشته‌های این شهر است که واسطه قدمت و اینکه جزو نخستین زیرساخت هتلی و اقامتی مدرن کشور به‌شمار می‌رود، مایه فخر رامسریها است و به آن افتخار می‌کنند. به همین دلیل تماشای وضعیت فعلی هتل و بلاتکلیفی آن برایشان ناخوشایند و غم‌انگیز است.

عیسی خاتمی در توضیح بیشتر گفت: بنیاد طی سال‌های اخیر علاوه بر کاخ مرمر شش فضای موزه‌ای دیگر به این مجموعه اضافه کرده است. در حال حاضر پردیس موزه‌ای رامسر جزو پربازدیدترین موزه‌های کشور به شمار می‌رود. تجربه‌ای که نشان می‌دهد شاید بد نباشد که این نهاد هتل قدیم را هم از لیست فروش خارج و به مجموعه‌ای موزه‌ای با اقامت محدود تبدیل کند.

مدیر موزه مردم شناسی رامسر با توضیح اینکه این هتل تاریخی با قدمت ۹۰ سال دیگر توان بهره‌کشی اقتصادی مانند گذشته را ندارد توضیح داد: هتل قدیم در حال حاضر در میانه مرمت که آن هم جای بحث و بررسی دارد، به حال خد رها شده است. بنابراین از مسوولان بنیاد مستضعفان و وزیر میراث فرهنگی تقاضا داریم که بحث احیای هتل قدیم بر اساس طرح جامع مرمتی را پیگیری و تعین تکلیف زودهنگام این هتل را به خاطر شرایط حساسی که دارد مورد توجه قرار دهند.

هتل قدیم در فهرست فروش بنیاد مستضعفان؛ مازندرانی‌ها نگران از تخریب نمادِ رامسر

بوتیک‌ هتل‌ها نسخه شفابخش بناهای تاریخی

برخلاف تصور عموم که فکر ‌می‌کنند به هر هتل لوکسی می‌توان لقب بوتیک‌هتل داد، باید گفت که بوتیک‌هتل در واقع نوعی مرکز اقامتی است که به عنوان جاذبه‌ای دیدنی و منحصربه‌فرد برای گردشگری شناخته می‌شود.

عنصر قدمت و تاریخ به شکل برجسته‌ای در این هتل‌ها وجود دارد و به همین دلیل بسیاری از کشورهای دنیا مدتی است که برای به‌رخ کشیدن هویت و اصالت به سمت ایجاد یا احیای چنین زیرساخت‌های هستند.

به همین دلیل کارشناسان معتقد هستند هتل قدیم تمامی شاخص‌های لازم برای آنکه به بوتیک هتل تبدیی شود دارد و حتی یک سر و گردن از همتایان خود هم بالاتر است. بنایی که به عنوان نخستین زیرساخت اقامتی هتلی مدرن ایران شناخته می‌شود.

یک دانش‌آموخته مقطع دکتری گردشگری و هتل‌داری در همین ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: وضعیت نابسامان هتل قدیم مانند بسیاری دیگر از چالش‌های گردشگری این شهر به قصه‌ای پر غصه تبدیل شده است. فارغ از فضای داخلی آن که به دلیل فرایند نیمه تمام مرمت به حال خود رها شده و وضعیت فاجعه‌باری را سپری می‌کند، نمای ظاهری آن هم با پله‌های خزه‌بسته و مملو از علف‌های هرز حتی دیگر مانند سابق مناسب عکس‌های یادگاری هم نیست.

سینا طالب‌زاده با توضیح اینکه تبدیل هتل قدیم رامسر به بوتیک هتل بهترین گزینه برای حفظ آن به‌شمار می‌رود، تصریح کرد: این سبک هتل‌ها برای گردشگران علاقه‌مند به میراث فرهنگی جذابیت زیادی دارد. اقامت در فضای که آنها را به صد سال پیش می‌برد به لحاظ تصویرسازی که در ذهن ایجاد می‌کند، حس خوشایندی دارد. این سبک از هتل‌ها در بیشتر نقاط دنیا در حال افزایش است و برای گردشگران اروپایی جذابیت بالایی دارد.

این استاد دانشگاه با کاربری موزه‌ای برای این بنای تاریخی مخالفت کرد و گفت: ساختار موزه‌ای این بنای تاریخی را به سرعت بیشتر به سمت نابودی پیش خواهد برد. این هتل باید به صورت اقامتی هرچند محدود به کار خود ادامه دهد. ضمن اینکه نیاز است برای جلوگیری از تخریب این بنای تاریخی هرچه سریعتر وضعیت مرمت و کاربری آن تعیین و تکلیف شود.

هتل قدیم در فهرست فروش بنیاد مستضعفان؛ مازندرانی‌ها نگران از تخریب نمادِ رامسر

تلاش‌های خبرنگار ایرنا برای دریافت پاسخ روشن از سوی متولیان هتل قدیم رامسر و تصمیم‌ها برای اقدامات مرمتی تا لحظه انتشار گزارش بی نتیجه ماند.

به گزارش ایرنا، بنیاد مستضعفان طی سال های اخیر همکاری های اثربخشی هم با میراث فرهنگی داشته است. مثال مشخص آن همکاری‌های مدیر وقت هتل جدید رامسر پس از آتش سوزی سینما و همکاری با کارشناسان میراث فرهنگی برای باز زنده سازی این اثر تاریخی بود. زمان زیادی صرف شد تا طرح جامع شامل نقشه های معماری، نقشه های بنا و مطالعات اولیه طرح مورد تایید قرار گیرد، بنایی که به طور کامل نابود شده بود در جریان یک هماهنگی کارشناسی بین بخشی در شرایط خوبی در روند عملیات اجرایی قرار گرفت.

ضمن اینکه مرمت کاخ مرمر و یا موزه عاج خاورمیانه نیز از دیگر اقدامات بنیاد در جهت احیای فضاهای تاریخی رامسر بوده است. به نظر می‌رسد این نهاد می‌تواند بار دیگر در روندی شفاف با هماهنگی بین بخشی از توانمندی کارشناسان میراث فرهنگی برای احیا و باززنده سازی فنی این اثر تاریخی و ارزشمند بهره‌مند شود و هتل قدیم رامسر به روزهای اوج بازگردد و بر پیشانی شهر بدرخشد.

منبع: خبرگزاری ایرنا

انتهای خبر/


ارسال دیدگاه