به گزارش مازنداصناف، مهد تاریخی سلمان یکی از محدود بنای تاریخی در بابل است که روزانه صدها هزار نفر نظاره گر فرایند تخریب آن هستند و جمعیت زیادی هر روز از سه بخش پرجمعیت شهرستان با عبور از کنار این بنای تاریخی خود را به شهر بهارنارنج می رسانند.
مردم بخش های بندپی شرقی، بندپی غربی و بخش گتاب بابل هر روز باید از کنار این بنای تاریخی عبور کرده و خود را به شهر برسانند که ابهام در سرنوشت این بنای تاریخی برای بسیاری از شهروندان بابلی جای سوال دارد.
از طرف دیگر بنای تاریخی سلمان که در مسیر جاده قدیم بابل به آمل واقع شد هر روزه هزاران نفر شاهد شلاق بی مهری بر این اثر میراثی هستند و در سالهای گذشته به مرور همه درب و پنجره های این ساختمان به سرقت رفته و بخش قابل توجهی از سقف آن هم فرو ریخت و به عبارتی دیگر در حال حاضر نفس های سلمان به شماره افتاد.
دوستداران میراث فرهنگی و رسانه ها تا کنون تلاش های زیادی برای نجات این بنای تاریخی انجام دادند اما تنها موفقیتی که حاصل شد جمع آوری نخاله های این ساختمان بود ولی برای باسازی و مرمت آن تا کنون هیچ اقدامی انجام نشد.
این ملک که متعلق به بهزیستی است دارای ثبت ملی است و بازسازی آن با نظر میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری استان انجام خواهد شد.
نظر میراث فرهنگی آن است که اگر این ملک در اختیار ما قرار گیرد ما آن را مرمت خواهیم کرد اما طبق بند قانونی که ارائه می کنند بهزیستی را مکلف به تخصیص اعتبار برای این بنا می دانند و این دست به دست شدن ها سالها ادامه دارد و در شرایط فعلی این بنا در معرض فروپاشی کامل قرار دارد.
بنای تاریخی سلمان بابل که در زمان پهلوی اول در بابل احداث شد در ۲۹ تیرماه ۱۳۷۸ به شماره ۲۳۵۲ به ثبت ملی رسید.
این بنای تاریخی که در جنگ بین الملل دوم به عنوان تجارتخانه روس ها در بابل فعال بود، در زمان پهلوی دوم به عنوان مهد کودک مورد استفاده قرار می گرفت و به همین دلیل جزو املاک سازمان بهزیستی محسوب می شود.
بنای این ساختمان که در سالهای اول آغاز حکومت پهلوی اول احداث شد، در دروازه ورودی جنوب بابل و حوالی پل تاریخی محمدحسنخان قرار دارد و جاده قدیم بابل به آمل هم از کنار این بنای تاریخی عبور می کند.
این بنای تاریخی که در مالکیت سازمان بهزیستی است سالها بدون استفاده با وضعیت بسیار بد نگهداری می شود. سقف بخش جنوبی این بنا به مرور زمان فرو ریخته و سیلاب های سنگین مازندران امان این بنا را بریده و هر لحظه این بنا در آستانه فرو پاشی قرار دارد.
تلاش های بی نتیجه
یکی از دوستداران میراث فرهنگی در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بیش از ۱۰ سال است که هر نوع پیگیری که برای نجات این بنای تاریخی لازم بود انجام دادیم اما هیچ نتیجه ای حاصل نشد.
قاسم اسحاقی ملکشاه بیان کرد: با مراجعه حضوری در سه شنبه های ملاقات عمومی گرفته تا مکاتبه ها برای مسوولان استانی و کشوری مجموع تلاش های حدود ۱۰ ساله ما برای نجات این بنای تاریخی بود.
وی با بیان این که حتی در چند سال گذشته مدیر کل وقت بهزیستی مازندران را هم برای گره گشایی این بنا به بابل دعوت کردیم و از مهد سلمان بازدید کرد، بیان داشت: همه این تلاش ها به جزء تخلیه نخاله های داخل ساختمان هیچ دستاورد دیگری نداشت.
اسحاقی ادامه داد: بخش قابل توجهی از سقف این بنا فرو ریخته و همه سیلاب های سنگین در سازهای مهد کودک سلمان جاری می شود.
این دوستدار میراث فرهنگی با اشاره به این که سارقان همه درب و پنجره های این ساختمان را به سرقت بردند، ادامه داد: در شرایط فعلی تخریب این بنا به گونه ای شد که سازه های آن در حال فروپاشی است.
اسحاقی تصریح کرد: فوری ترین بخش این بنای تاریخی که باید مرمت شود سقف آن است چون سیلاب ها سنگین، سازه های این بنا را تخریب کرد و هر لحضه امکان فروپاشی کامل وجود دارد.
بهزیستی دست به جیب شود
معاون میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طبق ماده ۹۸ قانون برنامه توسعه و همچنین ماده ۱۳ و ۱۴ حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی، هر دستگاهی که صاحب ملک تاریخی و میراثی است برای مرمت و بازسازی آن ملک، مکلف به سرمایه گذاری است.
محسن باستانی گفت: برای بنای تاریخی معروف به مهد سلمان، بهزیستی باید کمک کار باشد و برای مرمت و بلازسازی آن سرمایه گذاری کند.
وی با بیان این مطلب که میراث فرهنگی آماده همکاری برای مرمت این بنای تاریخی است، اظهار کرد: بعد از تصویب طرح مرمت این بنای تاریخی در اداره کل میراث فرهنگی مرمت آن اغاز خواهد شد.
معاون میراث فرهنگی مازندران ادامه داد: مرمت و احیای بافت های تاریخی از جمله دغدغه های جدی میراث فرهنگی محسوب می شود اما کمبود اعتبار این فرایند را کُند می کند.
این مقام مسوول تصریح کرد: جذب سرمایه گذار یکی از راهکارهای مهم برای نجات بناهای تاریخی است، که با استفاده از این ظرفیت تا کنون طرح های خوبی در استان اجرا شد و برای مهد کودک تاریخی سلمان هم سرمایه گذار بخش خصوصی گره گشا خواهد بود.
انتهای خبر/
ارسال دیدگاه