عنصر شورآفرینی نقش عمدهای در مقاومت فلسطین و سوریه ایفا کرد
<p style='text-align: justify;'> <span style='font-family: Tahoma;'>رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: عنصر جدیدی که در تحولات جهان اسلام نقش‌آفرین شد، عنصر شورآفرینی بود که سبب شد در فلسطین، لبنان و سوریه عنصر مقاومت نقش عمده را ایفا کند.</span></p>
به گزارش مازند اصناف و به نقل از فارس، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی امروز (سهشنبه) بیستم اسفند ماه در همایش نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی که در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد، با اشاره به اینکه شرایط دنیای معاصر از نظر معادلات قدرتهای نوظهور حساس و قابل تأمل است، گفت: اکنون در یک مرحله تاریخی قرار گرفتهایم که در وضعیت گذار به شرایط جدید هستیم.
وی با مقایسه وضعیت کنونی با شرایط پس از جنگ جهانی دوم، گفت: امروز مانند آن زمان نیست که کشورهای اسلامی تقسیم شدند و در حالت ایستا قرار گرفتند بنابراین حوادث غیرقابل پیشبینی شده است. به عنوان مثال انقلاب به قدری غیرقابل پیشبینی بود که آمریکاییها در طول آن سه نوع موضعگیری متفاوت انجام دادند.
لاریجانی آنچه بعدها در مصر پیش آمد را حاصل دسایس سرویسهای جاسوسی غرب خواند و گفت: شرایط تونس، عراق، جنگ 33 روزه لبنان و ... موجب از بین رفتن شرایط صلح و تقسیمبندیهای قدرت شد. همچنان که تکثر قدرت را نیز موجب شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقشه غرب برای سرنگونی قدرت در سوریه ظرف چند هفته و نیز شکست طرحهای آنها در عراق در بخش دیگری از سخنان خود، گفت: عنصر جدیدی که در تحولات جهان اسلام نقشآفرین شد عنصر شورآفرینی بود که سبب شد بر فلسطین گروههای شورآفرین نقشآفرین شوند و آنها که جنبههای سازشکارانه داشتند به حاشیه رفتند؛ همچنین در لبنان حزبالله از آنجا که شورآفرینی را برگزید نقشآفرینی نیز کرد و در سوریه این مقاومت است که امروز نقشآفرین است.
وی با اشاره به وجود بدیلهایی برای این عنصر شورآفرین که جایگاه مجاهدت در جهان اسلام را تخریب کرده است، گفت: خارج از فشار تبلیغاتی غرب به افکار عمومی امروز نقایص درونی در ساختار دموکراتیک غرب بروز کرده و شرایط بی حسی را بر آنها تحمیل کرده است هر چند که آنها میخواهند در تبلیغات رسانهای این نقدها را بپوشانند اما متفکران باید در این خصوص کاوشهای زیربنایی داشته باشند.
لاریجانی با اشاره به اینکه شرایط جدید دموکراتیک شدن و آزادشدن ملتهای منطقه را نوید میدهد، اظهار کرد: در این فرایند شاهد روند دموکراتیک شدن کشورهای اسلامی هستیم که این مقوله دشمنانی هم دارد.
وی سیاسی شدن جوامع مسلمان را نتیجه دیگر تحولات بیداری اسلامی خواند و گفت: فعال شدن و سیاسی شدن مردم مسلمان همان پیشبینی است که سالها پیش برجینسکی مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید آن را گفته بود اما سران آمریکا نخواستند آن را بفهمند.
وی عدم توجه به نکات ذکر شده را موجب مواجهه دنیای اسلام با ضعفها و تکرار سناریوهای تجربه شده و شکست خورده در غرب عنوان کرد و گفت: ساختار کشورهای مدرن غربی دارای نقایص زیربنایی و دموکراسی در غرب به نهایت خود رسیده است اما در جهان سوم به علت وجود استبداد همه به دنبال دموکراسی هستند و این درست است اما باید دموکراسی را در جهان اسلام با زیرساختهای دینی پیگیری کرد تا دچار چالشهای امروز غرب نشویم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با نقل قول از یک متفکر غربی که گفته است دموکراسی به علت ناتوانی در آفریدن ارزشهای مشترک دچار تهیشدگی شده است، بیان کرد: این تهیشدگی محصول نقص در آرمان دموکراسی است که غرب را دچار نوعی افسردگی دموکراتیک کرده است.
وی غرب را مبتلا به یک بیدردی مزمن ذکر کرد و گفت: این بیدردی در حقیقت حکایت از دردی پنهان دارد. همانند قرص آسپیرین که شعار آن بیدردی است اما در حقیقت در غرب درد اصلی غیبت شورهای سیاسی است یا تصور میکنند به آرمانهای خود رسیدهاند در حالی که خلأهای بسیار دارند.
لاریجانی پیشبینی سالهای گذشته شهید استاد مرتضی مطهری را در مورد حصر معنویت در جامعه غربی یادآور شد و گفت: در دنیای غرب شرایط اقتصادی خاصی پس از رفع تسلط بوژوازی پیش آمد و بعد از آن نیز دموکراسی که دنیای پس از عشرت است اما امروز غرب به برهوت آرمانی دچار شده است پس مجبور است الگوهایی برای خود داشته باشد که چیزی جز تکرار سناریوهای گذشته نیست. این به آن علت است که تصور میکنند آرمانشهرشان تحقق یافته است.
وی ادامه داد: در حوزه سیاسی فکر سعادت در جامعه غرب از بین رفته است و یک بازی سیاسی جایگزین آن کردند؛ امروز در ساختار سازمان ملل ملتها چقدر تعیین کننده هستند؟ شورای امنیت نیز بیشتر ساختار یک بازی دارد وقتی در ماجرا اوکراین آمریکا به طور یکجانبه روسیه را تحریم میکند به این معنی است که شورای امنیت ساختاری بزککرده دارد که تصمیمات خارج از آن گرفته میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر عمیقتر کردن تحلیلها و فرا رفتن از چارچوبهای رسانهای گفت: باید بپذیریم که در حال یک تغییر در تاریخ هستیم؛ وضعیت جدید هنوز شکل نگرفته و فعلا حالتی ژلهای دارد. در نتیجه درک اهمیت شرایط امروز فوقالعاده مهم است.
لاریجانی جایگاه قدرتها در دنیای آینده را وابسته به یافتن راههای جدید و استفاده از زمان به سود خود عنوان کرد و خاطرنشان کرد: اکنون همه میکوشند حوادث را به سود خود کنترل کنند. به عنوان مثال غرب در انقلابهای نوظهور منطقه در این خصوص در بعضی کشورها تا حدی موفق شد و در بعضی دیگر نیز دست به بده بستان زد. پس ما در شرایطی پرتحرک برای ثباتی جدید هستیم.
وی راه آینده مسلمانان را دارای مشخصات و دشمنانی ذکر کرد و گفت: از لحاظ مبنایی راه جهان اسلام در قرآن، سیره نبوی و سلوک علوی نهفته است که به معنی حرکت بر اساس حق و دفاع از مظلومین است.
وی از اهمیت اطمینان به وعده الهی سخن گفت: استناد به آیه جاءالحق و زهقالباطق گفت: حرکت مسلمانان باید برای خدا باشد که جایش را در تمدن جدید، به رفاه و بازیهای سیاسی داده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی نتیجه تسری این وضعیت جهان اسلام را عدم اطمینان کشورهای مسلمان به هم و رواج یافتن مکر زنانه میان آنان عنوان کرد و گفت: مبارزه با ظلم و استکبار و ترویج برادری و از همه مهمتر عنصر اخوت آن چیزی است که میتواند مسلمانان را نصرت دهد.
وی خلق منظومه جدید توسط مسلمانان را مواجه با خطراتی دانست و تصریح کرد: البته اشتباهات قدرتهای بزرگ در خاورمیانه فرصتهایی برای مسلمانان ایجاد کرده است. غربیها خود را درگیر موضوعاتی کردند که محصول دردهای تئوریک آنها بود. آنها در این ده سال هیچ جنگی به راه نینداختند مگر آنکه در آن شکست خوردند؛ وقتی عراق اشغال شد جورجبوش رئیسجمهور وقت آمریکا گفت: ما در عراق برج دموکراسی بنا میکنیم اما در نهایت هزیمت نصیب آنها شد.
لاریجانی خروج نیروهای آمریکایی پس از 12 سال از افغانستان را مورد اشاره قرار داد و گفت: آمریکاییها در افغانستان به کدام یک از اهداف خود رسیدند؟ در سوریه هم موفق نبودند و در مورد فلسطین بسیار کوشیدند که طرح صلحی را به فلسطینیان بقبولانند اما موفق نشدند.
وی با اشاره به اینکه حمایت از دیکتاتورهای منطقه بسیار به حیثیت آمریکاییها ضربه زد، گفت: این بیحیثیتی به قدری آشکار بود که بعضی سیاستمداران آمریکا هم اعتراف کردند ما دچار بیصلاحیتی سیاسی شدهایم؛ اینها همه فرصتهایی است که میتوان با استفاده از آنها جریانات نو پدید آورد البته در این میان قدرتهایی میتوانند نقشآفرین باشند که حرف نو داشته باشند نه اینکه صرفا این برود و آن بیاید.
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: ظرف 4 و 5 دهه گذشته فکر سیاسی در حیات مسلمانان به تدریج خود را نشان میدهد. به علاوه وجود عنصر مقاومت و مجاهدت در میان مسلمانان گسترش یافته است؛ البته ما به این جریانات بدلی تکفیری کاری نداریم زیرا آنها به جز آبروریزی برای دنیای اسلام کاری بلد نیستند اما جریانات اصیل که ریشه در تفکر ناب محمدی دارند تبدیل به عناصر تأثیرگذاری شدهاند. از همین روست که غرب میخواهد چهره آنها را تخریب کند. به عنوان مثال حزبالله لبنان را تروریست عنوان میکند اما شاید بهتر است با واقعیت کنار بیاید و بداند که نمیتواند با انگ زدن راه گروههای ناب اسلامی را عوض کند.
وی در مورد قدرت اقتصادی کشورهای اسلامی گفت: امروز کشورهای مسلمان وارد قدرت اقتصادی، علمی و تکنولوژیک شدهاند و در صنایع مختلف صاحبنظر هستند؛ ایران یکی از کشورهایی است که در زمینه فناوری پیشرفت داشته است که تنها یکی از عرصههای آن حوزه هستهای است.
وی به کشورهای غربی نسبت به پیشرفت ایران در فناوری هستهای را به خاطر محدودسازی همه کشورهای اسلامی خواند و گفت: مهمترین مسئله غرب با جهان اسلام همان شورآفرینی بود که در مصر، لیبی و تونس شاهد هستیم، البته شورآفرینی را باید حسابگرانه به پیش برد.
وی از پیوند میان کشورهای اسلامی به عنوان زمینهساز سرنوشتی خوب برای آنها یاد کرد و گفت: این را دشمنان میدانند که برخی درونی و برخی بیرونی هستند و به علت همین نقطهضعفهاست که از همه فرصتها استفاده نمیشود.
وی به مخالفت بیرونی غرب با آزاداندیشی در جهان اسلام اشاره کرد و اظهار کرد: غرب سعی میکند شورآفرینی مسلمانان را خاموش کند لذا به حاملان آن انگ تروریستی میزند؛ غرب همچنین مخالف پیوند اقتصادی کشورهای اسلامی است و متأسفانه اکنون کشورهای اسلامی با اینکه بنیه قوی اقتصادی دارند اما متفرقند و تبادل میان خودشان اندک و به جای آن نیز با قدرتهای بزرگ مبادلات دارند.
لاریجانی در مورد ممانعت غرب از قدرتگیری کشورهای اسلامی تصریح کرد: ستمی که اکنون به ایران میکنند یک نمونه است در حالی که رهبر معظم انقلاب فتوا به حرام بودن سلاح هستهای دادند آنها میخواهند در پوشش مقوله هستهای ملت ایران را محدود کنند. هرچند آنها فشار آوردهاند اما مقاومت ملت ما ایران را به تکنولوژی هستهای رساند.
وی با تأکید بر اینکه غرب تکنولوژی نوین را به مسلمانان عرضه نمیکند تنها راه دستیابی به فناوری را مقاومت ذکر کرد و گفت: راجع به موشکهای ایران میگویند نگرانیم اما مگر غرب به ما موشک داده است؟ ایران خودش روی پای خود ایستاده و به این موشکها دست یافته است.
رئیس مجلس شورای اسلامی به پیغام یکی از وزرای خارجی سابق اروپا که در کوران کشمکش هستهای به ایران سفر کرده بود اشاره کرد و گفت: این وزیر خارجه میگفت ما در مورد دستیابی ایران به تکنولوژی هستهای حرفی نداریم اما ایران طرحهای ما را در منطقه تخریب نکند و با فلسطین کاری نداشته باشد. از این سخن معلوم میشود که آنها هدف دیگری را دنبال میکنند.
وی به درخواستهای مکرر غرب در خصوص مذاکره با ایران در سه سال اخیر اشاره کرد و گفت: آنها میگویند ما میخواهیم با شما مذاکره کنیم. ایران که هیچ گاه میز مذاکره را ترک نکرده است.
وی گفت: اگر این وضعیت خوابآلودگی ایراد غرب را برطرف میکند همین گونه به زندگی ادامه دهند.
لاریجانی در مورد مشکلات درونی جهان اسلام بیان کرد: بیفکری و بیتدبیری در بکار گیری منابع درونی دنیای اسلام مشهود است؛ آیا این منابع تبدیل به سرمایهگذاری و قدرت میشود؟ البته گاهی هم میخواهیم به صورت اقتباسی از غرب تقلید کنیم در حالی که شرایط غرب را نمیتوان در شرق ایجاد کرد زیرا آنها از دو قرن پیش استفاده از منابع طبیعی را شروع کردند.
وی از دنیاطلبی به عنوان ضعف دیگر درونی جهان اسلام ناب برد و بیان کرد: تغییر شرایط مجاهدت میخواهد اما جهان اسلام دچار دنیاطلبی است؛ یک زمانی سیدجمالالدین اسدآبادی تلاش میکرد دولتهای اسلامی را به همگرایی سوق دهد اما آخر عمر به این نتیجه رسیدن که رهبران کشورهای اسلامی به راحتی سپاه خود را رها نمی کنند. لذا میگوید اگر عمرم را صرف تودهها میکردم موفقتر بودم.
لاریجانی ادامه داد: امام خمینی(ره) این راه را به درستی فهم کرد و پایههای بیداری را بر تودهها استوار کرد.
وی با اشاره به عدم مرزبندی مسلمانان با استکبار گفت: این عدم مرزبندی روشن سبب میشود نیروهای جهان اسلام به داخل شیب داده شود از جمله جریان تکفیری که محصول نافهمی داخلی و سرویسهای جاسوسی خارجی به جای اینکه انرژی مسلمانان را به سمت استکبار بگیرد به سمت هم گرفته است.
رئیس مجلس شورای اسلامی سطحینگری را مشکل دیگر درونی دنیای اسلام ذکر کرد و در نقل قولی از ژنرال دوگل رئیسجمهور اسبق فرانسه گفت: اکثر سیاستمداران از فرازگاهها به مسائل نمینگرند بلکه از مردابها نگاه میکنند. یعنی از داخل همان چارچوبهایی که برایشان چیده شده مسائل را تحلیل میکنند.
وی تأکید کرد: ما میتوانیم از این شرایط ژلهای قدرتسازی کنیم. چرا که استعداد آن را داریم؛ باید میان نخبگان نمایندگان ملل همگرایی به وجود آمده و از این فرصت استفاده لازم را ببریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی ضعف حریف و تحول شرایط را موجب آماده شدن جهان اسلام برای جهش برشمرد و گفت: البته در مقابل ضعفهای یاد شده مانند سنگی ما را زمینگیر کرده است؛ هر چند مسیر روشن است و نقایص را هم میشناسیم پس باید بر آن ضعفها فایق شده تا راه آینده جهان اسلام راه پیروزی باشد.
ارسال دیدگاه