به گزارش مازند اصناف؛ باز هم آمریکا و باز هم بدعهدی که آمریکا در برجام و مذاکرات خود علیه ایران به ارمغان آورد ولی در این راستا با توجه به تمامی تحریمها و نقضها و بدعهدیهای جامعه غربی اما دولت تدبیر هیچگونه پاسخ دندانشکن در برابر آنها نداد.
اگر ایران به جای توجه به رفع تحریمها به داشتههای خود توجه میکرد و به دانش بومی خود و تقویت این دانش میپرداخت، همانطور که در صنایع موشکی و هستهای و بسیاری از موارد دیگر به آن دست یافتیم باید به تقویت دانش جوانان خود میپرداخت و اگر اندکی از انرژی خود را به جای مذاکره برای مملکت خود صرف میکرد در طی این چهار سال به پیشرفتهای شگفتانگیزی در زمینه اقتصادی و علمی میرسیدیم.
برجام تعهدی سنگین از جانب ایران در ازای دریافت تقریبا هیچ
رضا نیکنام عضو هیئت علمی علوم سیاسی دانشگاه مازندران در گفتوگو با بلاغ، اظهار کرد: تحریمهای جدید آمریکا با توجه به بدعهدیهای ایالات متحده در قرارداد الجزایر و سایر موارد مشابه در مناسبات قدرتهای بزرگ با قدرتهای منطقهای و کوچکتر قابل پیشبینی بود و به عبارت دیگر اگر هیلاری کلینتون هم رییس جمهور آمریکا میشد بروز چنین امری و تنگتر کردن حلقه علیه ایران انتظار میرفت اما با روشهای متفاوت و متمدنانهتر از ترامپ. و اگر بخواهیم واقعبینانه نگاه کنیم برجام تعهد سنگینی از جانب ایران در ازای دریافت تقریبا هیچ، تا بحال بوده است.
وی تصریح کرد: پیشرفت صنعت هستهایمان را منفعل کردیم اما چرخ اقتصادی به حرکت در نیامد اما در عوض تنها سفارشاتی به برخی کارخانهها و کمپانیهای رو به ورشکستگی غربی دادیم.
این عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه از آنجایی که برجام یک تعهد بینالمللی است باید به آن پایبند بود چرا که نقض آن از سوی ایران میتواند اجماعی جهانی علیه ایران ایجاد کند و این مسالهای خطرناک در دوره مدیریت ترامپ است، یادآور شد: آمریکا به دنبال ایجاد دستور کارهای بیشتر علیه ایران است تا خیزش ایران را با چالش مواجه کند.
وی افزود: در حالی که اساس برجام بر اعتماد متقابل بوده، اصولا سیاست به یک کارگاه حرفهای شباهت دارد و شاید دقت و حتمیت کمتری نسبت به فناوریهای دقیقه داشته باشد اما یک فن و حرفه است لذا ابزارهای مختلفی در اختیار سیاستمدار قرار میگیرد و این هنر سیاستمداران است که چگونه و در چه زمانی از آنها استفاده کنند تا به اهداف خود برسند.
نیکنام تصریح کرد: اگر به صورت پیشفرض و خوشبینانه تحقق منافع ملی را هدف در نظر بگیریم، وظیفه یک مقام مسئول سیاسی این است که بتواند کنش و واکنش مناسبی در برخورد با سایر رقبا اتخاذ کند.
دیپلماسی همه چیز نیست
وی با اشاره به اینکه یکی از ابزارهای موثر در تامین منافع ملی دیپلماسی است اما دیپلماسی همه چیز نیست، گفت: چیزی که بر دیپلماسی اولویت دارد سطح قدرت کشورها است تا جایگاه یک کشور در میز دیپلماسی مشخص شود بنابراین باید به داشتهها و نداشتهها یا مقدورات توجه کرد.
این تحلیلگر سیاسی با بیان اینکه دیپلماسی تا حدود زیادی به خواست و نیت طرف مقابل بستگی دارد و نمیتوان کنترل کاملی بر آن داشت، عنوان کرد: سطح قدرت در اختیارمان است و میتوان آن را افزایش داد تا ضریب امنیتی خود را بالاتر ببریم و از دیپلماسی به عنوان مکمل توسعه خود بهرهبرداری کرد.
وی افزود: اگر به تاریخ ایران بنگرید این پیمانشکنیها از طرف سایر کشورها کم دیده نمیشود و دلیل اصلی بروز چنین خسارتهای بیش از هرچیز دیگری، ذهنیت پیشامدرن و غیرحرفهای سیاستگذار است و فرقی نمیکند شخص کیست، فتحعلی شاه قاجار هم چشم بسته به پیمان با فرانسه دلخوش کرد و خود را دست و پا بسته و بدون تقویت بنیههای قدرت کشور در اختیار روسیه قرار داد و نتیجه آن آفتاب تابان، جهنم سوزان ترکمانچای و گلستان شد.
نیکنام هدف آمریکا را تغییر رژیم و تجزیه ایران دانست و عنوان کرد: این پروژه سالها است که کلید خورده، یک جنگ تمام عیار در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، نظامی، امنیتی و سیاسی است و در برخی زمینهها آمریکا موفق شده و در برخی زمینهها شکست خورده و در زمینههایی نیز کشمکش ادامه دارد.
وی دریاره عاقبت این تحریمها با اشاره به اینکه اینها تحریمهای یکجانبه آمریکا هستند، تصریح کرد: جامعه آمریکا یک جامعه محافظهکار است و فرهنگ سیاسی منبعث از چنین جامعهای نیز همین گونه است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران با بیان اینکه سیاست ضدایران یا ایرانهراسی پس از ماجرای تسخیر سفارت آمریکا و گروگانگیری دیپلماتهای آن کشور در تهران، در فرهنگ سیاسی ایالات متحده شکل گرفت و طی سی و چند سال گذشته تقویت شد، گفت: احزاب، مطبوعات و گروههای فشار منافعشان در تحریم و ضدیت با ایران را تعریف و جایگاه خود نسبت به آن را شناختند و تغییر چنین مسالهای تنها با دیپلماسی بسیار ساده انگارانه است و به زبان سادهتر این تحریمها زمانی مرتفع میشوند که آمریکا ایران را به عنوان یک قدرت قابل احترام به رسمیت بشناسد.
تاریخ تکرار شود اما ایثارگریها و پیروزیها باز نمیگردد
وی تصریح کرد: تحریمهای جدید طیف وسیعی از فعالیتهای ایران را تحت تحریم قرار میدهد و سرفصلهای متفاوتی دارد و از صنایع موشکی ایران شروع میشود تا مسائل حقوق بشری و سرفصل جداگانهای از حمایت ایران از تروریسم دارد و اینها مباحث کلی است که هر اقدامی را میتوان به آن مرتبط کرد و به اقتصاد ایران فشار آورد.
نیکنام درباره این موضوع که اگر همین الان بخواهیم برگردیم به شرایط قبل از مذاکرات چند سال طول میکشد، تصریح کرد: تاریخ ممکن است تکرار شود اما شهامتها، مبارزات، ایثارگری، پیروزی، افتخار، شکست و حتی خیانت به عقب باز نمیگردد.
مهدی آباد تحلیگر سیاسی در گفتوگو با بلاغ، با بیان اینکه رئیس جمهور روحانی در نخستین جلسه هئیت وزیران در صحبتهای خود نوع نگاهش همانند افراد دلواپس بود و در حال حاضر با نگاهی که ما عنوان کردیم برگشت، گفت: در طی چهار سال سخنانی را که درباره برجام و رابطه با آمریکا گوشزدهایی که عنوان کردیم را در حال حاضر آقای روحانی به این نتیجه رسید و خود با بیان اینکه آمریکا خصومت خود را نشان داد و این تحریمها هیچ تأثیری بر مردم نداشت در حالی که در طی این مدت به وی همگان گوشزد کرده بودند اما همگان را مورد تمسخر قرار میداد و اعلام میکرد که امضای کری و ترامپ مورد تعهد است.
آباد افزود: در حال حاضر دولت سخنان چهار ساله خود را همانند آمریکا نقض کرد.
وی با بیان اینکه این تحریمها باید به سنا برود و اگر رای بیاورد برای تصویب برای ترامپ ارسال میشود و اگر رای نیاورد باید به کنگره برگردد، اگر در رایگیری بعدی دو سوم رای بدهند به قانون تبدیل میشود و این دور از ذهن نیست، تصریح کرد: دولت با توجه به این همه تحریمهایی که اتفاق افتاده تنها به دنبال توجیه اقدامات خود است و اقدام جدی دندانشکن برای پاسخ به این تحریمها دیده نشد.
این تحلیگر یادآور شد: دولتمران اعلام میکردند که برجام ارتباط متقابل بود اما منتقدان و رهبری و افرادی که با رفتار آمریکا آشنا بودند هشدار دادند که آمریکا مورد اعتماد نیست اما دولت به آن توجه نکرد.
وی گفت: آمریکا قبل از انقلاب نیز غیرقابل اعتماد بود و برجام هیچ تعهدی برای آنها نداشت و ترامپ خود نیز اعلام کرد به برجام هیچ تعهدی ندارد و این اعتمادسازی تنها از جانب ایران بود و هر چه که آمریکا عنوان کرد دولتمردانمان اجرا کردند.
آباد عنوان کرد: در برجام عمل متقابل نیست و نباید همه تعهدات را خودمان انجام میدادیم و تا اعتمادسازی از طرف ایران انجام میشد به عنوان مثال اراک را بتن کردیم و سانترفیوژها را متوقف کردیم و نطنز و فوردو را به شکل آزمایشگاهی یعنی 20 درصد را به 3 درصد رساندیم و کیک زرد را به خارج ارسال کردیم و در این زمینه ما ضربه خوردیم.
دولت به سخن منتقدان رسید
وی افزود: در برجام باید مرحله به مرحله پیش میرفتیم که این اقدام انجام نشد و یکی از مهمترین قدرتش این بود که باید آنچه که به درستی انجام میشد انجام نشد و دولت در حال حاضر به سخن منتقدان رسید و در برجام اعتمادسازی انجام شد اما عمل متقابلی از طرف آمریکا انجام نشد.
آباد تصریح کرد: دولت با برجام به دنبال این موضوع بود که تحریمها برداشته شود و یا فشار از ایران برداشته شود اما اینچنین نشد و هر چند برجام برای برداشته شدن فشار اقتصادی بود اما خود برجام نوعی اهرم فشار اقتصادی از نظر تحریمها ایجاد کرده بنابراین برجام فشار مضاعفی ایجاد کرد.
وی گفت: در زمینه استفاده از قراردادهای هواپیمایی از طریق برجام نتوانستیم اقدامی انجام دهیم و هواپیماهای دست دومی خریداری شده بنابراین قراردادهای هواپیمایی باید دقیقتر نوشته میشد که این گونه نبود و قراردادهای نفتی نیز تحریم را تحت تأثیر قرار داد و همچنین شرکت توتال در گذشته بدعهدی داشته اما حال در قرارداد قانونی خود آورده که در صورت تحریم به قرارداد خود پایبند است اما با توجه به سابقه بد آن این چنین نخواهد بود.
آباد یادآور شد: با توجه به گستردگی قانون تحریم و اینکه دست رئیس جمهور را بسته و نمیتواند اقدامی قاطع انجام دهد بنابراین بزرگترین مادر تحریم است.
این تحلیلگر سیاسی با بیان اینکه برای برگشت به شرایط گذشته نیاز به 10 الی 15 سال دارد و با توجه به اینکه دست جوانان را بستند اما برخی از آنان اقدامات غیرممکن را ممکن کردند و کارهایی که کشورهای دیگر قادر به انجام نبودند اما جوانانمان به آسانی آنها را انجام دادند بنابراین سخت نیست، گفت: ایران از نظر دانش مشکلی ندارد اما از نظر سخت افزاری دچار چالش است زیرا مشکل سخت افزاری و صنعت هستهای را کوچک و حقیر کردیم بنابراین در زمینه سخت افزادی بسیار برای برگشت به گذشته سخت شده اما در زمینه روابط با کشورهای دیگر و اقتصادی چون قانون و شورای امنیت و سازمان ملل دست خود آمریکا است و انسانهای دیگر مترسک هستند بنابراین اگر ایران بخواهد بیخیال آنان شود و برجام را نقض کند مطمئنا بهانه جدید برای فشار بیشتر را به همراه دارد.
وی عنوان کرد: در ایران سخنان انفعالی زیادی از طرف دولت در زمینه برجام زده میشود و عملا در تمامی این اتفاقات اخیر میخواهد حرکات آمریکا را توجیه کند.
آباد اشاره کرد: ترامپ ایران را چند شب پیش در زمینه آزادی جاسوسی در ایران تهدید کرد اما عملا پاسخ دندان شکنی از طرف سیاستمداران ایران دیده نشد و عملا در تمامی اتفاقات دولت سعی دارد فعالتهای آمریکا را توجیه کند و فشار را از روی خود بردارد و در این چند وقت دولتمردان ایران در برابر سخنان آمریکا پاسخ محکمی داده نشد.
ارسال دیدگاه