به گزارش مازند اصناف؛ در حالی که حسن روحانی رئیسجمهور معتقد است که پس از توافق هستهای هر روز یک گشایش در کشور اتفاق افتاده است، اما گزارشها از وضعیت وخیم واحدهای تولیدی در نقاط مختلف کشور حکایت دارد.
وضعیت تولید در کشور هنوز در شرایط نامساعدی قرار دارد و در یک سال اخیر همچنان اخباری از تعطیلی کارخانههای بزرگ و کوچک صنعتی و تولیدی به گوش میرسد.
حال واحدهای تولیدی مازندران بد است
حسین طاهری کارشناس اقتصادی در خصوص وضعیت تولید کشور طی گفتوگویی اظهار کرد: در حال حاضر بسیاری از کارخانجات تولیدی به دلیل برخی از مسائل و مشکلات اقتصادی با چالشهای زیادی مواجه هستند و این امر نارضایتی تولیدکنندگان را درپی داشته است.
وی با اشاره به موج تعطیلی کارخانهها یکی پس از دیگری گفت: واردات کالا و عدم تخصیص اعتبارات مورد نیاز، واحدهای تولیدی بزرگ و کوچک را با مشکلات جدی مواجه کرده، بهطوری که اکنون 50 درصد کارخانهها در حالت نیمه تعطیلی و حتی تعطیلی به سر میبرند.
بازرگانی خارجی واحدهای تولیدیمان تعطیل است
این کارشناس اقتصادی با اشاره به وابستگی تولید به چرخه اقتصاد کشور، تصریح کرد: برای بخشهای مختلف تولید به دنبال بازاریابی جدی نبودهایم که همین امر مانعی بر سر راه افزایش صادرات کالا به بازارهای هدف شده است، و از طرفی فرسودگی خط تولید و افزایش هدررفت در بخشهای مختلف نیز به این موضوع بیش از پیش دامن میزند.
طاهری در خصوص توسعه صنایع تبدیلی، بیان کرد: در واقع نسبت به مسائل اقتصادی و برونرفت از این وضعیت باید کلینگر باشیم و نباید فراموش کرد که با توسعه صنایع تبدیلی، بازاریابی و برندسازی میتوانیم به بهبود شرایط اقتصادی دست یابیم.
بابلسر یکی از شهرستانهای استان مازندران، اگرچه در حوزه کشاورزی و گردشگری از جمله شهرستانهای پیشتاز کشور است، اما متاسفانه در صنعت همانند سایر نقاط کشور با مشکلات متعدد دست و پنجه نرم میکند.
فولاد و نقش اقتصادی آن در بابلسر
فولاد مهمترین ماده ساختمانی و مهندسی عصر ماست که تقریباً در 80 درصد محصولات فلزی بهکار میرود.
این ماده بهدلیل داشتن استحکام، شکلپذیری آسان، هزینه کم و دیگر خواص مفید در سالهای اخیر مورد توجه خاص قرار گرفته است، و در واقع یکی از شاخصهای اصلی توسعهیافتگی کشورها و جوامع بهشمار میآید.
طبق آمار کارشناسان، قاره آسیا از عمدهترین نواحی تولید فولاد تلقی میشود، بهنحوی که در سال 2005 بیش از نیمی از فولاد جهان در این قاره تولید شد و کشور ایران نیز با تولید حدود 6.9 میلیون تن فولاد در سال 2005، بالاترین سهم را در منطقه خاورمیانه داشت.
اما در سالهای اخیر بهدلیل انحراف در اجرای برنامه هدفمندی یارانهها و تشدید تحریمها، شاهد رکود صنعت فولاد و بسیاری از صنایع دیگر بودیم.
صنعت کشور بسیار شکننده است
هدفمندی یارانهها ضمن تحمیل تورم بیسابقه بر عوامل تولیدی، باعث انحراف در تخصیص بودجههای عمرانی و توقف پروژههای صنعتی نیز شد.
از سوی دیگر تحقق نیافتن درآمدهای پیشبینیشده دولت از محل اجرای طرح هدفمندی یارانهها، امکان تخصیص منابع یارانه نقدی به تولید را سلب کرد.
همچنین تشدید تحریمها بهویژه دربخش بانکی باعث لغو استفاده از اعتبار اسنادی (LC) شد که بر نیاز به نقدینگی بهشدت افزود.
از طرفی با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و اجرای برنامههای انقباضی با هدف کنترل تورم و تثبیت بازار، آفتی دیگر باعث جلوگیری از رونق صنایع شد.
اما بانکها با توجه به ریسک بالای سرمایهگذاری صنایع، در این بخش اقبال خوبی نشان ندادند و نتیجه چنین رویکردی، کاهش نقدینگی در بازار و عدم تمایل صنایع به حفظ چرخه تولید با بهره تسهیلات 27 درصد بوده است.
سرمایهگذارانی پشیمان از سرمایهگذاری!
همچنین با تشدید رکود و مشکلات اقتصادی، بسیاری از صنایع و شرکتهای بزرگ تعطیل شدند، اما برخی از آنها نیز توانستند با وضعیت بسیار نامطلوب به فعالیت خود ادامه دهند، حکایتی که امروز بسیاری از سرمایهگذاران کشورمان با آن مواجه هستند، حکایت تلخی است که رمق فعالیت را از آنها میگیرد و آنها را از رسیدن به مقصود مورد نظر دور میسازد، بهطوری که بسیاری از آنها امروز پشیمان از اینکه سرمایه خود را در جایی صرف کردند که هیچگونه بازدهی اقتصادی برای آنها نداشته است.
برای بررسی مشکلاتی که صاحبان سرمایه واحدهای بزرگ و کوچک در این بحث با آن مواجه هستند، گفتوگویی انجام دادیم با صابر حسینپور بهنمیری، مؤسس و مدیرعامل شرکت فولاد بام ماهان بابلسر(نماینده شرکت مبارکه اصفهان) که در ادامه میخوانید.
واحد تولیدی تازهنفس از ومق افتاده بابلسری
صابر حسینپور بهنمیری درباره نحوه آغاز به فعالیت شرکت فولاد بام ماهان بابلسر گفت: این شرکت از سال 93 در زمینی به مساحت یکهزار و 650 متر مربع در شهرک صنعتی بابلسر فعالیت خود را آغاز کرد که عمده فعالیت این شرکت نیز تولید انواع پوششهای سقفی با طرحهای روز، ورقهای رنگی و گالوانیزه است.
وی افزود: یکی از اهدافی که در این شرکت دنبال میکنیم، رسیدن به خودکفایی در بحث تولیدات داخلی و تحقق شعار مقام معظم رهبری یا همان دستیابی به اقتصاد مقاومتی است و اهداف دیگر ما نیز اشتغالزایی و درآمدزایی است.
مدیرعامل شرکت فولاد بام ماهان بابلسر تصریح کرد: با توجه به نوپا بودن این شرکت، در حال حاضر برای 18 نفر بهصورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغالزایی شده است.
حسینپور با بیان اینکه میزان ظرفیت پروانه بهرهبرداری برای تولیدات این شرکت حدود 11 هزار تن در سال است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بهدلیل عدم نقدینگی، سرمایه در گردش و رکود بازار، میزان تولیدات سالانه ما تنها 4 هزار تن در سال بوده و محصولات ما نیز در سه استان گیلان، گلستان و مازندران توزیع میشود.
وی اظهار کرد: سعی کردیم این واحد صنعتی را با استفاده از متخصصان مجرب به پیشرفتهترین تکنولوژی و ماشینآلات روز دنیا مجهز کنیم و گامی مؤثر در زمینه تولید این محصولات برداشته و با ارائه طرحهای اولیه در رنگهای مختلف از مواد اولیه شرکت فولاد مبارکه اصفهان به حمایت از تولیدات داخلی بپردازیم تا آنجا که محصولات این شرکت از لحاظ کیفیت و تنوع محصول، زینگ بالای رنگ ورق و ضخامت استاندارد از رتبه بالایی برخوردار است.
چالشهای مشترک تولید و صنعت
مدیرعامل شرکت فولاد بام ماهان بابلسر با بیان اینکه امروزه صنعت در کشور ما با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند، بیان کرد: بیتوجهی مسئولان به تولیدات داخلی و رکود بازار از جمله مشکلاتی است که این روزها گریبانگیر واحدهای صنعتی شده است، بهطوری که اگر واحدهای تولیدی داخلی مورد حمایت قرار بگیرند و کالاهای تولیدشده در این واحدها مورد مصرف باشد، قطعاً این واحدها با پیشرفت و توسعه همراه است اما در حال حاضر سرمایهگذاری در این امر هیچگونه توجیه اقتصادی برای ما نداشته و اگر این سرمایه در جای دیگر هزینه میشد، قطعاً سوددهی بیشتری به همراه داشت.
راهکار برونرفت از وضعیت کنونی
حسینپور، اولین قدم برای خروج از وضعیت رکود را برنامه کاهش پلکانی نرخ سود سپرده و نرخ بهره تسهیلات عنوان کرد و گفت: درصورت چنین برنامهای، صاحبان سرمایه و صنایع اقدام به جریان انداختن نقدینگی برای تولید و بهره بردن از عواید آن میکنند، در غیر این صورت تنها راه بقا صنایع، دست برداشتن از تولید است، همچنانکه برخی از صنایع تولیدکننده هماکنون چنین راهبردی را در پیش گرفتهاند.
مسئولانی که فقط شعار میدهند!
وی با بیان اینکه در حال حاضر عمده مشکلاتی که صنایع با آن مواجه هستند ناشی از عدم نقدینگی، عدم توانایی رقابتی و مهمتر از همه رکود حاکم بر بازار است، اضافه کرد: با وجود اهمیت این موضوع، تاکنون هیچ اقدامی از سوی دولت برای حمایت از بخش خصوصی صورت نگرفته و مسئولان ما اقدامات خود را تنها در شعار حمایت از تولیدات بخش خصوصی خلاصه کردند، بهطوری که اگر وضعیت به همین روال ادامه یابد، در آیندهای نهچندان دور شاهد تعطیلی بسیاری از صنایع و واحدهای تولیدی و بحران در اقتصاد کشور مواجه میشویم.
مدیرعامل شرکت فولاد بام ماهان بابلسر ادامه داد: این در حالی است که تنها با تخصیص تسهیلات بانکی کمبهره درازمدت، بسیاری از مشکلات تولیدکنندگان بخش خصوصی حل میشود.
حسینپور تصریح کرد: زمانی که با اعتبار 40 میلیارد ریال این واحد صنعتی را احداث کردم، تصمیم داشتم به توسعه آن بپردازم، اما در حال حاضر بهدلیل وضعیت بد حاکم، نهتنها نمیتوانم این واحد را توسعه دهم، بلکه اگر به همین روال عادی پیش رود شاید مجبور به تعطیلی آن شوم.
وی تاکید کرد: رهایی از این وضعیت بستگی به شرایط تحریم و میزان نرخ سود بانکی دارد، بهطور خلاصه تمرکزمان را در صورت کاهش نرخ سود بانکی بر تولید انبوه قرار میدهیم.
مدیرعامل شرکت فولاد بام ماهان بابلسر در پایان بیان کرد: امیدواریم مسئولان ارشد کشوری و استانی راهکاری برای برونرفت از این وضعیت نامناسب اقتصادی ارائه دهند و با طراحی یک نقشه راه و تدوین استراتژی از سوی دولت با ایجاد چتر حمایتی خود اجازه فعالیت به بخش خصوصی را بدهند.
مرجع: بلاغ نیوز
ارسال دیدگاه