آیا گرانتر بودن قیمت نسیه ای در فروشگاهها شرعی است؟

آیا گرانتر بودن قیمت نسیه ای در فروشگاهها شرعی است؟

<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: Tahoma;">معامله نسیه یعنی کالا یا متاع در هنگام بیع حاضر باشد و تحویل مشتری داده شود ولی پول یا ثمن معامله پس از مدت زمان توافق شده پرداخت گردد... <br /> <br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛  مطابق یکی از تقسیم بندی های بیع و معامله، چهار نوع بیع داریم. این تقسیم بندی بر اساس زمان و نحوه تحویل کالاست.
۱- کالی به کالی
۲- نقد
۳- نسیه
۴- سلم (سلف)


کالی به کالی معامله ای است که در آن هم ثمن و هم مثمن، دِین هستند. این معامله از نظر همه فقهاء حرام است.


نقد، درست نقطه مقابل آن است. یعنی در آن هم ثمن و هم مثمن بلافاصله بین طرفین رد و بدل می شود.


معامله نسیه یعنی کالا یا متاع در هنگام بیع حاضر باشد و تحویل مشتری داده شود ولی پول یا ثمن معامله پس از مدت زمان توافق شده پرداخت گردد.
 نوع آخر نیز سلم یا سلف است که عکس نسیه است. یعنی قیمت یا ثمن معامله در حین عقد پرداخت می شود ولی کالا بعد از مدت توافق شده تحویل خریدار داده می شود.


سوال:
آیا از نظر شرعی ایرادی ندارد قیمت کالا در معامله نسیه گرانتر از نقد باشد؟ کاری که در بسیاری از فروشگاه ها انجام می شود. اگر ایرادی ندارد علت چیست؟
پاسخ:
چنین اضافه ای در بیع نسیه بلااشکال است. دلیل آن هم وجود یک قاعده ای در فقه است. مطابق آن قاعده «للاجل قسط من الثمن» مقداری از پولی که خریدار باید بپردازد در باربر مهلت و زمان تعیین شده در معامله است. یعنی مقداری بیشتر در برابر زمانی که دیرتر هزینه را می دهیم. لذا در بیع نسیه ممکن است مبلغ جنس کمی گرانتر باشد.


نکته دیگر اینکه از این قاعده بدست می آید که اگر قیمت اجناس در معامله سلم کمتر از قیمت آن در معامله نقدی باشد اشکالی ندارد. مانند پیش خرید خودرو که ممکن است کمی برای خریدار ارزان تر تمام شود و این اشکالی ندارد.

 

 

تراز


ارسال دیدگاه