پیامبر اکرم (ص) بهترین الگوی اقتصادی
نگاهي گذرا به سيره پيامبر در زمينه اقتصاد اسلامي

پیامبر اکرم (ص) بهترین الگوی اقتصادی

<p style='text-align: justify;'><span style='font-family: Tahoma;'>نقل می کنند که نیازمندی نزد حضرت آمد و تقاضای کمک نمود. حضرت به اصحاب فرمودند: آیا کسی هست که به ما قرض دهد؟ یکی از انصار گفت بله یا رسول الله. حضرت نیز فرمودند پس از طرف ما چند کیلو (حدود ۶ کیلو) خرما به این فرد بده. بعد از مدتی حضرت دو برابر این مقدار را به قرض دهنده بازگرداند. او با تعجب پرسید یا رسول الله من نصف این را به شما قرض دادم؟ و حضرت در پاسخ فرمودند: مابقی را ما به تو بخشیدیم.<br /> </span></p>

به گزارش  مازند اصناف و به نقل از تراز، خداوند متعال در قرآن کریم پیامبر اکرم (ص) را الگو و اسوه حسنه معرفی می نماید. این اسوه بودن نیز مطلق ذکر شده و لذا در همه زمینه ها حضرت الگویی بی بدیل برای آنانی محسوب می شود که امید به خدا و روز جزا دارند. (۱)

یکی از ابعاد زندگی رسول گرامی اسلام که کمتر هم مورد توجه و دقت قرار می گیرد سیره رفتاری و گفتاری حضرت در زمینه اقتصاد است. اگر ما می خواهیم به سمت اسلامی شدن فعالیت های اقتصادی فردی و اجتماعی مان حرکت نماییم راهی جز توجه دقیق و موشکافانه به این بخش از سیره رسول الله (ص) نخواهیم داشت.

اگر بخواهیم لیست وار نگاهی گذرا به دستورات نبی مکرم داشته باشیم عناوین زیر در لابلای فرمایشات پیامبر رحمت به کرّات به چشم می خورد:

- اهمیت دادن به کار و تلاش

- توجه به قرض و قرض الحسنه

- اهمیت فراوان قائل شدن به قرارداد و معاملات

- ترویج سنت های اقتصادی پسندیده و سازنده از جمله وقف

- تبلیغ و ترویج ساده زیستی و دوری از تجمل

- توجه ویژه به کشاورزی

- مهلت دادن و گذشت در برابر بدهکار ناتوان

و...

ما در این مجال اندک تنها به ذکر مختصر دو بخش از سیره حضرت می پردازیم.

* پرهیز از سستی و تنبلی

حضرت می فرماید: «اَلْکادّ عَلی عِیالِهِ کَمُجاهِدٍ فی سَبیلِ اللّهِ»

"کسی که با کار و تلاش و زحمت خود زندگی خانواده اش را تـأمـیـن می کـنـد، مـانـنـد مجاهد در راه خداست ."

این روایت گرانبها به خوبی ارزش کار و تلاش را در اسلام بیان می فرماید. حتی نقل است که خود حضرت در ایام کودکی از حلیمه (دایه پیامبر) می پرسید که برادرانم روزها کجا می روند و وقتی فهمید که برای کار و تلاش و کسب روزی حلال به چرای پوسفندان در صحرا عازمند حضرت نیز همراه آنها شد و در همان کودکی از تنبلی و در خانه ماندن پرهیز نمود.

دعای همیشگی پیامبر نیز این بود که: «...أَعِذْنَا مِنَ الْفَشَلِ وَ الْکَسَلِ وَ الْعَجْزِ وَ الْعِلَلِ وَ الضَّرَرِ وَ الضَّجَرِ وَ الْمَلَلِ.» (خدایا) نعمت سرزندگی و کوشایی را به ما ارزانی دار و از سستی، تنبلی، ناتوانی، بهانه آوری، زیان، دل مردگی و ملال، محفوظمان دار. (میزان الحکمه، ج۱۱، ص۵۱۸۴)

* پاداش حضرت به قرض دهنده

نقل می کنند که نیازمندی نزد حضرت آمد و تقاضای کمک نمود. حضرت به اصحاب فرمودند کسی هست که ما قرض دهدای کمک نمود. حضرت به اصحاب فرمودند کسی هست که ما قرض دهد؟ یکی از انصار گفت بله یا رسول الله. حضرت نیز فرمودند پس از طرف ما چند کیلو (حدود ۶ کیلو) خرما به این فرد بده.

بعد از مدتی حضرت دو برابر این مقدار را به قرض دهنده بازگرداند. او با تعجب پرسید یا رسول الله من نصف این را به شما قرض دادم؟ و حضرت در پاسخ فرمودند: مابقی را ما به تو بخشیدیم.


ارسال دیدگاه