به گزارش مازنداصناف «یک روز صبح در کشور آلمان، مردمی که برای خرید شیر آمده بودند، در کمال تعجب دیدند شیر به یکباره و بدون دلیل گرانتر از روز قبل عرضه میشود؛ هیچکس سروصدا و اغتشاشی نکرد، اما هیچکس هم شیر نخرید. بطریهای شیر به کارخانه مرجوع شد و چند روز این اتفاق افتاد تا تولیدکنندگان بابت این گرانی عذرخواهی کرده و شیر را دوباره به قیمت قبل توزیع کنند»؛
این داستانی است که سالهاست در ایران به مناسبت گرانیهای مختلف میان مردم دست به دست میشود تا به فرهنگ خرید مردم ایران نهیبی بزند. سالهاست که مردم این داستان را روایت میکنند تا به هم بیاموزند که اقتصاد، در عرضه و تقاضا خلاصه میشود و تعیینکننده قیمت، همین نظام است و بس!
این درسی است که مردم تلاش دارند در چنین اقتصادی به یکدیگر بدهند تا تولیدکنندهها هم بدانند که باید از دست دادن مشتریان و بازار مصرفی را جدی بگیرند و به مشتری احترام بگذارند. درسی که به آنها جرات افزایش بیدلیل قیمت محصولات تولیدی و گرانفروشی را نمیدهد.
چرا که سالها روایتهای این سوی جهان به شکل دیگری بود و هرگاه سخن از افزایش قیمت محصولات به میان میآمد، خبری از کاهش مصرف و مرجوع شدن کالاها نبود. حتی رفتار غیرمنطقی مردم هم دیده میشد و نهتنها میزان فروش کالاها کم نمیشد بلکه مردم حتی بیش از نیاز خود خرید میکردند. بدیهی بود که در چنین شرایطی کارخانهداران بیآنکه بیمی به دل راه دهند، قیمت محصولات خود را تنها با کمی مظلومنمایی افزایش میدادند.
رفتار متفاوت این روزهای بازار ایران
اما این روزها اقتصاد بازار ایران حال و هوای دیگری به خود گرفته. در سایه ثبات اقتصادی حاصل شده طی دوسال گذشته، مردم دیگر نگران افزایش مدام قیمتها نیستند. کاهش این فرهنگ در بین مردم نهادینه باشد که با نخریدن میتوان تولیدکنندگان را وادار کرد تا از موضع خود کوتاه آیند. اقدامی که مردم بسیار مصرانه و جدی هم انجام میدهند و نتیجهاش را در کاهش قیمت خودرو و لبنیات (طی روزهای اخیر) و کاهش قیمت مرغ، آجیل، فولاد و... در سال قبل دیدهاند. البته این واقعیت را نیز نباید نادیده گرفت که در بسیاری از مواقع فقدان توان خرید مردم در بازار تعیین کننده شرایط رکود بودهاست، چیزی که به نظر میرسد طی چند سال گذشته همواره وجود داشتهاست.
قیمت خودرو در بازار به زیر قیمت کارخانه رسید
در این بین کاهش تقاضا برای خرید خودروهای داخلی طی یکی دوسال اخیر و در پی افزایش چشمگیر قیمت این محصولات از سوی خودروسازان باعث شد تا بازار خودرو با روندی رکودی روبهرو شود و این رویه امروز قیمت برخی خودروها را به زیر قیمت کارخانه رسانده است چنانچه رانا ۷۰۰هزار تومان و پژو ۲۰۶ صندوقدار ۲۰۰هزار تومان ارزانتر از کارخانه در بازار معامله میشوند.
همچنین پژو ٢٠٦ صندوقدار مدل V٨ ازجمله خودروهایی است که قیمت آن در بازار به کمتر از قیمت کارخانه رسیده بهطوری که درحال حاضر این خودرو در بازار به قیمت ٣٧میلیون تومان معامله میشود، اما قیمت کارخانهای آن با تحویل حداقل ٢٠ روز به ٣٧میلیون و ٢٣٢هزار تومان میرسد.
ناگفته نماند که رانا با قیمت ٣٢میلیون و ٥٠٠هزار تومان در بازار عرضه میشود که اختلاف بیش از ٧٠٠هزار تومانی با قیمت کارخانه را دارد و درحال حاضر این خودرو با قیمت ٣٣میلیون و ٢٣٣هزار تومان توسط کارخانه عرضه میشود که البته خریداران باید برای تحویل آن ٢٠ روز تا یک ماه منتظر باشند. رکود بازار خودرو در مورد محصولات دیگر نیز تأثیرگذار بوده بهطوری که قیمت خودروهای دیگر هم در بازار تا حد زیادی به قیمت کارخانه نزدیک شده است.
به گزارش فارس، پژو ٤٠٥ جیالایکس با قیمت ٢٩میلیون و ١٠٠هزار تومان در بازار عرضه میشود که قیمت این خودرو در کارخانه ٣٠٠هزار تومان بالاتر، یعنی ٢٨میلیون و ٨٠٠هزار تومان است.
همچنین سمند LX بنزینی با قیمت ٣١میلیون تومان در بازار عرضه میشود که قیمت کارخانهای این خودرو ٣٠میلیون و ١٣٤هزار تومان است.
در مورد ٢٠٦ تیپ ٥ نیز باید به قیمت ٣٧میلیون و ١٠٠هزار تومانی این خودرو در بازار اشاره کنیم که با قیمت ٣٦میلیون و ٧٠٠هزار تومان توسط کارخانه عرضه میشود.
تندر ٩٠ دنده اتوماتیک محصول ایرانخودرو نیز که طی روزهای اخیر افت قیمت ٣میلیون تومانی را تجربه کرده، درحال حاضر به قیمت ٥٠میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشود، درحالیکه قیمت کارخانهای این خودرو ٤٧میلیون و ٢٠٠هزار تومان است.
در مورد دنا نیز باید به قیمت ٤٢میلیون و ٤٠٠هزار تومانی این خودرو در کارخانه اشاره کنیم که در بازار به قیمت ٤٣,٥میلیون تومان عرضه میشود.
بازار در انتظار کاهش دوباره قیمتها
رکود در بازار خودرو در شرایطی ادامه دارد که خریداران همچنان منتظر کاهش قیمتها هستند و برخی فعالان بازار نیز معتقدند نبود تقاضا برای خودرو باز هم باعث پایین آمدن قیمتها در بازار خواهد شد که در این صورت باید دید واکنش خودروسازان نسبت به قیمت محصولاتشان چه خواهد بود و آیا باز هم بر افزایش قیمت خودرو پافشاری خواهند کرد یا خیر؟در این میان، توافق هستهای و گشایشهای اقتصادی که در پی خواهد داشت نیز بر قیمت تمامشده خودرو تأثیرگذار خواهد بود و باعث کاهش آن میشود.
بازار نکشید، لبنیات گران نشد
همانطور که اشاره شد افت قیمت ناشی از نبود مشتری تنها به بازار خودرو محدود نمیشود و درحالیکه از پیش از ماه رمضان بحث گرانی لبنیات مطرح و قرار شد پس از ماه مبارک اعمال گرانی شود، حالا خبر میرسد که برخی شرکتها این اقدام را انجام دادهاند و برخی هم از اقدام خود پشیمان شدهاند.
کاوه زرگران، دبیر کانون انجمنهای صنایع غذایی در اعلام تازهای گفته است: صنایع لبنی به دلیل نبود کشش در بازار، فعلا از افزایش قیمت محصولات لبنی صرفنظر کردهاند؛ چراکه به دلیل رکود در بازار محصولات لبنی، با افزایش دوباره قیمت این محصولات فعالان صنعت لبنیات ضرر بیشتری خواهند کرد.
او به ایسنا توضیح داد: وزارت صنعت، معدن و تجارت موافقت کرده به همان میزان اثرگذاری افزایش هزینهها، قیمتها نیز تعدیل شود و تمام صنایع غذایی خواستار این تعدیل هستند اما قیمت لبنیات فعلا تغییری نمیکند.
به اعتقاد زرگران نیاز است در مورد قیمت گندم تصمیمگیری شود، چراکه صنایع نشاسته و گلوکز به دلیل بالا بودن قیمت مواد اولیه، قدرت رقابت در بازارهای جهانی را از دست دادهاند.
دبیر کانون انجمنهای صنایع غذایی گفت: قیمت مواد اولیه لبنیات، گندم، نشاسته و گلوکز و ماکارونی در ایران بالاست؛ به گونهای که قدرت رقابت در بازارهای جهانی را از دست دادهایم.
درحال حاضر ٨٠درصد صادرات محصولات لبنی ایران به عراق است و در صورتی که فکری به حال قیمت شیر خام نشود این بازار را به ترکیه واگذار خواهیم کرد، چراکه قیمت شیر خام در این کشور کیلویی ٨٠٠ تومان و در کشور ما بیش از کیلویی ١٢٠٠ تومان است.
دلالان از بازار مسکن رخت بستند
البته این اولینبار نیست که بازار توانسته با رفتار خود به تثبیت قیمتها کمک کند. بازار مسکن و ساختوساز که روزگاری جولانگاه دلالان شده بود و سودهای هنگفتی را از آن برخی از سودجویان کرد، دو سالی است در رکود به سر میبرد و قیمت خانه در این مدت بهطور قابل توجهی شکسته شد. رکود در بازار مسکن طی سالهای گذشته موجب شد تا شاهد تغییر نگاه به ساختوساز باشیم. مسکن که در گذشته بهعنوان یک کالای سرمایهای تلقی میشد این روزها از آن بهعنوان یک کالای ضروری یاد میشود و خبری از دلالی و واسطهگری در آن نیست.
مردم مرغ ٩هزار تومانی نخریدند ٧هزار تومان شد
کمتر کسی رشد دور از تصور بهای گوشت مرغ در سال گذشته را فراموش میکند. مرغ شاید تا یک هفته قبل از آن به قیمت ٦٨٠٠ تومان به فروش میرسید که به یکباره قیمتش به ٩هزار تومان رسید بیآنکه هیچ دلیلی جز سودجویی داشته باشد. آن روزها موجی در شبکه اجتماعی به راه افتاد که مردم از خرید این محصول خودداری کنند. هرچند به دلیل افزایش تقاضای این روزها، بازار دیر به این رفتار واکنش نشان داد اما درنهایت با افت بیش از ٢هزار تومانی این محصول مواجه بودیم.
عید بدون پسته و آجیل
شاید بد نباشد اشارهای هم به اسفند ٩٢ و افزایش صددرصدی قیمت پسته در اواخر آن سال داشت. افزایشی که با واکنش شدید مردم مواجه شد. آن سال همه مردم تصمیم گرفتند تا پسته و آجیل را از سفرههای نوروزی خود حذف کنند تا اینگونه اعتراض خود را به گوش مقصران اصلی این گرانی برسانند.
مظلومنمایی ،رفتار این روزهای تولیدکنندگان
اما در سوی دیگر ماجرا تولیدکنندگانی که به خوبی به تغییر رفتار مشتریان خود واقف هستند، سعی دارند تا با شیوهای دیگر از جنس مظلومنمایی و مطرح کردن مسائلی همچون ورشکستگی افزایش قیمتهای خود را منطقی جلوه دهند. اما سوال اینجاست به راستی اگر تولید با قیمتهای فعلی برای تولیدکنندگان بخشهایی همچون خودرو، لبنیات، روغن و... مقرون به صرفه نیست، هزینههای میلیاردی تبلیغات این شرکتها در تلویزیون، بیلبوردهای بزرگ شهر، پاداشهای میلیونی و بریز و بپاشهایی که طرح آنها در مجال این گزارش نیست، از کجا تأمین میشود.
سوالی که پاسخ به آن چندان هم دشوار نیست. هزینههایی که طی سالهای گذشته از جیب مصرفکننده پرداخت شده نهتنها زمینه توسعه و پویایی این صنایع کشور را فراهم نکرده، بلکه بستری شده برای ناکارآمدی این شرکتها.
بهعنوان مثال درحالیکه این روزها مدام خبرهایی مبنی بر درخواست افزایش قیمت خودرو و زیان این شرکتهای خودروساز شنیده میشود چندی پیش هاشم یکهزارع مدیرعامل ایرانخودرو در مجمع عمومی سالانه این شرکت از ثبت سود ٦٠٢میلیارد تومانی این شرکت در سال ٩٣ و توزیع آن در بین سهامداران خبر میدهد.
افزایش بهرهوری در اقتصاد آزاد
فارغ از اهمیت شکسته شدن قیمتها در صورت عدم خرید از سوی مصرفکنندگان، بیشک در چنین اقتصادی میتوان به افزایش بهرهوری، ارتقای تکنولوژی و کاهش قیمت تمام شده امید داشت. در چنین شرایطی است که دیگر نیازی به کنترل دستوری قیمتها و دخالت دولت در قیمتگذاری نیست و نظام عرضه و تقاضا خود به خوبی قادر به تعدیل قیمتها خواهد بود.
ایران جیب
ارسال دیدگاه