آزادسازی نرخ سیمان، روی میز دولت

آزادسازی نرخ سیمان، روی میز دولت

<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: Tahoma;">صنعت 79 ساله سیمان، حدود 2 درصد از توليد ناخالص داخلي كشور را به خود اختصاص داده است. این صنعت که روزهای پرفراز و نشیبی را طی کرده ...<br /> </span></p>

به گزارش مازنداصناف، صنعت 79 ساله سیمان، حدود 2 درصد از توليد ناخالص داخلي كشور را به خود اختصاص داده است. این صنعت که روزهای پرفراز و نشیبی را طی کرده تا به خودکفایی امروز نایل شود، قرار است بار دیگر پوست‌اندازی کند. براساس تازه‌ترین اطلاعات موجود در این حوزه، قرار است برای دومین‌بار، قیمت‌گذاری براساس نظام عرضه و تقاضا در این حوزه اجرایی شود. در این بین، فعالان صنعت سیمان هم تلاش بسیاری برای افزایش قیمت محصولات خود داشته‌اند، اما براساس اظهارات وزیر صنعت، دلیلی برای افزایش 22 درصدی قیمت سیمان وجود ندارد.

به گزارش شهروند، بعد از این اظهار نظر وقتی فعالان این صنعت افزایش مستقیم قیمت‌ها را حداقل برای ماه‌های آتی دور از دسترس دیدند، تغییر موضع داده و این‌بار آزادسازی قیمت‌ها و توقف نرخ‌گذاری دستوری را مطرح کردند. در این بین اما درحالی‌که تأکید سکان‌دار تولید و تجارت کشور بر آزادسازی قیمت‌ها و نرخ‌گذاری سیمان در بورس کالاست، سیمانی‌ها تمایل چندانی برای ورود به بورس کالا از خود نشان نمی‌دهند و بر عرضه محصولات در رینگ صادراتی اصرار دارند.

درخواست افزایش قیمتبه آزادسازی تبدیل شد

درحالی که «عبدالرضا شیخان» دبیر انجمن سیمان یک و نیم ماه پیش از درخواست افزایش قیمت سیمان به دلیل تغییر در نرخ سوخت خبر داده بود، اما او اخیرا در اظهارنظری متفاوت با بیان این‌که درخواستی برای رشد قیمت‌ها به دولت ارایه نداده است، از طرح این انجمن برای آزادسازی قیمت‌ها سخن گفته است. او با بیان این‌که درحال حاضر عرضه سیمان مازاد بر تقاضاست و دیگر نیازی به نرخ‌گذاری دستوری نیست، به «شهروند» گفت: بر همین اساس طرحی درخصوص خروج دولت از توزیع، صادرات و نرخ‌گذاری سیمان آماده و به‌زودی به دولت ارایه خواهد شد.

به گفته وی، نیاز کشور به سیمان حدود ۵۰ تا ۵۶‌ میلیون تن در‌ سال است که ۳۰‌ میلیون تن آن مازاد است. بنابراین لازم است که برای این حجم مازاد، بازار جدید تعریف شود تا تولیدکنندگان با مشکل نقدینگی روبه‌رو نشوند. بر همین اساس به دلیل رکود در پروژه‌های عمرانی و ساخت‌وساز تولید مازاد باید به سمت بازارهای جهانی سوق داده شود.
شیخان همچنین از بهبود فروش سیمان در خرداد امسال نسبت به ماه قبل (اردیبهشت) به دلیل رونق صادرات خبر داد و افزود: در سال گذشته حدود ۱۸‌میلیون و ۹۰۰هزار تن سیمان و کلینکر صادر شد که بازار این محصولات عراق، افغانستان، پاکستان و کشورهای آفریقایی بودند. در مقابل صادرات حدود ١٩‌میلیون تنی میزان تولید سیمان ۶۶میلیون و ۴۰۰هزار تن و تولید کلینکر حدود ۷۰میلیون تن بوده است.

سیمان 2.5 برابر شد، فولاد 7 برابر

دبیر انجمن سیمان با بیان این‌که متاسفانه بسیاری از تولیدکنندگان سیمان با مشکل نقدینگی روبه‌رو هستند چرا که میزان عرضه و تقاضا با قیمت‌‌گذاری هماهنگ نیست، درباره سرانه مصرف سیمان توضیح داد: مصرف سرانه سیمان از ۷۵۰ کیلوگرم به ۶۰۰ کیلوگرم رسیده که این کاهش مصرف با رکود در بازار سیمان و تحریم‌ها بیشتر شده است. وی سیاست‌های سرکوب‌گرایانه دولت در رابطه با صنعت سیمان طی ١٠‌سال گذشته را مورد انتقاد قرار داد و افزود: رشد قیمتی این محصول در مقایسه با دیگر صنایع از شیب بسیار کندتری برخوردار بوده به گونه‌ای که قيمت سيمان از ‌سال ۱۳۸۲ تاکنون تنها ۵/۲ برابر شده است. اين در حالي است كه قيمت فولاد در بورس كالا تقريبا ٧ برابر شده است.

اما و اگرهای ورود سیمانی‌ها به بورس کالا

این فعال صنعتی در ادامه سخنان خود در رابطه با ورود سیمان به بورس کالا، گفت: در ابتدا قرار بود سیمان در‌ سال ۹۴ وارد بورس کالا شود، اما درحال حاضر به بلوغ لازم در این زمینه دست نیافته‌ایم و از آن‌جایی که خرید و فروش این محصول همچنان به صورت سنتی انجام می‌شود، عرضه سیمان در بورس موجب ایجاد محدودیت برای خریداران خرد و رونق دلال‌بازی می‌شود.وی اشاره‌ای به شکست عرضه سیمان در بورس کالا در‌ سال ٨٩ کرد و دلیل آن را در قیمت‌‌گذاری دولتی و دستوری معاملات دانست و تصریح کرد: در صورت قیمت‌‌گذاری محصولات بر مبنای عرضه و تقاضا، شرکت‌های سیمانی از بستر شفاف بورس کالا در حوزه تأمین مالی، معافیت‌های مالیاتی و فروش اعتباری با استفاده از حاشیه امن تضامین بورس کالا بهره‌مند خواهند شد.

موافقت بورس کالا با عرضه سیماندر رینگ صادراتی

دبیر انجمن سیمان در ادامه از موافقت بورس برای عرضه سیمان در رینگ صادراتی سخن گفت و با بیان این‌که از سوی وزارت صنعت هم تاکنون مخالفتی صورت نگرفته است، ادامه داد: سیمانی‌ها برای عرضه در رینگ صادراتی یک شرط دارند و آن این است که صدور پروانه سبز گمرکی منوط به اخذ برگ معامله در بورس باشد. در این صورت شاهد رشد قیمت‌های صادراتی در کشور خواهیم بود.در این حالت خریدار خارجی می‌داند که برای خرید سیمان باید به کجا مراجعه کند و دیگر به دنبال این نیست که در جایی دیگر محصول مورد نیاز خود را با قیمت پایین‌تری خریداری کند.

نقض قانون برنامه پنجم توسعه

اما سوال این‌جاست اگر وزارت صنعت و بورس به‌عنوان دو متولی اصلی موافق عرضه سیمان در رینگ صادراتی هستند دلیل تأخیر و تعلل فعلی چیست؟ سوالی که شیخان این‌گونه پاسخ می‌دهد: صادرات سیمان به شرط انجام معامله در بورس نوعی محدودیت در روند صادرات محسوب می‌شود. این درحالی است که براساس برنامه پنجم توسعه نباید هیچ‌گونه محدودیتی در روند صادرات وجود داشته باشد. در این بین حسین پناهیان، مدیرعامل بورس کالای ایران نیز چندی پیش اعلام کرد که عرضه سیمان خاکستری در رینگ صادراتی بورس ایران به‌طور جدی در دستورکار قرار گرفته و انتظار می‌رود، طی ماه‌های آتی این موضوع محقق شود، اما آنچه بدیهی به نظر می‌رسد نقض قانون اجرای این طرح با برنامه پنجم توسعه اقتصادی است که مسئولان باید فکری به حال آن کنند.

 

 

 

 

منبع: ایران جیب



ارسال دیدگاه