به گزارش مازنداصناف صنایعدستی گوشهای از فرهنگ، تمدن و تاریخ کشور است که در مازندران با توجه بهدلیل موقعیت خاص آب و هوایی وجود جنگلهای سرسبز و متنوع و سایر مواهب خدادادی، زمینه خوبی برای اشتغال افراد در رشتههای صنایع دستی وجود دارد که علاقهمندان و هنرمندان بسیاری در این رشتهها مشغول به فعالیت هستند.
متاسفانه مهمترین مشکلی که هنرمندان صنایع دستی با آن مواجه هستند این است که بازار فروشی برای محصولات خود ندارند و این موضوع سبب میشود که نتوانند تولیدات انبوه داشته باشند.
همچنین درحال حاضر واردات کالاهای چینی این مشکل را دو چندان کرده که این کالاها با قیمت پایینتری به فروش میرسند، این موضوع موجب میشود افراد از خرید کالاهای داخلی صرفنظر کرده و کالاهای وارداتی را با قیمت پایینتر خریداری کنند و صنایع دستی روی دست هنرمندان خاک میخورد.
اصلیترین استدلال برای این واردات بیرویه، رشد صنایع کشور در نتیجه رقابت با کالاهای خارجی است اما واقعیت این است که این یک دروغ بزرگ است؛ رقابت، تنها یک عامل کوچک در فرآیند رشد است که اگر نابرابر باشد نه تنها به تولید کمک نمیکند بلکه ویرانگر است.
عضو هیات مدیره انجمن هنرمندان مازندران گفت: نبود برنامهریزی صحیح برای صادرات کالاها در بازارهای وارداتی، ایجاد بازارچههای دائمی برای فروش صنایع دستی و همکاری با اتاق بازرگانی از مهمترین مشکلاتی است که هنرمندان صنایع دستی با آن مواجه هستند.
* نمایندگان مجلس صنایع دستی را فراموش کردند
غلامعلی نصیریحاتمآباد با بیان اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی صنایع دستی را بهکلی فراموش کرده و در مجلس در ارتباط با صنایع دستی برنامهای ارائه ندادهاند، اضافه کرد: درحال حاضر صنایع دستی از فرهنگ، خانه و سبد کالای مردم خارج شده و هنرمندان، بازار فروش برای کالای خود ندارند ولی بهدلیل علاقه، به حرفه خود ادامه میدهند.
* تسهیلات بانکی برای هنرمندان سم است
وی با اشاره به اینکه اختصاص تسهیلات بانکی برای هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی نوعی سم است، گفت: این موضوع به مسئولان بارها اعلام شده که اگر در اختیار صنعتگران تسهیلات حتی با بهره پایین قرار دهید آنها را بدبخت کردهاید، به دلیل اینکه علاوه بر مقروض شدن به بانک، بازار فروشی برای کالای خود ندارند.
این هنرمند معرقکار با اعلام اینکه تحت هیچ شرایطی با هیچ نوع بهرهای اختصاص تسهیلات برای هنرمند کارساز نیست، خاطرنشان کرد: باید برنامهریزی برای فروش محصولات صنایع دستی داشته باشیم، کمک دولت با اختصاص تسهیلات برای هنرمندان بهنوعی مسکن است، در نهایت وارد بدن شده و در مقطعی از زمان درد را درمان کرده، درحالیکه به اعضای بدن فرد آسیب جدی وارد میکند.
نصیری تصریح کرد: درحال حاضر به هنرمندان صنایع دستی با منت تسهیلات با بهره آنچنانی پرداخت میشود که هنرمند تحت هیچ شرایطی نباید از این تسهیلات استفاده کند.
وی خاطرنشان کرد: همانگونه تمام ارگانها برای ساخت اتوبان، مترو و سایر مسائل همفکری و همراهی میکنند برای بحث صنایع دستی کشور نیز برنامهریزی جدی صورت گیرد، بهدلیل اینکه صنایع دستی ثابت کرده بعد از نفت و معدن بالاترین سودآوری را برای کشور به همراه دارد، متاسفانه روی این موضوع برنامهریزی نشدهاست.
* ضرورت برنامهریزی در حوزه صنایع دستی
عضو هیات مدیره انجمن هنرمندان مازندران با بیان اینکه صنایع دستی در ایران محکوم به فنا است، افزود: درحالیکه در بسیاری از کشورها ازجمله چین دارند روی بحث صنایع دستی کار میکنند، متاسفانه در ایران این بحث رها شده و مسئولان اقدام به واردات صنایع دستی خارجی کرده این درحالی است که صنایع دستی ما روی دست هنرمندان میماند.
نصیری در پایان یادآور شد: درحال حاضر حرکت خوبی با عنوان حمایت از بخش خصوصی در مازندران شروع شده که این موضوع برای نخستینبار با این شدت درحال انجام است، زمانی که برنامهریزی داشته باشیم و کار دولت سیاستگذاری و حمایت باشد کارها بهخوبی پیش میرود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت: جایگاه صنایع دستی در کشور ما بسیار رفیع است، بهدلیل اینکه کشور ایران صاحب تمدن است.
دلاور بزرگنیا بیان کرد: 67 رشته صنایع دستی در مازندران فعالیت دارد که برخی از رشتهها را ادغام شده که به 52 رشته رسیده ولی باز هم سهم مازندران در کشور بسیار قوی است و میتواند در سهم ناخالص ملی نقش اساسی ایفا کند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر صنایع دستی در مازندران شامل 15 بخش از جمله گروه نساجی سنتی، بافتههای داری و غیرداری، پوشاک سنتی، کاشی سفال و سرامیک، چرمی، تزئینات، فلزی، چوبی و حصیر، دریایی، سنگی، روتوزیهای سنتی و الحاقی، آبگینه، سازهای سنتی است که مهمترین آن شامل صنایع کاشی و سرامیک، صنایع چوبی و نساجی سنتی و پوشاک است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با بیان اینکه 12 اثر دارای مهر اصالت یونسکو و 30 اثر دارای مهر اصالت ملی است، گفت: سنگتراشی از جمله رشتههایی است که در حال منسوخ شدن است و ما در حال تجهیز نخستین گروه هستیم تا از منسوخ شدن این رشته جلوگیری کنیم.
این مسئول یادآور شد: مناطق چهاردانگه و دودانگه، هزارجریب بهشهر، آلاشت سوادکوه، کجور نور و رامسر از مناطق پرترافیک حوزه صنایع دستی مازندران محسوب میشوند.
* وجود منابع انسانی از ظرفیتهای رشته صنایع دستی در مازندران
بزرگنیا با اشاره به اینکه وجود منابع انسانی از جمله هنرمندان کارآزموده، خلاق و تحصیلکرده از ظرفیتهای رشته صنایع دستی بهشمار میروند، گفت: مازندران از استانهایی است که به لحاظ تحصیلات و کارشناسی از وضعیت خوبی برخوردار است که این موضوع، بزرگترین سرمایه محسوب میشود و با کمک اینها و همکاریهایی که در بخش ارائه تسهیلات ارائه شده است میتوان بهراحتی شاهد رونق صنایع دستی و درخشش تولیدات باشیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با تاکید بر توجه بیشتر به بحث فروش محصولات صنایعدستی، اظهار کرد: هنرمند خلق اثر میکند توان بازاریابی ندارد، این کار نیروهای متخصص این حوزه و شرکتهای بازرگانی است که بتوانند در بخش فروش و صادرات صنایع دستی کار کنند که نیاز است این حلقه کامل شود.
این مسئول یادآور شد: ضرورت نوآوری در طرحها و نقوش صنایعدستی یکی از نقاط ضعف ما محسوب میشود که خوشبختانه با ورود کارشناسی و تحصیلکردگان حرکت جدید در استان بهوجود آورده است.
وی با بیان اینکه وقتی از صنایع دستی صحبت میکنیم، مواد اولیه که در آن استفاده میشود، باید مواد اصیل باشد، بهدلیل اینکه مواد برای هنرمند گران تمام شده و محصول نیز گرانقیمت میشود، اضافه کرد: ممکن است بسیاری از اجناس و اقلام مشابه چه داخلی و کالاهای چینی ارزانتر بهنظر بیاید ولی هیچکدام اینها نمیتواند جای یک کار اصیل را بگیرند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران افزود: در حوزه فرش ممکن است هزاران فرش صنعتی بیاید که با یکپنجم و یا یکدهم قیمت یک فرش اصیل و دستبافت تهیه شود ولی هیچکدام جای فرش اصیل و دست بافت سنتی را نمیگیرد.
* فردی که بازار صنایع دستی را میشناسد نگران قیمت نیست
بزرگنیا تصریح کرد: فردی که بازار صنایع دستی را میشناسد نگران قیمت نیست، همه جای دنیا اقلام صنایع دستی با قیمت گرانتری به فروش میرسد و هیچ کس نیز از گرانی شکایت نمیکند یعنی این فرهنگ در دنیا وجود دارد، کسی که صنایع دستی خریداری میکند دارد یک کالای گران میخرد.
وی خاطرنشان کرد: بهدلیل اینکه فرهنگ بهرهمندی و ارتباط با اقلام و آثار صنایع دستی کمرنگ شده و سطح سلایق زوال پیدا کرده، تصور ما این است که این محصولات خریدار ندارد که باید برای مردم فرهنگسازی شود.
* هیچ آماری در حوزه واردات صنایعدستی در دست نیست
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران خاطرنشان کرد: در حال حاضر هیچ آماری در حوزه واردات صنایعدستی در استان در دست نیست.
بزرگنیا با اعلام اینکه اقتصاد مقاومتی در واقع مقاومسازی پایههای اقتصاد است با نگاه به اقتصاد و قابلیتهای درون جامعه، اظهار کرد: در بخش منابع انسانی و تولید با تکیه بر داشتهها میتواند یکی از بهترین محصولات باشد، بهراحتی میتوانیم با تکیه بر صنایع دستی یک الگویی مناسبی از اقتصاد مقاومتی باشیم.
با توجه به اینکه یکی از نکات کلیدی که مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی مطرح کردند بحث واردات غیرضروری و بیرویه بود، امیدواریم مسئولان در راستای حمایت از تولید به این مهم توجه کنند و همچنین هنرمندان نیز با توجه به ظرافت در تولید بتوانند سلایق مختلف را به سمت تولیدات خود جذب کنند.
فارس
ارسال دیدگاه