خدیجه‌های اقتصادی و تحریم امروز ما

خدیجه‌های اقتصادی و تحریم امروز ما

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">به بهانه وفات حضرت خدیجه(س) در دهمین روز از ماه مبارک رمضان، بر آن شدیم برای شناخت هرچه بیشتر ایشان و بصرت والایش در زمان تنگناهای اسلام، نکاتی را به محضر خوانندگان عزیز برسانیم.<br /> </span></p>

به گزارش مازنداصناف، لازم است پیش از اینکه تنها به یکی از جنبه های برجسته و فداکاری‌های حضرت خدیجه برای اسلام بپردازیم باید کمی وی را شناخته و با جستجو در احوال و صفاتش، آگاهانه بدانیم درخصوص بصیرت والای چه شخصیتی درحال مطالعه هستیم.

بهره‌مندی از ثروت عظیم

نقل است که قبل از ازدواج با حضرت محمد(ص)، وی دو بار ازدواج کرده بود، بار اول با عتیق ابن عائد مخزولی که از او فرزندی به نام جاریه به دنیا آمد و بعد از عتیق، همسر ابو هاله شد که هند بن ابی هاله حاصل این ازدواج بود.
بعد از وفات ابوهاله از مال خود و همسرانش ثروت عظیمی را بدست آورده بود که به سرمایه تبدیل و از طریق مضاربه تجارت کرد، تا از توانگران شد که نقل از اینکه کارداران وی هشتاد هزار شتر برای تجارت داشته‌اند، بر این امر صحه می‌گذارد.


همسری رسول اکرم(ص)

از دیگر شاخص‌های این بانوی بزرگوار، در آمدن به همسری رسول خدا(ص) است، به شکلی که نقل می‌شود پیشنهاد ازدواج از سوی خود حضرت خدیجه بوده و شخصاً تمایل خود را اظهار نموده است، البته علت این تمایل را باید در شخصیت و قدرت معنوی بالای پیامبر و طینت پاک این بانو جستجو کرد.
چراکه پیش از ازدواج به دلیل وضع مالی بد حضرت رسول، عموی ایشان حضرت ابوطالب برای پیامبر شغلی در نظر گرفته و به ایشان اعلام می‌دارد که حضرت خدیجه برای تجارت دنبال مرد امینی است، به حضرت پیشنهاد می‌کند تا خودش را معرفی و در کاروان وی شرکت کند و همین عامل، زمینه آشنایی حضرت خدیجه و پیامبر شد.

این بانو در جریان تجارت و با گماردن افرادی که از نزدیک پیامبر را تحت نظر داشته باشند، خصوصیات رفتاری ایشان را رصد می‌کرد. البته ناگفته نماند که حضرت رسول به لحاظ شخصیتی خصوصاً پاکدامنی و امانتداری در میان قریش معروف بودند. لذا از همین سفرهای تجاری بود که پی به امانت، صداقت و معنویت بالای پیامبر بردند.

این درحالی است که حضرت خدیجه پیش از ازدواج با پیامبر، پیشنهادهای متعددی برای ازدواج از افرادی چون عقبة بن ابی معیط، ابوجهل و ابوسفیان داشت که افرادی ثروتمند و دارای نفوذ در بین قریش بودند، اما آنچه باعث ازدواج با پیامبر شد جهات معنوی اشاره شده ایشان بود.

اولین زن مسلمان و مومن به اسلام

حضرت علی(ع) در نهج البلاغه می‌فرماید: خانواده مسلمانی در اسلام نبود جز خانواده‌ای که از ییامبر و خدیجه تشکیل یافته بود و من سومین نفر آنها بودم(خطبه قاصعه)، و در نقل‌ها آمده مردی وارد مسجدالحرام شد و از اجتماع و عبادت یک جمعیت سه نفره کاملاً در شگفت ماند، دید پیامبر به همراه خدیجه و علی مشغول پرستش خداوند هستند و ادامه ماجرا؛ که این نشان می‌دهد حضرت خدیجه از پیشگامان پذیرش اسلام بود.

تأیید این نکته با مراجعه به قرآن قابل دستیابی است و ارزشی که قرآن مجبد روی آن تکیه کرده و صریحاً اعلام می‌کند کسانی که در گرایش به اسلام پیشگام بوده‌اند در پیشگاه خدا ارزش والایی دارند؛ السابقون السابقون اولئک المقربون.

علت این تقرب و برتری این است که در شرایطی ایمان آوردند که اسلام هنوز به اوج عظمت نرسیده بود و هنوز پایگاه بت پرستان وجود داشت، لذا می‌توان گفت ایشان در جمع خط شکنان بودند و از ارزش والاتری نسبت به سایرینی که بعد از آن ایمان آوردند، دارند.

شاهد حالات روحانی حضرت رسول در هنگام بعثت و نزول وحی

پیامبر در 27 رجب در سن 40 سالگی به رسالت مبعوث شدند. لحظه نزول وحی و حالت پیامبر و عکس‌العمل حضرت حدیجه جالب است. حضزت بعد از اینکه به رسالت مبعوث شد و از غار حرا بر می‌گشت در بین راه حتی گیاه و سنگ به ایشان احترام می‌کردند و سلام می‌فرستادند.

وقتی داخل خانه حضرت خدیجه شد از شعاع خورشید جمالش خانه نورانی شد. خدیجه عرض کرد: یا محمد این چه نوری است در تو مشاهده می‌کنم، فرمود: نور پیامبری است. پیامبر فرمودند: بگو لا اله الا الله؛ محمد رسول الله. خدیجه عرض کرد: سالهاست من پیغمبری تو را می‌دانم؛ جملات را گفت و ایمان آورد.

مادر سیدة النساء العالمین

نقل از عایشه است: من پیوسته در اینکه زمان حضرت خدیجه را درک نکرده بودم تأسف می‌خوردم و از علاقه و مهر پیامبر به او تعجب می‌کردم، چراکه پیامبر او را زیاد یاد می‌کرد. روزی پیامبر درحالی که از خانه خارج می‌شد از خدیجه یاد کرد و قدری از او تعریف نمود تا جایی که من به او گفتم: وی یک پیرزنی بیش نبود و خدا بهتر از آن را نصیب شما کرده است.

حضرت آثار خشم و غضب در پیشانی‌اش ظاهر شد. فرمود: اصلاً چنین نیست بهتر از آن نصیب من نگشته است. او هنگامی به من ایمان آورد که سراسر مردم در کفر و شرک به سر می‌بردند. او اموال و ثروت خود را در سخت‌ترین مواقع در اختیار من گذارد، خدا از او فرزندانی نصیبم کرد که به دیگر همسرانم نداد.
با این کلام می‌توان پی به فضایل حضرت خدیجه ازجمله سبقت در ایمان، مادر بهترین فرزندان که یکی از آن‌ها حضرت فاطمه(س) است و اینکه ثروت عظیم خود را در راه اعتلای اسلام خرج کرد، برد

پشتیبانی از اسلام با مال و جان خویش

در تاریخ آمده است که در صدر اسلام کفار و مشرکان قریش انواع آزار و اذیت را از لحاظ جسمی و روحی به مسلمان‌ها وارد کردند، که یکی از آن شکنجه‌ها قرار دادن مسلمانان در محاصره اقتصادی و تحریم‌هایی مانند تحریم در خرید و فروش با پیروان پیامبر، ممنوعیت در ارتباط و معاشرت و برقراری زناشویی با آنها و طرفداری از مخالفان پیامبر در تمام پیشامدها، بود.

این محاصره 3 سال طول کشید، فشار و سخت‌گیری بسیار زیاد بود؛ به حدی که یک دانه خرما را دو نیم می‌کردند، البته در ماه‌های حرام از شعب ابی طالب بیرون می‌آمدند و به داد و ستد مختصری می‌پرداختند. اما در آن شرایط سخت افرادی بودند که کمک می‌کردند. در این شرایط بود که حضرت خدیجه و ابوطالب در چنین محاصره‌ای ، دارایی خود را از دست داده بودند.

نکته قابل تأمل این است که انصافاً تحریم اقتصادی از بدترین نوع تحریم‌هاست ولی اگر دو مولفه ایمان و مقاومت باشد، تحریم‌ها را بی‌اثر می‌کند، همانطور که در شعب ابی طالب مسلمانان حتی به قیمت جان خود حاضر نشدند از ایمانشان دست بردارند.

و این وعده خداوند است که از ابتدای خلقت انسان به منظور تشکیل حکومت مطلق الهی بر روی زمین، باید مردمان و گروهی به پا خیزند و مثنی و فرادی برای خدا قیام کنند، اما در مسیر قیام و جهاد فی سبیل الله، آزمون‌های الهی هستند که نقش غربال‌گری را به منظور شناخت وفادارترین‌ها و پایبندترین‌ها به عهد الهی بازی می‌کنند.

این سنت حتمی الهی شامل حال همه ملت‌های پیامبران پیشین از موسی، داوود، سلیمان، عیسی و حتی پیامبر گرامی اسلام و ائمه هدی نیز شده است. یکی از امتحان‌های الهی آزمون اقتصادی و یا به قولی آزمون شکم است که گفته می‌شود از نوع سخت‌ترین امتحانات الهی به شمار می‌رود.

و امروز در دوره‌ای زندگی می‌کنیم که لقب آخرالزمان را به خود اختصاص داده و این یعنی این امتی که خود را طلایه‌دار یاوری منجی ادیان و قیام مهدوی می‌داند، باید از امتحان‌های سخت الهی نیز سربلند بیرون آید و امروز دقیقاً در بدترین شرایط تحریم اقتصادی از سوی کافران و مشرکان دهکده جهانی به سر می‌بریم.

امروز قارون‌های اقتصادی کشور باید از منیت و خودپرستی دست برداشته و خدیجه‌وار به ملت برای گذراندن این آزمون الهی کمک کنند، نه اینکه همچون قارون در میان قوم موسی به جمع‌آوری مال بیشتر با اختلاس، رانت و بر جای گذاشتن بدهکاری‌های چندین هزار میلیاردی بپردازند.

آری برخی منافقان به ظاهر انقلابی، درصدد هستند تا فقر را به هر قیمتی وارد خانه مردم کنند، تا شاهد بیرون رفتن دین از سوی دیگر باشند و خانه‌ای که اسلام و خون انقلاب اسلامی در آن جریان نداشته باشد، می‌شود همان کشورهای به ظاهر مسلمان منطقه که ریختن خون مسلمانان در لبنان، سوریه، عراق، افغانستان، پاکستان و یمن نمونه‌ای از شاهکار اسلامی‌گری و مدعی خادم‌الحرمین بودن آن‌ها می‌شود.

و چقدر بدبخت هستند افرادی از درون کشور که با این کشورهای معلوم‌الحال ارتباط گرفته و به قیمت پرداخت هزینه تحصیل فرزندانشان یا منافع دیگر اقتصادی به ملت خود پشت می‌کنند و می‌شوند امثال برخی متهمان که به جونیور معروف‌اند، همانی که روزی آب به آسیاب تحریم دشمن می‌ریخت و امروز با کمال وقاحت از چرایی محاکمه خود می‌پرسد.

به راستی که خدیجه‌های زمان باید امروز تا دیر نشده و شیاطین انس و جن بیش از این در مردم به بهانه شکم و دنیاطلبی نفوذ نکرده‌اند، به یاری مهدی فاطمه بشتابند و دست مسلم زمان را بگیرند تا هرچه زودتر از این آزمون حق الهی سربلند بیرون آییم.


منابع:
منتهی الآمال شیخ عباش قمی ج1
سیره پیشوایان مهدی پیشوایی
رازهایی از تاریخ پیامبر اسلام / جعفر سبحانی


بلاغ


ارسال دیدگاه