به گزارش مازنداصناف، با دستور وزیر جهاد کشاورزی و پیگیری های مستمر استاندار مازندران، مدیریت برنج انباشت شده استان با هدف پاسخ به بازار عرضه و تقاضای سراسر کشور به صورت جدی آغاز شد و از هفته گذشته بازرسی های مستمری از شالیکوبی ها و انبارهای برنج مازندران که مملو از تولید کشاورزان این استان است از سوی مسوولان امر انجام شد.
هر چند بخش زیادی از برنج های دپو شده در این انبارها در هیچ سامانه ای ثبت نشده بود اما فرایند ثبت الکترونیکی این محصول راهبردی کشور از هفته گذشته با جدیت بیشتری آغاز شد.
یکی از سیاست های مدیران ارشد استان آن است تا در آستانه ماه مبارک رمضان و در پیوست آن عید نوروز بخشی از برنج های انبار شده برای مصرف عموم در میادین میوه و تره بار با قیمت مناسب عرضه شود.
عرضه این محصول راهبردی در میادین میوه و تره بار سبب خواهد شد قشر کم درآمد جامعه بتوانند با قیمتی کمتر از بازار آزاد برنج کیفی ایرانی را در آستانه ماه مبارک رمضان تهیه کنند.
مسوولان جهاد کشاورزی مازندران بر این امر تاکید دارند که کشاورزان این استان در چند ماه گذشته با در نظر گرفتن سودی کم این برنج ها را فروخته اما در شرایط فعلی همان برنج با چند برابر قیمت بواسطه دلالان به بازار عرضه می شود.
این فرایند تحت هیچ شرایطی قابل پذیرش برای مسوولان جهاد کشاورزی مازندران نیست و آنها به دنبال تزریق بخشی از برنج دپو شده در انبارهای استان به میادین میوه و تره بار در سراسر کشور به خصوص با تراکم جمعیتی که تهران دارد در پایتخت هستند.
شالیکاران مازندرانی که در اوایل برداشت محصول برنج در مرداماه سال جاری به سختی برنج تولیدی خود را برای هر کیلوگرم حدود ۷۵۰ هزار ریال به خریدار عرضه می کردند در هفته جاری شاهد ثبت قیمت های جدید یک میلیون و ۶۰۰ هزار ریالی برای هر کیلوگرم در این خطه از شمال بودند.
هر چند فروش این محصول راهبردی در چند سال اخیر به یک چالش جدی برای کشاورزان، و مدیران استانی و حتی ملی تبدیل شده بود نوسانات قیمت ارزی و خرید عمده چند شرکت سرمایه گذر سبب شد که انبارها و برخی از شالیکوبی های این استان مملو از برنج ایرانی باشد.
در حالی رکوردشکنی قیمت های برنج ایرانی در سراسر کشور بر مدار افزایش قرار گرفته بود که این محصول از دست کشاورز خارج و این افزایش قیمت هیچ آورده ای برای تولید کننده نخواهد داشت. برخی از این شرکت ها که برنج را در بسته های مختلف بسته بندی کردند باقیمتی حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار ریال برای هر کیلو گرم به فروش می رسانند.
هر چند درج چنین قیمت های با انتقاد مسولان جهاد کشاورزی مازندران مواجه شد اما شرکت های سرمایه گذار مدعی هستند که هزینه تمام شده برای آنها گران تمام شد.
برخی از شالیکوبی داران مدعی هستند که بخشی از برنج های موجود برای کشاورز است و آنها فقط حق انبار داری خود را دریافت می کنند اما جمع بندی کارشناسان جهاد کشاورزی این ادعا را رد کرده و بیشتر برنج های دپو شده را از آن خریداران کلان و سرمایه گذاران بخش خصوصی می دانند.
دستور ویژه به فرمانداران
در این پیوند رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: حسب دستور وزیر جهاد کشاورزی و پیگیری های ویژه استاندار مازندران نظات بر عرضه برنج مازندران به بازار شدت گرفت.
بابک مومنی گفت: استاندار مازندران به فرماندارن همه شهرهای این خطه از شمال دستور دادبه هر گونه امتناع از فروش برنج و احتکار کنندگان این محصول راهبردی برخورد قانونی شود.
وی با بیان این مطلب که تلاطم ایجاد شده در بازار برنج تحت هیچ شرایطی پذیرفتنی نیست، اظهار کرد: کشاورز در چند ماه گذشته برنج خود را با کمترین سود ممکن به فروش رساندند اما در حال حاضر همان برنج با قیمتی به مراتب بیشتر به فروش می رسد.
رئیس جهاد کشاورزی گفت: همه تلاش ها آن است تا بخشی از برنج های دپو شده برای مصرف عموم و کنترل قیمت به صورت فله ای یا بسته بندی در میادین میوه و تره بار عرضه شود.
مومنی با اشاره به این نکته که احتکار کنندگان ارزاق عمومی مردم به منافع ملی و حاکمیت خیانت می کنند، اظهار کرد: برنج های دپو شده در انبارهای مازندران باید با قیمتی منطقی روانه بازار مصرف شود.
وی با بیان این نکته که بازار مصرف به برنج مازندران نیاز دارد و روزانه این محصول باید به بازار تزریق شود، ادامه داد: نظارت ها در روند عرضه برنج به بازار شدت خواهد گرفت.
مومنی ادامه داد: همکاران جهاد کشاورزی در همه شهرهای مازندران به صورت مستمر از انبارها و شالیکوبی های این خطه از شمال کشور بازدید و در روند عرضه این محصول نظارت دقیق دارند.
این مقام مسوول تصریح کرد: بدون تردید دپوی برنج آن هم بدون ثبت در سامانه احتکار ارزاق عمومی محسوب شده و با متخلفان طبق قانون برخورد خواهد شد.
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران امسال ۲۱۵هزار هکتار از زمین های استان زیر کشت برنج رفته بود و یک میلیون و ۵۳ هزار و ۸۴۴ تن برنج سفید در استان تولید شده است. کشت برنج در مازندران به طور معمول با شخم و شیار، خزانه گیری و آب تخت کردن شالیزار از ماه اسفند آغاز می شود و به طور معمول دراواخر ماه فروردین به مرحله نشاء می رسد.
ضرب الاجل یک هفتهای
در این پیوند استاندار مازندران اظهار کرد: با اعلام آمادگی سازمان میادین میوه و ترهبار و محصولات کشاورزی استان تهران برای خرید برنج مازندران به منظور عرضه در بازار پایتخت، انجام هماهنگیهای لازم در این خصوص از طریق سازمان جهاد کشاورزی استان امکانپذیر است.
مهدی یونسی رستمی گفت: نتیجه اقدامات صورت گرفته میبایست ظرف یک هفته جهت طرح موضوع در کارگروه تنظیم بازار استان به همراه آمار و مستندات ارائه شود.
استاندار مازندران ادامه داد: این خطه از شمال کشور در تولید کالاهای راهبردی از جمله برنج و گوشت سفید(مرغ و ماهی) استانهای کشور میداندار است.
یونسی رستمی با اشاره به اهمیت تامین نیاز بازارهای مصرفی به برنج داخلی، تاکید کرد: با توجه به نزدیک شدن ایام ماه مبارک رمضان و استقبال از عید نوروز و مسائل مطروحه از سوی مباشران خرید عمده این محصول از استانهای شمالی، لازم است کارگروههای پایش و بازرسی با نظارت مستقیم فرمانداران و همکاری ادارات کل صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و تعزیرات حکومتی، به قید فوریت از ذخایر انبارها، شرکتهای زنجیرهای تامین و توزیع، برنجفروشان و دپوی موجود در شالیکوبیها بازدید به عمل آورند.
وی افزود: در صورت احراز هرگونه رفتار غیرقانونی در امتناع از فروش و اعلام قیمتهای غیرمتعارف، اقدامات قانونی لازم انجام شود.
انتهای خبر/
ارسال دیدگاه