به گزارش مازنداصناف، سابقه فعالیت بازار فروش پرندگان شکار شده در فریدونکنار به دهه های قبل برمی گردد که در آن بازار ۲۴ "سماک" (فروشنده ماهی و پرنده) با برپا کردن ۱۲ تخت رسمی عرضه پرندگان شکار شده را انجام می دادند.
زمان فعالیت این بازار همواره طی ماههای آبان و آذر و همزمان با فصل صید پرندگان به ویژه پرندگان مهاجری که به مازندران می آیند، است.
بازار پرندگان فریدونکنار قدمتی سه دههای دارد. این بازار پس از باز شدن پای گردشگران به صورت انبوه و آشنایی آنها با وجود سنت شکار در مازندران و استقبال بومیان از خرید پرندگان مهاجر پا گرفت، اما در همین مدت چنان ریشهای دوانده که تاکنون از هیچ قانون و مصوبه ای تبعیت نکرده و حتی در اوج کرونا و آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان نیز با وجود مخالفت های بیشمار به فعالیت خود ادامه داد.
آمار دقیقی از شکار پرندگان در این منطقه وجود ندارد اما با روشهای مختلفی شکار میشوند و در نهایت سر از رستورانها و سفرههای مردم در میآورند.
مازندران دارای ۲ تالاب بینالمللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی از جمله ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.
علاوه بر این بیش از ۸۰۰ قطعه آببندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد که همه ساله در فصل زمستان پذیرای ۹۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیت حدود ۲ میلیون بال است اما بدلیل شکار آنها تعداد پرندگانی که مسیر بازگشت را طی می کنند کمتر از تعداد ورودی شان است.
باوجود اینکه در سالهای اخیر چند بار اقدام به تعطیلی و توقف فعالیت این بازار شده بود. اما فعالیت غرفههای این بازار به اشکال مختلف از سر گرفته میشد و با پیگیریهای کنشگران محیط زیست، اداره کل حفاظت محیط زیست، همراهی مسئولان دستگاههای اجرایی شهرستان، دستگاه قضایی و نیروی انتظامی کرکرههای بازار پرندهفروشی فریدونکنار پایین کشیده شد اما آمارها و ارقام کشف و ضبط دام های هوایی که نوعی شکار غیرمجاز به شمار می رود نشان می دهد هنوز هم این بازار فعالیت خود را در قالب محدوده مشخص گذشته به نام بازار پرندگان بلکه به صورت سبدی و دستی عرضه و فروش انجام می شود.
پروتئین بالا و خوشمزه بودن گوشت پرندگان وحشی باعث شده که طرفداران پُرشماری در میان مردم داشته باشد و شکار این نوع پرندگان در فصول سردسال که تالاب های مازندران میزبان آنها است، رونق می گیرد.
در آمارهای ارائه شده از سوی یگان حفاظت محیط زیست مازندران در گشت زنی های انجام شده بیش از ۵۰ رشته دام هوایی در نقاطی که در میان شکارچیان به نقاط شکار معروف است کشف و ضبط شده است.
از آن جمله ماموران یگان حفاظت محیط زیست فریدونکنار حین گشت و کنترل در آب بندان های این شهرستان هشت رشته دام هوایی صید پرندگان مهاجر را کشف و ضبط کردند.
در مورد دیگر ماموران یگان حفاظت محیط زیست محمودآباد در گشت و کنترل اراضی شالیزاری روستای "اهلم" ۱۰ رشته دام هوایی صید پرندگان و ۱۲ پایه دام را جمع آوری کردند و در بابلسر هم در "آیش احمدکلا" و شهرک صنعتی پنج رشته دام هوایی صید پرندگان جمع آوری شد.
ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان آمل و ماموران اداره حفاظت محیط زیست ساری حین گشت و کنترل مناطق حوزه استحفاظی به ترتیب در شالیزارهای آمل ۲۲ رشته دام هوایی و ساری تعداد چهار رشته دام هوایی در آببندان "تلارک " کشف و ضبط کردند و در شرق مازندران نیز ماموران پناهگاه حیات وحش میانکاله- پاسگاه محیط بانی شهید شاهکوه محلی حین گشت وکنترل در ضلع جنوبی تالاب بینالمللی میانکاله چهار رشته دام هوایی صید پرندگان و هشت عدد پایه دام هوایی را جمع آوری و تخریب کردند.
در روش شکار به صورت دام هوایی افراد متخلف با نصب دیرکهای فلزی یا چوبی با ارتقاع چند متر در حاشیه شب ماندگاری پرندگان با تولید انواع صدا، پرندگان را به سمت تورهای افراشته بر روی این دیرکها هدایت میکنند و باعث میشوند که پرندگان به صورت زنده در دامها گرفتار شوند.
در این روش که معمولا در شب اتفاق میافتد، خسارت زیادی به جمعیت حیات وحش وارد میشود به نحوی که احتمال گرفتار شدن هر نوع پرنده ای با هر درجه حفاظتی وجود دارد.
البته در روش دامگاه داری که شیوه سنتی و پذیرفته شده از قدیم الایام برای شکار پرندگان است که کشاورزان پس از برداشت برنج و آبگیری زمین های خود با اردک های دست آموز مبادرت به جلب پرندگان وحشی به سمت چاله های دام می کنند که از نظر کارشناسان محیط زیست این شیوه سازگار با زیست حیوانات است.
داریوش عبادی، یکی از فعالان محیط زیست و حیات وحش مازندران پیش از این نیز در خصوص فعالیت بازار پرندگان در فریدونکنار گفته بود که شکار پرندگان و عرضه آنها در بازار پرندگان فریدونکنار در گذشته تا بدان حد بود که حتی برخی از گونه های این پرندگان در معرض انقراض بودند و در روشهای شکار و کشتار جمعی این مساله نادیده گرفته می شود.
وی ادامه داد: طبق بررسی ها، شکارچیان حرفه ای در این منطقه که از راه شکار امرار معاش می کنند تعداد معدودی هستند و مابقی برای درآمد اقتصادی و یا تفریح مبادرت به این کار می کنند.
دبیر سابق سازمانهای مردم نهاد زیست محیطی مازندران ادامه داد: مسئولان هم باوجود قانون عملا نتوانسته اند در برابر این شکارچیان اقدام مناسبی داشته باشند.
وی قدیمی بودن و ریشه دار بودن شکار در سنت ها و ادامه دادن آن را تفکری غلط دانست و گفت: پرندگان یکی از عناصر اصلی اکوسیستم در چرخه طبیعت هستند که اگر از این چرخه خارج شوند، به طور قطع به به محیط زیست خسارت وارد می شود.
وی گفت: برای مقابله با شکار و این عده، قانون به اندازه کافی وجود دارد اما توانایی اجرای قانون در فریدونکنار در سالهای اخیر کمرنگ شده بود و اراده جدی برای جلوگیری از شکار وجود نداشت.
این فعال محیط زیست مازندران توضیح داد: بعد از گذشت سالها بیان پیامدها و عوارض شکار و در ورای آن، نابودی این نوع پرندگان، پارسال اقداماتی برای منع عرضه و فروش پرندگان دراین بازار انجام شد.
وی ادامه داد: اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران با اعمال اهرم قانونی ممانعت از شکار و عرضه پرندگان در بازار فریدونکنار باعث شد تا بعد از سالها بازار فروش پرنده در این شهرستان برچیده شود.
عبادی اظهار کرد: البته برخورد کامل و جدی تر با فروشندگان پرندگان منوط به پای کار آمدن نهادهایی همچون فرمانداری، دادگستری و نیروی انتظامی است تا از اهرم و ابزارهای قانونی برخوردکننده با این افراد استفاده کنند و این رویه باعث می شود تا از فعالیت آنها جلوگیری شود.
رییس اداره حیات وحش مازندران روز یکشنبه افزود: محل عرضه و فروش پرندگان به صورت بازار در فریدونکنار با تلاش های قضایی و اجرایی انجام شده برچیده شده و در این مدت بازاری با این عنوان به صورت واضح و آشکار در هیچیک از نقاط مازندران برپا نشده است.
کوروس ربیعی افزود: البته این بدان معنا نیست که شکار پرندگان مهاجر و وحشی در مازندران رخ نمی دهد چرا که دامگاه داران در مناطقی از "فریدونکنار"، "ازباران"، "سرخرود شرقی و غربی"به همان شیوه سنتی مطابق با زیست جانوران شکار پرندگان را به شکل محدود و قانونی انجام می دهند.
وی ادامه داد: اما شکار به صورت دامهای هوایی که خارج از دامگاه ها انجام می شود به صورت غیرمجاز و برای شکار گله ای پرندگان صورت می گیرد که مورد تایید محیط زیست هم نیست.
رییس اداره حیات وحش مازندران اضافه کرد: شکار بدین صورت پرندگان ممنوع است و ماموران یگان حفاظت محیط زیست در صورت مشاهده چنین دام ها و شکارچیان می توانند به صورت قانونی برخورد کنند.
وی با اشاره به اینکه هرچند بساط بازار پرندگان فریدونکنار برچیده شده است، ادامه داد: اما با توجه به خوش خوراک بودن این نوع پرندگان و وجود مشتریان پر و پاقرص آنها هنوز هم شکارچیان غیر مجاز و متخلف مبادرت به شکار به شکل غیر مجاز پرندگان می کنند و در نقاطی به صورت مخفیانه به فروش می رسانند.
ربیعی تاکید کرد: ما نمی توانیم مدعی برچیده شدن کامل بساط عرضه و فروش پرندگان مهاجر و وحشی در مازندران نیستیم و مواردی از عرضه و فروش غیر رسمی این پرندگان در برخی نقاط وجود دارد که ماموران یگان حفاظت در صورت شناسایی و مشاهده این موارد نسبت به جمع آوری آنها اقدام خواهند کرد.
وی گفت : اما بازار پرندگان به صورت رسمی و قابل رویت که در سالهای گذشته در مازندران وجود داشت دیگر از آن خبری نیست.
انتهای خبر/
ارسال دیدگاه