به گزارش مازند اصناف؛ برنج ایرانی همانند پسته و زعفران ایرانی یکی از محصولاتی است که کیفیت آن در دنیا و در بین کشورهایی که کشت برنج میکنند زبان زد است.
کشت این محصول در کشور از سالیان گذشته انجام میشده و یکی از قدیمیترین محصولات کشاورزی در دنیا بوده که برای نخستین بار در کشور چین کشت شده است.
چین، هند و اندونزی بزرگترین تولیدکنندگان برنج هستند همچنین تامین ۹۵ درصد از برنج جهان بهدست شالیکاران چین و هند و آسیای جنوب شرقی انجام میگیرد.
اختلافنظر درباره نرخ مرغ ادامه دارد
باوجود اینکه این محصول از ارزش غذایی بالایی برخوردار است اما افزایش هزینههای تولید، نرخ این محصول را در ایران از حدود دو سال گذشته با چند برابر افزایش نرخ مواجه کرده است.
برنج ایرانی نسبت به اغلب برنجهای آسیای از کیفیت بالایی برخوردار است اما به تازگی به دلیل افزایش نرخ این محصول در کشور، رغبت مردم به نمونههای هندی و تایلندی افزایش یافته است.
در همین راستا جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج کشور در خصوص زمان برداشت برنج اظهار کرد: طی سالیان گذشته از مرداد ماه برداشت برنج آغاز میشد و با ورود محصول جدید به بازار، روند قیمتها نزولی میشد و این روند کاهشی تا آبان ماه یعنی با کاهش عرضه و افزایش تقاضا ادامه پیدا میکرد.
وی در ادامه افزود: اما در سال ۹۸ به دلیل افزایش بیش از حد هزینههای تولید، روند نوسانات قیمتی مانند سالهای گذشته نبود یعنی هم اکنون باید شاهد کاهش تدریجی نرخ برنج میشدیم، اما این اتفاق رخ نداد و طی یک هفته گذشته نرخ برنج تا ۱۰ درصد افزایش یافته است.
دبیر انجمن برنج ایران در خصوص خرید ماشینآلات مکانیزه بیان کرد: طبق برنامهریزی ارگانهای مربوطه قرار بود که در امسال کشت برنج توسط ماشینآلات مکانیزه صورت بگیرد، اما با افزایش چند برابری نرخ این ماشینآلات، توانایی خرید آنها بسیار کم شد که این موضوع نیز به افزایش نرخ برنج دامن زده است.
علیزاده شایق با اشاره به افزایش میانگین سنی شالیکاران خاطر نشان کرد: میانگین سنی شالیکاران به دلیل عدم فعالیت بیشتر جوانان در این حوزه، بالا رفته که این موضوع باعث کاهش جمعیت شالیکار و افزایش دستمزد آنها شده که نهایتا به افزایش نرخ نهایی برنج در بازار ختم میشود.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه بیش از ۷۵ درصد از هزینه تولید را دستمزد کارگران دربر میگیرد، با مکانیزه شدن کشت محصولات کشاورزی به خصوص محصول برنج، نرخ نهایی محصول تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.
دبیر انجمن برنج ایران گفت: با تمام این تفاسیر و دلایل ذکر شده، نرخ انواع برنج از سال گذشته تاکنون از ۶۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش داشته است.
علیزاده شایق در امسال باتوجه به بارانهای پیاپی و به موقع در فصل بهار همچنین جاری نشدن سیل در استانهای مازندران و گیلان، هم میزان تولید و هم کیفیت برنج نسبت به سالهای گذشته بیشتر شده است.
وی افزود: باتوجه به اینکه برنج در زمینها نیازمند گرما و نور مستقیم آفتاب هستند، یکی دیگر از دلایلی که باعث افزایش کیفیت برنج در نوبت امسال شد، گرمای هوا و آفتاب مستقیم بود.
دبیر انجمن برنج ایران تصریح کرد: در سال گذشته پیشبینی برداشت برنج حداکثر ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تن بود که تقریبا هم درست پیشبینی شد، اما در امسال با توجه به تقویت سطح زیر کشت، پیشبینی میشود حداقل ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن برداشت برنج داشته باشیم.
علیزاده شایق اظهار کرد: واردات و ذخیرهسازی برنج در سالهای ۹۶ و ۹۷ بسیار زیاده بوده که باعث کاهش واردات در امسال شد همچنین افزایش میزان برداشت برنج در امسال، کشور را از هرگونه واردات این محصول در امسال بینیاز میکند.
وی خاطر نشان کرد: باتوجه به افزایش نرخ برنج طی دوسال گذشته، رغبت مردم و مصرفکنندگان به برنجهای وارداتی افزایش پیدا کرده و این موضوع برای اتحادیه رضایت بخش نیست و دولت باید برای کاهش هزینههای تولید برنج در کشور هرچه سریعتر اقدام کند.
با تمام این تفاسیر نتیجه میگیریم که ممکن است برنج ایرانی جایگاه خود را تا چند سال آینده به دلیل کاهش رغبت مردم و شالیکاران به خرید و کشت آن از دست بدهد که تنها راه جلوگیری از آن حمایتهای دولت و در وهله اول مکانیزه کردن دستگاههای کشت برنج است.
منبع: مشرق
ارسال دیدگاه