آشفته بازار دام زنده در هیاهوی عید قربان تا ضرورت ایجاد میادین دایمی عرضه دام زنده
مجتبي قرباني

آشفته بازار دام زنده در هیاهوی عید قربان تا ضرورت ایجاد میادین دایمی عرضه دام زنده

<div id="docDiv4Lead"> <div id="docDiv4LeadTitle" style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">در حال حاضر، بازار عرضه و تقاضا نرخ فروش دام زنده را حتی در این ایام مشخص می&zwnj;کند و قیمت حال حاضر گوسفند زیر 40 کیلو، هر کیلو 26 هزار تومان و بالای 40 کیلو 25 هزار تومان است.تعیین قیمت گوسفند زنده طی این ایام متولی مشخصی ندارد و هیچکسی نیست که نرخی تعیین کند.</span></div> </div> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;"><br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ این روزها با نزدیک شدن به عید قربان مردم در تکاپوی برگزاری یکی از بزرگترین اعیاد مذهبی خود هستند. همه ساله در این ایام به سبب افزایش تقاضا نگرانی‌های خاصی از حیث کمبود دام زنده و نوسان قیمت در بازار بوجود می آید چرا که افراد سودجو با برهم زدن نظم بازار در نظر دارند از این فرصت پیش آمده بیشتری سود را عاید خود کنند.

آخرین بررسی‌ها نشان می‌دهد که امسال هم بازار از این نوسان قیمت بی نصیب نخواهد بود چرا که در ماه‌های اخیر نوسان نرخ دلار انگیزه قاچاقچیان را برای خروج دام از کشور افزایش داده است. با وجود آنکه چیزی به عید قربان نمانده است زمزمه التهاب بازار دام زنده به گوش می‌رسد.

قیمت دام زنده ظهر روز عید قربان تعدیل می‌شود

علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی از بهبود عرضه دام نسبت به هفته گذشته در بازار خبر داد و گفت: با توجه به جلوگیری از خروج غیر قانونی دام از کشور و توزیع دام‌های د‌پو شده توسط دامداران در عید قربان کمبودی در توزیع نخواهیم داشت.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در توصیه‌ای به افراد گفت: بر اساس تجربه سال‌های گذشته به افراد توصیه می‌کنیم از هجوم و تعجیل برای خرید دام در ابتدای صبح اجتناب کنند چرا که نرخ دام از ساعت 10 تا 11 در بازار شکسته می‌شود این در حالی است که ازدحام افراد تاثیر بسزایی بر قیمت‌ها خواهد داشت.

ملکی با اشاره به اینکه دام به اندازه کافی در میادین وجود دارد تاکید کرد: به‌علت وجود به اندازه دام برای عرضه در عید قربان جای هیچگونه نگرانی مبنی بر افزایش غیر مترقبه قیمت‌ها در بازار وجود ندارد.

 

مشکلات تکراری هر ساله فروش دام زنده در اعیاد قربان

اما در کنار موضوع تأمین دام مورد نیاز، چند مشکل  کهنه و جدی طی این ایام همواره در استان طی سالیان متمادی تکرار و تکرار می‌شود و مشخص نیست چرا یک‌بار برای همیشه، راه حل و تصمیم قطعی برای آن گرفته نمی‌شود.
 
عدم نظارت بر مراکز عرضه دام زنده

نکته اول نبود مراکز عرضه دام زنده در مازندران و در شهرهای متعدد این استان است. همه ساله و طی این ایام شاهد آن هستیم که مردم جهت خرید دام زنده، آن را از نیسانی‌های حاشیه کمربندی‌ها و یا محل تجمع چند دامدار در حاشیه خیابان و گوشه و کنار شهرها تهیه می‌کنند که جدا از عدم نظارت بر این مراکز مردمی عرضه، سلامت این دام‌ها هم در شک و شبهه است، چرا که تأییدیه مطمئن از سوی سازمان متولی یعنی دامپزشکی صادر می‌شود.
 
عدم ساماندهی و تعیین نرخ دام زنده/ هرچه پیش آید خوش آید

نکته دوم عدم ساماندهی قیمت‌ها و یا تعیین نرخ جامع، واحد و کارشناسی‌شده برای دام زنده طی سال و به‌ویژه این ایام است که علیرغم کهنگی این مشکل اما طی سال‌جاری هم شاهد تحرکی در رفع و بهبود این چالش هم از سوی مسئولان متولی نبوده‌ایم؛ هر چند باید به این نکته هم اشاره کنیم که نظارت بر قیمت و عرضه دام زنده، متولی مشخصی ندارد.
 
نبود مراکز دایمی عرضه دام زنده در شهرهای مازندران

نکته سوم عدم مکان‌نمایی و یا نبود مراکز یا میادین دایمی عرضه دام زنده در شهرهای استان است که بی‌شک با حل این مسئله، سایر مشکلات در بازار عرضه عرضه، تعیین سلامت بهداشتی و همچنین نرخ عادلانه و کارشناسی شده هم مرتفع خواهد شد.

تعیین قیمت دام زنده متولی مشخصی ندارد/قیمت 25 تا 32 هزار تومانی دام در بازار آزاد

عبدالرحیم قاسمی در این باره به خبرنگار ما گفت: تعیین قیمت گوسفند زنده طی این ایام متولی مشخصی ندارد و هیچکسی نیست که نرخی تعیین کند.

وی افزود: در حال حاضر، بازار عرضه و تقاضا نرخ فروش دام زنده را حتی در این ایام مشخص می‌کند و قیمت حال حاضر گوسفند زیر 40 کیلو، هر کیلو 26 هزار تومان و بالای 40 کیلو 25 هزار تومان است.
 
مردم از سلامت لاشه‌ها قبل از مصرف مطمئن شوند

رئیس اتحادیه قصابان مرکز مازندران به مردم توصیه کرد حتما پس از کشتار دام، لاشه را جهت بازدید و تأیید سلامت به نزدیک‌ترین مراکز مشخص شده از سوی دامپزشکی در شهرستان‌ها ببرند و سپس نسبت به توزیع و مصرف آن اقدام کنند.

آروین کبیری رئیس اداره دامپزشکی ساری نیز به خبرنگار ما گفت: ما با شهرداری‌ها مکاتبه کردیم و از آن‌ها خواسته‌ایم تا با متولی‌گری آن‌ها، در هر شهرستانی یک یا چند نقطه به تناسب جمعیت و پراکندگی شهر تحت پوشش خود، به عنوان میادین عرضه دام انتخاب و اطلاع‌رسانی کنند تا ضمن ساماندهی و معرفی یک مکان مشخص، با استقرار تیم دامپزشکی نظارت و معاینه از دام و لاشه میسر و اقدام شود.
 
استقرار اکیپ دامپزشکی در یک یا دونقطه از شهرهای استان

وی افزود:  متأسفانه در استان مازندران با توجه به ظرفیت بالای پرورش دام، طی این ایام شاهد آن هستیم که در هر نقطه‌ای یک نیسان با چند گوسفند در گوشه‌ای از خیابان و حاشیه شهرها ایستاده و اقدام به فروش دام می‌کند که اگر بنا باشد هر کجا نیسانی ایستاده است تیمی مستقر شود، بی شک امکان‌پذیر نیست اما با مشخص شدن یک محل دایمی و متمرکز عرضه دام، ضمن جلوگیری از سردرگمی مردم و دسترسی بهتر به مراکز عرضه، نظارت بر دام‌ها هم کامل و منسجم انجام می‌گیرد.

رئیس اداره دامپزشکی ساری ادامه داد: بی‌شک اینکه متوقع باشیم اکیپ نظارتی ما در شهر بگردد و هر کجا دامی در حال فروش است بایستد و معاینه کند، امکان‌پذیر نیست.

کبیری با بیان اینکه با ایجاد مراکز دایمی فروش و عرضه دام زنده در شهرستان‌ها، مردم با خیالی آسوده و با دسترسی آسان، می‌توانند در کنار خیالی مطمئن از سلامت دام، دام مورد نظر خود را تهیه کنند.

وی با بیان اینکه تیم‌های نظارتی دامپزشکی در تمامی شهرستان‌های استان در یک یا چند نقطه از شهر، استقرار پیدا می‌کنند و مردم می‌توانند لاشه دام خود را جهت معاینه و بازدید سلامت به این مراکز از پیش تعیین شده ببرند، بیان  کرد: در شهرستان ساری نیز دو مرکز یکی در میدان امام و دیگری در میدان شهدا در نظر گرفته شده است که از ساعت 7 صبح الی یک بعدازظهر آماده ارائه خدمات به شهروندان هم استانی هستند.
ضرورت فرهنگ‌سازی در خرید دام زنده
باید در پایان این نکته را هم یادآور شویم که در کنار کارهای تشکیلاتی از سوی سازمان‌های متولی، فرهنگ‌سازی و افزایش فرهنگ عمومی مردم در این بخش هم از امور ضروری است که باید انجام گیرد تا خود مردم نسبت به تحقق این امر، مطالبه‌گری کنند و از سویی دیگر بدون نظارت دستگاهی، رأسا از خرید دام زنده از مراکزی جز مکان‌های اعلام شده و مورد تأیید دامپزشکی خودداری کنند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه