خبری از دوران طلایی صنعت نان نیست!/50 درصد نانوایی‌ها در مازندران مازاد هستند
تبعات حذف رعايت حدود صنفي براي ايجاد نانوايي؛

خبری از دوران طلایی صنعت نان نیست!/50 درصد نانوایی‌ها در مازندران مازاد هستند

<p style="text-align: justify;">در سال های اخیر با دستور وزارت صنعت ، رعایت حدود صنفی برای ایجاد نانوایی حذف شد که تبعات آن را با گذشت چند سال ، اکنون با نزدیک بودن فواصل واحدهای نانوایی شاهد هستیم.مازاد بودن نیمی از نانوایی های استان مازندران باعث شده تا فعالیت برای این تعداد خبازی صرفه اقتصادی نداشته باشد.نانوایان با مشکلات متعددی روبرو هستند و از مسئولان انتظار می رود که برای جبران بخشی از زیان نانوایان به طور مستقیم یارانه به واحد های نانوایی اختصاص دهد.</p>

به گزارش مازند اصناف؛ آخرین بار آذر ماه سال 93 بود که اصلاح قیمت نان با وعده بهبود کیفیت به مردم کلید خورد و نان رسما گران شد. این درحالی است که با گذشت چند سال از این ماجرا تغییر کمی در این زمینه حاصل شده است.

البته برخی از مسئولان اتحادیه نانوایان براین باروند در شرایطی که دولت برنامه ای برای افزایش قیمت نان ندارد، باید تمامی واحدهای نانوایی از پرداخت هزینه های آب، برق،گاز، مالیات و بیمه معاف شوند و یا حداقل معادل 30 درصد قیمت کنونی هر نان یارانه در اختیار واحد ها قرار گیرد چرا که با وجود افزایش سرسام آور هزینه های تولید و ثبات قیمت نان در چهار سال اخیر دیگر رمقی برای نانوایان باقی نمانده است.

ماجرا تنها به این جا ختم نمی شود چرا که بسیاری از مسئولان یکسان سازی نرخ آرد و نان و ایجاد رقابت سالم میان نانوایی ها درسال 89 را دوران طلایی صنعت نان می دانند و معتقدند که پافشاری دولت مبنی بر اختصاص آرد یارانه ای در سال 92 موجب شد که مجددا به اول خط برسیم این در حالی است که یکسان سازی نرخ آرد و نان تنها نسخه شفا بخش کیفیت در این بخش به شمار می رود که با وجود مطرح شدن آن در جلسات مختلف دست های پشت پرده به بهانه های مختلف از اجرای آن سرباز می زنند.

بیش از 4 هزار نانوایی در مازندران فعالیت می کنند که در طرح نظام واحدهای خبازی های استان ، نانوایی ها به چهار درجه تقسیم شدند که تنها 2 درصد نانوایی های مازندران درجه یک هستند 22 درصد درجه 2 ، 50 درصد درجه سه و 26 درصد نیز درپایین ترین درجه و در درجه چهار قرار دارند.

*هر 1300 نفر یک نانوایی در مازندران

مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 2 در گفت‌وگو با خبرنگار ما معتقد است: سرانه نانوایی در کشور به ازای هر 750 نفر یک نانوایی است ولی در مازندران به ازای هر 1300 نفر یک نانوایی است.

سید محمد جعفری افزود: متاسفانه 50 درصد نانوایی ها در استان مازندران مازاد هستند که به اقتصاد نانوایی ها آسیب وارد می‌سازد.

وی تصریح کرد: هر نانوایی جدید دو نانوایی دیگر را از مدار اقتصادی خارج می سازد.

مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 2 با بیان اینکه اولین صادرات آرد از استان مازندران و از گندم تولیدی شهرستان جویبار صورت پذیرفت اظهار داشت: کارخانه آرد نمونه جویبار آغازگر صادرات آرد از استان مازندران به کشور عراق بوده است.

جعفری گفت: آموزش خبازان و نوسازی و بهسازی واحدهای خبازی سهم مهمی در ارتقای درجه واحدهای خبازی دارد.

وی افزود: نظارت مستمر خبازی ها باید جزء برنامه های اصلی کارگروه آرد و نان شهرستان ها باشد.

این مسئول ادامه داد: مازاد بودن نیمی از نانوایی های استان باعث شده تا فعالیت برای این تعداد خبازی صرفه اقتصادی نداشته باشد.

جعفری ادامه داد: سرانه کشوری مصرف روزانه آرد در هر نانوایی هشت تا 10 کیسه که این رقم در مازندران پنج کیسه است.

مدیر عامل شرکت غله منطقه 2 گفت: راه اندازی و فعالیت با فاصله اندک نانوایی ها در مازندران که تعدد این صنوف را ایجاد کرده موجب ضرر و خسران برای فعالیت فعالان واقعی در این زمینه شده است.

وی با اشاره به اینکه در دادن مجوز به نانوایی ها باید اهلیت سنجی و راستی آزمایی صورت بگیرد ، گفت : صدور مجوز فعالیت بدون در نظر گرفتن فعالان واقعی در این عرصه باعث شده تا این مساله رقم بخورد .مجوز فعالیت نانوایی را کارگروه آرد و نان با محوریت صنف خبازی ها زیر نظر سازمان صنعت ، معدن و تجارت صادر می کند.

وی حذف رعایت حدود صنفی در ایجاد نانوایی را از دیگر مواردی ذکر کرد که باعث انباشت نانوایی ها در مازندران شده است.

به گفته جعفری در سال های اخیر با دستور وزارت صنعت ، رعایت حدود صنفی برای ایجاد نانوایی حذف شد که تبعات آن را با گذشت چند سال ، اکنون با نزدیک بودن فواصل واحدهای نانوایی شاهد هستیم.

وی به تاکید استاندار مازندران برای رفع مشکلات نانوایی و کیفیت نان در استان اشاره کرد و گفت : در آخرین جلسه کارگروه نان مازندران تهیه بسته مشکلات این بخش و ارائه راهکارها برای حل آنها پیشنهاد شد .

مدیر عامل شرکت غله منطقه 2 گفت: اعمال حدود صنفی برای نانوایی ها و اهلیت سنجی نانواها از جمله پیشنهادهایی است که در این بسته قرار داده شد.

یکسان سازی نرخ آرد و نان نسخه شفا بخش واحدهای نانوایی

به گزارش
بلاغ،‌ نانوایان با مشکلات متعددی روبرو هستند، در شرایطی که امکان افزایش قیمت نان وجود ندارد، از مسئولان انتظار می رود که برای جبران بخشی از زیان نانوایان به طور مستقیم یارانه به واحد های نانوایی اختصاص دهد.

معافیت واحد های نانوایی از پرداخت هزینه های آب، برق،گاز و بیمه و توزیع آرد با قیمت ارزانتر راه حل مناسبی برای جبران هزینه نانوایان به شمار می رود.

در شرایط کنونی اقتصاد نانوایان متوجه این موضوع هستند که امکان افزایش نرخ نان وجود ندارد و به همین خاطر از مسئولان مرتبط انتظار دارند که با توزیع یارانه باری از دوششان برداشته شود.

از مسئولان دولتی این انتظار است که تمهیداتی برای نانوایان بیندیشند چرا که هم اکنون نانوایان به سبب افزایش چشمگیر هزینه های تولید در شرایط اضطراری قرار دارند و در شرایط کنونی اگر دولت حداقل 30 درصد کارمزد و یارانه براساس نرخ کنونی انواع نان به واحد های نانوایی پرداخت کند،بخشی از هزینه تولید و ثبات قیمت نان در 4 سال اخیر جبران خواهد شد.

 85 درصد نانوایی های کشور دولتی و تنها 15 درصد آزاد پز هستند، علی رغم ثبات قیمت گندم یارانه ای در چند سال اخیر، اما سایر هزینه های تولید نظیر آب، برق،گاز، بیمه و کارگر به شدت افزایش یافته است.

در شرایط کنونی قیمت دستوری نان و نبود فضای رقابتی سالم میان نانوایان و کارخانجات آرد مشکلاتی به وجود آورده است چرا که دولت از یکسان سازی نرخ آرد و نان و حذف قیمت دستوری نگرانی هایی دارد در حالیکه با یکسان سازی نرخ آرد و نان نه تنها افزایشی در قیمت نان رخ نمی دهد بلکه نان با کیفیت تری به مردم عرضه خواهد شد.

با توجه به آنکه نسخه شفا بخش شفافیت و رقابت سالم میان واحد های نانوایی تنها یکسان سازی نرخ آرد و نان است؛بنابراین از مسئولان انتظار می رود که موضوع نان را جدی بگیرند.

گزارش: یاسر معافی


ارسال دیدگاه