به گزارش مازند اصناف؛ بررسیهای میدانی نشان میدهد بنگاههای مشاوران املاک تا ماههای ابتدایی سال گذشته، با کمبود خریدار مسکن و مازاد فروشنده روبهرو بودند و این موضوع، یک معضل دامنهدار و فرسایشی از سال 92 تاکنون به شمار میرود.
در حالیکه مشاوران املاک انتظار داشتند در ایام پایانی سال گذشته و با نزدیک شدن به آغاز سال جدید، بازار معاملات مسکن تکانی بخورد و رکود جای رونق رابگیرد، اما نوسانات قیمت ارز، بازار مسکن را هم دچار تنش کرد و وضع از آنی که بود هم بدتر شد.
رکود بازار مسکن سبب کمرغبتی بساز بفروشها شده است
از یکسو مشاوران املاک معتقدند رکود بازار مسکن همچنان ادامه دارد و این مسئله باعث کم رغبتی سازندگان مسکن شده است و از سویی دیگر، آگاهان و فعالان حوزه ساخت و ساز معتقدند که با وجود آنکه، آمار ورود سازندهها همواره در اوایل سال افزایش مییافت، اما امسال رکود حاکم بر بازار و کاهش حجم خرید و فروش باعث شده تا افرادی که نقدینگی مناسبی برای ساخت و ساز دارند، استقبال چندانی از ساخت و ساز از خود نشان ندهند.
به گفته مشاوران املاک، رکود خرید و فروش باعث شده نه تنها سازندگان تازهکار، حتی با تجربه دیگر رغبتی از خود برای دست گرفتن کار جدید نداشته باشند.
پیشخرید و سپردهگذاری در بانکها جایگزین کاذب ساختوساز مسکن
از نگاه سازندگان با تجربه نیز، در حال حاضر چون خرید و فروش راکد است بهتر است سرمایه خود را در بانکها سپردهگذاری کنند تا علاوه بر اینکه سود مناسبی از بابت سپردهگذاری به دست میآورند در زمان رونق بتوانند مجددا ساخت و ساز کنند.
تغییر رفتار متقاضیان مسکن که منتظر شکستن حباب قیمت و به زبان بازار کاهش بودند، به سازندهها نیز سرایت کرده، به طوری که این روزها بساز بفروشها را نیز به این فکر انداخته است که به جای اینکه ساخت و ساز کنند و یا حتی سرمایه خود را در بانکها سپردهگذاری کنند، اقدام به پیشخرید مسکن از افرادی که تمایل به ساخت و ساز داشته و پول لازم هستند، کنند.
به اعتقاد این افراد، حال که ساخت و ساز همانند گذشته سودی ندارد، هزینههای آن بالاست و نهاد و سازمانها هر کدام به نوعی در ساخت و ساز سنگاندازی میکنند، بهترین کار برای افزایش سرمایه (بدون دردسر) همانا پیشخرید مسکن است.
امیدواری خریداران برای کاهش قیمت مسکن تا بازار کساد املاکیها
این گزارش حاکی است با آغاز سالجاری، یک مقدار بازار مسکن رونق گرفته و متقاضیان مسکن مدام قیمتها را ارزیابی میکردند و تا حدودی هم خرید و فروش ملک صورت گرفت، اما مجددا چند هفتهای است که حتی متقاضیان برای سؤال و جواب هم داخل مشاور املاکها نمیشوند.
گفتنی است این رکود باعث شده تا بیشتر سازندهها هم کار جدید دست نگیرند، چرا که میگویند وقتی قرار است سرمایه آنها بعد از اذیت و آزارهای فراوان برای ساخت و ساز بدون مشتری بماند، بهتر است که یا سرمایه خود را در بانک سپردهگذاری کنند و یا اینکه اقدام به پیشخرید چند واحد مسکونی کنند.
بر اساس گزارش ما از بازار، خریداران هنوز امیدوار هستند که قیمتها پایینتر بیاید، اما به هر حال باید این حق را به آنها داد؛ چرا که میترسند خرید کنند و قیمتها پایینتر بیاید.
قطعا قیمت مسکن نیز به تبعیت از سایر مؤلفههای مسکن، طبیعی است که در سالجاری افزایش یابد؛ بنابراین وقتی قیمت حمل و نقل و مصالح ساختمانی بالا رفته و قیمت تمام شده مسکن افزایش یافته است؛و در این شرایط، غیرعقلانی است که با این تصور که قیمت مسکن پایین میآید، خرید و فروش کنیم.
از رمق افتادن بازار نوسازها تا جان گرفتن خریدوفروش خانههای با عمر بالا
بازار ساخت و ساز مسکن در سالهای گذشته یکی از پر رونقترین بازارها محسوب میشد؛ اما با فراگیر شدن رکود طی سالهای اخیر بهویژه از نیمه دوم سال گذشته تاکنون، شاهد کسادی در ساخت و ساز مسکن و به علاوه خالی ماندن بسیاری از واحدهای ساخته شده در سطح شهرهای استان هستیم.
کاهش قدرت خرید مردم و رکود در بازار مسکن در کنار هم موجب شده تا واحدهای نیمه ساز فراوانی در محله های مختلف شهرهای استان وجود داشته باشد که نه سرمایه گذاران و معماران توان مالی برای اتمام آن را دارند و نه خریداری توانایی خرید این واحدها را دارد؛ البته در کنار این دو پیامد، معضل بیکاری کارگران ساختمانی را هم باید اضافه کنیم.
در وضع موجود از یکسو، رکود حاکم بر بازار اجازه نقد شدن سرمایه فعالان یا همان بساز بفروشها را نمیدهد و از سویی دیگر، با افزایش تمایل مردم به خرید خانههای با عمر بالا و در نتیجه قیمت پایینتر، بازار فروش خانههای نوساز از رمق افتاده است.
کاهش قدرت خرید متقاضیان پیامد افزایش نرخ تمام شده مسکن
محمد فیروزیان در گفتوگو با خبرنگار ما در خصوص آخرین وضعیت ساختوساز مسکن در مازندران اظهار کرد: طبیعتا افزایش نرخ دلار، افزایش ریسک سرمایهگذاری در بازار مسکن را بهدنبال خواهد داشت.
وی افزود: افزایش نرخ دلار، افزایش نرخ مصالح ساختمانی، آهن و سایر ملزومات ساختوساز را به همراه آورد و در نهایت منجر به افزایش نرخ تمام شده مسکن و کاهش قدرت خرید متقاضیان شده است.
صنعت ساختمان در گرداب رکود
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان مازندران تصریح کرد: بهدلیل فشارهای اقتصادی بهنظر میآید کشش برای افزایش قیمت وجود نداشته باشد و نتوانند تحمل کنند و بالطبع در این وضعیت رکود ایجاد میشود و از آنجا که تمام این موارد در بازار مسکن یک حلقه بههم پیوسته است و در نتیجه روند ساختوساز را با مشکلات مواجه میکند.
فیروزیان خاطرنشان کرد: صنعت ساختمان در حال رکود است و در این شرایط رکود باقی میماند و ساختوساز هم روند نزولی خواهد داشت.
قیمت افسارگسیخته مسکن و ناتوانی خریداران مصرفی
طی سالجاری، قیمتها در بازار مسکن روندی افسارگسیخته پیدا کرد و این روند در کنار توهم قیمتی فروشندگان و کاهش عرضه واحدهای مسکونی تشدید شد و در این اوضاع، اگر روند افزایشی قیمتها ادامه پیدا کند، ناتوانی خریداران مصرفی را در پی خواهد داشت و بازار گرفتار رکود ناشی از نبود تقاضا خواهد شد.
برآیند بررسیها حاکی از آن است که بازار مسکن مازندران نیز به تاسی از دیگر مناطق کشور در سال کنونی روند رکود را تجربه کرده است و پیدا کردن مشتری برای واحدهای مسکونی چندان ساده به نظر نمی رسد.
ساختوساز بیمار است/ اعتمادی در بازار وجود ندارد
محمد عرب خزائلی عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوراملاک مرکز مازندران نیز در اینباره به خبرنگار ما گفت: ساختوساز و خریدو فروش مسکن بیمار است و شرایط اصلا خوب نیست.
وی با بیان اینکه هیچگونه اعتمادی در بازار وجود ندارد، افزود: آنانی که ساختوساز حرفهای بودند و کارشان این بود، حال و روز خوبی ندارند و اکثرا ترجیح میدهند در این وضعیت ریسک نکنند و بیکار بمانند.
این مسئول اظهار کرد: در حال حاضر قیمتها در املاکیها روند افزایشی دارد، پرسش و جستجو در خصوص مسکن میشود، اما نمیشود گفت که بازار خوب و باثباتی داریم.
محو کامل خرید و فروشگران در بازار معاملات مسکن
این فعال صنفی بازار مسکن در استان با بیان اینکه نمیشود گفت که معاملات اصلا انجام نمیشود، بیان کرد: به هر حال مسکن از نیازهای اصلی مردم است ولی در کل، یک عده در بازار خوب معاملات وجود داشتند که کارشان خرید و فروش مسکن بود که در این وضعیت، این افراد کاملا محو شدهاند.
نرخ کمیسیون معاملات مسکن در مازندران
عرب خزائلی در خصوص نرخ کمیسیون مشاوران املاک استان به خبرنگار ما پاسخ داد: بیش از یک دهه است که نرخنامه کمیسیون ما تغییری نکرده است و علیرغم پیگیریها، با این موضوع موافقت نشده است.
وی اضافه کرد: ما اگر این نرخ را بالا ببریم، از یک سو حتی به نفع مردم است و از سویی دیگر، املاکیها قانع میشوند و دیگر شاهد دروغ یا درصدهای زیر میزی و یا قراردادی در معاملات نخواهیم بود و همه این موارد منجر به کاهش شکایات مردمی در معاملات مسکن خواهد شد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک مرکز مازندران با بیان اینکه نرخ کمیسیون در نقاط مختلف استان متفاوت است، اعلام داد: نرخ کمیسیون در معاملات تا 20 میلیون تومان 75 درصد، 20 تا 40 میلیون تومان 60 درصد، 40 تا 80 میلیون تومان نیم درصد و در معاملات بالای 80 میلیون تومان 25 درصد است.
فعالیت 1500 املاکی در مرکز مازندران
این فعال صنفی بازار مسکن در مازندران با بیان اینکه بیش از یکهزار و 500 مشاور املاک در ساری، فرحآباد، سورک و کیاسر مشغول فعالیت هستند، عنوان کرد: قیمت ساختمان در سالجاری در مقایسه به سال گذشته بسته به موقعیت مکانی بین 10 تا 30 درصد افزایش داشته است.
به گفته عرب خزائلی، قیمت هر متر زمین و ساختمان در کوی پیوندی و سلمان فارسی بالای 4 میلیون تومان، در منطقه نظیر طبرستان بالای 3 میلیون تومان و در جنوب شهر بین یک تا دو میلیون تومان رسیده است.
چشم انداز بازار مسکن در مازندران از توهم فروشندگان تا تردید خریداران
کارشناسان افت تعداد معاملات در بازار حال حاضر مسکن را ناشی از تردید فروشندگان و امیدواری آنان به افزایش بیش از پیش قیمت در ماههای آینده میدانند و همزمان معتقدند بازار مسکن در این بازار، کشش افزایش قیمت چندانی ندارد و سرنوشت روند فعلی چیزی جز رکود مجدد بازار نیست.
بازار مسکن مازندران مدتهاست که از رونق کسب و کار افتاده و رکود عجیبی بر آن حاکم شده و خرید و فروش به پایینترین حد خود طی دو سال گذشته رسیده است.
در استان مازندران که چند سال قبل شاهد فعالیت انبوه سازان در بازار مسکن بودیم، در این سالها شاهد رغبتی برای ادامه فعالیت در این بازار نیستیم. همانند شرایط کنونی بازار مسکن کشور، رکود در مازندران نیز بسیار محسوس است.
متاسفانه در استانی که روزگاری بازار مسکن در آن رونق مثالزدنی و ضریب ثابتی در قیمتها داشت، این روزها دچار تبی سوزان شده که هیچ مرهمی او را التیام نمیدهد.
شاید سیاست گذاریها، نبود حمایت مالی و عدم قدرت خرید مردم از دلایل قابل ذکر در بروز بحران بازار مسکن باشد، اما رکود در این بازار که بسیاری از مشاغل وابسته را نیز به همراه دارد، یقینا موجب رشد بیکاری و عدم توسعه فعالیت شاغلان مرتبط با این صنعت خواهد شد.
مرجع: بلاغ
ارسال دیدگاه