به گزارش مازند اصناف؛ در دهه اخیر کشور ما دچار رکود و تورم اقتصادی بالایی شده که این امر نقش مهمی در آسیبهای اجتماعی داشته است؛ چرا که مرفه بودن یکی از دلایلی است که حس نیازمندی را از خود به دور میکند.
اگر بخواهیم به دلایل ایجاد مشکلات اقتصادی اشاره کنیم میتوانیم به بیکاری اشاره کنیم که برگرفته از کمبود امکانات و فقر است.
همچنین عدم تطابق بین درآمد و هزینه در یک خانواده بهطوریکه هزینهها بیشتر از درآمد ماهانه هستند بیانگر وجود معضل در اقتصاد ایران است.
اگر اقشار جامعه را به سه قشر ضعیف، متوسط و غنی تقسیمبندی کنیم و با وضع جدید حاکم در جامعه که درآمدها کمتر از هزینهها هستند به تفسیر اوضاع اقتصادیشان بپردازیم با کمی حساب و کتاب سرانگشتی به این نتیجه میرسیم که تنها اقشار غنی هستند که مشکل چندانی ندارند و دو قشر دیگر بهویژه قشر ضعیف تنها میتوانند نیاز به خوراک خود را تأمین کرده و از میان آن همه نیاز از تأمین کردن همه آنها چشمپوشی کند که این امر در آینده بسیار نگرانکننده است.
سؤال اینجاست که این مشکلات تا کجا ادامه خواهند داشت و راهکار حل این مسأله در بحث کلان چیست؟
یکی از مهمترین اقداماتی که در اینباره انجام شده اقدام به خوداشتغالی و تولید است که میتواند به چرخه اقتصاد کمک کرده و درآمد خانوادهها را بیشتر کند ولی تحقق این عمل خود هزینهبر و مستلزم هزینههای بالاست.
موضوعی دیگر اینکه اقتصاد مازندران نیز تکبخشی بوده که درآمد بیشتر خانوارها از این طریق تأمین میشود و یا به نوعی به کشاورزی وابسته است؛ بهطوری که امسال به عینه مشاهده کردیم که خسارت مرکبات تا کجا رسید و البته سالهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.
* سیستم اقتصاد کشور در بخشهای مختلف باید متناسب با هم کار کند
عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران در اینباره در گفتوگو با فارس، گفت: مشکلات اقتصادی به بحث تورم و بیکاری برمیگردد که اگر تورم را در نظر بگیریم، وقتی قیمتها افزایش پیدا میکند قشری که بیشترین آسیب بر آنان وارد میشود افراد با درآمد پایین هستند بهویژه افرادی که درآمد آنان ثابت بوده، بیشترین آسیب را از تورم میبرند.
رضا جعفریصمیمی بیان کرد: معمولاً در کشورها برای اینکه رفع مشکل تورم دولتها باید سیاستهایی را برای مهار تورم اتخاذ کنند که شاید بهترین راه افزایش تولید، رشد اقتصادی، بالا رفتن تولید در بخشهای مختلف کشاورزی، صنعت و خدمات باشد.
وی با اشاره به اینکه اگر تورم در کوتاهمدت مهار نشد اختصاص یارانه به افراد کمدرآمد در دستور کار دولت قرار میگیرد، اضافه کرد: یارانه نباید به تمام مردم و گروههای درآمدی اختصاص یابد چرا که بهنفع افراد کمدرآمد نیست؛ از زمان آغاز طرح هدفمندی، یارانهها به تمام افراد جامعه اختصاص یافت در حالیکه بهنفع افراد کمدرآمد نبوده و موجب میشود بودجه بسیاری توسط دولت صرف شود در حالیکه کمک خاصی به افراد کمدرآمد جامعه نمیشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران ادامه داد: میتوانستیم به افراد کمدرآمد کمک بیشتری کنیم که در کوتاهمدت از وضعیت بهتری برخوردار شوند.
جعفریصمیمی با بیان اینکه بسیاری از افراد یارانه نقدی قبول ندارند برخی اعتقاد دارند به جای پرداخت یارانه توانمندی آنان را افزایش دهیم برای آنها دورههای کارآموزی و فنی و حرفهای درنظر بگیریم تا بتوانند درآمد کسب کنند.
وی تصریح کرد: موضوعی که در حال حاضر شاهد آن هستیم قیمتها بعد از مدتی ثابت بود در یکی دو ماه اخیر شاهد بالا رفتن قیمتها بودیم که بیشترین آسیب به گروههای کمدرآمد وارد میشود.
این اقتصاددان یادآور شد: برخی از کشورها در این شرایط کالاهایی به افراد کمدرآمد اختصاص مییابد تا بتوانند مشکلات را جبران کنند و در بلندمدت سیاستهای اقتصادی برای کنترل تورم و افزایش اشتغال مؤثر واقع شود.
جعفریصمیمی با اشاره به اینکه در تمامی کشورهای جهان مشکلات اقتصادی وجود دارد، افزود: تفاوت کشورها در این است که مدیران و مسؤولانی که موظف به کنترل قیمتها و حل مشکلات هستند کارایی آنان باید سنجیده شود در انتخاب آنان بهخوبی عمل شود و همچنین مردم به مطالبات خود واقف باشند.
وی با تأکید بر اینکه سیستم اقتصاد کشور در بخشهای مختلف باید متناسب با هم کار کنند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بخش تولیدی با مشکل روبهرو بوده و رکود بر آن حاکم است و برای خروج از رکود باید سرمایهگذاری صورت گیرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران با اعلام اینکه برخی واحدها با کمبود نقدینگی مواجه هستند، اظهار کرد: نرخهای سود بانکی بالا بوده و این واحدها توان پرداخت ندارند که در این شرایط دولت باید به این واحدها یارانه اختصاص دهد که این سیاستها میتواند بسیار مؤثر واقع شود؛ باید تا دیر نشده فکر اساسی توسط مسؤولان اندیشیده شود در غیر این صورت دود آن به چشم همه افراد جامعه میرود.
* مشکلات اقتصادی مربوط به دیروز و امروز نیست
نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار در مجلس شورای اسلامی در اینباره در گفتوگو با فارس، گفت: باید مشکلات اقتصادی ریشهیابی شود؛ چرا که این موضوع برای دیروز و امروز نیست.
ولیالله نانواکناری بیان کرد: تأکید و تذکرات مؤکد مقام معظم رهبری در ارتباط با بحث اقتصاد مقاومتی نشان میدهد که مشکلات اقتصادی را از گذشته به ارث بردیم الان دیگر سر باز کرده است.
وی ادامه داد: مشکلات اقتصادی را باید به گذشته هم ارتباط دهیم به این دلیل که کار درستی انجام نشده و امروز هم نتوانستند این مسیر را با موفقیت هموار کنند تا درآمد، اشتغال و تولید برای مردم باشد.
نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار در مجلس تصریح کرد: این موضوع از مشکلاتی است که باید به آن توجه شود برای آینده فردی انتخاب شود که موضوع اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال را در محور کار مدنظر قرار دهند و بر همین اساس سیاستگذاری و در این ریل حرکت کند تا مشکلات مردم مرتفع شود.
نانواکناری یادآور شد: البته این موضوع تنها مربوط به دولت نیست بلکه همه افراد جامعه در این زمینه باید اقدام مثبتی انجام دهند تا با همدلی، همراهی و همگامی بتوانیم این مسیر را با هم طی کنیم و این مشکل را حل کنیم.
* زیرسازی و باند پروازی برای فعالیتهای دولت
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی در ادامه در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: مشکلات اقتصادی در جامعه تابع اقتصاد کشور و اقتصاد مملکت نیز تابع اقتصاد نفت است، طی سالهای گذشته هم تولید نفت پایین آمده و هم قیمت نفت به نصف کاهش یافته که خود به خود درآمد دولت کاهش پیدا کرده است.
علیاصغر یوسفنژاد با اشاره به اینکه سیاستهای دولت روحانی با سیاستهای دولت قبل مغایرت داشت، اضافه کرد: در برخی موارد سیاستهای دولت روحانی جدید بوده و بسیاری از اقدامات زیرساختی و زمینهای برای طرح توسعهای در آینده بوده است.
وی با اشاره به اینکه فعالیتهای اقتصادی دولت در برخی موارد قابل احترام است، افزود: در کنترل و کاهش تورم از 40 به 12 درصد رسیده که جای فعالیت بسیار اصلی و اساسی را در حوزه اقتصادی به اثبات میرساند.
عضو هیأت رئیسه مجلس با اعلام اینکه رشد اقتصادی ما منفی 5 بوده که در حال حاضر به مثبت 3 رسیده است، بیان کرد: فعالیتهای اقتصادی دولت قابل دفاع است بهدلیل اینکه زیرسازی و باند پروازی برای فعالیتهای دولت آماده شده آنچه خودش را در بعد اقتصادی نشان خواهد داد در یکی دو سال آینده است که از این همه تلاشها و کوششهایی که شده بهرهبرداری مناسبتری شود.
یوسفنژاد یادآور شد: در برخی از حوزهها تسلط بر شاخصهای کلان اقتصادی و رشد آنها از جمله بهبود فضای کسبوکار، تجارت خارجی یا در حوزه اقتصادی افزایش درآمدهای مالیاتی و نفتی نیز قابل دفاع است.
وی خاطرنشان کرد: البته آنجه مردم عادی متوجه آن میشوند و ذهنیت عمومی جامعه نیاز به زمان است که در مدت زمان آینده به اثبات میرسد.
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در برخی موارد دولت اشکالاتی نیز داشت، افزود: در حوزه اقتصاد مقاومتی فعالیتهای خوبی انجام شده و برخی از کارها نشده که تحت تأثیر تحریمها، قیمت ارز و فروش نفت بوده است.
یوسفنژاد ادامه داد: به نظر من در مجموع نتیجه فعالیتهای دولت مثبت بوده البته انتقادهایی به آن وارد است.
وی بیان کرد: دولت در زمینه اقتصادی آمار و ارقام قابل توجهی برای دفاع از خود دارد و تیم اقتصادی دولت و دولت در روزهای آینده اطلاعات مناسبتری خواهند داد که امیدواریم در آینده بتوانند در زمینههای مختلف کارهای مؤثری انجام دهند.
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی گفت: در مجموع باید قبول کنیم تیم اقتصادی طی این چهار سال اقدامات خوبی انجام داد که در یکی دو سال آینده خودش را نشان میدهد ولی شاخصهای آماری، اقتصاد کلان و نماگرهای اقتصادی نشان میدهد که شرایط اقتصادی نسبت به قبل مناسبتر شده و زمینه پویایی و رشد را در آینده خواهد داشت.
به گزارش فارس، در بحث مشکلات اقتصادی مسائل و موضوعات مختلفی مطرح میشود، ولی آنچه که مهم بوده این است برخی افراد جامعه این روزها حتی محتاج نان شب خود هستند.
در حال حاضر انتخابات ریاست جمهوری را در پیش داریم و تمام فکر مردم این است آیا مشکلات اقتصادی پایان مییابد؟
ارسال دیدگاه