به گزارش مازند اصناف؛ سود مقطعی و شمایل به ظاهر زیبای باغها در کنار کمتوجهی دولت به برنج موجب شده بود تا مردم از زراعت برنج دست بکشند و به سمت کاشت نهال بروند.
استانی منحصر بفرد برای برنجکاری
مازندران استانی که مستعد تولید برنج است و بخش عمدهای از تولید برنج کشور را به خود اختصاص داده است، باغهای مرکبات را نتوانست هضم کند و هر چند سال یکبار آن را پس میزند.
با توجه به اینکه نوسانهای دمایی همیشه روی باغهای مازندران تاثیر گذار است، درصدد برآمدیم تا ضرروت تولید مرکبات به خصوص پرتقال را در مازندران بررسی کینم و به جواب این پرسش برسیم که آیا تولید پرتقال و برخی مرکبات، همخوانی با شرایط آبی، خاکی و دمایی مازندران دارد؟ و اینکه کاشت چه محصولاتی میتواند موجب بهرهوری بهتر با سود بیشتر برای کشاورزان مازندرانی شود.
در این رابطه با برخی از مسئولان و محققان بخش کشاورزی به گفت و گو نشستیم.
توسعه باغ را در مازندران توصیه نمیکنیم
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در پاسخ به اینکه آیا ایجاد باغ در مازندران صرفه اقتصادی دارد، اظهار کرد: ایجاد باغ صرفه اقتصادی دارد اما تغییر کاربری اراضی شالیزاری به باغی را نه تنها توصیه نمیکنیم بلکه حمایتی نیز از این موضوع نخواهیم کرد.
حیدرپور اراضی شیب دار را مکانی مناسب برای ایجاد باغ دانست و گفت: برای این مهم حمایتهای مالی و تسهیلاتی در نظر گرفتهایم و توصیه می کنیم کشاورزان به کشت شالیزاری اقدام کنند.
وی با اشاره به اینکه مازندران محدودیت منابع آبی برای برنج ندارد، اظهار کرد: خیلی از باغهای استان قبلا دشت کشت شالی بود و الان نیز قابلیت بازگشت به اراضی شالیزاری را دارند.
رئیس جهاد کشاورزی استان تاکید کرد: با بهرهوری مناسب آب، میتوان در مصرف آن 30 درصد صرفه جویی داشت.
علاقمندی باغداران به تغییر اراضی
فوق دکتری زارعت مولکولی با بیان اینکه شرایط آب و هوایی موجب شده تا بخش قابل توجهی از باغداران به سمت تغییر اراضی باغی به شالیزاری سوق پیدا کنند، اظهار کرد: اگر منابع آبی موجود مدیریت بهینه شود، یقینا در تامین اراضی شالیزاری جدید مشکل آبی به وجود نمیآید.
سلمان دستان گفت: باید ارقامی در اراضی شالیزاری استفاده شود که مصرف آب کمتری داشته باشند.
وی با بیان اینکه کشت برنج با روش هوازی نیازی به آب ندارد، اظهار کرد: با توجه به تحقیق های صورت گرفته امکان کشت هوازی و بدون آب برنج توسط محققان صورت گرفته که میتوان به مزارع استان تعمیم داد.
این پژوهشگر تصریح کرد: تمامی رقمهای موجود در اراضی شالیزاری قابلیت کشت هوازی را خواهند داشت.
وی کشت برنج پر محصول را برای کشاورزان جهت کسب درآمد بیشتر مفید دانست و گفت: با همین منابع آبی موجود میتوان در اراضی شالیزاری برنج پر محصول کشت کرد.
فوق دکتری زراعت مولکولی خاطر نشان کرد: در اراضی کوچکتر بدون در نظر گرفتن بحث درآمدزایی برای مصرف، میتوان ارقام با کیفیتی همچون طارم کشت کرد البته ارقام جدید برنج پر محصول که در پژوهشکدههای دانشگاهی و علمی تولید شده است کیفیت به مراتب مناسبی دارد.
وی تغییر اراضی باغی استان به شالیزاری را موجب پایداری تولید و اشتغال استان در بخش کشاورزی دانست و تصریح کرد: مدیریت منابع آبی و آموزش مسمتر و کیفی برنج کاران میتواند در افزایش تولید این محصول کارساز باشد.
باغداران به کشت برنج روی آورند
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه به باغداران توصیه میکنیم که به کشت برنج روی آورند، اظهار کرد: خسارت پیش آمده موجب شد تا بسیاری از باغداران به تغییر اراضی روی آورند و کشت برنج را آغاز کنند.
حسن عنایتی در مورد منابع آبی مورد نیاز اراضی شالیزاری گفت: تاکنون آمار دقیقی از مقدار آب مصرفی در اراضی شالیزاری نداشتهایم و امسال بحث اندازه گیری مقدار آب مورد نیاز را در دستور کار قرار دادهایم.
وی افزود: با مدیریت درست منابع آبی یقینا میتوان تولید برنج را افزایش داد بدون آنکه منابع آب به خطر افتد.
عنایتی در مورد کشت هوازی برنج گفت: این روش فقط در کشت مستقیم مورد استفاده است و نمیتوان در تمامی مراحل کاشت و داشت برنج از آن بهره برد.
به گزارش گروه اقتصادی بلاغ، جایگزینی برنج به جای باغ مخالفتهایی را نیز در پی داشته است، برخی از کارشناسان معتقد هستند که منابع آبی محدود بوده و در شرایط بحرانی قرار دارد و باید محصول دیگری را به جای برنج جایگزین باغها کرد که این موضوع نیازمند بررسیهای کارشناسی مستقل است.
ارسال دیدگاه