واردات 100 ميليون دلاری سموم كشاورزی به ايران/ تخريب محيط زيست نتيجه ترويج عامدانه كشاورزی غير ارگانيک

واردات 100 ميليون دلاری سموم كشاورزی به ايران/ تخريب محيط زيست نتيجه ترويج عامدانه كشاورزی غير ارگانيک

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">سالانه مبلغی بالغ بر 100 ميليون دلار صرف واردات سموم كشاوزی به كشور می&zwnj;شود كه در حال حاضر استفاده بيش از حد اين سموم در صنعت كشاوزی باعث آسيب زدن به محيط زيست و چرخه طبيعی آن شده است.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف استفاده از سموم کشاورزی در سطح کشور به قدری زیاد است که در حال حاضر بیش از این که این سموم نفعی داشته باشند در حال ضربه زدن به محیط زیست و چرخه طبیعی کشت محصولات کشاورزی هستند.

استفاده بیش از حد این سموم موجب از بین رفتن حشراتی در مزارع کشاورزی شده است که خود این حشرات عاملی برای مبارزه با آفات محصولات کشاورزی هستند و در واقع همان کار سموم کشاورزی را بصورت طبیعی انجام می‌دهند که از بین رفتن این حشرات مفید علاوه بر آثار مخربی که در محیط زیست بر جای می‌گذارد، هزینه‌های دوچندانی را برای کشاوزی و بازپروری دوباره زمین برای کشت محصولات می‌کند.

طبق آماری که در سال 93 از سوی گمرک منتشر شده طی این سال حدود 10 هزار و 266 تن انواع سموم به کشور وارد شده است که طبیعتا این آمار در دو سال اخیر با افزایش همراه بوده است.

علاوه بر این طبق گفته‌های یک منبع مطلع در این حوزه هزینه واردات این سموم در کشور چیزی حدود 80 تا 100 میلیون دلار است، که این موضوع با توجه به مطالب گفته شده یعنی سالانه 100 میلیون دلار هزینه می‌کنیم تا محیط زیست خود را از بین ببریم در حالی که اگر این هزینه ها را در ترویج استفاده کمتر از این سموم و جایگزین کردن روش هایی که بتوانیم بصوت طبیعی تر محصولات کشاورزی خود را کشت کنیم می‌توان به استفاده بهینه تری از هزینه‌های سالانه خود داشته باشیم.

سموم مخرب بر محیط زیست در حال جمع آوری هستند

عبدالجلیل زرگران، رئیس اتحادیه فروشندگان مواد اولیه کشاوزی با اشاره به وضعیت استفاده از سموم شیمیایی برای مصارف کشاوزی و وضعیت واردات آنها در کشور، اظهار کرد: میزان واردات سموم کشاورزی در کشور به وضعیت آب و هوایی و میزان آفات پیش بینی شده در سال بستگی دارد که امکان دارد با پایان سال مجبور باشیم مقداری از این سموم را در انبارها ذخیره کنیم.

وی ادامه داد: البته از لحاظ استراتژیک همه ساله باید حدود 20 درصد از سموم وارد شده در کشور در انبارها بصورت ذخیره وجود داشته باشند، که طی سالهای آینده و یا در صوت بروز طغیان برخی آفات به مشکل بر نخوریم.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم کشاورزی با توجه به میزان وارداتی که سالیانه در این زمینه صورت می‌گیرد، بیان کرد: آمار دقیق واردات سالیانه این محصول در اختیار سازمان حفط نباتات کشور است اما من در این حد مطلع هستم که طی هر سال چیزی حدود 80 تا 100 میلیون دلار صرف واردات قارچ کش‌ها، علف کش‌ها و حشره کش‌ها به کشور می‌شود که برای محصولات مختلفی اعم از گندم، ذرت، باغات و زراعت‌های مختلف استفاده می‌شود.

سمومی که هم تولید و هم مصرف کننده را آسیب می‌زند

زرگران با اشاره به اثرات مخربی که برخی از این سموم بر سلامت محیط زیست و انسان می‌گذارد، عنوان کرد: سازمان حفظ نباتات در تلاش است سمومی که بر اساس تحقیقات داخلی و نتایج کنفرانس آمستردام برای سلامت انسان و محیط زیست خطرناک است را از چرخه مصرف و واردات آن به داخل کشور جلوگیری کند که تا بحال نیز واردات و استفاده از حدود 12 قلم از این سموم ممنوع اعلام شده است.

وی با بیان اینکه یکی از سیاست‌های سازمان حفظ نباتات خروج سموم پرخطر از چرخه استفاده است، بیان کرد: الان حدود 2 سال است که سازمان حفظ نباتات جزو سیاست گذاری‌های خود قرار داده که به تدریج استفاده از سموم کم خطرتر را جایگزین سمومی کند که در حال حاضر با مقادیر زیاد و ضررهای بسیار در حال استفاده در کشور هستند.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم کشاورزی در پایان با توجه به عدم قطعی تاثیر گذاری سموم استفاده شده فعلی که مورد تایید سازمان حفظ نباتات است، اظهار داشت: تعیین این موضوع و اظهار نظر قطعی دراین رابطه را باید مراکز تحقیقاتی و پژوهشی اعلام کنند چرا که اگر من چنین اظهار نظری را داشته باشم بطور قطعی نمی توانم مستنداتی را برای اثبات چنین حرفی ارائه کنم.

امکانات کشت محصول بصورت ارگانیک در ایران وجود ندارد!

جلال عجایبی رئیس اتحادیه گلفروشان و کارشناس حوزه گیاه شناسی نیز در رابطه با این موضوع اظهار کرد: استفاده از سموم در کشت و تولید محصولات کشاوزی و گل و گیاه موضوعی رایج است که در سراسر دنیا از آن استفاده می‌کنند و در ایران هم با کمی بالا و پایین این مقادیر این سموم استفاده می‌شود.

وی در رابطه با وضعیت کشت و تولید گیاهان بصوت ارگانیک و عدم استفاده از این سموم در تولید محصولات کشاورزی عنوان کرد: با توجه به شرایط و امکانات فعلی موجود در کشور کشت گیاهان بدون استفاده از سموم تقریبا ناممکن است.

رئیس اتحادیه گلفروشان، افزود: برای مثال حشرات آفت خواری که می‌توانند جایگزین استفاده از سموم آفت کش شوند در کشور ما به قدری وجود ندارند که تمام کشاوزان را ترغیب به استفاده از این شیوه کنیم.

عجایبی در پایان خاطر نشان کرد: از طرفی اگر بصورتی که نخواهیم از سموم استفاده کنیم نیازمند کشاورزی در محیطی بسیار کنترل شده است و نمی توان در فضای باز و آزاد مزارع کشور چنین اقدامی را صورت داد.

 

بلاغ نیوز


ارسال دیدگاه