به گزارش مازند اصناف کشاورزان مازندرانی در سالهای اخیر دچار خسارتهای فراوانی در فروش محصولات و عرضه به بازار شدهاند به طوری که به گفته باغداران، عید امسال به دلیل واردات بیرویه مرکبات، متضرر شدند و اکنون هم که فصل برداشت مرکبات و بهار مرکبات این استان است با بارش برف، متضرر شدند.
با بارش برف و وجود یخبندان در هفته گذشته، خزانی بر باغهای مازندران حاکم شده است و باغداران نگران فروش مرکبات هستند و همین امر سبب شد تا مسؤولان برای برآورد خسارتهای وارد شده به مازندران و جبران آن تلاش عمدهای را آغاز کنند.
در نخستین بازدید مسؤولان کشوری از باغات مازندران، شاهد حضور مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات وزارت جهاد کشاورزی در باغات نکا بودیم تا با حضور در باغات، از نزدیک خسارتهای ایجاد شده ناشی از برف، سرما و یخبندان را دیده و برای برونرفت از مشکل چارهاندیشی کنند.
*لزوم جلوگیری از ورود واسطهها
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات وزارت جهاد کشاورزی در بازدیدی که از باغات شرق مازندران و روستای دنگسرک و نوذرآباد نکا داشتند بر بسیج همگانی صنایع تبدیلی برای نجات مرکبات مازندران تأکید کرد و گفت: همه ما باید برای کمک به باغداران و کاهش خسارت وارد عمل شویم.
سید محمد موسوی اظهار کرد: به محض وقوع سرمازدگی در استانهای شمالی، آمارها و خسارتها اعلام شد و جمعبندی انجام شده به اطلاع وزیر کشور رسید که تأکید وزیر جهاد کشاورزی بر بررسی میدانی برای دقت و صحت بیشتر کارها و ارزیابی کمی و کیفی خسارت بوده است.
وی با بیان اینکه با هدف بررسی میدانی خسارت وارد شده به باغات مرکبات این سفر انجام شده است، افزود: شدت خسارت بستگی به نوع درخت، مکان باغ، فاصله از دریا، ارقام به کارگرفته شده برای درختان، سن و جهت درخت متغیر است و بررسی کمی دقیق نیازمند زمان بیشتری است.
این مسؤول گفت: برآورد کلی ما این است که اکنون 25 درصد درختان به طور کامل از بین رفته است و تلخ است و باید با فوریت و سرعت برداشت و به سمت صنایع تبدیلی پیش برود.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: بسیج صنایع تبدیلی کشور برای برداشت سریع مرکبات و تبدیل به کنسانتره و آبمیوه انجام شود تا از بروز خسارتهای بیشتر جلوگیری شود.
موسوی گفت: در شرایط فعلی باید سرعت برداشت و عرضه مرکبات به بازار، طوری تنظیم شود تا حداقل خسارت به کشاورز وارد شده و از ورود واسطهها و سوء استفاده آنان جلوگیری شود تا قیمتهای مرکبات را به کف نرسانند.
وی افزود: باید تعاونیها، اتحادیهها و تشکلهای مرتبط با محصولات کشاورزی و باغی وارد شده و با ساماندهی عرضه مرکبات به بازار قیمتها را کنترل کرده تا با حداقل افت قیمت مواجه شده و مرکبات در زمان کوتاهتر به دست مصرف کننده برسد.
*بخشی از خسارت وارد شده به باغات، با حمایت دولت جبران شود
رئیس کمیسیون آب، خاک و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی نیز در این بازدید گفت: برف و کولاک هفته گذشته، سرمای غیرمنتظره و اتفاقات نگرانکننده برای مردم و مسؤولان بوده که بنا داریم تا با همکاری دولت و اخذ تصمیمات درست، بخشی از خسارت وارد شده پرداخت و جبران شود و اثرات سوء کاهش یابد.
علیمحمد شاعری افزود: برآورد خسارت برف و سرمای شدید هفته گذشته در کل سه استان شمالی در استانهای مازندران، گیلان و گلستان، حدود 25 تا 30 درصد است که این مقدار از مرکبات و کیوی شمال کشور کاملا از بین رفته است.
وی ادامه داد: گزارش خسارت وارد شده از برف و سرما برای رئیس جمهور، هیأت وزیران، وزارت کشور و وزارت کشاورزی ارسال میشود و کمیسیون کشاورزی مجلس هم در حال رایزنی با دولت است تا با هماهنگی انجام شده، بخشی از این خسارتهای وارد شده به کشاورزان جبران شود.
* مشکل کشاورزان، منطقه یخزدگی میوه
در این بین اما کشاورزان و باغداران خسارتدیده خواهان کمک، مساعدت و حمایت مسؤولان دولتی برای جبران خسارت وارد شده هستند.
محمد ولیزاده، یکی از باغداران روستای نوذرآباد نکا در گفتوگو با فارس گفت: مشکل کشاورزان منطقه یخزدگی میوه بر روی درختان که ضربه شدید به درختان وارد شده و حتی امید به اینکه سال بعد محصولی داشته باشیم، از بین رفته است.
وی اظهار کرد: امیدی برای باروری این درختان در سال آینده نیست چرا که حتی نطفه و جوانههایی که تبدیل به میوه میشدند هم از بین رفته و امید بازگشت بسیار کم است.
ولیزاده افزود: میوه و مرکبات اکنون در ظاهر بسیار خوب و سالم است اما برخی از میوهها از داخل تلخ شده و جداره پوست و گوشت آن قهوه ای شده و دچار یخزدگی شده است و منتظر کمک و حمایت دولت هستیم.
علی عباسی، از دیگر باغداران منطقه نیز به خبرنگار فارس گفت: تمام بار از بین رفته و درختان جوان سوخته و محصول درختان پیر هم از بین رفته است و امیدی برای بازگشت دوباره وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه باغش بیمه نبوده است، اظهار کرد: در سالهای گذشته محصولات را بیمه میکردیم اما بیمه هیچ تأثیری بر باغات و محصولات نداشته است و اکنون هم بیمه نکردیم.
عباسی ادامه داد: اکنون اعلام کردند که خسارت به باغداران از طریق بیمه، از یک میلیون و 800 هزار تومان تا 6 میلیون تومان برای باغهایی که بیمه بودهاند پرداخت میشود که این مسأله هم به نفع باغداران نیست چرا که هزینه و خسارت یک باغدار برای یک هکتار باغ، حدود 20 تا 30 میلیون تومان است و پرداخت یک تا 6 میلیون تومان دردی از باغدار دوا نمیکند.
وی گفت: مهمترین راهکار فعلی برای جبران خسارت وارد شده به باغات ما، حمایت دولت از باغداران است تا این مشکل ما برطرف شود.
موج سرمای هفته گذشته که از سیبری در کشور روسیه، به شمال ایران سرازیر و منطقه را فرا گرفته بود، زحمت و دسترنج باغداران مازندران را تهدید و موجب یخزدگی در مرکبات شده است که براساس برآورد انجام شده توسط مسؤولان، 950 میلیارد تومان به بخشهای مختلف کشاورزی خسارت وارد شده است.
مرجع: فارس
ارسال دیدگاه