به گزارش مازند اصناف مازندران باغات و مزارع کشاورزی زیادی را در خود جای داده است و بخش قابل توجهی از محصولات مورد نیاز کشور در بخش مرکبات و کشاورزی را تأمین میکند.
تلاش برای تولید محصولات مرکبات زحمات بسیار زیادی را میطلبد تا بتوان در پایان مزد تلاش خود را دریافت کرد ولی اکنون چند سالی است که بحث فروش اراضی کشاورزی و باغی در مازندران به چالشی نگران کننده تبدیل شده است و به همین منظور اقدامات گستردهای برای جلوگیری از این اتفاق نامبارک صورت میگیرد به دلیل حمایت ناکافی از سوی نهادهای ذیربط از باغداران سبب شده است تا عزم این قشر برای فروش باغات کشاورزی بیشتر شود. برای اطلاع از چند و چون این موضوع به سراغ چند تن از باغداران نوشهری رفتیم تا مشکلات آنها را جویا شویم.
* باید از کشاورزان داخلی حمایت شود
یکی از تولیدکنندگان مرکبات اظهار کرد: با واردات محصولات کشاورزی در حقیقت پولهای خود را به جیب کشاورزان خارجی میریزیم و این در حالی است که باید از کشاورزان داخلی حمایت شود.
سید لطیف حسینی با بیان اینکه محصول پرتقال امسال به دلایلی نامعلوم کم شد، افزود: برخی باد گرم و برخی بارندگی زیاد را عامل این وضعیت و کاهش باردهی میدانند.
* فروش نرفتن مرکبات مشکل باغداران است
وی اضافه کرد: به فروش نرفتن مرکبات از مهمترین مشکل باغداران است و اصلاً بازاری ندارد و اگر به فروش برسد به قیمت پایین و ارزان از کشاورزان خریداری میکنند در حالی که اصلاً با هزینهها و زحمات کشاورز جور در نمیآید.
* کود و سم گران و بیکیفیت است
این تولید کننده نوشهری با اشاره به اینکه کود و سم گران است، تصریح کرد: کودها و سمها نیز بیکیفیت هستند چون از هند و چین وارد میشود و با قیمت بالا به کشاورزان و باغداران فروخته میشود و با وجودی که در سال سه بار درختان را سمپاشی میکنیم اما باز هم درختان ما آلوده به آفات هستند.
* دولت باید جلوی واردات را بگیرد
وی با بیان اینکه سمهایی که 20 سال قبل میزدیم همان یک بار کفایت میکرد و اثرات بسیار مثبتی داشت، تأکید کرد: دولت باید به این بیکیفیتی سم و کود توجه کند و تدبیری بیندیشد و سم و کود با کیفیت وارد شود.
حسینی با اشاره به اینکه در زمینه محصولات هم اگر افزایش تولید داریم دولت باید جلوی واردات را بگیرد و تولیدات مازاد داخلی را صادر کند، گفت: کیلویی حدود 800 تومان از ما میخرند و در بازار کیلویی بالغ بر دو هزار تومان میفروشند که این اصلا قابل مقایسه با تلاشهای کشاورزان نیست و سود این کار به جیب دلالان و واسطهها میرود.
* محصولات داخلی روی دست کشاورزان میماند
وی با تأکید بر اینکه باید متولیان امر کارشناسی کنند که هر هکتار چقدر تولید محصول دارد و چقدر برای کشاورز باقی میماند تا درآمد کشاورزان مشخص شود، اظهار کرد: وقتی محصول مازاد داشته باشیم و از طرفی واردات همان محصول انجام شود، محصولات داخلی روی دست کشاورزان میماند و سبب ضرر و زیان برای کشاورزان و باغداران میشود.
* قرار بود در امر کشاورزی حذف یارانهها نباشد
این تولید کننده مرکبات خاطرنشان کرد: قرار بود در امر کشاورزی حذف یارانهها نباشد اما الان قیمت سم و کود آزاد و گران و در عین حال بیکیفیت شد.
وی با بیان اینکه نهادهای دولتی باید از کشاورز حمایت کنند، تصریح کرد: اراضی کشاورزی نیاز به آب، برق و جاده دارند و وقتی تقاضای این موارد را داریم با ما مخالفت میشود و کشاورز را پاسکاری به این مسؤول و آن مسؤول میکنند در حالی که باید درد کشاورز را دید و درک کرد.
* کارشناسان سراغ کشاورزان را نمیگیرند
حسینی اضافه کرد: کارشناسان جهادکشاورزی اصلاً سراغ کشاورزان را نمیگیرند و کار کارشناسی انجام نمیدهند و در حقیقت کشاورزان را به حال خود رها کردند در حالی که آنها حقوق میگیرند تا به حوزه کشاورزی خدمت کنند نه آنکه بیخیال باشند.
وی عنوان کرد: از نظر آزمایشات خاک هم هیچ حمایتی نمیکنند و نسبت به آفات و بیماریهای باغات و زراعت بیتفاوت هستند.
*یارانههای کشاورزی حذف شد
این باغدار نوشهری گفت: با هزینه شخصی خودم خاک باغم را به آزمایشگاه خصوصی در تنکابن بردم در حالی که در گذشته دولت برای این کار و حتی کود و سم و ادوات کشاورزی یارانه میداد ولی الان همه اینها حذف شدند.
وی افزود: در زمینه آبیاری تا سال قبل مشکل داشتیم که از سوی امور آب منطقهای سردهنهها و سرشاخهها ایجاد شدند و در حال حاضر از این منظر هیچ مشکلی وجود ندارد و جای تشکر و قدردانی از متولیان این حوزه داریم.
* ورود پرتقال آلوده به مگس مدیترانهای به کشور
حسینی یادآور شد: در گذشته پرتقالهای آلوده به مگس مدیترانهای را وارد کشور کردند و الان باغات منطقه دچار همان آفت شدند و دردسر برای باغداران و کشاورزان شد. چرا باید پرتقالهایی وارد شوند که در باغات و مزارع خودمان به وفور تولید میشود و پنجمین کشور تولیدکننده مرکبات در جهان هستیم.
* سود را کشاورزان خارجی میبرند
وی بیان کرد: به جای اینکه مرکبات ما صادر شود تا پول به جیب کشاورزان و باغداران داخلی شود بر عکس عمل میکنند و واردات انجام میدهند و سود را کشاورزان خارجی میبرند و این اشتباه و بیعدالتی در حق کشاورزان ما است و دولت باید جلوی سودجویان را بگیرد چرا که اگر از کشاورزان حمایت شود علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، میتوانیم صادر کننده باشیم ولی حمایتی وجود ندارد.
*بچه کشاورز دیگر کشاورزی نمیکند
باغدار نوشهری اضافه کرد: یک بچه کشاورز دیگر کشاورزی نمیکند و حاضر است در یک شرکت با حقوق ماهانه 800 هزار تومان کار کند ولی کشاورزی نکند چون کشاورزی را مقرون به صرفه نمیداند در حالی که کشاورزی بهترین شغلی است که میتوان در جامعه فراگیر کرد و بخش قابل توجهی از بیکاری را حل کرد.
کشاورز محصول تولید میکند اما نمیداند با آن چه کار کند و نمیتواند بفروشد و یا مجبور میشود به قیمت ارزان بفروشد و متضرر نشود.
* کشاورزان بیمه نیستند
وی با اشاره به اینکه کشاورزان بیمه نیستند و این یکی دیگر از مشکلات مهم کشاورزان است، گفت: وقتی سن کشاورز بالا میرود و به 60 سال میرسد دیگر توان کار کردن ندارد و آن وقت نمیداند چگونه باید امرار معاش کند و البته محصولات ما هم بیمه نیستند و همین دغدغهها باعث میشود کشاورزان زمینهای خود را رها کرده و بفروشند و در آن ویلاسازی شود.
حسینی با بیان اینکه جهاد کشاورزی اصلاً توجهی به این موضوعات ندارد، خاطرنشان کرد: پس از برف سنگین سال 92 با کاهش باردهی مرکبات روبه رو شدیم و به یک سوم کاهش پیدا کرد. پولی را به کشاورزان دادند که اصلاً دردی را دوا نمیکرد یعنی به ازای هر هکتار دویست هزار تومان دادند که این شبیه صدقه دادن است و تحقیری برای کشاورز است و در کل این کار درست نبود.
* باید وام بلاعوض به کشاورزان خسارت دیده میدادند
وی گفت: از سویی دیگر وام با بهره 17 درصد دادند که این وام را خودمان هم به هر بانکی مراجعه میکردیم میتوانستیم دریافت کنیم بنابراین باید وام بلاعوض به کشاورزان خسارت دیده میدادند.
یکی دیگر از باغداران این منطقه نیز اظهار کرد: مدیران دستگاههای اجرایی نسبت به مشکلات کشاورزان واقف هستند ولی اینکه چرا برای این معضلات تدبیری نمیشود جای سؤال دارد.
* کشاورزان با سیلی صورت خود را سرخ نگه میدارند
محمد رستمی با اشاره به اینکه کشاورزان با سیلی صورت خود را سرخ نگه میدارند، افزود: حضور کارشناسان و مهندسان کشاورزی در باغات و مزارع مشاهده نمیشود بلکه باید به جای نشستن در اداره باید از نزدیک درد و دلهای کشاورزان را از نزدیک گوش کنند و برای آن چارهاندیشی کنند.
* زمینهای بسیاری از کشاورزان الان بایر مانده است
وی تصریح کرد: فروش زمینهای کشاورزی به علت حمایت نشدن کشاورز و مشکلات اقتصادی این قشر تولید کننده است و زمینهای بسیاری از کشاورزان الان بایر مانده است و این خود آسیب جدی برای کشاورزان است.
* روز به روز زمینها به فروش میروند
این باغدار با تأکید بر اینکه حمایتی از کشاورزان نمیشود و روز به روز زمینها به فروش میروند، خاطرنشان کرد: بابت آبیاری و... به طور غیرمستقیم از کشاورز عوارضی گرفته میشود ولی امکاناتی در اختیار کشاورزان قرار داده نمیشود.
* آموزش نیز حلقه مفقوده در حوزه کشاورزی است
وی گفت: آموزش نیز حلقه مفقوده در حوزه کشاورزی است که اصلاً آموزشی به کشاورزان داده نمیشود در حالی که کشاورزان و باغداران باید با علم روز کشاورزی آشنایی داشته باشند و اطلاعات جدید دریافت کنند.
رستمی با اشاره به اینکه گاهی سم و کودهایی که استفاده میشود برای باغات و زراعت مضر است، بیان کرد: سمپاشی کلی در سطح مزارع و باغات صورت نمیگیرد.
* با وام فقط بدهی کشاورز بالاتر میرود
وی درباره خساراتی که برف سال 92 به باغات مرکبات زد، اظهار کرد: این خسارات بسیار سنگین بود و به جای حمایت اساسی از کشاورز به آنها وام با بهره 17 درصد دادند که این اصلاً حمایت نیست و با این وام فقط بدهی کشاورز بالاتر میرود و بر مشکلات اقتصادیاش افزوده میشود.
سید علی اصغر حسینی یکی دیگر از کشاورزان و باغداران از توزیع نابرابر و گران شدن کودهای شیمیایی انتقاد کرد و افزود: سمها با کیفیت پایین و گران در اختیار کشاورزان و باغداران قرار میگیرد.
وی بیان کرد: عدم سمپاشی درختان جنگل که خود عامل اصلی تولید انواع حشرات و کنه هستند و خسارات زیادی را وارد میکنند از مشکلات تولیدکنندگان منطقه است.
این تولید کننده خاطرنشان کرد: آیا درست است به باغدارانی که خسارت برف سال 92 را دیدند و هنوز درختان آنها به باروری اول نرسیده است و خود را ترمیم نکردند وام 17 درصدی پرداخت شود که نتواند اقساط وام خود را پرداخت کند.
* قیمت خرید مرکبات از باغداران پایین است
حسینی گفت: بازار بیثبات که همیشه سبب دلهره و ترس خریداران مرکبات میشود موجب دلسردی تولیدکنندگان مرکبات شده است و قیمت خرید مرکبات از باغداران پایین است و انگیزهای برای ادامه تولید به او نمیدهد.
*خارج کردن سموم بیکیفیت از گردونه فروش
رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان نوشهر نیز اظهار کرد: با همکاری اداره صنعت، معدن و تجارت به صورت دورهای از واحدهای عرضه و فروش سموم کشاورزی بازدید داریم و در این بازدیدها از اگر سموم تاریخ گذشته و یا بیکیفیت مشاهده شود از گردونه فروش خارج خواهیم کرد.
*به نفع کشاورز و باغدار شکایت خواهیم کرد
محمدرضا رضویزاده افزود: هر کشاورز یا باغداری پس از استفاده از سموم از کیفیت آن رضایت نداشته و به عبارتی سم را بیکیفیت تشخیص داده است میتواند ظرف سم موردنظر را به کارشناسان اداره جهادکشاورزی نوشهر تحویل دهند به نفع کشاورز و باغدار شکایت خواهیم کرد و برای کشاورزان جبران خسارت میکنیم.
وی تصریح کرد: در سطح شهرستان نوشهر مراکز سم فروشی غیرمجاز وجود ندارد و کلیه فروشندگان سموم کشاورزی دارای مجوز فعالیت هستند و برابر قانون نظارت بر این مراکز به طور مستمر انجام میشود.
* 2 هزار هکتار باغ مرکبات تامسون در نوشهر وجود دارد
رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان نوشهر درباره بارش برف در شهرستان نوشهر و تأثیرات آن بر مرکبات این منطقه، ابراز کرد: دو هزار هکتار باغ مرکبات تامسون در نوشهر وجود دارد و به طور میانگین پیشبینی حدود 20 تن برداشت را داریم.
وی بیان کرد: با توجه به کاهش شدید دما و بارش برف به کشاورزان و باغداران پیشنهاد میشود تا برای جلوگیری از یخزدگی احتمالی محصولات درختی اقدام به سوزاندن کُنده درخت خشک در جهت وزش باد به سمت باغ اقدام کنند تا دود حاصل از این سوزاندن جلوی سرمازدگی محصولات درختی را بگیرد.
رضویزاده گفت: امسال برای خرید مرکبات بر روی درخت قیمت 9 هزار ریال و برای محصول آماده نیز 25 هزار ریال در نظر گرفته شد تا برای شب عید ذخیرهسازی شود.
مرجع: فارس مازندران
ارسال دیدگاه