عارضه شوم فرار مالیاتی معضلی برای اقتصاد ایران

عارضه شوم فرار مالیاتی معضلی برای اقتصاد ایران

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">فرار مالیاتی در یک جمله به معنای هر نوع اقدام خلاف قانون در راستای پرداخت نکردن مالیات&zwnj; است که در نهایت منجر به اقتصاد زیرزمینی، رانت&zwnj; خواری، قاچاق و گسترش فساد مالی و حتی اداری می&zwnj;شود.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف و به نقل از بلاغ؛  پرداخت مالیات از مهم‌ترین عوامل رشد و توسعه جامعه بشمار می‌رود و نقش اساسی را در رونق اقتصادی، تحقق عدالت اجتماعی، افزایش خدمات و عمران و آبادانی کشور ایفاء می‌کند. در حال حاضر بخش عمده‌ای از اعتبارات و درآمدهای مالیاتی، صرف عمران، آبادانی و امور زیربنایی کشور می‌شود. از این رو ارتقای روزافزون نظام مالیاتی و همگام ساختن آن با دانش روز، نقش انکارناپذیری در توسعه اقتصادی کشور دارد.

فرار مالیاتی چیست؟

رستمی مشاور مالیاتی اتاق بازرگانی مازندران در تعریف فرار مالیاتی گفت: فرار مالیاتی در یک جمله به معنای هر نوع اقدام خلاف قانون در راستای پرداخت ننمودن مالیات‌ است که در نهایت منجر به اقتصاد زیرزمینی، رانت‌ خواری، قاچاق و گسترش فساد مالی و حتی اداری می‌شود.

وی در تشریح ناکارآمدی نظام مالیاتی و فرار از پرداخت آن در ایران، گفت: فرار مالیاتی که تلاش غیرقانونی و حتی گریز قانونی، که اجتناب مالیاتی تلقی می‌شود، منبعث از در اختیار قرار ندادن اطلاعات لازم در مورد عواید و منافع مشمول مالیات به مقام مسوول است، شاخص مهمی با عنوان نسبت مالیات به تولید ناخالص که کارایی نظام مالیاتی را نشان می‌دهد، در کشور ما حدود 7درصد است، که در مقایسه با کشورهای پیشرفته بسیار پایین‌تر است که نشان از ناکارآمدی سیستم مالیاتی ما دارد، و دلیل آن این است که 25درصد تولید ناخالص کشور زیر چتر مالیات نیست، و این یعنی رقمی برابر 18هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی را نشان می‌دهد.

ریشه‌های فرار مالیاتی در چیست؟
امیر میران نائب رئیس اتاق بازرگانی مازندران درباره علت پیدایش فرار مالیاتی گفت: شایع‌ترین دلیل فرار مالیاتی، گسترش نیافتن فرهنگ مالیاتی، وجود معافیت‌های وسیع و متنوع، شناسایی نکردن کامل مودیان و مستند نبودن میزان درآمد آنها است.

وی در تشریح مشکلات واحدهای تولیدی و پرداخت مالیات، تصریح کرد: برخي از قوانين مالیاتی با چالش‌ مواجه است كه می‌طلبد اين قوانين به نفع مؤديان اصلاح شود، ابهامات و برداشت‌های متفاوتی نسبت به قانون صورت می‌گیرد که نیاز است برای کارآفرین روشن باشد.

نائب رئیس اتاق بازرگانی مازندران با تاکید بر معضلات در دریافت مالیات، خاطرنشان کرد: به‌طور میانگین حدود 60 تا 70 درصد از مشاغل در حوزه‌های مختلف از پرداخت مالیات طفره می‌روند.

راهکاری برای مقابله با معضل فرار مالیاتی
رستمی مشاور مالیاتی اتاق بازرگانی مازندران با بیان اینکه اهداف در سیاست‌های مالیاتی ما روشن و شفاف نیست، اذعان کرد: در کشور ما به دلیل شفاف نبودن اهداف مالیاتی شاهد رکود تورمی هستیم.

وی با تاکید بر اینکه اثرات مالیات باید برای مردم محسوس باشد، بیان کرد: مسئولان به عملکرد اهداف نظام مالیاتی بی‌توجه هستند و در جهت تنها یک هدف سیستم مالیاتی را تغییر می‌دهند و تنها به دنبال کسب هدف بودجه‌ای هستند، برای مثال یک رقم را مشخص می‌کنند که باید تا پایان سال آن میزان وصول شود.

رستمی در تشریح راهکارهای برون رفت از چالش‌های مالیاتی گفت: باید نظام مالیاتی عادلانه وضع و نگاه صرف بودجه‌ای از مالیات برداشته شود و مشوق‌های مالیاتی برای صنعت و تولید ارائه شود و در عوض مالیات‌های شدیدتری برای فعالیت‌های غیر مولد و واسطه‌گری وضع شود.

چگونه چاه فرار مالیاتی را پر کنیم؟
صاحب نظران بر این عقیده‌اند که بهبود نظام مالیاتی بدون توجه به سیاست‌هایی که مبتنی بر ارتقای فرهنگ مالیاتی باشد، محقق نمی‌شود و با توجه به اهمیت مالیات در پیشبرد اهداف اقتصادی دولت، شناسایی ویژگی‌ها و نوع کارکردهای مالیات‌های اسلامی می‌تواند جهت‌گیری کلی نظام مالیاتی را آشکار ساخته و دستیابی به اهداف مد نظر سند چشم انداز توسعه در بخش مالیاتی را تسریع بخشد.

تحقق اهداف اقتصادی دولت به خصوص در بحث مالیات، نیازمند اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی است و مردم باید در خصوص نحوه دریافت مالیات، هزینه کردن و میزان تاثیرگذاری آن بر اقتصاد و عمران و آبادانی کشور اطلاعات و شناخت کافی داشته باشند. بنابراین اراده مردم، عمده‌‌ترین نقش را در اجرای قانون مالیات‌ها ایفا می‌کند و به این لحاظ موثرترین عامل موفقیت در اجرای این قوانین، فرهنگ مالیاتی جامعه است.


ارسال دیدگاه