به گزارش مازند اصناف یکی از خوشخوراکترین و شیرینترین میوههایی که در فصل تابستان معمولاً به مذاق هر فردی خوش میآید، انجیر است.
در مردادماه هر سال که در شمال بیشتر به «انجیرپزان» معروف است، بازارها و حاشیه معابر اصلی و راههای مواصلاتی، پُر میشود از فروشندگان انجیر که برخی از آنها تبدیل به خردهفروشان کهنهکار و مجرب در فروش این میوه بهشتی شدهاند.
گلوگاه مازندران در شرق این استان، مهد انجیر ایران است، در خانه، کوچه، حاشیه خیابان، حاشیه مزارع و چند سالی نیز در برخی باغات که مختص انجیر هستند، شاهد رویش خوشخوراکترین نوع انجیر ارگانیک در کشور هستیم که معمولاً مصرف تازهخوری دارد.
برای معرفی انجیر گلوگاه به سراسر ایران، دومین جشنواره انجیر گلوگاه، کار خود را از روز گذشته در این شهرستان آغاز کرده است تا بتواند از رهگذر این تلاشها و ظرفیت مهم اقتصادی – گردشگری، «برند» انجیر گلوگاه را بهدست آورد.
به گفته فرماندار گلوگاه، یکی از نتایج قابل توصیف نخستین جشنواره انجیر در گلوگاه این بود که در یکسال گذشته، مساحت باغات از 5 هکتار به 35 هکتار افزایش یافته است و نشان از علاقهمندی جوانان غیور گلوگاهی به پرورش این محصول ارگانیک و با صرفه اقتصادی بالا دارد.
* گامهایی برای ساخت کارگاه صنایع تبدیلی انجیر در گلوگاه
محمدرضا تباکی از آغاز عملیات ساخت نخستین کارگاه صنایع تبدیلی انجیر در شهرک صنعتی «تیلهنو» توسط یکی از جوانان خبر داد و گفت: شیره، پوره، مربا، میوه تازه و میوه خشک انجیر خواص زیادی دارد و با ساخت این شرکت، زمینه اشتغال بسیاری از جوانان گلوگاهی فراهم میآید.
وی اظهار کرد: اکنون مردم گلوگاه، بیش از گذشته به اهمیت محصول پُرخاصیت و با صرفه اقتصادی انجیر آشنا شدهاند و در صورت امکان، نسبت به احداث باغ انجیر اقدام میکنند.
* فروش روزانه 3 یا 4 تن انجیر
یکی از فروشندگان انجیر که در حاشیه جاده مواصلاتی گلوگاه - مشهد در حال فروش انجیر بود، گفت: هر کیلو انجیر سیاه و سفید را 2 هزار و 300 تا 2 هزار و 500 تومان و بهصورت کلی خریداری میکنم و به همان صورت بین 3 تا 4 هزار تومان و بهطور جزیی نیز 4 تا 5 هزار تومان و البته بهترینها را نیز تا 7 هزار تومان میفروشم.
احمد سینهسپهر با بیان اینکه روزانه دستکم 3 تن انجیر و برخی روزها نیز 4 تن انجیر را از مردم خریداری و تمام آن را به فروش میرسانم، اظهار کرد: معمولاً مسافران به خرید یک یا دو کیلو اکتفا میکنند، زیرا انجیر مصرف تازهخوری دارد اما مردم گلوگاه یا شهرهای اطراف میزان بیشتری را خریداری میکنند.
* دو ماه فارغ از دکلبندی
وی از این شغل فصلی اظهار رضایت کرد و افزود: مرداد و شهریور ماه هر سال را به خرید و فروش انجیر اختصاص میدهم، پیش از این، دکلبند بودم و جوانان گلوگاهی معمولاً تا دو سه ماه ترجیح میدهند بهجای دکلبندی به چیدن و فروش انجیر مشغول باشند، زیرا درآمد آن نقدی است.
این جوان گلوگاهی از محل خرید و فروش انجیر برای چهار نفر اشتغالزایی کرده است و از این کار نیز رضایت دارد.
* خرید انجیر از سوی واسطهها
در فاصله 200 متری از این مرکز خرید و فروش انجیر، دو جوان دیگر را دیدیم که مشغول خرید انجیر بودند، یکی از آنها به فارس گفت: از این شغل فصلی راضی هستم، زیرا مشتریان خود را داریم و پول آن نقد است.
محمد سینهسپهر گفت: در این فصل، شاهد ورود واسطههای زیادی هستیم که انجیر را از شهروندان گلوگاهی خریداری میکنند و به کارخانههای مشهد یا یکی از کارخانههای شرق مازندران در نکا ارسال میکنند.
وی افزود: آنها از مردم میخواهند که انجیرهای سربسته و یا تا حدودی پخته را بچینند تا برای مربا استفاده شود، در حالیکه معتقد هستم، میوه انجیر باید کاملاً بپزد تا مزه شیرین بهخود بگیرد.
* برداشت انجیر
در ضلع غربی ایستگاه راهآهن گلوگاه، اندکی دورتر از تأسیسات اداری این ایستگاه به سمت مزارع کشاورزی رفتیم، دو درخت کهنسال انجیر، نمای زیبایی به جاده بین مزارع دادهاند، مرد جوانی در حال چیدن انجیر بود، پس از خداقوتگویی، خود را معرفی کردیم و از او خواستیم تا اندکی از وقت خود را به گفتوگو با خبرنگاران اختصاص دهد.
او 37 سال دارد، نامش جمشید فدایی است و میگوید: از کودکی به چیدن انجیر عادت داشتم، انجیرهای سفید و سیاه و سهفصل گلوگاه طعم و مزه خاصی دارند و کاملاً طبیعی هستند.
این شهروند گلوگاهی در شرکت آجر ماشینی گلوگاه مشغول کار است و اوقات بیکاری را به چیدن و فروش انجیر اختصاص میدهد، البته سهمی را نیز برای خانه برمیدارد.
جمشید از بیکاری بالا در گلوگاه گفت و اینکه وقتی واسطههایی از شهرهایی مانند گرگان و مشهد، انجیر گلوگاه را به کارخانه شهر خود منتقل میکنند و در آنجا به مربا، دوشاب و یا انجیر خشک تبدیل میشود، متأسف میشوم که چرا در گلوگاه نباید چنین واحدهای تولیدی داشته باشیم تا جوانان شهرمان که از بیکاری رنج میبرند، صاحب شغل و درآمد پایدار شوند!؟
* درختان انجیر در جاده گلوگاه به دامغان
در بین منظرههای زیبای گلوگاه، جاده گلوگاه به دامغان بهویژه مسیری که در دو طرف آن درختان انجیر خودنمایی میکند، از اهمیت زیادی برخوردار است و بهنوعی از اصالت انجیر گلوگاه و علاقه مردمان این خطه از کشور به کاشت و پرورش درختان انجیر سخن میگوید.
درختان انجیر سفید که از ابتدای جاده جنگلی تا حدود 30 کیلومتر آنسوتر صف کشیدهاند، به تابلویی زیبا از همت انسان و سخاوت درخت تبدیل شدهاند، از میوههای این درختان هم مسافران و رهگذران خسته میل میکنند و هم جوانان گلوگاهی با چیدن و فروش آن از روزی بیمنت پروردگار بهره میبرند.
* کاشت نهال انجیر
سازمانهای مردمنهاد و هیأت امنای مساجد نیز، دستی در کاشت و پرورش درختان انجیر دارند، آنها در دو طرف جاده مواصلاتی و قدیمی شهر گلوگاه نهال انجیر کاشتند.
در قبرستان گلوگاه که به آن بهشت رضا(ع) میگویند نیز نهالهای انجیر توسط سازمانهای مردمنهاد دوستدار طبیعت، در محوطه فضای سبز کاشته شده است.
* دریافت برند
اکنون شهر گلوگاه با احداث باغات و فضاهای سبز از نهالهای انجیر که نسبت به سال گذشته افزایش هفت برابری بهلحاظ مساحت دارد، نشان داده که بهراستی توصیف «مهد انجیر ایران» برازنده این دیار است.
امیدواریم که جشنواره انجیر گلوگاه بتواند به یکی از مهمترین اهداف خود یعنی دریافت «برند» برای این محصول ارگانیک دست یابد.
علاقهمندان به بازدید از جشنواره و خرید از فروشگاه انجیر گلوگاه میتوانند تا پایان هفته جاری به بقعه آقا سیدمحمد(ع) «هشتیکه» گلوگاه واقع در کمربندی غربی جنب اداره فرهنگ ارشاد اسلامی این شهرستان مراجعه کنند.
فارس
ارسال دیدگاه