گرانی زعفران ایرانی، خارجی‌ها را به تولید زعفران تشویق کرد/ کاهش ۷۰ تنی صادرات زعفران ایران در ۱۰ سال اخیر

گرانی زعفران ایرانی، خارجی‌ها را به تولید زعفران تشویق کرد/ کاهش ۷۰ تنی صادرات زعفران ایران در ۱۰ سال اخیر

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">نایب رئیس شورای ملی زعفران تصریح کرد: برخی از کشورها مانند آمریکا برای ضربه زدن به ایران اعلام می کنند که حاضرند بازار 40 تنی خودشان را در اختیار افغانستان قرار دهند در حالیکه افغانستان در مجموع توان تولید 3 تن زعفران را دارد.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران درباره آغاز تولید زعفران در کشورهایی مانند مالزی و افزایش رقبای ایران در این محصول به خبرنگار تراز گفت: قطعا ورود این قبیل کشورها به تولید و حتی صادرات زعفران در بلند مدت روی بازارهای ما و میزان صادرات ما تاثیر منفی خواهد داشت. وی افزود: متاسفانه امروز مسئولین و مقامات مربوطه توجه چندانی به این موضوع نداشته و مثل بسیاری از کالاها مانند فرش، پسته و زیره به این کار ترتیب اثر نمی دهند. میری خاطرنشان کرد: اگر ما امروز نتوانیم ابتکار عمل را در دست گرفته و زیرساخت های لازم را ایجاد و امکانات و توانمندی های فعلی مان را تقویت کنیم از سایر کشورها عقب می افتیم.


این فعال صنفی تصریح کرد: با ادامه روند موجود شما مطمئن باشید در آینده نه تنها اولین تولیدکننده زعفران نخواهیم بود بلکه بازارهای جهانی را که حدود نیم قرن در اختیار کشور ما است از دست خواهیم داد. وی افزود: الان افغانستان، چین، یونان، مراکش، مالزی و اسپانیا به تولید زعفران ورود پیدا کردند که علت آن هم گران شدن قیمت زعفران به خاطر وجود واسطه گران و دلال ها در بازار ایران بود که با افزایش مرتب قیمت زعفران کشورهای خارجی را به تولید این محصول ترغیب کردند.  میری اظهار داشت: اسپانیا در سال های گذشته تولید خوبی داشت اما به واسطه افزایش تولید ایران توان رقابت با ایران را نداشته و خودش تبدیل به واردکننده زعفران از ایران شد. نایب رئیس شورای ملی زعفران ادامه داد: اسپانیا در سال های اخیر از غفلت و بی توجهی ما به محصولات کشاورزی از جمله زعفران استفاده کرده و بازار را در اختیار گرفت. و حتی امروز بخش عمده ای از زعفران تولید ایران را با نام زعفران اسپانیایی می فروشند.


وی افزود: با توجه به اینکه زعفران متعلق به کشور ما است اما تاکنون موفق به ثبت جهانی این محصول به نام ایران نشدیم. میری خاطرنشان کرد: زعفران هنوز ثبت ژنتیکی به نام ایران نشده و اخیرا تلاش هایی برای ثبت جغرافیایی آن در حال اقدام است. این صادرکننده زعفران بیان داشت: متاسفانه در سال های اخیر کشور با محدودیت هایی مواجه شد که بخشی از مشتریان خود را از دست دادیم. به طوریکه در سال ۸۴ ، ما حدود ۲۲۰ تن صادرات داشتیم در حالیکه در حال حاضر کمتر از ۱۵۰ تن صادرات داریم. میری افزود: این مشکلات در نهایت باعث شد بسیاری از مشتریان ما به دنبال منابع دیگری برای تامین صادرات خود بوده و به مرور زمان سایر کشورهای صادرکننده زعفران جایگزین ایران شدند.


نایب رئیس شورای ملی زعفران تصریح کرد: برخی از کشورها مانند آمریکا برای ضربه زدن به ایران اعلام می کنند که حاضرند بازار ۴۰ تنی خودشان را در اختیار افغانستان قرار دهند در حالیکه افغانستان در مجموع توان تولید ۳ تن زعفران را دارد. وی افزود: در مثالی دیگر کشور هند با ایجاد تعرفه های ترجیحی برای افغانستان در مقابل تعرفه ۳۸ درصدی برای زعفران ایران رقابت ایران با سایر کشورها را سخت تر می کند.


میری تصریح کرد: مشکلات بین المللی همچنان در جای خودش باقی است و من فکر میکنم دولت اینقدر گرفتاری دارد که فرصتی برای توجه به ما وجود ندارد، وگرنه ما تمام این مسائل و مشکلات را سال هاست که پیگیری می کنیم. وی در خاتمه درباره روند تولید و صادرات زعفران در ۳ سال گذشته به تراز گفت: در طول این سال ها اگر چه روند تولید مان افزایشی بوده اما صادرات ما تقریبا چند درصدی کاهش داشته است.


ارسال دیدگاه