بازار عید یا بازار عزای اقتصادی؟!/پاسخ مطالبات مردم با وعده‌ای جدید توسط دولت/قیمت‌ها، زبان گویای عملکرد دولت
در روزهاي پاياني سال

بازار عید یا بازار عزای اقتصادی؟!/پاسخ مطالبات مردم با وعده‌ای جدید توسط دولت/قیمت‌ها، زبان گویای عملکرد دولت

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">آقای رئیس&zwnj;جمهور! مردم مطالبه دارند، مطالبه از وعده&zwnj;هایی که دادید و قول&zwnj;هایی که به آن&zwnj;ها عمل نکردید. آیا پاسخ به وعده&zwnj;هایتان را با وعده&zwnj;ای جدید، جامه عمل پوشاندید؟!<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ اسفندماه که می‌شود بازار خرید شب عید داغ می‌شود و ذهن والدین درگیر مخارج و هزینه‌های خرید شب عید می‌شود و بازارهای شلوغ و قیمت‌های جدید بعضی‌ها را از خرید پشیمان و بعضی را نیز در حین خرید، دلخور می‌کند. بااین‌همه آخر سال، ترافیک خرید شب عید در خیابان‌ها و مراکز خرید، شمارش معکوس شروع سال جدید را سرعت می‌بخشد.


در آستانه سال نو و به‌عبارت‌دیگر فرارسیدن بهار طبیعت و عید نوروز که در بین کشورهای همسایه و جهان و به‌ویژه کشورهای اسلامی به‌عنوان بزرگ‌ترین عید باستانی و کهن مسلمان مطرح است و ازاین‌رو برای برگزاری هر چه‌بهتر این آیین و جشن، هر خانواده ایرانی بیش از هر ایام دیگری برای تهیه لوازم ضروری برای برپایی این مراسم به یک و یا چند مرکز خرید مراجعه می‌کند که ممکن است این خریدهای عید نوروز برای برخی خانواده‌های ایرانی تا چند هفته ادامه داشته باشد.

سنت‌هایی از گذشته تابه‌حال برای فرارسیدن ایام نوروز وجود دارد که انگار بدون آن‌ها عید مزه‌ای ندارد، خرید کردن لباس نو و لوازم منزل، خانه‌تکانی، کاشتن سبزه، سفره هفت‌سین، عیدی دادن و دیدوبازدیدهای نوروزی از مهم‌ترین برنامه‌ها و سنت‌هایی است که هرساله انجام می‌شود.

تب‌وتاب خرید کردن این روزها به اوج خود رسیده که در این میان کودکان شور و شوق خاصی را برای عید و خرید لباس‌های نو دارند. کودکانی که بالا و پایین می‌پرند و به پدر و مادر رنگ لباس‌های موردنظر را پیشنهاد می‌دهند، شادی و بوی عید را می‌توان در چشمان این کودکان احساس کرد.

چند سالی است که آن‌قدر از گرانی سخن گفته و نوشته‌شده است و هراس از روند صعودی قیمت‌ها هشدار داده‌شده است که گوش مردم از داستان تکراری آن پر است. اگرچه مردم امیدوار بودند که وعده صد روزه رئیس‌جمهور برای کاهش نرخ تورم و گرانی‌ها تحقق یابد اما ظاهراً نوروز امسال نیز تورم دست‌بردار خانواده‌های ایرانی نیست و داستان گرانی همچنان ادامه دارد.

* بازار شب عید در تنکابن

بازار شب عید در تنکابن این روزها حال و هوای عید به خود نگرفته است، زیرا رونقی را در خود نمی‌بیند و عملاً فروش و رونق تفاوتی با ماه‌های قبل در تنکابن ندارد.

اما وقتی بیشتر در میان مردم همراه می‌شوی خواهید دید که اکثر قریب به‌اتفاق تنها از کنار مغازه‌ها و اجناس و اقلام می‌گذرند و کمتر کسی مشغول خرید نوروزی است.

ماجرا را که از برخی از مردم جویا شدیم به این نتیجه رسیدیم که کاهش قدرت خرید باعث شده تا کمتر کسی بتواند این روزها برای خود و یا خانواده‌اش خرید کند.

حتی اگر این روزها به‌خصوص عصرها، سری به بازار شهر تنکابن بیندازید از شورونشاط آخر سال و خریدهای نوروزی خبری نیست و روند وضعیت بازار با ماه‌های قبل هیچ تفاوتی ندارد.

از طرف دیگر، گرانی‌های اخیر برخی اجناس و اقلام نیز باعث آن شده تا مردم توانی برای خریدهای ایام عید خود نداشته باشند و خرید نکردن را بر خرید کردن ترجیح دهند و همین باعث شده تا مراکز فروش خالی باشند. مردم بر این عقیده هستند که دولت به‌کلی مقوله اقتصاد را به فراموشی کامل سپرده است و تنها راه‌حل این مشکل را در برجام می‌بیند.

* قیمت‌های بازار شب عید، مغایر با نتایج برجام است

یکی از همشهریان مستقر در بازار در این مورد به خبرنگار ما گفت: قیمت‌های شب عید امسال، برای خرید هیچ تفاوتی نکرده و بیشتر هم شده است.

وی که به همراه فرزندش جهت خرید مایحتاج ضروری خانواده به محل برپایی دوشنبه‌بازار تنکابن آمده بود، بر این مهم تأکید کرد: که این افزایش قیمت‌ها از ماه‌ها قبل برای شب عید کلید خورده به‌طوری‌که مثلاً قیمت موز در شهر ایلام تا دو ماه قبل نزدیک به 30 هزار ریال بوده که الآن از 50 الی 60 هزار ریال سر درآورده است.

این شهروند تنکابنی قیمت‌های شب عید را مغایر با نتایج برجام که از سوی رئیس‌جمهور اعلام‌شده بود، می‌داند و معتقد است که بعد از برجام دیگر افزایش قیمت‌ها آن‌هم در بازار عید معنا ندارد. وی خواهان نظارت بیشتر دستگاه‌های مرتبط با این موضوع شد به‌طوری‌که در مغازه قیمت یک جنس با مغازه کنار خودش تفاوت دارد.

جوانبخت از دیگر شهروندانی است که برای خرید لباس دخترش به بازار آمده است. در راستای تکمیل گزارش خود با وی هم‌کلام شده و نظر او را جویا می‌شوم. او می‌گوید: مغازه‌ها به‌خصوص صنف پوشاک بر سر قیمت‌ها با یکدیگر اختلاف‌نظر دارند و قیمت‌هایی که نسبت به دو ماه قبل حدود سه برابر افزایش دارند را بر روی اجناس نصب‌کرده‌اند.

وی ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه بیشترین تقاضا برای خرید پوشاک از طرف بچه‌ها است ولی متأسفانه، لباس بچه‌ها متناسب با جنس ارائه‌شده نیست و تولیدکنندگان پوشاک قیمت لباس بچه‌ها را بالابرده‌اند و حتی می‌شود گفت که نسبت به پوشاک بزرگ‌سالان گران‌تر است.

وی بیان کرد: درحالی‌که مسئولان در رسانه‌ها و تلویزیون‌ اعلام می‌کنند که بر قیمت بازار نظارت داریم و با متخلفان برخورد دارند چرا در بازار این اتفاق صورت نمی‌گیرد و فروشندگان هر قیمتی را که اراده کرده، اعلام می‌کنند.

این شهروند در پاسخ به این سؤال که آیا تورم کاهش‌یافته است یا خیر؟ می‌گوید: ما هنوز از کاهش تورم چیزی احساس نکردیم، قدرت خریدمان کم شده و نظارتی هم در بازار دیده نمی‌شود.

یکی دیگر از همشهریان ارومیه‌ای که در بازار در حال خرید است می‌گوید: قیمت‌ها نسبتاً گران است و مردم قدرت خرید ندارند و با آن پول کم نمی‌شود خرید شب عید انجام داد.

وی در ادامه می‌گوید: تنوع اجناس و کیفیت نسبت به قیمت‌ها خوب نیست. با این قیمت‌ها می‌توان کالاهای بهتر وارد بازار کرد مردم هم دنبال ارزانی می‌گردند.

یک شهروند تنکابنی با اشاره به نیاز مردم به آجیل شب عید نیز گفت: مردم مجبور هستند آجیل و میوه شب عید را به هر قیمتی خریداری کنند اما امسال بنا به گفته‌های شهروندان آجیل نیز نسبت به چند ماه قبل گران‌تر شده است.

جایگاه کالاهای تولید داخل در سبد شب عید خانوارها، از دیگر مباحثی است که با شهروندان در میان گذاشتیم.

حسینی در پاسخ به این سؤال اظهار کرد: مردم به دنبال ارزانی و کیفیت هستند و هر جنسی که ارزان‌تر باشد و دارای کیفیت بهتر باشد، از آن استفاده می‌کنند.

گفتنی است اغلب شهروندان بر این مهم که قیمت‌ها نسبت به گذشته گران‌تر شده و هیچ‌گونه ثبات در قیمت‌ها وجود ندارد، اتفاق‌نظر داشته و معتقدند اغلب مردم توان خرید اجناس لوکس و غیرضروری که در رتبه‌های دوم و سوم نیاز خانوار قرار دارند را ندارند، مگر کالاهایی که فقط نیاز اساسی آنان است.

* مسئولان به فکر باشند

ساکنین روستاهای دور یا نزدیک شهرستان تنکابن نیز در این ایام به‌منظور تأمین مایحتاج خانواده در ایام عید، روانه بازار شده‌اند.

پدر به همراه همسر و دو فرزند دختر و پسر و عروس خود مشغول مقایسه قیمت اجناس در بازار هستند. علت را جویا می‌شوم، با لحنی سرشار از خستگی و ناراحتی به مراسم عروسی تنها فرزند پسر خود در تعطیلات عید نوروز امسال اشاره می‌کند. سری تکان می‌دهد و به پسر و عروس خود خیره می‌شود، آهی کشیده و ضمن انتقاد شدید از گرانی موجود در بازار، می‌گوید: در طی این سی و اندی سال پس از پیروزی انقلاب، هرگاه نیاز به حضور مردم در میدان‌ها جنگ، راهپیمایی، انتخابات و... بود، مردم باجان و دل به ندای مسئولین نظام لبیک گفتند درحالی‌که مسئولان ذره‌ای به فکر ملت نیستند.

وی ادامه داد: با آمدن دولت روحانی امیدوار بودیم که دوران گران شدن کالاها به پایان رسیده و در ادامه نیز با توافق هسته‌ای کشورمان دل‌خوش رونق اقتصادی و بهبود وضع معیشتی و ارزانی اجناس در بازار بودیم.

وی از گران شدن 10 الی 20 درصدی قیمت اغلب اجناس موردنیاز خانواده در طی شش ماه اخیر ابراز نارضایتی کرد و گفت: 6 ماه و مصادف با اوج خبرهایی که از توافق هسته‌ای کشورمان به گوش می‌رسید قصد خرید چند قلم کالا برای پسرم را داشتیم و به توصیه دوستان و اقوام مبنی بر کاهش قیمت اجناس در طی ماه‌های آینده و در پی به سرانجام رسیدن مذاکرات، ما نیز صبر پیشه کردیم. امروز پس از شش ماه از آن ایام به‌قصد خرید کالا روانه بازار شدیم و در کمال ناباوری با افزایش خیره‌کننده بسیاری از کالاها به نسبت روزهای پیش از مذاکرات هسته‌ای روبرو شدیم.

پدر خانواده تصریح کرد: مسئولان ازیک‌طرف جوانان را به ازدواج و داشتن فرزند بیشتر توصیه می‌کنند و از سوی دیگر هیچ نظارتی برگرانی اجناس در بازار ندارند، آیا مسئولین فکر نمی‌کنند که یک جوان با درآمد ناچیز کارگری که حتی جوابگوی نیازهای شخصی خود نیز نیست چگونه مایحتاج یک زندگی متأهلی را تأمین کند؟!

وی به جهش قیمتی اجناس هم‌زمان با آغاز بازار شب عید اشاره کرد و گفت: مسئولان باید به فکر مردم باشند و قدم‌هایی را در این راستا بردارند.

وی ادامه داد: مثلاً خانواده‌ای که پنج الی شش فرزند دارد، باید چه‌کار کند؟ با این گرانی‌ها نمی‌تواند برای آن‌ها اقدام به خرید لباس کند. بنده تاکنون نتوانسته‌ام برای فرزندانم خریدی داشته باشم و منتظر این هستیم که یارانه نقدی این ماه پرداخت شود.

این شهروند تنکابنی از رسانه‌ها خواست، خواسته‌های مردم در این ایام را به گوش مسئولان برسانند تا شاید قیمت اجناس پایین آمده و کمتر به مردم فشار آید.

* تورم نه‌تنها بهبود نیافته، بلکه بیشتر هم شده است

در ادامه تهیه این گزارش به سراغ مغازه‌داران سطح شهر رفتیم تا نظر آن‌ها را در خصوص وضعیت بازار شب عید تنکابن، جویا شویم.

رضانژاد از فروشندگان پوشاک و البسه مردانه شهر تنکابن دراین‌باره به خبرنگار ما گفت: استقبال مردم برای خرید شب عید بسیار کم شده است و این مشکل به وضعیت اقتصادی برمی‌گردد که دولت باید فکری برای آن کند.

این فروشنده لباس، قدرت خرید مردم تنکابن نسبت به سال‌های گذشته را کمتر از نصف عنوان کرده و افزود: در شرایطی که بازار هیچ شباهتی به بازار شب عید ندارد در پاسخگویی به طلبکارانم هم با مشکلات بسیاری مواجه شده‌ام به‌طوری‌که جنسی را که باقیمت 380 هزار ریال تهیه‌شده و برای سود به قیمت 400 هزار ریال تبدیل‌شده، مجبور شدیم که به زیر قیمت یعنی 350 هزار ریال عرضه کنیم.

وی گفت: امسال با توجه به گرمای هوا در فصل پائیز و زمستان با رکود بازار فروش البسه زمستانی مواجه شدیم ولی امیدوار بودیم بازار ضعیف پائیز و زمستان در روزهای باقی‌مانده به عید نوروز جبران شود که متأسفانه تا بدین لحظه خبری از رونق بازار مشاهده نمی‌شود.

آنچه از گفته‌های مردم استنباط می‌شود این است که دستگاه‌های ذی‌ربط باید در این روزهای پایانی سال نظارت‌ها را ازآنچه هست، بیشتر کنند.

اگرچه در شهرستان تنکابن این روزها مردم فقط از کنار مغازه‌ها گذر می‌کنند، اما بسیاری از حامیان سیاست‌های دولت تدبیر امیدوارند که در آینده‌ای نزدیک با ارائه تدبیرهایی از این وضعیت خارج شوند. امیدهایی که در پی وعده اخیر حسن روحانی مبنی بر رونق اقتصادی در سال 95، دوچندان شد.

«در برنامه من علاوه بر برنامه‌های میان‌مدت برای حل مشکلات برنامه کوتاه‌مدت یک ماه و 100 روزه وجود دارد»

این بخش‌هایی از گفت‌وگوی حسن روحانی در برنامه تلویزیونی، پیش از انتخابات است. ‌جایی که کاندیدای آن روزهای انتخابات و رئیس‌جمهور این روزهای ایران به مردم وعده داده بود که برنامه‌ای 100 روزه برای حل مشکلات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ...دارد.

با وضع موجود و مروری برنشست‌های خبری و گزارش‌ها رئیس‌جمهور از روند فعالیت‌ها و وضعیت اقتصادی کشور به‌راحتی می‌توان فهمید که دیگر حرف‌هایی درباره خالی بودن خزانه و طبیعی بودن گرانی‌ها و افزایش تورم از دولت تدبیر و امید، معمولی و عادی است و تا تحقق وعده جدید جناب آقای روحانی مبنی بر رونق و شکوفایی اقتصادی کشور در سال 95 مردم نباید انتظار بهبود وضعیت معیشتی خود را در این روزهای پایانی سال داشته باشند و با آغوش باز گرانی‌ها و وضعیت وخیم اقتصادی را به جان بخرند!

اما آقای رئیس‌جمهور! مردم مطالبه دارند، مطالبه از وعده‌هایی که دادید و قول‌هایی که به آن‌ها عمل نکردید. آیا پاسخ به وعده‌هایتان را با وعده‌ای جدید، جامه عمل پوشاندید؟!

گزارشی از محمد صالح دادخواه

مرجع: تنکابن 24


ارسال دیدگاه