به گزارش مازند اصناف؛ هنوز جمله معروف حسن روحانی در گزارش اقتصادی ۱۰۰ روزه از یادها نرفته است.۱۰۰ روزی که البته قرار بود مشکلات اقتصادی در آن حل شود اما تبدیل به گزارشی در انتقاد به عملکرد اقتصادی دولت قبلی شد. حسن روحانی در آن روزها درباره اشتغال زایی در دولت احمدی نژاد گفته بود: «دولت قبل شغل ایجاد کرد، اما برای چینیها.»
این انتقادات اما بارها و بارها به گونه های مختلف از سوی نزدیکان حسن روحانی تکرار شد. به عنوان مثال اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی در این خصوص گفت: « طی چند سال گذشته ۷۰۰ میلیارد دلار پول نفت ملت ایران هزینه شد بدون آنکه میزان اشتغال و تولید در این کشور افزایش پیدا کند و تنها باعث گردید تا اشتغال در کشورهایی نظیر چین رونق پیدا کند».
با این حال اما دولت یازدهمی هم با گذشت نزدیک به ۳ سال از حیات دولت نشان داده اند، علاقه خاصی به مبادلات اقتصادی با چشم بادامی هایی دارند که همواره در پی قبضه کردن بازارهای اقتصادی در سراسر دنیا هستند. درواقع انتقادات مقامات ارشد دولت از اشتغالزایی دولت احمدینژاد برای چینیها در حالی است که آمار گمرک نشان میدهد واردات از چین در دولت فعلی به مراتب بیش از دولت گذشته است و واردات از چین نه تنها کم نشده بلکه درهای واردات برای کشورهای دیگر هم باز هم است و حتی بیم آن می رود در دوران پس از تحریم، با باز شدن دروازه تجارت جهانی به سوی ایران، واردات کالاهای لوکس و کالاهایی که امکان تولید آن در کشور وجود دارد بیشتر و بیشتر شود و تولید و صنعت کشور را به قهقرا ببرد. کار به جایی رسیده است که بر اساس آخرین آمار جوراب و ساپورت نیز از کشورهایی مانند چین و سوییس وارد کشور می شود و این در حالی است که جوراب های تولدی ایران بسیار با کیفیت هستند.
آمار ورود جوراب و ساپورت به کشور!
بنا بر آمار رسمی منتشر شده، كشورهاي سوئيس، چين و امارات متحده عربي در ۱۰ ماهه سال ۹۴ نخستين كشورهاي مبدأ واردات انواع جوراب و ساپورت و كشورهاي عراق، تركمنستان و افغانستان نخستين كشورهاي مقصد صادرات انواع جوراب و ساپورت از ايران هستند.
اطلاعات مربوط به تجارت انواع جوراب و ساپورت با شرح تعرفه «جوراب شلواري، جورابهاي زنانه، جورابها، ساير جورابآلات شامل جورابآلات تراكمي درجهبنديشده (براي مثال جورابهاي واريس) و پايپوشها بدون به كار بردن كفه، كشباف يا قلاببافيشده» و كد تعرفه ۶۱۱۵ در آمارهاي رسمي گمرك به ثبت ميرسد.
بررسي جزئيات تجارت اين محصول نشان ميدهد در مدت يك دهه اخير واردات جوراب به ايران چهار برابر شده و صادرات آن به اندكي بيشتر از نصف، كاهش يافته است. به عنوان مثال، در سال ۹۲ معادل ۱۸۷ هزار دلار و در سال ۹۳ معادل ۳۴۸ هزار دلار جوراب و ساپورت وارد ايران شده است. در ۱۰ ماهه سال ۹۴ نيز واردات اين محصول به ايران به ميزاني معادل ۴۴۹ هزار دلار رسيده است. نخستين مبدأ واردات جوراب و ساپورت به ايران در سال ۸۵ كشور آلمان و در سال ۹۴ كشور سوئيس بوده است. در سالهاي ۸۶ تا ۹۳ نيز كشور چين نخستين مبدأ واردات جوراب و ساپورت به ايران بوده است و به این ترتیب است که واردات انواع جوراب به کشور ادامه دارد!
چین همچنان اول در واردات
از سوی دیگر آمار نشان می دهد که در ۳ ماه اول سال جاری تقریبا یک چهارم درآمد نفتی دولت صرف واردات کالا از چین شده است. مطابق آمار گمرک، در سهماهه اول امسال میزان واردات کالا از چین ۲٫۶ میلیارد دلار بوده است. از سوی دیگر بر اساس آمار بانک مرکزی، در همین مدت، درآمد نفتی دولت (صادرات نفت و گاز) ۱۰٫۶ میلیارد دلار اعلام شده است. نسبت این دو رقم بیانگر آن است که در فصل بهار امسال تقریبا یک چهارم (۲۵ درصد) مجموع درآمد نفتی کشور صرف واردات کالا از چین شده است این در حالی است که در دولت دهم به طور میانگین ۶٫۵ درصد از درآمد نفتی کشور صرف واردات اجناس چینی شده بود.
از سوی دیگر، در ده ماه اول امسال، وابستگی تجاری ایران از لحاظ میزان واردات از چین به بالاترین رقم در یک دهه اخیر رسید و در این مدت ۸.۵ میلیارد دلار کالاهای چینی وارد شده و رقم ۲۵.۱ درصد وابستگی وارداتی به چین، بالاترین نسبت در دهه اخیر محسوب میشود. آمار گمرک نشان میدهد در ده ماه نخست سال جاری ۲۵.۱ درصد از واردات ایران را کالاهای چینی به خود اختصاص دادهاند. در این مدت ۳۳.۸ میلیارد دلار کالا از خارج به ایران وارد شده که ۸.۵ میلیارد دلار آن کالاهای چینی بوده است.
در طول هشت سال دولت های نهم و دهم که بارها به علت واردات از چین مورد انتقاد دولتمردان فعلی قرار گرفته، نسبت واردات از چین به کل واردات کشور ۹.۴ درصد بود.
این در حالی است که در دولت یازدهم نسبت واردات از چین به کل واردات کشور به ۲۲.۹ درصد افزایش یافته است. این نسبت در سال اول دولت یازدهم (۹۲) ۱۹.۷ درصد بود که در سال گذشته به ۲۳.۹ درصد افزایش یافته و آن طور که آمارها نشان میدهد در ده ماه سال جاری به رکورد ۲۵.۱ درصد افزایش یافته است.
هر چند عملکرد دولت نهم و دهم نیز در خصوص گستردگی واردات از چین و اصلا واردات از سایر کشورها قابل دفاع نیست اما نکته مهم اینجاست که چرا با وجود این همه انتقاد گسترده به واردات از چین هنوز این رویه در دولت یازدهم ادامه دارد؟ از سوی دیگر، سفر رئیس جمهور چین، شی جین پینگ به دعوت روحانی به کشور و قرارداهای جدید به این کشور، این مساله را تداعی می کند که چین همچنان در بازار ایران ماندگار است و این تولید و صنعت کشور است که رو به نابودی می رود.
منبع: فردا
ارسال دیدگاه