به گزارش مازند اصناف؛ استان مازندران در تولید مرکبات در کشور شاخص است، چراکه به لحاظ میزان تولید در سطح و کیفیت، تنوع و همچنین طعم و مزه مرکبات مقام اول را در کشور به خود اختصاص داده است.
معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: زیربخش باغبانی یکی از مهمترین زیربخشهای کشاورزی است که از نظر مقدار، تنوع تولید، ارزش غذایی محصولات تولیدی و جایگاه صادراتی از اهمیت بالایی برخوردار است.
محمدعلی طهماسبی با بیان اینکه ایران یکی از مراکز مهم تنوع گیاهی و منشاء پیدایش بسیاری از درختان میوه در جهان است، افزود: این کشور منطقهای مناسب و مهم برای تولید و پرورش میوههای مختلف در دنیاست.
وی ادامه داد: موقعیت جغرافیایی کشور در نیمکره شمالی، پراکنش رشته کوههای البرز و زاگرس در بخشهای شمالی، جنوبی و غربی و وجود زمینهای مساعد با ارتفاعات مختلف از سطح دریا، شرایط مساعدی را برای تولید انواع میوه های سردسیری و گرمسیری فراهم کرده است.
طهماسبی خاطرنشان کرد: وجود شرایط خاص اقلیمی در ایران مانند هوای نیمهخشک و گرم در تابستان و اختلاف زیاد بین دما در شب و روز در اواخر تابستان و اوایل پاییز در کنار نیروی انسانی مجرب، سببشده تا محصولات باغبانی در این سرزمین از کیفیت، ارزش غذایی و دارویی بالایی برخوردار بوده و ارزآوری مناسبی داشته باشد.
* 65 درصد صادرات به بخش باغبانی اختصاص دارد
معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: محصولات باغبانی در گسترهای حدود 2 میلیون و 600 هزار هکتار با تولید بیش از 16 میلیون تن تولید و با سرانه تولید 200 کیلوگرم میوه در سال، در استانهای کشور تولید و عرضه میشود.
وی گفت: در حال حاضر ایران از لحاظ تولید پسته، زعفران، انار و گیلاس در جهان دارای مقام اول بوده و در تولید سایر محصولات باغی مانند مرکبات، خرما، زردآلو، گردو، بادام، انجیر، فندق، سیب، انگور و میوههای هستهدار رتبه دوم تا دهم جهان را داراست.
طهماسبی ادامه داد: برخی محصولات باغبانی کشور مانند مرکبات، پسته، زعفران، زرشک، انار و برخی از گیاهان دارویی دارای ارزش اقتصادی، صادراتی و ارزآوری بالایی هستند.
معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: زیربخش باغبانی از نظر صادرات حدود 65 درصد میزان صادرات سالانه بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است.
* مازندران بیشترین سطح زیرکشت مرکبات کشور را داراست
وی تصریح کرد: مرکبات یکی از محصولات عمده باغی ایران است که براساس آمارنامه سازمان خواروبار جهانی (FAO) در سال 2012 از لحاظ میزان تولید بعد از کشورهای چین، برزیل، آمریکا، هند، مکزیک و اسپانیا دارای رتبه هفتم و از لحاظ سطح زیرکشت رتبه هشتم را به خود اختصاص داده است و از لحاظ میزان تولید سرانه دارای رتبه پنجم است.
طهماسبی با اعلام اینکه سطح زیرکشت مرکبات کشور در سال 92 بالغ بر 275 هزار هکتار بوده است، خاطرنشان کرد: مازندران با حدود 40 درصد سطح زیرکشت مرکبات بیشترین سطح را در کشور داراست و استانهای فارس، منطقه جنوب کرمان، هرمزگان، گیلان و کرمان به ترتیب مقامهای بعدی را به خود اختصاص دادهاند و در مجموع 90 درصد از سطح زیرکشت مرکبات کشور در این استانها قرار دارد.
معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه میزان تولید مرکبات کشور در سال 92 حدود 4 هزار و 290 هزار تن بوده است، گفت: بیشترین مقدار تولید مرکبات مربوط به مازندران با 45 درصد تولید بوده است.
وی ادامه داد: استانهای فارس، جنوب کرمان، هرمزگان، گیلان و کرمان به ترتیب مقامهای دوم تا ششم را به خود اختصاص دادهاند که در مجموع 95 درصد تولید مرکبات کشور را دارا هستند.
طهماسبی اظهار کرد: باتوجه به توانمندیهای کشور در تولید محصولات داخلی و سرمایهگذاری انجامشده در زیربخش باغبانی، سیاست معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی حمایت از تولید داخلی و جلوگیری از واردات میوه، بهویژه مرکبات است که انجام این مهم از طریق برنامهریزی و سرمایهگذاری مناسب برای تولید نهال سالم، اصلاح باغهای مسن، تأمین و تکثیر ارقام جدید، ایجاد تنوع و طولانی کردن زمان برداشت محصول است.
* 30 درصد ارزش تولیدات کشاورزی استان مربوط به مرکبات است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: مرکبات محصول غالب تولیدی مازندران است که سهم بسزایی در گردش اقتصادی استان دارد.
دلاور حیدرپور ادامه داد: مازندران با تولید 2 میلیون و 200 هزار تن انواع مرکبات، رتبه نخست تولید این محصول را در کشور از آن خود کرده است.
وی با بیان اینکه حدود 30 درصد ارزش تولیدات کشاورزی استان مربوط به مرکبات است، گفت: باغداران مازندرانی در سالهای اخیر با بهرهگیری از آموزش روشهای نوین تولید مرکبات، تولیدات با کیفیت و کمیت مطلوبی داشتهاند که در بهبود درآمد اقتصادی خانوار موثر بوده است.
* جشنواره مرکبات، تولید مطابق با استاندارد صادراتی را رقم میزند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران خاطرنشان کرد: تولید خوب و باکیفیت مرکبات، زمینهای برای صادرات این محصول بهویژه به کشورهای حوزه دریای خزر فراهم کرده است که در این میان آمادهسازی زیرساختهای صادرات مرکبات به این کشورها به عاملی بسیار مهم و تأثیرگذار در این حوزه تبدیل شده است، بهطوری که با شکلگیری این زیر ساختها، صادرات این محصول رشد چشمگیری به خود میگیرد و چرخ اقتصادی استان را به گردش میاندازد.
حیدرپور یادآور شد: برگزاری جشنواره ملی مرکبات فرصت مناسبی است تا همه عوامل در کنار هم، دست در دست هم با همفکری و تعامل، نسبت به تولید با کیفیت مطابق با استانداردهای صادراتی اقدام کنند تا شاهد افزایش صادرات این محصول ارزشمند به خارج از کشور باشیم.
وی اضافه کرد: بهطور حتم افزایش صادرات این محصول، باغداران، تولیدکنندگان، ذخیرهسازان، تجار و بازرگانان و صادرکنندگان مرکبات از منافع اقتصادی خوبی بهرهمند شده و بهبود اوضاع اقتصادی استان نیز رقم میخورد.
مرکبات یکی از محصولات استراتژیک مازندران است که انتظار میرود مرکبات تولیدی استان بهدلیل آورده مناسب به کشورهای نیازمند صادر شود و تمامی مسئولان استانی دست به دست هم دهند و طرح مناسبی برای صادرات این محصول اتخاذ کنند تا شاهد افزایش درآمد اقتصادی کشاورزان و تولیدکنندگان باشیم.
فارس
ارسال دیدگاه