به گزارش مازنداصناف وحید شقاقی شهری؛عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اقتصادی در مورد تاثیرات بنگاه داری بانک ها بر تداوم رکود اقتصادی در کشور به خبرنگار تراز گفت: متاسفانه اتفاقی که امروز در نظام بانکی ما افتاده است این سیستم به دلیل اینکه بتواند پاسخگوی نرخ سود بالا به سپرده گذاران باشد باید به سمت حضور در بخش های غیر مولد برود. به عبارتی نظام بانکی ما عادت کرده است سپرده های مردم را به سمت بخش های غیرمولد هدایت کند.
وی افزود: نظام بانکی ما راحت ترین و بدون ریسک ترین تصمیم را که رفتن سپرده ها به سمت بازار دلالی است انتخاب کرده؛ یکی از مصادیق آن سرازیر شدن سپرده های مردم به سمت بازار مسکن در آشفته بازار چند سال اخیر بود.
این اقتصاددان تصریح کرد: الان در برخی از بانک ها بالای ۵۰ درصد سپرده های مردم به خاطر رکود در بازار مسکن بلوکه شده و نمی تواند به سمت تولید برود.متاسفانه نظام بانکی و بانک مرکزی ما نتوانسته اند راهبرد مشخصی را برای حمایت از تولید و هدایت صحیح منابع در جهت تولید داشته باشند.
وی این موضوع را یکی از ضعف های بنیادین نظام بانکی دانسته وافزود: در سال های اخیر سپرده های مردم به سمت بنگاه داری تحت سیطره نظام بانکی رفته و از طریق این کانال به سمت دلالی رفته است. اخیرا هم بانک ها به دلیل نظارت ضعیف بانک مرکزی شروع به بیمه داری کرده اند که از اتفاقات عجیب وخطرناک است.
شقاقی شهری در مورد وظایف بانک مرکزی در این رابطه گفت: مهمترین وظیفه بانک مرکزی نظارت بر کلان نظام بانکی و سالم سازی این نظام است. درحال حاضر نظام بانکی ما به سیستم دلالی آلوده شده و برای اقتصاد ما تعیین تکلیف می کند و بانک مرکزی که عملا وظیفه اش مدیریت، نظارت و هدایت نظام بانکی است نمی تواند هیچ گونه نقشی ایفا کند همین باعث شده است منابع مردم در بخش های دلالی قفل شده و یک سری از بانک های ما عملا ورشکسته هستند.
این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: کاهش نرخ سود بانکی عملا در اقتصاد ما به این راحتی نیست ازآنجا که بانک ها برای دادن سودهای بالا به سپرده گذاران تعهد دارند در مقابل کاهش نرخ سود مقاومت می کنند. از طرفی اگر نرخ سود کاهش یابد به دلیل ساختار غیر شفاف اقتصاد ایران باز تقاضای کاذب ایجاد شده و باتوجه به فساد و رانتی که در اقتصاد ایران وجود دارد تسهیلات به سمت تولید نخواهد رفت.
وی در مورد دامن زدن دولت ها به این مسئله خاطر نشان کرد: متاسفانه همان طور که می دانید ۴۳ درصد واگذاری ها در دولت گذشته در قالب رد دیون بود که بخشی از این رد دیون متعلق به بانک ها بود.
شقاقی ادامه داد: اصلی ترین مقصر این نابه سامانی ها بانک مرکزی به دلیل عدم نظارت صحیح بر بانک ها بوده است و با وضعیت موجود در شورای پول و اعتبار و ضعف نظارتی بانک مرکزی، نظام بانکی ما خودسرانه به سمت بخش های غیرمولد و دلالی رفته است.
تراز
ارسال دیدگاه