به گزارش مازنداصناف محسن جلالپور در اینستاگرام خود مطلبی با عنوان «کوچک را زیبا کنیم»، منتشر کرد که در آن آمار صنایع کوچک و متوسط را تحلیل کرده که متن آن در ذیل می آید.
چقدر خوب است که در تقویم هایمان روزهایی را می بینیم که به نام صنعت و کارآفرینی و اقتصاد مزین شده است. مثل امروز که روز حمایت از صنایع کوچک است.
«کوچک زیباست» کتابی است به قلم ارنست اف. شوماخر. من این کتاب را چندسال پیش خوانده ام . نویسنده می خواهد بگوید مهمترین وظیفه بشر یافتن راهی برای رهایی از بنبست اقتصاد است. نمیخواهم بگویم اقتصاد ایران در حال حاضر در بن بست گرفتار آمده اما قطعا می گویم اقتصاد ایران امروز زیبا نیست چون صنایع کوچک آن دل مرده و افسرده اند.
روزگاری نه چندان دور در این کشور هزاران بنگاه صنعتی کوچک فعال بوده است اما هزاران واحد زیبای کوچک اقتصاد ما غیر فعالند. یعنی نفس نمی کشند و نیمی از بنگاه های باقی مانده با ظرفیت های پایین فعالیت می کنند.
حال که در هوای پس از تحریم نفس می کشیم و نیاز به تنفس دوباره داریم، بیایم فرصتی دوباره به صنایع کوچک بدهیم. قوانین را تغییر دهیم و برای توسعه صنايع كوچك برنامه ریزی کنیم. کشورهایی که در این زمینه موفق بوده اند، موانع را برداشته اند و برای حرکت صنایع کوچک قوانین خاصی نوشته اند. مثلا در ایتالیا به آسانی می توان بنگاههای خانوادگی و حتی تکنفره ایجاد کرد و چرا ما این همه مانع را می بینیم و برنمی داریم.
واقعیت این است که ما انتظار حمایت نداریم. در سال های گذشته معمولا حمایت منجر به نتایج فاجعه باری از جمله اتلاف منابع و ناکارآمدی بنگاه ها شده است. با این حال از دولت می خواهیم موانع موجود را بردارد. صنايع كوچك مثل سفرههای کوچک خانوادگی هستند. سفره هایی که با نان وپنیر وسبزی می توان پهن کرد. صنایع کوچک نیاز به سرمایه کلان ندارند با این حال به شدت اشتغالزا هستند و امكان ايجاد آنها در اكثر مناطق كشور وجود دارد. حال که خشکسالی در حال به هم زدن معادلات در بخش کشاورزی است، صنایع کوچک می توانند سهم مهمي در جلوگيري از مهاجرت به كلان شهرها داشته باشند.
با این حال من معتقدم بنگاههای کوچک و متوسط در آینده ای نزدیک در ایران گسترش قابل توجهی خواهند داشت. تعداد SME ها در حال حاضر زیاد نیست ولی ظرفیت ایجاد بنگاه های بیشتری وجود دارد. در حال حاضر تعداد ۸۱ هزار واحد صنعتی کوچک و متوسط در کشور وجود دارد که از این تعدا ۱۴ هزار واحد به طور کامل متوقف هستند. ۲۲ هزار واحد با ظرفیت زیر ۵۰ درصد و ۲۴ هزار واحد با ظرفیت ۵۰ تا ۷۰ درصد و ۲۱ هزار واحد با ظرفیت بیش از ۷۰ درصدمشغول فعالیت هستند.
من امیدوارم در فضایی که بعد از تحریمها به وجود آمده، بتوانیم تحولی تازه در فعالیت این بنگاه ها ایجاد کنیم. مثلا اگر بتوانیم بین صنایع کوچک خود با صنایع کوچک کشورهای همسایه ارتباط برقرار کنیم، کار بزرگی کرده ایم.
اخیرا گزارشی در باره فعالیت صنایع کوچک خواندم که به نظرم نتایج قابل توجهی داشت. نتایجی که می تواند به ما کمک کند تا بستر مناسب تری برای صنایع کوچک ایجاد کنیم.
نتایج این گزارش نشان می دهد که صنایع کوچک با لحاظ کردن چهار شرط میتوانند موفق عمل کنند. شرط اول رقابت است و این گزارش تأکید دارد که SME ها باید برای تغییر، با یکدیگر رقابت کنند. شرط دوم، تمرکز روی فرصتهاست. تلاش در راستای نوسازی و نوآوری شرط سوم است و در نهایت، شرط چهارم محور قرار دادن تربیت نیروی انسانی است. با تمرکز بر این چهار محور امکان فعالیت SMEها، بدون نیاز به وصل شدن به شرکتهای بزرگ فراهم و رقابت در دنیای امروز میسر میشود. به نظر میرسد در ایران باید کاری کنیم که SMEها به این چهار ویژگی دست یابند.
منبع: اقتصاد نیوز
ارسال دیدگاه