به گزارش خبرنگار مازنداصناف دکتر مرتضی هاشم پور که اهل سوادکوه و از مدیران با سابقه دولتی در استان و کشور است طی مراسمی در سالن همایش های صدا و سیما به عنوان ((مدیر شایسته ملی)) برگزیده و مفتخر به دریافت تندیس و لوح تقدیر شد.
وی در دهم تیر ماه سال گذشته نیز در گرامیداشت روز ملی صنعت و معدن به عنوان برگزیده سه دهه مدیریت جهادی در کشور نشان افتخار دریافت نمود همچنین در اردیبهشت سال 1393 ایشان در اجلاس کشوری مدیریت یکی از چهره های مدیریت نوین ملی به شمار آمد.
دکتر مرتضی هاشم پور حدود هفتاد ماه در استان مازندران مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی استان ، رئیس سازمان صنایع و معادن استان و پس از ادغام وزارتین بازرگانی و صنایع به عنوان نخستین رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت مازندران منصوب و به دفعات مورد تقدیر و تشویق استانداران وقت قرار گرفت.
نامبرده افزون بر سوابق موثر مدیریتی در حوزه های مختلف اقتصادی و صنعتی و تجاری ، چندین سال در سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور به عنوان مدیر کل و حتی معاون کل سازمان که چندین مدیر کل زیر مجموعه آن معاونت بوده است خدمات صادقانه ای ارائه نمود.
مدیریت عامل شرکت فولاد ایران و مدیر عامل شرکت احداث صنعت ایران از جمله دیگر جایگاه های مدیریتی ایشان می باشد.
خاطر نشان می شود دکتر مرتضی هاشم پور در دولت های گذشته به دفعات از سوی رئیس جمهور و چندین وزیر مورد تقدیر کتبی نیز قرار گرفت.
گفتنی است در دومین اجلاس کشوری مدیران شایسته ملی ، دکتر مرتضی هاشم پور به عنوان برگزیده (( مدیر شایسته ملی )) به ایراد سخنرانی نیز پرداخت که بصورت مختصر با توجه به اهمیت موضوع سخنرانی ایشان که در سالن همایش های بین المللی صداو سیمای جمهوری اسلامی مورد استقبال چشمگیر اساتید و مدیران و نخبگان کشور واقع شد در این شماره به آن اشاره می شود: عزیزان من ، در ادبیات توسعه و حتی در عوامل تولید عنصر منابع انسانی و مدیریت و رهبری ، اثرگذاری بی بدیلی دارد. مدیریت باید زمینه های رشد یک سازمان و یک جامعه را فراهم نماید مدیریت باید منابع انسانی را تبدیل به سرمایه های انسانی نماید. مدیریت باید یک سازمان و جامعه را اثر بخش و بهره ور نماید.
دکتر مرتضی هاشم پور ، مدیر شایسته ملی همچنین افزود: در عوامل تولید مولفه هایی که می تواند اثر گذار باشد و اثرات منابع انسانی و سرمایه های انسانی و مدیریت کارکنان یک نقش بسیار ارزشمندی ایفا می کند که امروز بسیاری از کشور های در حال توسعه و توسعه یافته کلید موفقیت آنها بهره گیری از ظرفیتهای بالقوه و بالفعل منابع انسانی است.
آغاز می کنم مباحثم را با فرمایشات مولای موتقیان امیر المومنان امام علی (ع) در یکی از فرازهایش در نهج البلاغه اشاره فرمودند در هر کاری شایسته ترین افراد را گزینش و انتخاب کنید. آنچه در سعادت جامعه نقش اساسی دارد شایستگی مدیران و کارگزاران است و ضروری می باشد در انتخاب مدیران اصلح توجه فراوان شود، البته معیارهای سنجش در هر جامعه باید لزوما متناسب با ارزش ها و جهان بینی آن جامعه تعریف بشود تا بتواند اثرات لازم را داشته باشد.
همانگونه که در طلیعه عرایضم از فرمایشات امام علی (ع) استفاده کردم گزیده ای از فرمایشات حضرت امیر را در خصوص عزل و نصب مدیران محضر شما تقدیم می نمایم و فکر میکنم پایه و اساس انتخاب ، انتخاب شایسته ترین افراد به منظور راهبردی که توسعه را در پیش دارد می تواند مد نظر قرار گیرد در ادامه سخنانم به آنها اشاره خواهم کرد:
اولین ویژگی که یک مدیر شایسته و یک کارگزار شایسته می تواند ایفا کند درایت است یعنی خردمندانه کار بکند و تدبیر داشته باشد و دوراندیش باشد و گلوگاه های توسعه که می تواندرشد و پیشرفت و ترقی را به همراه داشته باشد را بشناسید و مدیر و رهبری و کانونهای تصمیم گیری و تاثیرگذاری که می توانند اثرگذار باشند باید متصف به این خصوصیات و این ویژگی ها باشد.
دومین معیار معرفت است ، یعنی باید تخصص و دانش لازم را داشته باشد از تجربیات وافی و کافی برخوردار باشد به اصطلاح کاردان و کارشناس باشد تا به حوزه مدیریت در یک سازمان و در یک جامعه اشراف پیدا کند.
گزینه سوم معیار عدالت است یعنی رعایت مساوات و رعایت قانون برای همگان و به دور از تبعیض و دور از هوای نفس باشد.
دوستان مطالبی که می شنوید از مسائلی است که امروزه در جامعه ما مبتلابه آن است و چنانچه بتوانیم از این فرمایشات گوهربار استفاده بکنیم و در کارها به کار ببندیم می توانیم به سمت توسعه با یک شتاب و با یک سرعت قابل توجهی حرکت کنیم.
چهارمین معیار قوت است ، قوت تحمل انتقاد مخالفان را داشته باشد. یک مدیر باید انتقادات سازنده را بشنود و برای پیشرفت ، ترقی و توسعه حوزه مدیریتی خودش و سازمانی که مسئولیت در قبال آن دارد به کار ببندد.
و گزینه پنجم سلامت است. صداقت ، طهارت و صلابت در کار ، سلامت در فکر و اندیشه ، تا بتواند با این ویژگی ها آن معیار های شایستگی را احراز نماید.
اشاره به پنج رکن اساسی در نظام ها و سازمانهای شایسته سالار هم خالی از لطف نیست که محضر شما عرض می نمایم ، شایسته خواهی ، یعنی یک مدیر کارآمد و مدیریت موفق باید شایسته خواه باشد یعنی در اندیشه های خود به سمت شایستگی ها حرکت کند باید شایسته یابی داشته باشد و در درون سازمان و درون جامعه جستجو نماید و افراد شایسته را شناسایی بکند و همین طور شایسته گزین باشد و باید با این روحیه بعد از شناسایی افراد شایسته ، انتخاب شایسته داشته باشد و شایسته پرور باشد.
آموزش ، پرورش و تربیت از جمله مولفه هایی است که در توانمند سازی ، در تواناسازی ، در مجهز شدن و مسلح شدن به مهارتهای لازم شغلی می تواند بسیار اثرگذار باشد.
و نهایتا پنجمین گزینه شایسته گماری می باشد برای گماردن افرادی که از ویژگی های لازم در این زمینه برخوردار باشد.
و اما معیارها و مقیاس ها و ملاکهایی که در شایسته گزینی باید به آن دقت صورت گیرد ، معیارهای تخصص از جمله ویژگی هایی است که امروزه تخصص و مهارت و دانش و تجربه ، بین نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و نظام غرب در ادبیات مدیریتی مشترک است . ناگزیر باید فرد از تجربه و تخصص لازم برخوردار باشد.
معیار های ارزشی ، ارزش های جهانی آنچه که در ابعاد هنجاری عملکرد در ابعاد ارزشی عملکرد در سایز و اندازه بین المللی و جهانی همگان آنرا می پذیرند. اما یک معیاری که متفاوت و متمایز می کند معیار مکتبی است و آن هم در مکتب اسلام و در مدیریت اسلامی وجود دارد وجدان کاری، اتکای به خداوند ، امید و توکل و توسل که می تواند در یک محیط کاری بهره وری (productivity) را به میزان قابل توجهی افزایش نماید.
در ادامه به معیارهای تخصصی نیز اشاره می کنم ، علم و دانش ، تجربه کاری و پشتکار ، آینده نگری و حسن تدبیر ، قدرت تجزیه و تحلیل ، نظم و انضباط و معیارهای ارزشی ، خوش بینی نسبت به دیگران ، آنچه که در دین اسلام اصل بر برائت است ، نگاه مثبت داشتن ،خوش بین بودن و از این طریق از ظرفیت ها بهره بیشتر بردن ، عیب پوشی و پرهیز از عیب جویی ، عزیزان عنایت بکنید چقدر دراخلاق اسلامی آنچه که پایه دین ما است ما باید اخلاقی داشته باشیم و بعد متصل به دین باشیم اگر دین بدون اخلاق باشد از محتوا خالی است و ما باید سعی بکنیم که اخلاق را در همه رفتارها و هنجارهای زندگی و محیط های کاری و اجتماعی رعایت بکنیم، لذا عیب پوشی بکنیم و پرهیز نماییم از عیب جویی ، آنچه که امروز اپیدمی شده ، تواضع و فروتنی ، جاذبه و دافعه و گشاده رویی و نهایاتا معیارهای مکتبی مدیران شایسته ، تقوای سیاسی و اجتماعی ، امید و توکل به خدا ، مسئولیت در قبال جامعه ، مهربانی با ضعیفان و صلابت در برابر ظالمان ، صرفه جویی در اموال عمومی چیزهایی است که امروز ما بیشتر به آن نیاز داریم. مدل های مختلف شایستگی و مدیریت تعالی در دنیای امروز وجود دارد ، همچون مدلی که مالکوم بالدریچ در آمریکا و ادوارد دمینگ در ژاپن داشته ، مدل ای اف کیو ام (EFQM) در اروپا همین طور که در کشور ما بیشترین سهم آموزش را در EFQ
M داریم.
مدل سرآمدی مدلهایی که می تواند در یک ارگانیزیشن ORGANIZATION در یک محیط کسب و کار در یک سازمان وضع موجود را و وضع مطلوب و TARGET (تارگت) را شناسایی نماید و با نقاط ضعف و قوت به سمت آن TARGET (تارگت ها) حرکت کند اینها مدل هایی است که امروزه در جامعه اروپا و همین طور در ایران استفاده می شود و ما امیدواریم بتوانیم از آن خوب استفاده کنیم در مدل ای اف کیو ام رهبری نقش بسیار ارزنده ای دارد.
یک بخش توانمندسازان هستند . در واقع کارکنان به عنوان عوامل اصلی تولید ، خط و مشی ها و استراتژی ها و منابع و سهامداران و همینطور فرآیندهاو پروسه ای که باید طی کند و نهایتا نتایجی که بدست می آورد و این نتایج و فیدبک ها بتواند برگردد بر استراتژی اثر گذارد و این سیکل می تواند یک سیکل موفقی باشد و سیستم را به پیش ببرد.
و آخرین نکته بنده ، دوستان و عزیزان ، توافق و هماهنگی باورهای دینی و رویکردهای نوین در مولفه های شایستگی مدیران بیانگر این نکته است که محورهای علمی نوین ریشه در اندیشه های متعالی و آموزه های معنوی و مذهبی ما دارد .
دوستان ، آنچه که امروز در غرب و اروپا از مدلهای مختلف مدیریت دارند استفاده می کنند و برندهایی که برای خودشان تولید کردند همه آنها ریشه دارد در آموزه های دینی ما و در مکتب اسلام و در ایران و از اینجا گرفتند و امروز از آن دارند برای خودشان ارزش می آفرینند.
امیدوار هستم با همت بلند مردم بزرگ ایران ، که اینجا یک تبریک بزرگ دارد که دولتمردان توانستند در عرصه های بین المللی موفقیت بزرگی دست پیدا کنند که برای عرصه های کسب و کار و محیط های تولیدی می تواند یک فصل نوینی برای توسعه باشد.
موفق ، موید و تندرست باشید انشاءالله
ارسال دیدگاه