دولت عجله کرد؛ منابع کم آورد

دولت عجله کرد؛ منابع کم آورد

<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: Tahoma;"> پژویان تصریح کرد: اگر برنامه&zwnj;ریزان دولتی تامل بیشتری می&zwnj;کردند و در آن زمان که فرصت داشتند حداکثر استفاده را از زمان می&zwnj;بردند بهتر و دقیق&zwnj;تر می&zwnj;توانستند وضعیت سال۹۴ را پیش&zwnj;بینی کنند و اکنون در اجرای برنامه با مشکل مواجه نمی&zwnj;شدند.<br /> </span></p>

به گزارش مازنداصناف  جمشید پژویان کارشناس اقتصادی امروز دوشنبه ۹۴/۵/۱۲ طی یادداشتی نوشت: تحریم‌ها باعث شد درآمد نفتی دولت به‌شدت کاهش پیدا کند و همین شرایط باعث شد دولت یازدهم با توجه به شرایط سخت اقتصادی که با آن روبرو بود نه قادر باشد با کاهش درآمدها بودجه را فشرده یا منقبض کند و نه می‌خواست از بسیاری از برنامه‌ها که در نظر گرفته بود تا به مرحله اجرایی شدن برساند چشمپوشی کند.

به نظر می‌رسد دولت در تدوین برنامه بودجه سال جاری بیشتر به این امید بوده که تحریم‌ها در شرایط پس از توافق لغو و در نتیجه بخش قابل توجهی از طلب‌های ایران وصول خواهد شد.

در واقع دولت یازدهم در برنامه‌ریزی‌های خود دارای نگاه توام با آمال و آرزو بوده و نگاهش به درآمدهای دولت در سال جاری بر اساس یک نگاه بلندپروازانه‌ شکل گرفت. بدیهی است که در این مرحله از اجرایی شدن برنامه بودجه به نیمه سال که رسید از نظر منابع مالی کمبودهای زیادی احساس می‌شود.

البته هنوزهم شفاف نیست که آیا طلب‌های خارجی به کشور بازگردانده خواهد شد یا خیر و مهم‌تر اینکه مقدار آن مشخص نیست تا بتوان از آن برای برنامه‌ریزی‌های آینده دولت استفاده شود. به همین دلیل سخنگوی دولت حدس زده نسبت به برنامه‌های بودجه‌ای که در سال گذشته ارائه کرده‌اند تا حدودی عقب‌ماندگی وجود دارد و اینگونه مطرح کرده‌اند که برای شش‌ماهه اول سال تحقق منابع در حد ۵۳درصد است ودولت با نیمی از بودجه پیش‌بینی شده کشور را اداره می‌کند.

نکته‌ای که در این میان بسیار اهمیت دارد اینکه دولت یازدهم در ارائه برنامه بودجه برای سال ۹۴ مقداری شتاب کرد. برنامه‌ریزان دولتی اگر تامل بیشتری می‌کردند و در آن زمان که فرصت داشتند حداکثر استفاده را از زمان می‌بردند بهتر و دقیق‌تر می‌توانستند وضعیت سال۹۴ را پیش‌بینی کنند و اکنون در اجرای برنامه با مشکل مواجه نمی‌شدند.

دولت برای کمبود منابعی که در سال جاری با آن مواجه شده است می‌تواند از محل مالیات بر ارزش افزوده درآمد خوبی به دست آورد؛ البته بسیار اهمیت دارد که دولت بداند تنها نباید بر این نوع مالیات متمرکز باشد و باید از انواع دیگر مالیات‌ها نیز استفاده کند تا بتواند برای پیش بردن برنامه‌های خود در سال جاری منابع مالی لازم را تامین کند.

ناگفته نماند یکی از دغدغه‌های مهم پیش روی دولت برنامه توسعه ششم است. درحالی که احتمال ضعیفی وجود دارد که برنامه توسعه ششم تا شهریور آماده شود اما تمام برنامه‌ریزان و کارگروه‌هایی که تعیین شده بودند تا روی برنامه کار کنند تقریبا کارشان را از هفته جاری شروع کرده‌اند. تاثیر آزاد شدن پول‌های بلوکه شده هم بر برنامه‌ریزی «برنامه توسعه ششم» نکته دیگری است که نباید از آن غافل شد. باید دید برنامه بر چه مبنایی تهیه می‌شود. ممکن است براساس دو سناریو باشد که یکی از آنها با توجه به دلارهایی است که وارد می‌شود و دیگری بر اساس شرایطی که دست ما از دلارها کوتاه باشد.

 

 

 

آرمان


ارسال دیدگاه