به گزارش مازنداصناف شیطان برای فریب هریک از بندگان خدا از راهی وارد می شود، یکی را با شهوت، دیگری را با شهرت، برخی را با قدرت و... می فریبد. گاهی نیز هرچه می کند تا بنده ای را از عبادت و اعمال صالح دور کند نمی تواند لذا از راه تخریب نیت او ورود می کند. ریا را به صورت کاملا مخفیانه و پنهانی در اعمال او وارد کرده و او را به نابودی و سقوط می کشاند. گاهی انسان بعد از عمری عبادت تازه متوجه می شود که همه یا بسیاری از اعمالش بر اثر ریا بوده و نابود شده اند!
یکی از مواضعی که شیطان برای ریا انتخاب می کند و خیلی از افراد نیز گرفتارش می شوند در انفاق های مالی است. در آیه ۳۷ سوره نساء به انسان هایی اشاره می شود که فریب شیطان را خورده و بخیل هستند. اما در آیه ۳۸ این سوره عده دیگری از فریب خوردگان را معرفی می کند که هرچند بخل نورزیده اند اما انفاق کردنشان نیز برای رضای خدا نبوده!
در آیه ۳۸ از سوره نساء می خوانیم:
«وَ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ رِئاءَ النَّاسِ وَ لا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ لا بِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَ مَنْ يَكُنِ الشَّيْطانُ لَهُ قَرِيناً فَساءَ قَرِيناً.»
«و (متكبّران خودبرتربين) كسانى هستند كه اموال خود را از روى ريا و براى نشان دادن به مردم انفاق مىكنند و به خدا و روز قيامت ايمان ندارند و هر كس كه شيطان همدم او باشد، پس چه بد همدمى است.»
***
سه نکته:
* بندگان دوربینی!
هدف این عده نه رضای خداست و نه خدمت به خلق! برای همین هم دنبال نیازمند حقیقی نیستند. منتظرند ببینند پولشان را کجا خرج کنند بیشتر دیده می شود! کجا دوربین بندگان خدا نصب است و مردم بیشتری از کار او خبردار می شوند! اینها بندگان دوربینی هستند! غافل از اینکه خداوند هم دوربین و هم نزدیک بین (دو فرشته رقیب و عتید) را در همه عالم نصب کرده! خداوند دوست دارد از طریق انفاق فرد انفاق کننده به کمال برسد اما وقتی انگیزه از انفاق شهرت و ریا شد اثرش هم نه تنها کمال نیست بلکه تكبر و خودخواهى است!
** به شیطان بگو به تو ربطی ندارد!
در بحث ریا خیلی باید مراقب بود. حواسمان باشد شیطان طور دیگری فریبمان ندهد! مثلا وقتی به خیلی از افراد می گویی چرا انفاق نمی کنی یا صدقه نمی دهی یا در کار مسجد مشارکت نمی کنی؟ می گویند می خواهیم ریا نشود! خود این کار یعنی فرار از عمل برای ترس از ریا قطعا وسوسه شیطان است.
یکی از علمای اخلاق می گوید: یکی از اقسام ریا، ترک عمل از ترس گرفتار شدن به ریا است. کسی که چنین عملی انجام می دهد، کار شیطان را آسان کرده و او را از افساد (و وسوسه کردن) بی نیاز نموده است! (سید عبداللَّه شبر، الاخلاق، ص ۲۷۲)
پس اگر شیطان وسوسه کرد که اینکار را نکن ریا می شود تو هم بگو به تو ربطی ندارد می خواهم ریا کنم! اینگونه شیطان از شما نا امید می شود.
*** چهار نشانه آلوده شدن عمل به ریا
حال این سوال مطرح است که چطور بفهمیم عملمان آلوده به ریا شده؟ حضرت رسول صلی الله وعلیه و آله در پاسخ این سوال چنین می فرمایند:
«اما علامت ریاکار چهار چیز است:
۱- هنگامی که کسی نزد اوست تلاش میکند اعمال الهی انجام دهد.
۲- هنگامی که تنها شد در انجام عمل کسل است!
۳- در تمام کارهایش اصرار دارد مردم از او مدح و ستایش کنند.
۴- سعی میکند ظاهرش را در نظر مردم خوب جلوه دهد.» (تحف العقول ص ۱۷)
تراز
ارسال دیدگاه