به گزارش مازنداصناف سیف گفت که تک نرخی کردن ارز از سیاستهای راهبردی اوست:«برنامه ما این است که در نیمه دوم سال آینده ، ارز را یک نرخی کنیم.»
از روزی که آقای رئیس کل این وعده را داد حدود ۵۵۰ روز می گذرد، اما به نظر می رسد سیف نه تنها برنامه ای برای عملی کردن وعده خود ندارد، بلکه از حرف خود پشیمان هم شده است.
هفته گذشته یک هیات تجاری از آلمان به دیدار رئیس کل بانک مرکزی ایران آمد و از سیف راجع به نوسانات نرخ ارز در صورت گسترش مبادلات تجاری پرسید که رئیس ساختمان میرداماد در پاسخ گفت: اراده بانک مرکزی بر تک نرخی کردن نرخ ارز در آینده نزدیک است، اما این اراده نیاز به یک پیش نیاز دارد که آن هم گسترش ارتباطات بین المللی بانک مرکزی بعد از براشته شدن تحریم هاست.
رئیس کل بانک مرکزی درحالی این وعده خود را فراموش کرده و برای انجام آن پیش شرط قرار داده که پیش از این خودش بارها از چند نرخی بودن نرخ ارز در سالهای قبل انتقاد کرده بود و آن را فساد آور و باعث ایجاد رانت در اقتصاد کشور دانسته بود.
شرایط مهیا شد؛ اما سیف وعده خود را فراموش کرد
یکی مشکلاتی که تیم اقتصادی دولت همواره از آن به عنوان مشکلی بر سر راه تک نرخی کردن ارز یاد کرده ، این بود که این مسئله بر روی بازار اثر گذار خواهد بود، به شکلی که چه قیمت ارز مبادله ای به ارز آزاد نزدیک شود، و چه برعکس آن اتفاق بیفتد، ممکن است در بازار تنش ایجاد کند. به گزارش نسیم، اما با گذشت زمان، شرایط برای تک نرخی شدن ارز بیش از پیش مهیا شده است. ارز مبادله ای در ابتدای روی کار آمدن دولت تدبیر ۲۴۰۰ تومان بود، اما رفته رفته این مبلغ به ۲۹۰۰ تومان رسید تا با ارز آزاد چیزی کمتراز ۴۰۰ تومان فاصله داشته باشد.
حالا دیگر بهانه ای برای به تاخیر انداختن تک نرخی شدن ارز برای تیم اقتصادی دولت و اهالی ساختمان میرداماد باقی نمی ماند، اما به نظر می رسد پیش شرط جدید آقای سیف بار دیگر عملی شدن وعده او را به تاخیر خواهد انداخت.
نقش آفرینی مشاور غیر رسمی دولت در توجیه تک نرخی نشدن ارز: اتمام مذاکرات نزدیک است!
اما این بار نوبت یکی از مشاوران غیر رسمی اقتصادی دولت است که به صحنه بیاید و از تاخیر در تک نرخی شدن نرخ ارز دفاع کند. محمد طبیبیان از اقتصاددانان حامی بازار آزاد که جز مشاوران غیر رسمی اقتصادی دولت به حساب می آید، ابتدای هفته طی یادداشتی در روزنامه دولت اعلام کرد که ارز باید در صورتی تک نرخی شود که حدود دخالت بانک مرکزی در آن مشخص باشد.
وی همچنین نزدیک شدن نرخ ارز آزاد و دولتی را دلیلی بر تک نرخی کردن ارز نداشته است و ابراز امیداوری کرده که با به نتیجه رسیدن مذاکرات و تسهیل شرایط صادرات و واردات شرایط برای تک نرخی کردن ارز فراهم شود.
تلاش دولت برای زدن مهر کارشناسی بر دیدگاه خود
روزنامه ایران همچنین در گزارشی در گفتگو با دو تن از اعضای هیات علمی دانشگاه علامه و همچنین سعید لیلاز قائم مقام حزب کارگزاران سازندگی بار دیگر بر منوط شدن به نتیجه رسیدن مذاکرات و حذف تحریمها بر تک نرخی شدن نرخ ارز تاکید کرده و مهر تایید کارشناسی هم برای تصمیم جدید دولت در خصوص تاخیر در تک نرخی شدن ارز زده است.
با این اوصاف به نظر می رسد دولت یازدهم که امور مختلفی را منوط به لغو تحریمها و به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای با گروه ۵ +۱ می داند، در خصوص عمل به وعده های اقتصادیش از جمله تک نرخی کردن ارز هم همین نظر را دارد و به دنبال این است که این دیدگاه خود را در جامعه نشر داده و به فعالان اقتصادی القا کند که لغو تحریمها حتی شرایط تک نرخی کردن ارز را هم فراهم خواهد کرد.
باید دید این دست روی دست گذاشتن مسئولان دولت و ساختمان میرداماد برای عمل به وعده تک نرخی کمردن ارز تا کجا ادامه خواهد یافت و آیا آقای سیف و دوستانش به وعده خود عمل خواهند کرد یا خیر؟
منبع: تراز
ارسال دیدگاه