به گزارش مازنداصناف بعد از توافق های اولیه که در سوئیس انجام شد بسیاری از کشورها برای آنکه از بازار ایران و گسترش روابط جا نمانند باب گفتوگو را با ایران باز کرده و رفت و آمدهای خود به تهران را آغاز کردند.
برهمین اساس آمار تجارت خارجی ایران نشان میدهد که میزان صادرات و واردات کالاهای واسطهای و سرمایه ای کشور به واسطه بهبود مذاکرات در مرحله خیز است.
سال 92 میزان صادرات غیر نفتی کشور 80/41 میلیارد دلار بود و این رقم با 9/18 درصد رشد در سال گذشته به 70/49 میلیارد دلار رسید. حال در راستای توسعه روابط اقتصادی قرار شده تا پایان سالجاری میزان صادرات غیر نفتی (1/61 میلیارد دلار) با احتساب خدمات فنی و مهندسی(6/15 میلیارد دلار) به 7/76 میلیارد دلار برسد.
در این میان ترکیب شرکای تجاری ایران هم در حال تغییر است، به گونه ای که فهرست کشورهای صادرکننده و واردکننده که اغلب آسیایی بودند اکنون به سمت کشورهای اروپایی در حال تغییر است.
هماکنون کشورهای امارات، چین، هند، کره، ترکیه و آلمان به ترتیب بیشترین صادرکننده کالا به ایران هستند و کشورهای عراق، چین، امارات، افغانستان و هند بیشترین واردکننده کالا از ایران هستند، اما با تحولات اخیر در عرصه سیاست خارجی این کشورها بتدریج جای خود را به کشورهای اروپایی می دهند.
لذا این امر به تولیدکنندگان هشدار میدهد که نسبت به کیفیسازی محصولات خود بیش از گذشته اقدام کنند. همچنین تغییر این رویه خبر خوبی برای بازار است. یکی از مشکلاتی که به واسطه تحریم در بازار ایجاد شد ورود کالاهای بیکیفیت چینی بود.
اگر تحریمها برداشته شود واردات کالا از چین کاهش خواهد یافت و به جای آن محصولات سایر کشورها به بازار ایران میآید. با توجه به تحریمها و کاهش قیمت نفت دولت از سال گذشته تصمیم گرفت از اقتصاد تک محصولی فاصله گیرد و به سمت صادرات غیر نفتی حرکت کند. اما به علت وجود مشکلات در مباحث مالی برخی از مبادلات پایاپای شد و این امر ارزآوری به کشور را محدود کرد. حال با بهبود روابط ایران و نزدیک شدن به موعد برداشته شدن تحریمها، تولیدکنندگان ایرانی میتوانند وارد بازارهای از دست رفته خود یا حتی جدید شوند.
لذا این روزها صحبت از پررنگتر شدن روابط تجاری ایران با اعضای 1+5 (از جمله انگلیس، فرانسه، امریکا، روسیه و آلمان) و سایر کشورها چون ایتالیا و اسپانیا است. کشورهایی که به علت تحریم دیوار محکمی روبهروی ایران کشیده بودند امروز خواهان گسترش مبادلات هستند.
طبق پیشبینی های صورت گرفته بعد از برداشته شدن کامل تحریم ها و باز شدن کانال های مالی، ایران در بخش تجارت به نقطهای می رسد که می توان به جایگزین شدن آن به جای درآمدهای نفتی تأمل بیشتری کرد.
تغییرکامل شرکای تجاری با لغو تحریم
مجتبی خسروتاج قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره تغییرشرکای تجاری ایران بعد از بیانیه سوئیس به خبرنگار ایران گفت: بعد از بیانیه سوئیس هیأتهای تجاری و سرمایه گذاری مختلفی به ایران آمدند تا برای گسترش مبادلات خود مذاکره کنند. این کشورها قبل از نهایی شدن مذاکرات وارد ایران شدند تا فرصت را از دست ندهند. با برداشته شدن تحریم ها شرکای تجاری ایران نیز تغییر خواهند کرد.
وی اظهار داشت: با قطع تحریمها، چند تغییر پیش روی تجارت خارجی ایران قرار خواهد داشت؛ اول آنکه فضای جهانی برای تجارت با ایران مهیاتر میشود و بنابراین در خرید کالا، دسترسی بیشتری به منابع مختلف خواهیم داشت و میتوانیم در شرایط رقابتی، کالای ارزانتر و با کیفیتتری بخریم.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: تغییر دوم این است که فضای مثبتی برای تجارت ایران فراهم خواهد شد و ظرفیت های بسیاری برای صادرات فراهم می شود، این در حالی است که ایران برای صادرات کالا به اروپا مشکل دارد و اروپاییها هم نمی خواهند به دلیل تحریم و نداشتن نقل و انتقالات پولی، ریسک را بپذیرند؛ بنابراین صادرات ایران با اروپا رونق میگیرد و فضا برای توسعه صادرات باز میشود.
خسروتاج گفت: بعد از تحریم، یکی از مشکلات اصلی ایران که هزینه مبادله است، کاهش خواهد یافت بنابراین هزینه واردات و صادرات نیز کم می شود.
تغییر شرکای تجاری به سمت اروپاییها
یحیی آل اسحاق عضو اتاق بازرگانی ایران نیز درباره تغییرشرکای تجاری کشورمان به ایران گفت: بعد از بیانیه سوئیس فضای تجارت ایران بسیار بهبود یافت و بسیاری از کشورها برای همکاری با ایران اعلام آمادگی کردند.
البته هیأتهای مختلفی هم برای سنجیدن شرایط به ایران آمدند و قرار شد بعد از برداشته شدن کامل تحریم ها مذاکرات جدی و توافق های نهایی صورت گیرد.
وی افزود: درست است که در بیانیه سوئیس تمام تحریمها لغو نشد، اما وقتی روند مذاکرات مثبت شد این امر اثر روانی خود را در فضای بین الملل گذاشت.
رقبای اروپایی و غیر اروپایی برای اینکه بازار ایران را از دست ندهند طی هفتههای گذشته در قالب هیأتهایی به اتاق بازرگانی آمدند. عضو اتاق بازرگانی ایران تأکید کرد: اگر تحریمها برداشته شود شرکای تجاری ایران که از ماههای پیش تغییر آن کلید خورده است به سمت کشورهای اروپایی خواهد رفت.
ایران کاهش 47درصد تجارت با اروپا را جبران کرد
دراین زمینه یورو استات (پایگاه خبری کمیسیون اروپا)هم در گزارشی به موضوع تجارت ایران با کشورهای اروپایی پرداخته و اعلام کرده است: مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا در ۴ ماه نخست سالجاری میلادی ۹درصد افزایش یافته است و به 407/2 میلیارد یورو رسید.
ارزش تجارت دو طرف در ۴ماه نخست سال ۲۰۱۴ بالغ بر 201/2 میلیارد یورو اعلام شده بود. البته در ۱۲ ماهه سال ۲۰۱۴ نیز مبادلات دو طرف ۲۰ درصد رشد را تجربه کرد.
این درحالی است که مبادلات ایران و کشورهای اروپایی در سال ۲۰۱۳ با افت ۴۷درصدی مواجه شده بود . بر اساس این گزارش رشد واردات اتحادیه اروپا از ایران در ۴ ماهه نخست سالجاری میلادی ۱۰ برابر رشد صادرات به ایران در این مدت بوده است.
آمارهای رسمی گمرک از تجارت ایران نیز نشان میدهد که در دو ماه ابتدایی سالجاری صادرات ایران به قاره آسیا و اروپا افزایش یافته در دو ماه ابتدایی امسال 93/97 درصد کالاهای صادراتی کشور راهی کشورهای آسیایی و اروپایی شده است.
منبع: صبحانه
ارسال دیدگاه