به گزارش مازنداصناف عضو هیات علمی دانشگاه علامه با بیان اینکه غرب خیانتهای بزرگی به اقتصاد ایران داشته گفت: پس هرگز نباید امیدی به شرق و غرب داشته باشیم.
فتح اله تاری در گفتگو با تراز تصریح کرد: به علاوه اینکه ، اختلاف اصلی دنیا با ما مربوط به دیروز و امروز نیست؛ بلکه آنها پایههای نظام را هدف قرار دادهاند. در نتیجه نباید به سادگی فریب بخوریم. مثلاً امروز گاهی به نقض حقوق بشر در ایران خرده میگیرند و گاهی اعدام قاچاقچیان مواد مخدر را زیر سؤال میبرند؛ غافل از اینکه ما میدانیم تمام این مسائل بهانه است و در كشور خودشان حقوق بشر در اجرا با دوگانگیهای فراوانی روبهروست.
تاری با این توصیف که ما باید به اصلاح ساختارها بپردازیم اضافه کرد: سند چشمانداز و سیاستهای اجرایی آن به طور کامل مكتوب شده و مقام معظم رهبری نیز آن را ابلاغ فرمودهاند؛ اکنون چگونگی پیوند زدن آن با دستورات اجرایی در سطح عملیات مهم است؛ مشکل ما در بسیاری از بخشها فقدان قانون نیست؛ بلکه اولاً هماهنگی آن و ثانیاً اجرای آن مطابق نظر قانونگذار اهمیت فوقالعاده دارد.
وی مقصر نابه سامانی های اقتصادی را سومدیریت دانست و گفت: همهی ما شنیدیم كه در بعضی از دولتها، قانون اجرا نشد؛ اما برخورد جدی هم با دولت متخلف صورت نگرفت؛ اگر خاطیان هیچ هزینهای نداده باشند، دولتهای بعدی نیز آن را اجرا نخواهند كرد.
داستان تولید پیاز و سیبزمینی مثالی برای آموزش خطای تركیب
وی در ادامه به برخی از ناهماهنگی های اقتصادی اشاره کرد و گفت: در اقتصاد قضیهای را به نام تولید پیاز و سیبزمینی برای آموزش خطای تركیب مثال می زنند. این قضیه از این قرار است كه گاهی فعالان به صورت خرد یك منفعتی را تشخیص میدهند؛ اما تركیب نظر همه آنها ممكن است به نتیجهی خطا بیانجامد. فرض کنید در سال گذشته قیمت پیاز بالا رفته و قیمت سیبزمینی کاهش یافته باشد. پس كشاورزان تصمیم میگیرند در سال جاری پیاز بیشتری بكارند تا سود بیشتری كسب كنند.
از آنجا که همهی آنها فقط نفع خود را میخواهند، در سال جاری ناگهان مقدار تولیدسیبزمینی كمتر شده و قیمت آن افزایش مییابد و چون اكثرا پیاز تولید كرده اند قیمت پیاز كاهش پیدا می كند . این اتفاق در سال بعد معكوس خواهد شد وبیشتر سیب زمینی خواهد كاشت . این قضیه تكراری هنوز هم در کشور ما در حال وقوع است.
وی توضیح داد: امروز صحبت از الگوی كشاورزی در میان است؛ غافل از اینکه در گذشته هم این شعارها مطرح شد و به مرحلهی اجرا نرسید. به یاد دارم که وزارت بازرگانی ازبررسی كشور فرانسه گزارش داده بود كه در آنجا شكر از چغندر به دست میآید و گرانتر از شكر رایج جهانی است. فرانسه از این تولیدات حمایت میكند؛ ولی به منظور كنترل كشاورزان، هر منطقه را تقسیمبندی كرده و فقط مقدار محدودی را به آنها برای خرید اعلام می كند تا بقیه زمین را به محصولات دیگری اختصاص دهند. به این ترتیب، کشاورزان باید محصول دیگری را نیز جایگزین چغندر مینمودند تا ضرر نكنند. ما نیز میتوانستیم چنین سیاستی اتخاذ كنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه اضافه کرد: در طراحی الگوی كشت نیز مهندسان باید در کنار كشاورزان باشند و تركیبی از علم و تجربه ظهور یابد. در این صورت، آبیاری و سمپاشی علمی تر شده و بهرهوری محصولات نیز اصلاح خواهد شد. ما در گذشته، به تعرفهای برخوردیم كه در جهت حمایت از تولید نیست. پس از گزارش دادن و نامهنگاری با وزارتخانه مربوطه ، در نهایت صحت گزارش ما را تأیید کردند؛ ولی در مرحلهی اجرا اصلاح تعرفه صورت نگرفت یعنی قضیه به همان روال سابق ادامه یافت.
منبع: تراز
ارسال دیدگاه