به گزارش مازنداصناف در معدود نانوایی آزادپز میتوان شروط یاد شده را دید. اغلب نانواییها تنها قیمت را بالا بردند. نانواییهایی هم که با نرخ یارانهای باید نان را به دست مردم برسانند قیمتهای خود را سلیقهای افزایش دادند.
از اینرو شاید نتوان نرخ یکنواخت را در خبازیهای یارانهای یافت. از سویی کیفیت اینگونه نانها هم روند نزولی داشته است. در شرایطی که عموم مردم از وضعیت قیمت نان گلایه دارند برخیها این چالش را در دو نرخی بودن قیمت نان میدانند و معتقدند با آزادسازی تمام مشکلات این بخش حل خواهد شد. ولی مردم این نگرانی را دارند که آزادسازی قیمت نان تنها منجر به گرانی شود و کیفیت آن هیچ تغییری نکند. با وجود تماسهای متعدد مردم و ابراز نارضایتی از وضعیت نان، مسئولان سهم نانواییهای آزادپز در تخلف را 4 درصد و یارانهایها را 7درصد میدانند.
البته به نظر میرسد سخت بودن بازرسی از تمام نانواییها نتواند باعث شناسایی تمام متخلفان شود. به هر ترتیب نان یکی از اقلامی است که نقش عمدهای در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی دارد و هنوز هم، نان یک پای ثابت سفرههای ایرانی است. حال هم که در آستانه ماه مبارک رمضان قرار گرفتهایم، نقش این کالا در مصارف روزانه مردم، عمدهتر از قبل میشود.
آزادسازی قیمت نان مرحلهای خواهد بود
علی قنبری مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در مورد قیمت نان و شرایطی که این بخش دارد به خبرنگار <ایران> گفت: نگاه کلی بر قیمت نان آن است که آزادسازی صورت گیرد. وقتی قیمتها دو نرخی باشد فساد، رانت و تخلف رخ میدهد لذا برای حل این مشکل باید به سمت آزادسازی قیمتها حرکت کنیم.
وی افزود: سیاست دولت آزادسازی قیمت نان است. اما حرکت در این بخش باید بسیار کارشناسانه باشد به نحوی که اقشار آسیبپذیر لطمه نبینند. بر این اساس یک طرح کلی در قالب سهبند آماده شده است. یکی آنکه قیمت نان به صورت کلی آزاد و دوم آنکه به اقشار آسیب پذیر جامعه هزینه جبرانی پرداخت شود. سوم آن است که دولت درآمد مازاد بر افزایش قیمت نان را صرف بهبود آرد، گندم و نانواییها کند. این امر میتواند باعث ارتقای کیفی نان شود.
معاون وزیر جهادکشاورزی در ادامه گفت: رئیس جمهوری موافق آزادسازی یکباره قیمت نان نیست لذا زمانی که موضوع آزادسازی مطرح شد ایشان اقدام مرحلهای را توصیه کرد. در نخستین مرحله قیمت نان(نانواییهایی که آرد یارانهای دریافت میکنند) 30 درصد افزایش یافت و همچنین 20 درصد نانواییها در هر استان مجوز آزادپزی دریافت کردند.
وی گفت: با آزادپز شدن 20درصدی نانواییها میزان مصرف نان در کل کشور 4 درصد کاهش یافته است. در گذشته دور ریز نان زیاد بود و به علت پایین بودن قیمتها مردم در حجم خرید خود هیچ وسواسی نداشتند ولی اکنون مدیریت خرید نان از سوی مردم انجام میشود.
میزان واردات گندم امسال 4میلیون تن کاهش پیدا میکند
قنبری در ادامه به موضوع افزایش خرید تضمینی گندم پرداخت و گفت: سال گذشته 7/6 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری شد و قرار است برای سالجاری این رقم به 7/7 میلیون تن برسد. همچنین میزان واردات گندم که سال گذشته 6میلیون تن بود در سالجاری به 2 میلیون تن خواهد رسید. وی تأکید کرد: نیاز سالانه گندم کشور با احتساب نانهای صنعتی 11میلیون تن است. حال با افزایش میزان خرید گندم داخلی تنها به 2میلیون تن واردات نیاز داریم. این در حالی است که میزان ذخایر کالاهای استراتژیک در کشور در شرایط عالی است و خوشبختانه در این بخش هیچ مشکلی وجود ندارد.
7درصد نانواییهای یارانهای تخلف داشتند
همچنین علی فاضلی رئیس اتاق اصناف ایران درباره وضعیت قیمت نان به خبرنگار ما گفت: هر زمان که یک کالا دو نرخی شود قطعاً در آن فساد و رانت پدیدار خواهد شد. لذا دولت باید قیمت نان را به صورت کشوری آزاد کند تا مشکلات این بخش از بین برود. اگر قیمت نان دو قیمتی بماند مردم متضرر خواهند شد.
وی افزود: از آذرماه سال گذشته که قیمت نان دو نرخی شد اتاق اصناف بازرسیهای ویژه خود را آغاز کرد اما باید قبول کرد که اینگونه بازرسیها بسیار سخت و دشوار است لذا امکان دارد برخی از تخلفها از نظر دور مانده باشد. ولی سؤال ما این است که چرا علت بروز تخلفها نباید حل شود. اگر قیمت نان آزاد شود ریشه تمام تخلفها از بین خواهد رفت. وی با بیان اینکه نانواییهایی که آرد یارانهای میگیرند موظف هستند با نرخ تعیین شده نان را به مردم تحویل دهند تصریح کرد: خبازیهای آزاد پز مجاز شدند با توجه به درخواست مشتری قیمت خود را تعیین کنند. اما این قیمتها هم باید در حد متعارف باشد.
همچنین کیفیت نانهای آزاد پز در مقایسه با نانواییهای دریافتکننده آرد یارانهای باید بهتر باشد. فاضلی یادآور شد: بیشترین تخلف نان پس از آزادسازی 20درصدی قیمت آن بوده است و مردم نسبت به گرانیها اعتراضاتی را داشتهاند. طی سه ماه بررسی صورت گرفته 4 درصد نانواییهای آزاد پز تخلف داشتند و در نانواییهای یارانهای این عدد 7درصد بوده است.
در حالی رئیس اتاق اصناف از تخلف 7 درصدی نانوایان سخن میگوید که بررسی میدانی <ایران> و همچنین تماسهای مردمی نشان میدهد میزان تخلفات صورت گرفته در سطح نانواییها بسیار بیشتر از این آمار است.
گرانفروشی،بیشترین شکایت مردمی
وی با اشاره به اینکه مشکلات در چهار بخش است تصریح کرد: گرانفروشی از سوی نانواییهای یارانهای و آزاد پز، کم فروشی (کاهش وزن چانههای نان)، درج نکردن قیمت در محل پخت نان و بهداشت پخت نان عمدهترین موارد تخلف بوده است.
رئیس اتاق اصناف ایران تأکید کرد: دولت باید به سمت تک نرخی شدن قیمت نان حرکت کند. در شرایطی که برخی از استانها به ظرفیت 20 درصد آزادسازی رسیدند و همچنان هم درخواستهای جدید وجود دارد برخی از استانها هنوز برای این مهم اقدامی انجام ندادند و نانواییها حاضر به آزادپز شدن نیستند. از اینرو باید چارهای اندیشیده شود تا بحث آزاد پزی در تمام استانها پیادهسازی شود.
وی گفت: اگر دولت یارانهای بابت آرد به خبازیها پرداخت نکند و قیمتها واقعی شود میتوان برای اقشار آسیب پذیر جامعه و حمایت از این افراد اقدامهای مناسبی را انجام داد.
فاضلی با بیان اینکه نباید هیچ میزان تخلفی در نانواییها ثبت شود افزود: اتاق اصناف بازرسیهای لازم را انجام میدهد و در جریمه کردن افراد خاطی هیچ چشمپوشی نخواهیم داشت. تمام سعی ما بر این است که واحد خبازی متخلف را تعطیل نکنیم. ولی با کم کردن آرد دولتی و در نظر گرفتن جریمههای نقدی مانع بروز تخلف خواهیم شد.
برخورد با نانواییهای متخلف
محمدرضا نظرنژاد رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی نیزمعتقد است کیفیت نان پس از آزادپز شدن یکسری از فعالان این صنف، افزایش یافته اما برخی مشکلات وجود دارد. وی تصریح کرد: برخی از مشکلاتی که هماکنون در عرضه نان مشاهده میشود مربوط به نانواییهایی است که بیرویه در سطح شهر ساخته شدهاند و بدون داشتن تخصص کافی در تولید و عرضه نان، در این حوزه فعالیت میکنند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی در عین حال تصریح کرد: نانوایانی که از قدیم در این عرصه فعالیت دارند، بدون هیچ شکی نان با کیفیت و با رعایت قیمتهای مصوب به مردم عرضه میکنند.
نظرنژاد همچنین از وجود نانواییهای اجارهای در سطح شهر خبر داد و گفت: این نانواییها که به صورت اجارهای هستند، به گونهای در حوزه نان فعالیت میکنند که متأسفانه هیچگونه تبحر و تخصصی در این بخش ندارند و همین امر سبب شده مشکلات و مسائلی در این بخش بخش به وجود آید که متأسفانه آن را به پای همه نانوایان میگذارند.
وی سپس معرفی نانواییهایی فاقد مجوز و فعال به صورت غیرحرفهای را خواستار شد و گفت: تمام نانواییها باید نرخ مصوب را رعایت کنند در غیر این صورت با آنها برخورد خواهد شد ضمن آنکه از همین جا از مردم میخواهیم نانوایان متخلف را به اتحادیه معرفی کنند.
وی، البته این نکته را هم تأکید کرده که هیچ نانوایی حق ندارد به اجبار نان کنجدی را به بهانه افزایش قیمت، در اختیار مشتری بگذارد، بلکه مشتری خود باید متقاضی دریافت نان کنجددار باشد در حالی که هماکنون این گونه نیست و تحقیق در میان نانواییهای آزادپز نشانگر این است که برخی از نانوایان، نانی به غیر از نان کنجدی را پخت نمیکنند.
در این میان برخی نانوایان میگویند: دولت اجباری برای آزادپز شدن آنها ندارد اما پخت نان آزادپز صرفه اقتصادی بیشتری برایشان دارد. از سوی دیگر، چون نان کیفیت بالاتری مییابد، مشتریانش هم بیشتر میشود. به گفته آنها، البته از تعداد مشتریان خرید نان برخی از آنها، از زمانی که آزادپز شدهاند کمتر شده است، چراکه واقعاً برخی از مردم قدرت خرید سابق را ندارند که حتی گرانی چند صد تومانی نان برایشان مهم نباشد.
منبع: صبحانه
ارسال دیدگاه