غریبگی با بازار مصرف؛ مشکل هنرمندان صنایع دستی/لزوم توجه به اشتغال‎زایی در خانه‌های صنایع دستی مازندران

غریبگی با بازار مصرف؛ مشکل هنرمندان صنایع دستی/لزوم توجه به اشتغال‎زایی در خانه‌های صنایع دستی مازندران

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">بیش از 300 رشته صنایع دستی در ایران وجود دارد و هر کدام از این رشته&zwnj;ها، تبلوری از ذوق و سلیقه هنرمندی است که با دستان توانمند خود؛ عشق، شادی و غم درون را به تصویر می کشد.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف، مسلماً صنایع دستی هر استان جلوه‌گاهی از هویت، آداب، سنن و مهارت‌های هنری مردم آن استان است که اگر به خوبی به تصویر کشیده شود، می‌تواند بیانگر گوشه‌ای از تاریخ کشور به حساب آید، ضمن آن که سرمایه‌گذاری پیرامون صنایع دستی موجب رونق اقتصادی و افزایش سطح اشتغال خواهد شد.
 
* صدور 18700 کارت هنرمندی برای فعالان صنایع دستی
 
در حال حاضر 51 رشته فعال صنایع دستی در مازندران وجود دارد که هنرمندان این عرصه در 2800 کارگاه مشغول به کار هستند.

از سویی 18700 کارت هنرمندی برای فعالان حوزه صنایع دستی صادر شده است که دراین راستا 5800 نفر بیمه شده اند.

به گفته معاون صنایع دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران به دلیل قیمت بالای مواد اولیه که در خارج از استان باید تهیه شود و نداشتن امکانات برخی از هنرمندان دارای کارت نیز توانایی فعالیت  در حوزه صنایع دستی  را ندارند.

علی ماهفروزی، شناسایی هنرمندان واقعی و راستی آزمایی فعالان این حوزه را از اقدامات مثبت در زمینه بهره مندی فعالان از امکانات سازمان میراث فرهنگی عنوان می کند.

وی بیان کرد: از سال گذشته شناسایی هنرمندان واقعی صنایع دستی را آغاز کردیم  و در یک سال اخیر 40 الی 50 هنرمند که تعامل مناسبی با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران نداشتند، شناسایی کردیم، به دیدار آن‌ها رفتیم و آن‌ها را با سازمان آشتی دادیم.
 
نداشتن شناخت نسبت به بازار مصرفی، یکی از مشکلات هنرمندان

ماهفروزی در ادامه نداشتن شناخت نسبت به بازار مصرفی را از مشکلات هنرمندان صنایع دستی اعلام کرد و گفت: امکان فروش کالای تولیدی استان در داخل وجود ندارد و باید در استان‌های دیگر یا خارج از کشور فروخته شود.

وی حوزه صنایع دستی به ویژگی‌های صنایع دستی مختلف، مانند: گلیم، جاجیم، سفال و ... پرداخت و افزود: خانواده‌های امروزی مشتاق استفاده از این دست ساخته‌ها هستند، ولی باید با نیازهای آنان هم‌خوانی داشته باشد.

معاون صنایع دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با بیان اینکه اغلب طرح‌های صنایع دستی امروز مورد طبع خانواده‌ها و متناسب با معماری داخلی منازل ساخته نمی‌شود، گفت: در این راستا تفاهم نامه‌ای با سازمان نظام مهندسی ساختمان در جهت شناخت معماری منازل و کمک به طراحی داخلی ساختمان‌ها امضاء شده است.

برگزاری کلاس های آموزشی برای آشنایی هنرمندان با طرح‌های جدید

ماهفروزی بیان کرد: در واقع صنایع دستی در استان، بنیان روستایی دارد و به دلیل تکراری بودن طرح‌های آن، از سال گذشته آموزش‌های لازم در زمینه طرح‌های جدید و امروزی را آغاز کردیم.

وی با بیان اهمیت برخی از حیوانات در حال انقراض برای حفظ محیط زیست استان، تصریح کرد: در این راستا طرح‌های پیشنهادی ببر، فک خزری، قرقاول یا تیرنگ که سمبل مازندران است را به هنرمندان دادیم تا از روی آن‌ها دست ساخته‌های خود را پیاده کنند.

ماهفروزی خاطرنشان کرد: برای حفظ طبیعت و حیات وحش استان لازم است که سازمان‌های مختلف با محیط زیست همکاری داشته باشند، از سویی توانایی هنرمندان صنایع دستی در خلق آثاری که مرتبط با محیط زیست استان است نیز مورد نیاز این سازمان خواهد بود.

در خواست همکاری با صادرکنندگان خشکبار برای عرضه صنایع دستی مازندران

معاون صنایع دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به سلایق مختلف کشورهای خارجی نسبت به خرید طرح‌های متنوع و موضوعی، اضافه کرد: خوشبختانه صنایع دستی ایران به دلیل دارابودن تاریخ کهن دارای علاقمندان بسیار است، ولی متاسفانه به دلیل نداشتن شرکت صادرکننده مشخص برای عرضه صنایع دستی به کشورهای دیگر با مشکل روبرو هستیم.

در همین راستا؛ طی جلساتی که با صادرکنندگان خشکبار استان داشتیم، درخواست همکاری برای صادرات صنایع دستی مازندران را به آنها دادیم.

وی افزود: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با فروشندگانی که با عنوان صنایع دستی، قلیان و سیخ کباب عرضه می‌کنند، برخورد قانونی می‌کند و با همکاری سازمان‌های مختلف؛ اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و تجارت، دستگاه قضایی و ..بساط  متخلفان برچیده می‌شود.

برگزاری 23 نمایشگاه با 40 میلیون تومان و حمایت بخش خصوصی

ماهفروزی به بیان برنامه‌های سازمان مطبوع خود در سال گذشته و جاری پرداخت و گفت: 23 نمایشگاه استانی و ملی را با 40 میلیون تومان اعتبار و حمایت بخش خصوصی برگزار کردیم و برخی از نمایشگاه‌های صنایع دستی استان به دلیل تنوع کالا و کارکرد آن‌ها رتبه نخست را در کشور به دست آوردند.

وی با بیان اعلام رضایت فروشندگان صنایع دستی درنمایشگاه‌های برخی از شهرهای استان در ایام نوروز، بیان کرد: در راستای حمایت ازهنرمندان، فعالان 12 رشته مختلف صنایع دستی استان را به 7 نمایشگاه خارج استانی فرستادیم.

ماهفروزی اظهار کرد: هنرمندان مازندرانی در هفت نمایشگاه خارج از کشور حضور داشتند و همچنین در مازندران نیز نمایشگاه ملی در نوشهر و دو نمایشگاه در پلاژ ساحلی رامسر و گنجینه بابل در هفته صنایع دستی افتتاح می‌شود.

توجه به اشتغا‌ل‌زایی در خانه‌های صنایع دستی استان

معاون صنایع دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران تصریح کرد: در سال‌جاری خانه رمدانی به عنوان نخستین خانه صنایع دستی استان معرفی شد و به زودی در شهرستان‌های چالوس و آمل نیز خانه صنایع دستی افتتاح می‌شود.

در هر خانه صنایع دستی حداقل 5 هنرمند باید فعالیت داشته باشند، در حال حاضر 10 هنرمند فعال هستند که در آینده به 20 نفر افزایش می یابند و هر استاد باید در طول سال یک شاگرد را آموزش دهد و وارد بازار کار کند.

ماهفروزی خاطرنشان کرد: محله رسکت دودانگه ساری به‌عنوان موزه زنده بنای تاریخی و میراث فرهنگی استان در تاریخ 29 فروردین ماه معرفی شد که امیدواریم موزه زنده در موضوع  احیای روستاهای استان نقش ارزشمندی داشته باشد.

پرداخت تسهیلات صنایع دستی به نمایشگاه‌ها و بازارچه‌ها در امسال

البته به‌منظور حمایت از هنرمندان صنایع دستی در سال گذشته نزدیک به 4 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردیم که امسال سعی داریم این هزینه را به فروشگاه‌ها و بازارچه‌های صنایع دستی اختصاص دهیم.

ماهفروزی با بیان اینکه دو بازارچه برای عرضه صنایع دستی استان معرفی شدند، خاطرنشان کرد: ساخت شهرک صنایع دستی شهرستان نور با همکاری بخش خصوصی  در دستور کار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قرار دارد.

معاون صنایع دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران ادامه داد: با اعطای تسهیلات به صورت نامتعارف به هنرمندان مخالف هستم، چون هنرمندان برای پرداخت اقساط مجبور به تولید بیشتر با کیفیت کمتر و در نتیجه بازار فروش کمتر می‌شوند که اقدامی نادرست است.

در حال حاضر یک سوم هنرمندان صنایع دستی استان، زنان سرپرست خانوار هستند که در حوزه نمایشگاه و فروشگاه از آنان حمایت می‌کنیم و در راستای حمایت از هنرمندان، سعی داریم با بسترسازی لازم، دولت را به خرید مواد اولیه ارزان ترغیب کنیم تا هنرمندان در تهیه مواد مشکل نداشته باشند و امیدواریم در سال‌های آینده وضعیت صنایع دستی بهتری داشته باشیم.

به‎وجود آمدن محل تولید کالای 2 شهر کاشان و نائین در چین

ماهفروزی با اشاره به ورود کالاهای چینی به استان، گفت: با ورود  صنایع دستی واقعی خارجی به استان مخالف نیستیم، بلکه ورود کالای تقلبی و غیر بهداشتی خط قرمز ماست و باید جلوی آن را بگیریم.

در حقیقت کالاهای ماشینی چینی، صنایع دستی هنرمندان نیستند و به آثاری عنوان صنایع دستی اطلاق می‌شود که با دستان هنرمند و برگرفته از ذوق درونی او ساخته شده باشند.

وی خواستار نظارت بیشتر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی مازندران نسبت به ورود کالاهای وارداتی به استان شد.

در حال حاضر محل‌های تولید صنایع دستی دو شهر کاشان و نائین در کشور چین به وجود آمده‌اند و کالاهای دستی این شهرها به ایران وارد و با عنوان کالای این شهرها به فروش می‌رسند.

گزارش از ندا کلایی

بلاغ


ارسال دیدگاه