تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی شهرک صنعتی جویبار؛ مقصر اصلی تولیدکننده است یا دولت؟!

تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی شهرک صنعتی جویبار؛ مقصر اصلی تولیدکننده است یا دولت؟!

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;"><span style="font-family: Verdana;">اجرای طرح&zwnj;های اقتصادی و حمایت از تولیدکنندگان داخلی شعاری که سال&zwnj;ها است، توسط دولت&zwnj;مردان در رسانه&zwnj;ها مطرح می&zwnj;شود، شعاری که هرچند زیبا است اما در عمل نه تنها حمایتی از سوی دولت انجام نمی&zwnj;شود بلکه بیشتر تولیدکنندگان داخلی تا به امروز زیر فشار تعهدات بانک&zwnj;ها و واردات بی&zwnj;رویه در حال ورشکستگی هستند.<br /> </span></span></p>

به گزارش مازند اصناف تولید، اقتصاد مقاومتی، واحدهای تولیدی، بیکاری، اشتغال، واردات، صادرات و... واژه‌هایی هستند که هر روز از رسانه‌های مختلف می‌شنویم.

اما مشکل اصلی از کجاست، چرا هرروزه واحدهای صنعتی زیادی در شهرهای مختلف کشور یا تعطیل می‌شوند و یا برای جلوگیری از ورشکستگی تعدیل نیرو انجام می‌دهند و تعداد زیادی از کارگران جامعه را بیکار می‌کنند.

اجرای طرح‌های اقتصادی و حمایت از تولیدکنندگان داخلی شعاری است که سال‌ها است، توسط دولتمردان در رسانه‌ها مطرح می‌شود شعاری که هرچند زیبا است اما در عمل نه تنها حمایتی از سوی دولت انجام نمی‌شود بلکه اکثر تولیدکنندگان داخلی طی چند سال گذشته تا به امروز زیر فشار تعهدات بانک‌ها و واردات بی‌رویه در حال ورشکستگی هستند.

شهرستان جویبار به عنوان یکی از شهرستان‌هایی است که طی چند سال گذشته در عرصه تولید و صنعت رشد خوبی داشته است و به برکت شهرک صنعتی جوانان زیادی مشغول به کار شده‌اند و سالانه صادرات خوبی نیز از این منطقه به کشورهای همسایه در زمینه‌های مختلف انجام می‌شود.

اما این مقدار با توجه به ظرفیت بالای شهرستان در تولید و صنعت بسیار کم است و باید بیشتر شود. شهرک صنعتی جویبار با بیش از ۱۰۰ واحد تولیدی چند سالی است که مورد توجه تولید کنندگان و سرمایه گذاران قرار گرفته است اما فشار اقتصادی و نبود نقدینگی موجب شده تا برخی از تولیدکنندگان عطای کار را به لقایش ببخشند و درست از تولید بکشند.

متاسفانه برخی از سرمایه گذاران نیز با وعده‌هایی تسهیلاتی را دریافت و بدون انجام کاری از تسهیلات مورد نظر استفاده غیر صنعتی کردند.

* با واحدهای صنعتی متخلف با جدیت برخورد می‌شود

همین مسائل باعث شد که ربیع فلاح استاندار مازندران در اولین جلسه شورای اداری در سال۹۳ به این معضل اشاره کرد و گفت: «با واحدهای صنعتی که تسهیلات بانکی دریافت ولی اقدامی برای فعال کردن انجام ندادند، با جدیت برخورد خوهد شد.»

وی افزود: «تسهیلات پرداختی به این واحد‌ها پس گرفته شده و به واحدهای نیمه تمامی تزریق خواهد شد که نیازمند اعتبار برای اتمام کار هستند.»

هرچند این هشدار زیبا بود اما در عمل کاری انجام نشد و همچنان بانک‌ها به دنبال دریافت مطالبات خود از این تولیدکنندگان صوری هستند.

* عدم پرداخت یارانه تولید مشکل اصلی تولید‌کننده‌ها است

همچنین رضا گنجی فرماندار جویبار نیز در جلسات مختلف از غیر فعال بودن برخی واحدهای تولیدی گله کرد و از مسئولان استان خواست تا کارهای لازم را برای حمایت هرچه بیشتر از تولیدکنندگان انجام دهند.

وی در سال گذشته در یک گفت‌وگویی با ایرنا به تعداد واحدهای صنعتی غیر فعال اشاره و خاطرنشان کرد: «۱۱۹ واحد صنعتی در جویبار مشغول به کار هستند که ۷۳ واحد غیر فعال و یا نیمه فعال‌اند.»

گنجی تعداد واحدهای تولیدی شهرک صنعتی را ۱۰۶ واحد برشمرد و گفت: «۱۳ واحد تولیدی نیز خارج از شهرک صنعتی مشغول به کار هستند.»

وی مشکل اصلی تولید کنندگان را عدم پرداخت یارانه تولید عنوان کرد و افزود: «اجرای ۳۰ درصد درآمدهای دولت حاصل از هدفمندی یارانه در بخش تولیدی می‌توانست در حل مشکلات تاثیرگذار باشد.»

با همه این اوصاف از مشکلات اصلی تولیدکنندگان می‌توان به واردات بی‌رویه، عدم پرداخت یارانه تولید و زیاد بودن سودهای بانکی اشاره کرد که باعث عدم رونق تولید داخلی شده است.

* برای تولیدکنندگان آینده خوبی را انتظار داریم

محمود فیروزجایی رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت جویبار، آینده تولید را بسیار روشن دانست و اظهار کرد: طرح‌ها و سیاست‌هایی که دولت و مجلس طی ماه‌های اخیر به تصویب رساندند، آینده روشنی را برای تولیدکنندگان به وجود می‎آورد.

وی با اشاره به کاهش واحدهای غیرفعال در شهرک صنعتی جویبار، افزود: رایزنی‌های بسیاری با بانک‌ها و تولیدکنندگان انجام شد تا تعداد واحدهای غیر فعال کاهش پیدا کنند که خوشبختانه در این امر موفق بودیم.

فیروزجایی تعداد واحدهای غیرفعال شهرک صنعتی جویبار را ۹ واحد برشمرد و تصریح کرد: این تعداد بیشتر به دلیل مشکلات مالی و نقدینگی و برخی نیز به دلیل اختلافات شرکا غیر فعال شدند.

وی در پایان گفت: رایزنی‌هایی نیز در حال انجام است تا این تعداد نیز کاهش پیدا کند.

* دولت به جای شعار در عمل از تولیدکننده‌ها حمایت کند

در ادامه نیز به سراغ یکی از تولیدکنندگان شهرک صنعتی جویبار رفتیم که حرف‌های جالب و شنیدینی در مورد مشکلات تولیدکنندگان بیان کرد.

علی ظاهری عضو هیئت مدیره شهرک صنعتی جویبار و مدیرعامل کارخانه تولیدی فولاد جویباران، نبود نقدینگی و عدم تأمین مالی را یکی از معضلات تولید معرفی کرد و تصریح کرد: باید یارانه تولید به تولیدکنندگان پرداخت شود و سودهای بانکی به حداقل برسد تا تولیدکننده بتواند در بازار رقابت حضور پیدا کند.

وی بیان کرد: دولت از یک طرف می‌گوید که مردم کالای خارجی مصرف نکنند که حرف خوبی است اما باید از تولیدکننده داخلی نیز حمایت شود تا بتواند کالاهایی را هم سطح با کالاهای خارجی ایجاد کند تا مردم به خریدن کالای داخلی ترغیب شوند.

ظاهری با اشاره به تحریم‌های غرب علیه ایران، تأکید کرد: تحریم‌ها نیز مؤثر است اما مشکل اصلی تولیدکنندگان از داخل است جایی که باید به صورت عملی نه شعارگونه از ما حمایت شود.

این تولیدکننده با بیان اینکه استان مازندران در عرصه صنعت و تولید محروم مانده است، اظهار کرد: منابع مورد نیاز برای حمایت از تولیدکنندگان به استان مازندران تعلق نمی‌گیرد و عملا این استان محروم مانده است.

وی اضافه کرد: انتظار دولت از مازندران کشاورزی است اما در این بخش هم کمک‌های لازم انجام نمی‌شود و کشاورزی هم مغفول مانده است.

مدیرعامل کارخانه فولاد جویباران با بیان اینکه شهرستان جویبار در زمینه حمایت از تولید کننده بسیار ضعیف است، افزود: برخی از شهرستان‌های دیگر استان با گردن کلفتی و لابی‌گری منابع را به سمت خود می‌کشانند و باعث می‌شوند که برخی از شهرک‌های صنعتی در تکمیل بسترهای لازم نیز محروم بمانند.

وی در پایان به واردات بی‌رویه برخی کالا‌ها اشاره و خاطرنشان کرد: زمانی می‌توان جلو واردات بی‌رویه را گرفت که تولید کننده داخلی توان رقابت با شرکت‌های خارجی را داشته باشد.

* کلام آخر...

در پایان باید به این نکته توجه ویژه کرد که تولید داخلی زمانی می‌تواند جای خود را در دل مردم باز کند که تولید کننده تولیداتی با کیفیت ارائه دهد و ارائه تولید باکیفیت نیز با حمایت‌های همه جانبه دولت صورت می‌گیرد.

زمانی که دولت نتواند افسار از هم گسیخته واردات را در دست بگیرد و در کنار آن نیز حمایت‌های مادی و معنوی خود را از تولیدکنندگان بیشتر بکند نباید انتظار داشت که اقتصاد ایران رشد و شکوفا بشود چرا که تکمیل ذنجیره تولید باید اول از همه از دولت شروع شود.

امیدواریم مسئولان دولتی با کاهش وارادات و افزایش حمایت‌های مادی و معنوی از تولیدگنندکان داخلی و حذف بروکراسی‌های اداری گامی بلند در عرصه شکوفایی اقتصاد ایران بردارد.

گزارش از مصطفی فیروزجایی

منبع:جویباران


ارسال دیدگاه