مازندران در شب یلدا چله نشین ماتم زینب(س) است
مصادف شدن شب يلدا با اربعين سالار شهيدان

مازندران در شب یلدا چله نشین ماتم زینب(س) است

<p><span style='font-family: Tahoma;'>با مصادف شدن شب چله (یلدا) با اربعین حسینی سفره شب یلدای مازندرانی ها رنگ و بوی اربعین گرفته است.</span></p>

به گزارش مازند اصناف و به نقل از  بلاغ،برگزاری مراسم شب چله (یلدا )که از سالیان دورایرانیان اولین ،بلند ترین وسردترین شب زمستان را به این نام نامگذاری کرده اند یکی از رسم و رسوم های ما ایرانیان به ویژه مازندرانی ها است که از گذشته تا کنون ادامه یافته و هرسال بیشتر به آن اهمیت داده می شود و به نسل های آینده نیز انتقال خواهد یافت تا بهانه ای شود خانواده ها دور هم جمع شوند به ویژه درعصرجدید که زندگی دجیتالی شده و صله رحم کمتر شده است جمع شدن فرزندان و نوه ها در خانه پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها که موجب شادی این عزیزان می شود نشان ازاهمیت این شب و برگزاری این رسم و رسوم ها است.

در این شب علاوه برمیوه های تازه پاییزی بعضی ازمیوه هایی که فصل آنها گذشته است مانند انجیر، تمشک، توت فرنگی که مادربزرگ ها ومادرهای کد بانوی مازندران آنها را برای شب چله کنارگذاشته بودند هم روی سفره دیده می شود.
بر روی سفره شب یلدای مازندرانی ها که یکی دو ساعت بعد از سفره شامی که بیشتر مادر بزرگ ها  با برنج و مرغ محلی و اردک شکم پر تهیه می کنند  پهن شده و علاوه بر میوه هایی مانند انار، خرمالو، سیب، خیار، انگور،مرکبات،موز و میوه های جدید مانند کیوی دو میوه جنگلی مانند ازگیل و ولیک جنگلی که بر روی سفره شب یلدای استان های دیگرشاید دیده نشود وجود دارد که خاصیت دارویی فراوان دارند.
 
ازدیگر تنوع غذایی روی این سفره حلوا های شیرین مادر بزرگ ها به ویژه پشت زیک (حلوای کنجدی) و انواع آجیل و میوه های خشک نیز دیده می شود.
 
 پشمک محلی که ساعت ها تهیه آن طول می کشید و چند دهه است که جای آن را پشمک صنعتی گرفته خوراکی خوشمزه ویژه شب یلدای مازندرانی ها در گذشته بوده است که متاسفانه کمتر این سالها بر روی سفره مازندرانی ها دیده می شود حال و هوای دیگری به شب یلدا می داد.
 
همه ی این خوراکی ها جای خود دارند اما شکستن هندوانه که شیرینی شب یلدا و هیجان آن را بیشتر می کند و در گذشته پدر بزرگ ها آن را در بندکی به سقف آویزان می کردند و نشان شب یلدا بوده و نوه ها را در انتظار شب یلدا می گذاشت وامروزه جای خود  را به سرد خانه ها داده است لذتش قابل توصیف نیست یکی از کارهای دیگر مردم مازندران که نشان دهنده اهمیت شب چله(یلدا) در این استان است.
 
شنیدن خاطرات قدیمی پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها و گرفتن فال حافظ هم ازدیگر رسم و رسوم  ویژه شب چله است که نوه ها علاقه زیادی نشان می دهند و برایشان لذت بخش است.
 
با همه اهمیتی که در این شب برای مردم دیار علوی آنهم به خاطر صله رحم و دور هم بودن دارد، اما به دلیل اینکه امسال شب چله  در آستانه اربعین حسینی قرار گرفته است سفره شب یلدای مازندرانی ها رنگ و بوی اربعین گرفته و مردم دیار علوی در حال آماده شدن برای عزاداری روز اربعین امام حسین (ع) وسیاه پوش کردن شهر و روستا هستند.


ارسال دیدگاه