پژو و سوزوکی دوباره در ایران می تازند
افزايش توليد پژو در ايران؛

پژو و سوزوکی دوباره در ایران می تازند

<p style='text-align: justify;'><span style='font-family: Tahoma;'>جدیدترین آمار تولید خودروهای داخلی در حالی از سوی وزارت &laquo;صنعت، معدن و تجارت&raquo; اعلام شده که با توجه به رشد قابل&zwnj;توجه تیراژ محصولات پژو و همچنین آغاز دوباره تولید &laquo;سوزوکی گرند ویتارا&raquo;، به نظر می&zwnj;رسد شرکای پیشین خودروسازی ایران (پژوی فرانسه و سوزوکی ژاپن) دوباره به &laquo;جاده مخصوص&raquo; بازگشته&zwnj;اند.</span></p>

گزارش مازند اصناف : از کار پرس به نقل از روزنامه دنياي اقتصاد ، پژو و سوزوکي از سال‌ها قبل همکاري نسبتا مناسبي با خودروسازي ايران داشتند، اما پس از تشديد تحريم‌ها، ناگهان بي‌وفا شدند و ارتباط شان را «جاده مخصوص» تقريبا قطع کردند تا صنعت خودرو کشور دو شريک معتبر اروپايي و آسيايي خود را از دست بدهد.



هرچند سوزوکي به دليل تيراژ نه چندان بالايش در ايران، زيان خاصي از بابت قطع ارتباط با «جاده مخصوص» به خود نديد، اما رفتن پژو، هم به ضرر اين شرکت فرانسوي تمام شد و هم کاهش توليد ايران خودرو را در پي داشت.



طبق اخباري که منتشر شد، پژويي‌ها در نتيجه رفتن از ايران مجبور به تعطيلي برخي واحدهاي توليدي و همچنين اخراج تعدادي از کارگران خود شدند و از آن سو توليد ايران خودرو نيز به شدت افت کرد تا جدايي اين دو يار قديمي، به ضرر هر‌دو آنها تمام شود.


حالا گويا دوستان قديم پس از مدتي دوري باز هم به هم رسيده‌اند و قرار است شراکتي دوباره ميان آنها شکل بگيرد، شراکتي که قطعا اگر در حالتي برد-برد شکل بگيرد، هم خودروسازي ايران از آن سود خواهد برد و هم پژو.



ايران خودرو و پژو البته چند ماهي مي‌شود که مذاکرات خود را براي شروع همکاري دوباره، آغاز کرده‌اند و ظاهرا اين بار بنا است تا قراردادي محکم‌تر و منصفانه‌تر ميان دو طرف منعقد شود.



از آن سو ايران خودرو و سوزوکي ظاهرا تمايل به آغاز دوباره همکاري‌هايشان دارند، هرچند خبري در مورد انجام مذاکرات ميان اين دو، فعلا انتشار نيافته و گويا طرفين مي‌خواهند در سکوت خبري، به اصطلاح سنگ‌هاي خود را با يکديگر وا بکنند.



با اين حال و اگرچه هنوز اخباري رسمي از همکاري دوباره پژو و سوزوکي با خودروسازي ايران منتشر نشده و حتي برخي کارشناسان، اين موضوع را منوط به توافق هسته‌اي مي‌دانند، اما اگر آمار توليد خودروسازان کشور در پنج ماه نخست امسال را ملاک قرار دهيم، مي‌توان از دل آن به اين نتيجه رسيد که پژو و سوزوکي عملا به «جاده مخصوص» بازگشته‌اند.



طبق آمار موردنظر، توليد محصولات پژو در پنج ماه امسال، رشدي حدودا 134 درصدي را در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته داشته و طبق آن، تمام محصولات اين خودروساز فرانسوي در ايران (پژو 206، پژو پارس و پژو 405) با رشد تيراژ روبه‌رو شده‌اند. از طرفي، ايران خودرويي‌ها ديروز اعلام کرده‌اند که پژو 206 تيپ 2 دوباره به مدار توليد اين شرکت باز خواهد گشت که اين موضوع نيز مي‌تواند دليل ديگري براي بازگشت پژو به «جاده مخصوص» باشد.


همچنين «گرند ويتارا» که توليد آن چند ماهي متوقف بود، در مردادماه باز هم ميهمان خط توليد ايران خودرو شده تا اين اتفاق نيز نشانه‌اي باشد براي دوستي دوباره ايران خودرو و سوزوکي ژاپن.



رشد 4/70 درصدي توليد خودرو


اما به سراغ آمار توليد برويم و ببينيم سه خودروساز کشور چه کارنامه‌اي در 5 ماه ابتدايي امسال از خود به جا گذاشته‌اند.

طبق آمار منتشر شده، سه خودروساز بزرگ ايران در مجموع بيش از 314 هزار دستگاه محصول سواري را در پنج ماه امسال به توليد رسانده‌اند تا در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، رشدي 4/70 درصدي را تجربه کنند.



در اين بين، ايران خودرويي‌ها سهمي 178 هزار و 705دستگاهي دارند و سايپايي‌ها نيز از سهمي 92 هزار و 116دستگاهي برخوردار شده‌اند و پارس‌خودرويي‌ها نيز به‌عنوان سومين خودروساز بزرگ کشور، 43 هزار و 276دستگاه محصول را به توليد رسانده‌اند. بر اين اساس، ايران خودرو رشدي 130 درصدي را تجربه کرده و سايپا نيز افزايش 13 درصدي را به خود مي‌بيند و پارس خودرو هم صاحب رشدي 71 درصدي شده است.



در جمع خودروهاي توليدي، بيشترين درصد رشد نصيب پژو 206 شده و لقب پرتيراژترين محصول سواري توليد داخل را نيز همچنان پرايد در اختيار دارد.



طبق آمار اعلامي، اما ايران خودرو توانسته در پنج ماه امسال با توليد 33 هزار و 962 دستگاه پژو 206، تيراژ اين محصول را در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، نزديک به 274 درصد رشد بدهد. اين خودرو در حال حاضر فقط در دو مدل تيپ 5 (هاچ بک) و V8 (صندوقدار) به توليد مي‌رسد، هرچند به گفته ايران خودرويي‌ها، تيپ 2 آن نيز پس از مدت‌ها دوباره به جمع خانواده پژو در «جاده مخصوص» باز خواهد گشت.



به جز 206، ديگر پژويي ايران خودرو که در پنج ماه امسال با رشد توليد روبه‌رو شده، پژو 405 است، خودرويي که علاوه‌بر تهران، در سايت خراسان نيز به توليد مي‌رسد و تيراژ 39 هزار و 457 دستگاهي آن، رشد دو برابري آن را رقم زده تا 405 همچنان جزو محصولات پرتيراژ آبي‌هاي جاده مخصوص باشد.



اين در شرايطي است که پژوپارس در حال حاضر پرتيراژترين محصول سواري ايران خودرو به شمار مي‌رود و 49 هزار و 613 دستگاه از آن طي پنج ماه امسال به توليد رسيده است. اين آمار سبب شده که پارس در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد تيراژي 5/107 درصدي را تجربه کند. ايران خودرويي‌ها بيشترين توليد پارس را در سايت خراسان و سپس در جاده مخصوص داشته‌اند، هرچند اين خودرو در سايت‌هاي مازندران و فارس نيز به توليد مي‌رسد.



از پژويي‌ها که بگذريم، ايران خودرو در توليد سمند نيز با رشد تيراژ روبه‌رو شده و توانسته نزديک به 37 هزار دستگاه از اين محصول را در دو سايت مرکزي و مازندران خود به توليد برساند. اين آمار سبب شده تا سمند در مقايسه با پنج ماه سال گذشته، 161 درصد رشد تيراژ را تجربه کند.



در بين ديگر محصولات ايران خودرو، سوزوکي گرندويتارا تک‌شاسي‌بلند ژاپني و مونتاژي اين شرکت، 13 دستگاه توليد داشته و اين در حالي است که مدت‌ها خبري از مونتاژ آن نبود. ويتارا در سايت خراسان ايران خودرو مونتاژ مي‌شود و هم‌اکنون قيمتي بالاي 130 ميليون تومان در بازار دارد، البته اگر بتوان مدل صفر کيلومتر آن را پيدا کرد. ايران خودرويي‌ها اما در پنج ماه امسال توانسته‌اند تنها 61 دستگاه دنا را به توليد برسانند و اين در حالي است که هزاران نفر از ثبت‌نام‌کنندگان دنا منتظر دريافت اين خودرو هستند.



آن‌طور که مسوولان فروش ايران خودرو مي‌گويند، دنا اگرچه قرار بود از مردادماه تحويل مشتريان داده شود، اما به احتمال زياد، عرضه آن از مهرماه امسال آغاز خواهد شد. همچنين رانا نيز که حالا ديگر به خوبي در خيابان‌هاي کشور به چشم مي‌آيد، طي پنج ماه امسال 12 هزار و 619 دستگاه توليد داشته و اين آمار سبب شده تيراژ رانا در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته بيش از 71 درصد رشد کند.



رشد دوباره پرايد


از ايران خودرو رد شويم و به سايپا برويم، جايي که پرايد همچنان پرتيراژترين محصول آنجا به شمار مي‌رود و با حضور سراتو، حالا جمع محصولاتش به عدد سه رسيده است؛ هرچند با توجه به خيزي که سايپا براي شراکت با چانگان چين برداشته، در آينده بر تنوع محصولات اين شرکت اضافه خواهد شد.


هرچه هست، طبق آمار منتشره، پرايد هم‌اکنون اصلي‌ترين محصول گروه خودروسازي سايپا به حساب مي‌آيد و در پنج ماه امسال نزديک به 97 هزار دستگاه از آن توليد شده که نشان از بهتر شدن اوضاع تيراژ اين خودرو دارد. پرايد که با وجود داخلي بودن، با افت شديد توليد طي سال‌هاي 91 و 92 مواجه شد و قيمتش حالا از 20 ميليون تومان نيز عبور کرده، علاوه‌بر سايپا، در پارس‌خودرو نيز به توليد مي‌رسد.


بر اين اساس، اين دو شرکت به کمک هم توانسته‌اند تيراژ پرايد را 19 درصد در مقايسه با پنج ماه نخست سال گذشته، افزايش بدهند. از جمع پرايدهاي توليدي، 33 هزار و 520 دستگاه آن متعلق به پارس‌خودرو است و 63 هزار و 468 دستگاه ديگر آن را سايپايي‌ها توليد کرده‌اند.



طبق گفته مديرعامل سايپا، توليد پرايد از سال 96 به تدريج کاهش مي‌يابد تا اين خودرو کم کم از خط توليد خارج و همنشين پيکان در موزه شود. سايپا اما به جز پرايد، تيبا را هم توليد مي‌کند، خودرويي که در پنج ماه امسال بيش از 28 هزار و 600 دستگاه توليد داشته و اين آمار از رشد بيش از 142 درصدي تيراژ تيبا حکايت مي‌کند. اين خودرو پيش تر فقط در سايپاي کاشان به توليد مي‌رسيد، اما طبق آمار پنج ماهه، سايپايي‌ها ظاهرا در سايت مرکزي خود (کيلومتر 16 جاده مخصوص) نيز اقدام به توليد اين محصول کرده‌اند.



اما سري هم به پارس‌خودرو بزنيم، شرکتي که ظاهرا ديگر تمايلي به ميزباني از مگان ندارد و در مردادماه امسال نيز حتي يک دستگاه از اين خودرو مونتاژ نشده است.


کاهش شديد توليد مگان طي دو سال و نيم گذشته، قيمت اين خودرو را به شدت افزايش داد، تا جايي که هم‌اکنون بايد بالاي 100 ميليون تومان بايد براي خريد آن هزينه کرد، البته اگر کسي بتواند مدل صفر کيلومتر آن را پيدا کند. به جز مگان اما پارس‌خودرويي‌ها محصول ديگري به نام نيسان تيانا را نيز مونتاژ مي‌کردند که در پنج ماه امسال، از اين خودرو نيز خبري نيست و توليد آن صفر گزارش شده است.



اين در شرايطي است که پارس‌خودرويي‌ها طي پنج ماه امسال 10 دستگاه از هموطن و هم خانواده تيانا يعني نيسان قشقايي را به توليد رسانده‌اند. پارس‌خودرويي‌ها، اما محصول ديگري به نام تندر-90 نيز دارند که اين ميهمان فرانسوي البته در ايران‌خودرو نيز به توليد مي‌رسد.



در مجموع 15 هزار و 638 دستگاه تندر-90 طي پنج ماه امسال به توليد رسيده که اين آمار نشان از رشد 7/49 درصدي توليد تندر در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته دارد. در حالت تفکيکي، پارس‌خودرويي‌ها با رشدي 1/32 درصدي، 9 هزار و 717 دستگاه تندر-90 را به توليد رسانده‌اند و تعداد تندرهاي توليدي ايران خودرو نيز 5هزار و 921 دستگاه بوده است که از رشد 91 درصدي آن حکايت مي‌کند.



ارسال دیدگاه