به گزارش مازند اصناف و به نقل از خبرگزاری فارس محمد حاج رسولیها امروز در جمع خبرنگاران افزود: در حال حاضر برای تامین آب آشامیدن دغدغهای نیست، بنابراین امیدواریم که در فصل زمستان وضعیت سدها بهبود پیدا کند.
وی ادامه داد: از 145 سدی که اجرا شده و درحال اجرا هستند 47 میلیارد متر مکعب مخزن در حال بهره برداری است که 11 سد تاکنون آب گیری شده و در مجموع حدود 51 میلیارد متر مکعب از مخازن سدهای کشور درحال بهره برداری و آبگیری هستند.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران اظهار داشت: در سال 90 قول دادیم که از ابتدای آغاز تا پایان برنامه پنجم توسعه ماهانه یک سد به بهرهبرداری برسد.
وی اضافه کرد: تا این تاریخ که 33 ماه از آغاز برنامه پنجم میگذرد، 30 سد وارد مدار بهرهبرداری شده و سه سد نیز در حال افتتاح است و تا پایان سال سه سد دیگر نیز افتتاح میشود.
به گفته وی 36 سدی که وعده کردیم که در 36 ماه افتتاح شوند، با تمام تنگناهای مالی که داشتیم به بهرهبرداری میرسند.
حاج رسولیها تاکید کرد: تامین آب شرب وظیفه مهم سدهای کشور در دو دهه گذشته است، بنابراین باوجود شش سال خشکسالی متداول در کشور، سدها نقش مهمی در تامین آب شرب کشور ایفا کردهاند و از 145 سد بزرگ ملی در کشور، 30 سد وظیفه تامین آب شرب را برعهده دارند.
وی افزود: هم اکنون در مورد شش سد دوستی، کمال صالح، زاینده رود، ساوه، اکباتان و بانه نگرانی هایی وجود دارد که امیدواریم با ورود به فصل زمستان، وضعیت مخازن سدها بهبود یابد.
*50 درصد مشکل دریاچه ارومیه به خاطر برداشت غیر مجاز/ انتقال آب برای نجات تالابها عملیاتی نیست
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه 50 درصد مشکل دریاچه ارومیه ناشی از برداشت غیر مجاز است، گفت: وضعیت تالابها هم در کارگروه نجات دریاچه ارومیه بررسی میشود و به اعتقاد بنده انتقال آب برای نجات تالابها عملیاتی نیست و باید بحث باروری ابرها جدی گرفته شود.
حاج رسولیها با بیان اینکه باروری ابرها یک کار علمی است که اثرات زیان باری ندارد، تاکید کرد: باید از کارهای با وسعت محدود بکاهیم و با اعتبارات جدی بتوانیم بحث باروری ابرها را به جدی پیگیری کنیم.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران خاطر نشان کرد: تالابها عمدتا در مناطق کویری هستند و منابعی نیست که مدیریت شود، لذا باروری ابرها باید جدی گرفته شود.
وی افزود: برای مثال در تالاب هامون میتوان یا به دنبال رهاسازی آب از کشور همسایه از طریق روشهای دیپلماتیک باشیم و یا به سراغ روشهای دیگر برویم.
*هیچ طرح انتقال حوضهای جدیدی وجود ندارد
وی درباره انتقال بین حوضهای گفت: وزارت نیرو در دو دهه اخیر دربحث انتقال حوضه ای تنها در آب شرب مدیریت می کند و از گذشته یک سری طرح های انتقال بین حوضه ای در دستور کار وزارت نیرو وجود داشته است، اما اکنون هیچ طرح انتقال حوضه ای جدیدی وجود ندارد.
وی تعداد تالاب های بین المللی ثبت شده در کشور را 12 تالاب عنوان کرد و افزود: عمده تالاب ها در حوزه مرکزی ایران قرار دارد و برنامه ریزی برای انتقال آب آنها عملیاتی نخواهد بود.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران حجم بارندگی های کشور را از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، 70 میلی متر عنوان کرد و گفت: این میزان بارش در مقایسه با میانگین درازمدت که 54 میلی متر بوده، 30 درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: بارش های کشور از ابتدای مهرماه سال جاری تاکنون درمقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته که 79 میلیمتر بوده، 11 درصد کاهش یافته است.
حاج رسولیها توزیع بارندگی در حوضه های شش گانه اصلی کشور را در سال آبی جاری بسیار مناسب ارزیابی کرد و گفت: بیشترین درصد افزایش بارندگی با 42 درصد در حوضه خلیج فارس و کمترین افزایش بارش ها در حوضه دریاچه ارومیه با 11 درصد افزایش اتفاق افتاده است.
حاج رسولیها گفت: بخش عمده بارش های اخیر کشور در شمال غرب کشور و دریاچه ارومیه رخ داده و بارندگی 27 میلی متری هفته گذشته در دریاچه ارومیه، یک چهارم بارندگی های سه ماه گذشته در این حوضه بوده است و امیدواریم آثار این بارش ها را به زودی در دریاچه ارومیه ببینیم.
حاج رسولیها همچنین استان های یزد، سمنان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی و سمنان را تنها استان های دارای بارش پایین تر از میانگین درازمدت در سال آبی جاری خواند.
وی گفت: بارش ها در مابقی 26 استان کشور درمقایسه با میانگین درازمدت 46 ساله بیشتر بوده است.
*کاهش 33 درصدی روان آب ها در سالآبی جاری
وی درباره آخرین وضعیت روان آب های کشور نیز گفت: میزان روان آب ها در سالآبی جاری با کاهش 33 درصدی درمقایسه با سال آبی گذشته و کاهش 40 درصدی درمقایسه با دوره درازمدت مواجه است.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران میزان ورودی آب به سدهای کشور را از ابتدای سال آبی جاری تاکنون چهار میلیارد و 70 میلیون مترمکعب عنوان کرد و افزود: حجم آب ورودی به سدهای کشور در مدت مشابه سال آبی گذشته پنج میلیارد و 280 میلیون مترمکعب بوده است که با کاهش 23 درصدی حجم آب ورودی به سدهای کشور مواجه هستیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران حجم کنونی آب موجود در سدهای کشور را 17.7 میلیارد مترمکعب عنوان کرد و افزود: حجم آب موجود در سدهای کشور در زمان مشابه سال آبی گذشته 18 میلیارد و 300 میلیون مترمکعب بوده است که بر این اساس، در زمان حاضر با کاهش 3.2 درصدی معادل 600 میلیون مترمکعب حجم آب ورودی به سدهای کشور مواجه هستیم.
وی گفت: در زمان کنونی 42 درصد از مخازن سدهای استان خوزستان پر بوده و این درحالی است که اکنون 37 درصد از کل مخازن سدهای کشور از آب پر شده است.
ارسال دیدگاه